Hoe maak je heerlijke koudgerookte zalm op je BBQ?

Hoe maak je heerlijke koudgerookte zalm op je BBQ?

Wanneer we door de winkel wandelen en een pakje zalm of gedroogde ham uit de rekken halen zouden we haast vergeten hoe mooi de ambacht is die schuilt achter je product. Net als ik zijn heel wat BBQ liefhebbers erg benieuwd hoe je dergelijke producten zelf kan maken. De winter is hiervoor een uitstekend seizoen. De temperaturen zijn laag genoeg om koudgerookte zalm, spek, eendenborst, … of zelfs guanciale te maken. Op deze manier leer je wat je eet en heb je zelf de controle over het smaakprofiel. Het lijkt een heel werk maar laat je hierdoor niet afschrikken. Je hoeft zelf niet veel meer te doen dan geduld hebben vooraleer je deze delicatesse kan proeven.

Deze post maakt gebruik van affiliate links. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht.

Het leuke aan zelf koudgerookte zalm maken is dat je naar hartelust kan experimenteren met eigen smaken. Vorige keer maakte ik een wat specialelere koudgerookte zalm gemarineerd in miso en gin. Je kan het recept hier vinden. Deze keer hou ik het eenvoudig. Zie het als een soort van basisrecept waarmee je naar eigen smaak kan gaan experimenteren door zelf smaken toe te voegen. Waar de zalm vorige keer wat zout miste en eerder een zoete insteek had, zit het recept hier meer in balans. Valt de zalm toch iets te zout uit dan kan je voor het drogen de zalm nog even ontzouten in koud water voor 5 minuten.

Koudgerookte zalm

KOUDGEROOKTE ZALM

Waarom is het deze tijd van het jaar ideaal om koud te roken? Simpelweg omdat de temperaturen buiten laag genoeg zijn om eenvoudig te werken. Om de voedselveiligheid van je gepekelde zalm te waarborgen mag de temperatuur in je BBQ niet hoger oplopen dan 30°C. Bij zomerse temperaturen van 25°C loopt de temperatuur in je BBQ al snel op waardoor je vlees of zalm kan bederven. Dit kan je oplossen door ijsblokken in je smoker te plaatsen maar toch blijft het een omslachtig gegeven waarbij je minder efficiënt de temperatuur kan controleren en condens het proces kan beïnvloeden. Aarzel dus niet en haal snel je kouderook generator boven. Tijd om je eigen zalm van een heerlijk laagje rook te voorzien!

Koudgerookte zalm

ESSENTIËLE STAPPEN

Welke stappen zijn in dit proces essentieel? Om de smaak en veiligheid van je koudgerookte zalm te garanderen is het zouten en roken erg belangrijk. Deze traditionele bewaarmethoden zijn weer in hun opmars voor wie zelf zijn eigen producten wil bereiden (wij dus). Bovendien zijn ze vooral ook heel smaakvol. Daarnaast is de stap van het drogen tussen het pekelen en roken bevorderend voor de opname van rook in je eindproduct. Daarnaast is ook de rusttijd van twee dagen na het roken belangrijk. Doe je dit niet dan zal de smaak van de rook overheersend en misschien zelfs wat bitter smaken. Het rusten zorgt dat de smaken zich mooi kunnen verdelen en de rooksmaak zachter en subtiel wordt. Om de bewaartijd van de zalm te verlengen doe ik dit vacuüm al hoeft dit niet noodzakelijk.

Koudgerookte zalm

MET DEZE STAPPEN ZOU JE NORMAAL AAN DE SLAG MOETEN KUNNEN OM JE EIGEN KOUDGEROOKTE ZALM TE GAAN MAKEN. HEB JE ZELF ECHTER NOG VRAGEN BIJ DIT RECEPT? AARZEL DAN NIET MIJ EVEN TE CONTACTEREN VIA DE SOCIAL MEDIA PAGINA OF DOOR MIDDEL VAN EEN MAILTJE. LAAT ZEKER OOK EENS WETEN WANNEER JULLIE DIT RECEPT HEBBEN GEMAAKT. MOND OP MOND RECLAME WERKT HET BEST DUS ALS HET JE BEVALT AARZEL DAN NIET OM DIT RECEPT TE DELEN. VEEL PLEZIER EN PROBEER VOORAL HET GEDULD TE BEWAREN! DIT ZAL ENKEL DE SMAAK VAN JE KOUDGEROOKTE ZALM TEN GOEDE KOMEN. SMAKELIJK.

