Oriental Assassin Ribs – nat gepekeld

Oriental Assassin Ribs – nat gepekeld

Waar zijn de liefhebbers van eten met pit? Deze Oriental Assassin ribs zijn op jullie maat gemaakt. Een ongelofelijk lekker recept al vraagt het misschien wat ballen om de Oriental Assassin te trotseren. De pittige saus brengt een leuke zoete extra toets aan de ribben maar durft na enkele seconden wel gaan steken als je het niet meer verwacht. Zij die durven zullen beloond worden want dit zijn misschien wel de lekkerste ribbetjes die ik tot nu toe maakte. Zou de natte pekel hier zijn aandeel in hebben?

Disclaimer: deze post bevat affiliate links. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht.

Het was al een tijdje dat ik op de onlangs gepubliceerde “Oriental Assassin Hot sauce” zat te broeden. Een paar maanden terug kreeg ik namelijk van streekgenoot, pikante peper liefhebber en kweker Ybe een zakje met heel wat leuke pepers. De val met mijn fiets gooide echter wat roet in het eten waardoor het zakje in de vriezer belandde en de juiste gelegenheid zich precies maar niet leek voor te doen. Ondertussen was ik helemaal in de ban van de smaak van Kaffir limoen (wat je misschien bij recente posts is opgevallen). Deze smaakmaker uit de Thaise keuken is erg kenmerkend en naar mijn gevoel een grote meerwaarde in de keuken. Zeker de moeite om eens naar op zoek te gaan aangezien de smaak nog net dat tikkeltje complexer is dan bij de gewone limoen waardoor ook deze Oriental Assassin ribs misschien nog net die extra punch krijgen.

Oriental Assassin ribs

De inspirerende smaak van de kaffir limoen prikkelde dusdanig dat ik al snel een lekkere siroop had ontwikkeld om cocktails en sauzen mee op smaak te brengen. Deze wou ik dan ook als basis gebruiken voor de oriental assassin hot sauce. Bij het toevoegen van de pepers merkte ik echter dat de smaak wat fruitigheid mistte om ook bij de ribben te kunnen passen (tenminste zo zat het in mijn gedachten). Met de herinnering aan de Daring Disney Legs, waarbij ik een saus maakte op basis van mango chutney met gekonfijte gember, besloot ik wat mango jam toe te voegen. De chutney waar ik gebruik van maakte voor die heerlijke kalkoen knotsen is namelijk niet standaard bij Lidl te koop. Met deze hot sauce voor de Oriental Assassin ribs kan je nu ook op elk moment een gelijkaardige saus gaan maken (al is deze nog net dat tikkeltje pittiger).

Oriental Assassin hot sauce

Tot nu toe heb ik zelf nog nooit geëxperimenteerd met het pekelen van ribbetjes. Simpelweg omdat ik het vaak een risico vind om de smaak van het vlees te verdoezelen met teveel smaak en zout. De pekels die doorgaans op het net te vinden zijn, bevatten meer zout dan ik zelf verkies. Nadat ik de eendenborst voor de Canard des Flandres had gepekeld met een mildere pekel en mij dit erg goed beviel besloot ik het toch een kans te geven. Met succes zo blijkt. De smaak van de ribbetjes kwam optimaal tot uiting bij dit recept en ze waren in mijn herinnering de lekkerste die ik tot nu toe at. Bovendien waren ze erg sappig. Of dat aan de pekel ligt kan ik moeilijk vergelijken. Daarvoor zou ik eens twee verschillende bereidingen tegelijk moeten proberen. Het kan in elk geval geen kwaad.

Oriental Assassin ribs

Laat mij zeker eens weten hoe hitte resistent jullie zijn. Nemen jullie de Oriental Assassin Ribs zoals ze bedoeld zijn of maken jullie de soft variant? Ik lees het graag in de comments van de post en social media pagina’s. Wil je op de hoogte blijven van nieuwe posts? Vergeet dan zeker niet om even op de Follow button te drukken. Veel plezier met jullie volgende sessie rn aarzel niet om vragen te stellen als iets niet duidelijk is!

The Oriental Assassin Ribs
Prep Time
30 mins
Cook Time
2 hrs 30 mins
Natte pekel en drogen
13 hrs
Total Time
3 hrs
 

Deze Oriental Assassin Ribs zijn voor de durvers! Durf jij de battle aan met deze pikante ribbetjes? Of geef je je op voorhand al gewonnen? Opgelet, niet te vroeg juichen.

