Oriental Assassin Hot sauce – huisgemaakte hete saus

Oriental Assassin Hot sauce – huisgemaakte hete saus

Je kent het wellicht wel? Die herinneringen aan momenten waarop je je broer of zus wel bij de haren kon trekken. Of ik dat ook echt deed kan ik mij niet zo goed meer herinneren (al dan niet bewust). Naarmate we ouder worden kunnen we het steeds beter met elkaar vinden. Deze Oriental Assassin hot sauce is dan ook onrechtstreeks aan haar te danken. Niet dat zij mij doet denken aan een Oosterse huurmoordenaar (dan denk ik dat die rol mij eerder toebedeeld kon worden). Nee hoor, zij bracht mij in contact met een gepassioneerde liefhebber van het kweken van pepers en BBQ. Top combinatie niet?

Disclaimer: deze post bevat affiliate links. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht.

Maar het kan nog beter! Dankzij de gemeenschappelijke passie voor BBQ raakten we ook in contact. Met als gevolg dat Ybe, de man van de pepers, zo vriendelijk was om een deel van zijn oogst met mij te delen. Met de belofte dat we nadien een potje saus zouden ruilen gingen we aan de slag. Al moet ik zeggen dat het toch een soort van Kamikaze actie bleek te zijn. Het zakje met pepers varieert van mild smaakvol tot voor mij al aardig pikant. En het beste van dat alles: “Ik heb er geen idee van welke peper de welke is”. Laat ons zeggen dat deze die achteraf de “Purple Naga Viper” bleek te zijn niet meteen die is waar je een stukje moet afbijten om te proeven. Maar de zot leert al doende zeker? En ik leef nog.

Oriental assassin hot sauce

Deze saus kenmerkt zich door zijn pittigheid aangevuld met een zoetzure toets komend van de mango in combinatie met gember, limoengras en kaffir. Aanvankelijk wou ik de smaken iets puurder in de citrus toetsen houden maar aangezien ik deze saus ontwikkelde voor ribben (recept volgt) besloot ik toch een fruitig zoete toets extra toe te voegen. Voor wie zich overigens afvraagt waar de tapioca bloem toe dient. Ik merkte op dat bij veel zoetzure sausen deze bloem als bindmiddel wordt gebruikt. Persoonlijk merk ik dat het nog even zoeken is naar de juiste verhouding. Iets waar ik zeker verder mee wil experimenteren. Deze bloemsoort kan je overigens vinden bij de chinese supermarkten.

Mijn ervaring met het maken van hete sauzen is eerder beperkt. Vooral het indikken van de sauzen zonder teveel in hoeveelheid en smaak te moeten inboeten is iets waar ik nog verder naar op zoek ben. Wie een aantal leuke tips of recepten heeft om mij op te baseren, deel ze gerust via de social media pagina’s of onderstaande link. Wil je trouwens op de hoogte blijven van nieuwe recepten, aarzel dan niet om even op de Follow button te duwen. Laat het smaken!

Ben je fan van hete sauzen? Neem dan zeker eens een kijkje naar de Ring stinger hot sauce die ik een eind terug heb gemaakt.

Oriental Assassin Hot sauce
Prep Time
5 mins
Cook Time
2 hrs
Total Time
2 hrs 5 mins
 

Benieuwd hoe je zelf je eigen hot sauce kan maken? Neem enkele hete pepers en durf vooral te experimenteren. Zo ontstond deze oriental assassin hot sauce. Een pittig sausje op basis van gember, Kaffir limoen, limoengras en mango. Time to spice up your life!

Course: BBQ saus, hot sauce, pikante saus
Cuisine: oosters, Thais
Keyword: bbq saus, chili, hot sauce, huisgemaakt, mango, pepers, pikant, pittig, Spicy, zelf saus maken
Servings: 1 flesje (+-300ml)
Ingredients
 • hete pepers naar smaak in dit recept 1 Purple Naga Viper en 1 halve yellow scotch bonnet
 • 1 stuk citroengras
 • 2 Duimen gember Fijn gesneden
 • 2 kaffir limoenen zeste en sap
 • 4 cups water
 • 1 cup suiker
 • 200 gr mango jam
 • 1 El tapioca bloem
 • 1 scheutje cider azijn naar smaak
Instructions
 1. Snij de pepers en het citroengras (geplet met de platte kant van je mes) grof en gooi in een pan samen met de fijngesneden gember en de zeste van de kaffir limoen. Stoof gedurende één minuut op matig vuur zodat de smaken kunnen loskomen.

 2. Blus met het water en voeg de suiker en mango jam toe. Laat het geheel zachtjes inkoken tot je een licht stroperige massa bekomt.

 3. Los de gezeefde tapioca bloem op in wat lauw water en voeg toe aan de gemaakte siroop.

 4. Breng het geheel verder op smaak kaffir limoen en een scheutje appel cider azijn.

 5. Eenmaal de hot sauce de gewenste dikte heeft kan je deze gebruiken als pikante lak of laten afkoelen om vervolgens te bottelen in een weck fles.

Je kan deze saus warm serveren als lak voor de durvers. Ben je wat voorzichtiger, dien deze oriental assassin hot sauce dan op als dipsaus zodat je zelf de hoeveelheid kan bepalen. Smakelijk
Recipe Notes

OPGELET: Gebruik voor het bewerken van de hete pepers altijd keukenhandschoenen. Let op voor eventueel contact met de ogen en andere gevoelige delen van het lichaam. Werk in een goed geventileerde ruimte. 

Tip: wil je de saus minder pikant dan kan je overwegen een ander soort pepers te gebruiken of een kleinere hoeveelheid toe te voegen. Kies in dat geval wel voor pepers met veel smaak.

Pagina's: 1 2Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.