Not a MOINK Ball – maar wat dan wel?

Not a MOINK Ball – maar wat dan wel?

Om de naam MOINK Ball te mogen dragen dient een balletje aan meer voorwaarden te voldoen dan de meeste mensen zich bewust van zijn. Zo zijn Italiaanse rundsgehaktballetjes uit de diepvries een must en dien je de ballen ook op de correcte manier te spellen. Een inside joke uit de BBQ wereld die ondertussen een legendarische status heeft verworven met als bijkomende spelregel “de Noskos Rule”. Wil je er alles over te weten komen? In deze post staan we stil bij het concept MOINK Ball en vooral ook waarom dit er geen is (ook al is het een eerbetoon aan de legendarische snack).

Disclosure: Recept voor Lidl België. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht

Er was eens… zou een perfecte opening kunnen zijn voor het sprookje van de MOINK Ball. Maar zover ga ik het niet drijven. Er valt namelijk genoeg over deze ludieke snack te vertellen zonder dat in sprookjesvorm te doen. Ondertussen bestaat de snack al 11 jaar en wordt het in verschillende vormen en maten geserveerd onder de benaming “MOINK Ball”. Helaas is de betekenis erachter wat aan het verdwijnen. Zelf heb ik het niet zo voor regeltjes maar bij een ludieke actie mogen we deze ook in acht houden. Dus is dit gewoon “Not a MOINK ball”. Waarom niet? Om de voor de hand liggende reden dat ik de regels niet volledig heb gevolgd. En om eerlijk te zijn zelfs niet “de Noskos rule”. Maar goed wat is dat nu allemaal met die regeltjes?

Het recept ontstond op een zomerse avond in 2008 waarop een Amerikaan genaamd Larry nog zin had in een BBQ snack. Wellicht zo’n avond waarop je rustig een biertje zit te drinken en plots een hongertje ontstaat. Bleek de man enkel nog Italiaanse diepvriesballetjes en spek voorradig te hebben. De balletjes werden in een rub gerold en vervolgens omwikkeld met een jasje van spek. Prikkertje erdoor en op de smoker met wat BBQ saus. Vervolgens kreeg het beestje op het BBQ Brethren forum de naam “MOINK Ball” mee vanuit de geluiden die de beestjes maken. Moo voor de rundergehaktballtjes en Oink voor het spek. Het recept werd met open armen onthaald en veelvuldig nagemaakt. Wie het correct deed kon officiële MOINK Ball certificaten krijgen.

In onze streken zijn de Italiaanse gehaktballen echter niet voor handen. Toen Noskos van bbq-nl.com het bericht las stelde hij de vraag wat hij moest doen om alsnog het certificaat te bekomen. Zo ontstond de “Noskos Rule” waarbij het toegelaten is zelf de gehaktballetjes te draaien indien de diepvriesballetjes in jou land niet verkocht worden. Opgelet! Enkel volgens dit recept! Een leuke toevoeging maar hierdoor gaat het effect van snelle hap misschien wel wat verloren. En laat dat nu net zijn wat ik op een dinsdagavond in een doorsnee werkweek wou bekomen. Geen MOINK ball dus… Maar wel een verdomd lekker balletje.

Not a MOINK Ball

Als eerbetoon aan het originele recept deed ik iets wat ik doorgaans niet zo snel zal doen. Uit het rek van de bereide gerechten in Lidl nam ik een portie Luikse balletjes mee en wat spek. Bleken het toevallig ook aziatische weken te zijn waardoor de Aziatische BBQ saus en nog wat lente-ui meegingen in de kar. Geen Italiaanse ballen dus en evenmin runderballen. Geen MOO geen MOINK… Oinkballen dan? Who cares zolang het maar smaakt en het idee niet verloren gaat denk ik dan! De aziatische BBQ saus die erg veel aan zoetzure saus doet denken vul ik wat aan met limoen. De ballen zijn op zich al goed gekruid dus hou ik het bij een lakje en wat rook op de BBQ met als resultaat dat we een uurtje later al in een zalige avondzon genieten van een zalig smokey balletje.

MOINK Ball

Of je nu kiest voor het traditionele recept of je eigen interpretatie maakt, mij ga je niet horen klagen! Zolang het achterliggend verhaal niet verloren gaat is het voor mij allemaal goed… Persoonlijk kies ik er dan ook voor om deze “Not a MOINK Ball” te betitelen. Voldoende knipoog naar het origineel idee maar tegelijk ook bewust van het gegeven dat dit geen certificaat waardig is. Ondanks de super smaak! Veel plezier met dit recept.

Not a MOINK Ball
Prep Time
5 mins
Cook Time
1 hr
Total Time
1 hr 5 mins
 

“This is Not a MOINK Ball” maar een ode aan de in BBQ land legendarische snack. Waarom niet? Hij ziet er toch zo uit? Klopt… en toch is het er geen! In bovenstaande post leg ik uit waarom we dit geen “MOINK Ball” mogen noemen. Veel plezier!

Course: Aperitiefhapje, Hoofdgerecht, Snack
Cuisine: Amerikaans, Aziatisch
Keyword: aziatisch, BBQ sauce, gehaktbal, gerookt, meatball, MOINK Ball, recept, Traeger
Servings: 6 ballen
Ingredients
  • 6 Luikse ballen Lidl
  • 6 snedes spek
  • 150 ml aziatische BBQ saus (Vitasia) of zoetzure saus
  • 1 limoen voor het sap
  • 1 pijpajuin
  • gefrituurde uitjes
Instructions
  1. Bereid je smoker voor op een indirecte sessie op lage temperatuur (100°C). De Not a MOINK Balls werden gerookt op de Traeger met Pecan Pellets. Bij andere types BBQ voeg je enkele chunks rookhout toe aan het vuur en maak je gebruik van een heat deflector. 

  2. Terwijl de BBQ op temperatuur komt meng je het sap van 1 limoen onder de aziatische BBQ saus (bij andere gelijkaardige sauzen moet je proeven naar hoeveelheid).

  3. Rol de ballen in de saus en omwikkel met spek. Stop er een prikker door om het spek rond de ballen vast te houden en rol opnieuw in de saus. 

  4. Plaats de Not a MOINK Balls op de BBQ en rook gedurende 1 uur. De saus zal mooi kleven aan de balletjes en een lekkere rooksmaak opnemen.

Werk af met wat gesnipperde lente ui en gefrituurde uitjes voor serveren. Smakelijk!

Pagina's: 1 2Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.