Course: Aperitiefhapje, Hoofdgerecht
Cuisine: Aziatisch, oosters, Thais
Keyword: babyback ribs, bbq, gerookt, pellet smoker, recept, ribbetjes, smoked, spareribs, Traag gegaard, Traeger
Servings: 4 personen
Ingredients
 • 2 latten ribbetjes
 • Oriental assassin hot sauce Recept: zie link in de instructies
 • pijpajuin naar smaak
 • heet pepertje naar smaak
 • verse koriander naar smaak
Voor de Marinade
 • 2 l water
 • 150 gr zout
 • zeste van 1 (kaffir) limoen
 • 1 duim gember fijn gesneden
 • 1 stuk limoengras geplet en grof gesneden
 • 2 tenen knoflook
 • 2 takjes thaise koriander of gewone koriander als je die niet kan vinden
 • 1 pijp ajuin geplet en grof gesneden
For the Rub
 • 2 delen zout
 • 2 delen peper
 • 2 delen suiker
 • 2 delen paprika poeder
 • 1 deel gemalen ster anijs
 • 1 deel gemalen gedroogde kaffir limoen blaadjes
Instructions
Voorbereiding (dag voordien)
 1. Haal de ribbetjes uit de koelkast en verwijder het vlies. Dit kan je doen door met een bot mesje of de achterkant van een lepeltje langs het been onder het vlies door te glijden. Hef voorzichtig het vlies op terwijl je de ribben tegen houdt.

 2. Van zodra de opening groot genoeg is kan je zachtjes met je vinger verder onder het vlies door en trek je voorzichtig het vlies van de ribben. Hierdoor kan de natte pekel en de kruidenrub beter hechten in het vlees. (Is deze uitleg niet voldoende? In dit filmpje zie je hoe het moet).

 3. Snij de zeste van 1 (kaffir)limoen af en verwijder het bittere witte deel. Plet vervolgens het citroengras, de thaise koriander en de pijpajuin en snij deze grof. Snij de gember fijn en voeg alle ingrediënten samen met de look toe aan een kom. Bak lichtjes aan gedurende één minuut tot ze hun smaak lossen.

 4. Blus met water en voeg het zout toe. Meng het geheel tot al het zout is opgelost. Laat afkoelen en plaats de ribben in de natte pekel gedurende minimum 12 uur.

 5. Dep vervolgens de ribbetjes goed droog en laat nog minstens 1uur (maximum 12 uur) onafgedekt verder drogen in de koelkast.

Rub maken
 1. Terwijl de ribbetjes drogen kan je de rub gaan maken. Maal met een koffiemolen of de Bamix hakmolen de steranijs en gedroogde kaffir limoen bladeren tot poeder.

 2. Voeg samen met de overige ingrediënten toe aan een mengkom. 1 deel kan een theelepel, eetlepel of zelfs cup zijn naar gelang hoeveel rub je wil gaan maken.

 3. Meng de rub goed door met de handen zodat je eventuele klontertjes kan opbreken en wrijf de ribbetjes hier grondig mee in zodat alle stukken vlees mooi bedekt zijn.

BBQ time
 1. Bereid je BBQ/smoker voor op een indirecte sessie tegen lage temperatuur. Voor deze bereiding maak ik gebruik van een soort van Reverse sear methode waarbij de ribbetjes eerst 2-2.5 uur roken op lage temperatuur met een mengeling van eik, mesquite en pecan hout op 75°C. Lukt het je niet de temperatuur zo laag te krijgen, geen nood. Je kan gerust tot 120°C Low and slow werken. Hou er dan wel rekening mee dat de ribbetjes sneller garen en minder tijd hebben om rooksmaak op te nemen.

 2. Terwijl de ribbetjes traag garen in de rook kan je de Oriental Assassin Hot sauce gaan maken volgens dit recept.

 3. Bestrijk na 2-2.5 uur de ribbetjes met een dunne laag van de Oriental Assassin Hot sauce en verhoog de temperatuur van je BBQ tot 200°C.

 4. Grill vervolgens de ribbetjes af op deze hogere temperatuur zodat de saus mooi kan karameliseren. Let op dat de suikers tijdens deze fase niet verbranden.

Haal de Oriental Assassin ribbetjes van de BBQ en verdeel snij aan. Serveer met verse koriander, pijpajuin en voor de durvers nog wat extra pepertjes als garnituur. Smakelijk

Pagina's: 1 2Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.