3 from 1 vote
Koudgerookte zalm
Koudgerookte zalm
Niets zo schoon als een ambachtelijk product. Het achterliggend proces is er één van pure passie en genot. Het nodige geduld doet je enkel maar meer verlangen om eindelijk je project te kunnen proeven. Niet zo schoon dan eindelijk krijgen waar je al een tijdje naar verlangt! Laat het smaken.
Course: Charcuterie, hapje, Hoofdgerecht
Cuisine: Europees
Keyword: homemade, huisgemaakte, Koudgerookte, zalm, zelf roken
Ingredients
 • 400 gr zalm
 • beukenhout rookmot
 • vacuümzak
Pekel
 • 20 gr zeezout
 • 15 gr suiker
 • 1/2 tl geplette jeneverbessen
 • 1/2 tl gemalen pimentbollen
 • 1/2 tl gemalen laurier
 • 1/2 tl gemalen mosterdzaad
Instructions
 1. Meng de pekelingrediënten goed door en breek eventuele klompjes met de handen.
 2. Wrijf de zalm goed in met het kruidenzout en plaats deze in een vacuümzak afgedekt in in de koelkast voor ongeveer 6 uur. (12 uur indien niet vacuüm getrokken)
 3. Verwijder de zalm uit de vacuümzak en spoel het zout eraf met koud stromend water. Plaats de zalm op een rekje en laat een tweetal uur drogen.
Koud roken
 1. Vul de kouderookgenerator met je rookmot en steek het begin aan met een vuurtoorts. Van zodra de rookmot begint te smeulen en een lichtblauwe dunne rooksliert uit de rookgenerator komt kan je beginnen met roken.Open de schuif onderaan je BBQ volledig en zorg dat er langsboven een kleine opening is waardoor de rook kan ontsnappen om bittere rooksmaak te voorkomen.
 2. Plaats de stukken zalm boven de koude rook en laat gedurende 6-10 uur roken (afhankelijk van hoe sterk je de zalm wil roken).
 3. Na de rooktijd plaats je de stukken zalm terug in een vacuümzak en plaatst deze in de koelkast voor 2 dagen. hierdoor kunnen de smaken zich stabiliseren.
 4. Snij je koudgerookte zalm in fijne snedes en serveer met een heerlijke truffelmayonaise, rucola en gebakken shiitake. Smakelijk eten!

Pagina's: 1 25 thoughts on “Hoe maak je heerlijke koudgerookte zalm op je BBQ?”

 • 3 stars
  Hallo, toch een vraagje over de hoeveelheden die je vermeldt voor het bereiden van de pekel. 20 gram zout, 15 gram suiker.
  Met deze hoeveelheden “kruiden” we de zalm enkel. Van het onttrekken van vocht uit de zalm kan er toch geen sprake zijn? Heb het zelf ondervonden dat de zalm nog steeds heel veel vocht bevatte na een overnachting in de koelkast.
  Andere recepten speken eerder van 300 gram zout…
  Graag even je mening.
  Paul

  • Dag Paul,

   heb je de zalm vacuum gepekeld? Indien niet kan het inderdaad misschien nuttiger zijn om de zalm volledig in het zout te leggen.
   Dat is het verschil tussen evenwichtig pekelen en de andere methodes.

   Mvg,
   Simon

 • Goeiemiddag,

  Ik heb vorige week eens zalm koud gerookt met mijn kamado junior.
  Alle stappen heb ik zorgvuldig opgevolgd maar toen ik klaar was met roken zag ik dat de binnenkant van de zalm zacht/papperig was. De buitentemperatuur was 23graden. (Geen zon)
  Zou mijn zalm mislukt zijn door de temperatuur of kan het zijn dat mijn cold smoke generator te dicht bij mijn zalm zat. (Aangezien in een kleine kamado de ruimte tussen je rooster en de cold smoke generator wat aan de kleine kant is).

  Weet iemand raad?
  Groetjes Glenn

  • Dag Michel,
   deze verhoudingen worden frequent aangehouden door mensen met ervaring in het vacuüm pekelen en gaf mij nog nooit problemen.
   Als je proeft zal je merken dat het zout wel degelijk zijn werk doet.

   Mvg, Simon

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.