Rosemary Hasselback potato met Pancetta

Rosemary Hasselback potato met Pancetta

Het is weer maandag en waar ik vorig jaar niet ben geslaagd in mijn goede voornemens, lijk ik er dit jaar meer grip op te hebben. Het wordt precies een gewoonte om op maandag een sidedish te delen. Net nu ik dit voornemen niet maakte. Ditmaal een klassieker waar velen toch over struikelen. De Hasselback potatoes. Of correcter voor dit recept: Rosemary Hasselback Potato. Rozemarijn en aardappelen zijn namelijk een gouden combinatie. Zeker bij een mooi gebakken aardappel als deze. Benieuwd hoe je deze aardappelen gaar en krokant kan krijgen? Met een tip die ik zelf meekreeg op een workshop help ik jullie al een heel eind op weg. 

Disclaimer: Deze post bevat mogelijks affiliate links. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht.

Je zal het wellicht al hebben ondervonden, het maken van een Hasselback potato is bijlange zo eenvoudig niet als het lijkt. Ofwel heb je een aardappel die nog rauwe delen heeft, ofwel is hij zwartgeblakerd in plaats van goudbruin. Zeker als je alle stappen op de BBQ wil doen. Voor deze Rosemary Hasselback Potato volgde ik een tip van 1 van mijn gasten op een workshop die nog efficiënter is dan hoe ik het zelf lang deed (namelijk de aardappel voorkoken). Alles begint met het insnijden van de aardappel. Belangrijk hierbij is het maken van flinterdunne inkepingen zonder de aardappel uit elkaar te snijden. Dit kan je doen door een satéprikker door de aardappel te prikken op een halve cm. van de onderzijde. Als je de aardappel vervolgens net iets te ver kookt ontstaat het risico dat bepaalde delen afbreken. Om dit te voorkomen maak ik voortaan gebruik van de microgolfoven. 

Rosemary Hasselback Potato

En laat dat naast het ontdooien van maaltijden 1 van de enige keren zijn dat ik de microgolfoven gebruik. Door de aardappel enkele minuten te garen in de microgolfoven gaart hij als het ware in zijn eigen vocht. Verliest de aardappel wat vocht, geen probleem. Dat lossen we tijdens de verdere bereiding van de Rosemary Hasselback Potato wel op. Doorheen de bereiding gaan we namelijk meermaals de Rosemary Hasselback bedruipen met vetstof (olie, boter, dierlijk vet…) zodat deze mooi kan frituren in het vet en volop smaak opneemt. Bereidingstijden zijn erg moeilijk te zeggen. Dit hangt sterk af van het soort aardappel. Zelf kijk ik goed naar de Rosemary Hasselback potato. ALS ik merk dat deze lichtjes openvalt en goudbruin kleurt laat ik ze nog een tiental minuutjes verder garen. Bij twijfel kan je steeds met een tandenstoker eens prikken om na te gaan of ook de dikke delen aan de binnenkant gaar zijn. 

Rosemary Hasselback Potato

Om nog wat extra smaak toe te voegen gaan in deze Rosemary Hasselback potato enkele snedes pancetta, wat look en natuurlijk ook wat verse rozemarijn en zout. Laat je echter niet tegenhouden om zelf ook te experimenteren en het resultaat te delen. Veel plezier. 

Meer sides? Die vind je hier!

Rosemary Hasselback Potatoes met Pancetta
Prep Time
5 mins
Cook Time
1 hr
Total Time
1 hr 5 mins
 

Twee klassiekers gecombineerd… Kan niet anders dan een schot in de roos worden niet? Rosemary baked potatoes maar dan in een Hasselback jasje. Heerlijk!

Course: Bijgerecht
Cuisine: zweeds
Keyword: aardappel, bbq, bbq classic, Hasselback, kamado, mini, potato, Rozemarijn, sidedish, skillet
Servings: 4 personen
Ingredients
 • 4 medium aardappelen
 • 2 teentjes look geplet
 • 2 El ganzenvet of zonnebloem olie
 • enkele takjes verse rozemarijn
 • 8 snedes pancetta
 • grof camargue zout naar smaak
Instructions
 1. Was de aardappelen goed onder stromend water dep vervolgens goed droog.

 2. Zoek de platste zijde van je aardappel en prik er een satéprikker door op 0.5 cm. van de onderkant en snij vervolgens met een scherp mes flinterdunne inkepingen in de dikste kant van de aardappel tot tegen de satéprikker.

 3. Verwijder voorzichtig de satéprikkers en plaats de aardappelen op een bord in de microgolfoven. Gaar de aardappelen gedurende een 3-tal minuten voor op de hoogste stand. Je zal zien dat de aardappelen nadien goed dampen.

 4. Verwarm ondertussen de BBQ voor op 210°C.

 5. Plaats een gietijzeren skillet op het vuur waar de aardappelen in passen. Voeg het ganzenvet toe, plet de look en voeg samen met de rozemarijn toe aan de skillet. Bak even aan terwijl je in enkele van de inkepingen pancetta snedes stopt.

 6. Plaats de Hasselback aardappelen in de skillet en overgiet met het gesmolten vet. Laat de aardappelen garen (+-1u) tot je merkt dat de schijfjes openvallen en er krokant beginnen uitzien. Overgiet elke 10 minuten opnieuw met het gesmolten vet uit de skillet.

 7. Laat de Hasselback aardappelen nog 10 minuten verder garen na het punt waarop je denkt dat ze krokant zijn. Prik met een satéstokje om te testen of de binnenkant goed gegaard is.

Serveer met een lekker stuk gegrild vlees of vis. Smakelijk

Pagina's: 1 2Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.