Pellet BBQ Vs. Kamado – welke keuze maak jij?

Pellet BBQ Vs. Kamado – welke keuze maak jij?

Als ik spreek over mijn kamado dan heeft iedereen wel een idee waar ik het over heb. De Pellet BBQ is echter relatief nieuw in onze streken en roept dan ook veel vragen op. Ik merk wel vaker dat gepassioneerde BBQ liefhebbers hun materiaal willen upgraden en op zoek gaan naar informatie over de verschillende soorten BBQ’s. De laatste maanden krijg ik dan ook bijna wekelijks de vraag welke BBQ ik zou kiezen moest ik maar één mogen houden. De Traeger Pellet BBQ vs. Kamado Joe. Een vraag te vergelijken met de vraag: “Welk kind zie je het liefst?” als je het mij vraagt… Beide toestellen hebben namelijk hun kwaliteiten en beperkingen waardoor ik beiden niet meer zou kunnen missen. Toch denk ik dat je bij het maken van een keuze enkele overwegingen kan meenemen die jou helpen de juiste keuze (voor jou) te maken. In deze post wil ik dan ook even uitgebreider de tijd nemen om mijn ervaringen met jullie te delen.

Disclosure: deze post bevat affiliate links. De vermelde BBQ’s werden aangeboden als test materialen. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht.

Algemeen

Zoals eerder aangegeven is de keuze tussen de Traeger Pellet BBQ vs. Kamado Joe voor mij erg moeilijk te maken. Gelukkig hoef ik dit ook niet te doen! In alle eerlijkheid kan ik zeggen dat ik beiden heb aangeboden gekregen door de betreffende producenten. Niet onbelangrijk om weten: “Voor ik een samenwerking aanga, wil ik graag zeker zijn van de kwaliteit.” Bijgevolg ben ik beide toestellen ook grondig gaan testen vooraleer de samenwerking aan te gaan. In deze post sta ik stil bij zowel de voor als nadelen van de BBQ’s. Het zal blijken dat beiden erg kwalitatief zijn maar eveneens op verschillende vlakken elkaar kunnen aanvullen. Een keuze maken in jou plaats is bijgevolg onmogelijk. De keuze zal moeten afhangen van waar je voor jezelf naar op zoek bent. Aan de hand van enkele kenmerken probeer ik echter wel wat meer duidelijkheid te bieden over hoe jij je keuze kan maken. In onderstaande tabel kan je een overzicht vinden op welke punten verschillen te merken zijn. De bijhorende tekst met subtitels kan interessant zijn om meer info te verkrijgen over de achterliggende ervaringen/bedenkingen bij deze keuze. Hopelijk helpt het je wat verder bij je keuze!

Topic Kamado Joe Traeger Ironwood
BBQ gevoel++
Bij opstart+
Tijdens het BBQ’en+
Comfort+++++++
Set and forget+
Flexibiliteit+++
Ruimte+
Verplaatsbaarheid+
Technologische snufjes+
Technieken++++++
Hoge temperaturen+++
Lage temperaturen +++
Onderhoud++
Verbruik++
Grote hoeveelheden+
Kleine hoeveelheden+
Totaal: 109

The BBQ Feel

BBQ gevoel

Het BBQ gevoel is misschien wel de meest prangende vraag waar BBQ liefhebbers mee zitten bij het nadenken over het werken met een pellet BBQ vs. Kamado. De passie voor vuur leeft duidelijk, want naast de heerlijke smaken van onze hobby, hebben de gezelligheid en charme duidelijk ook hun impact. Het valt mij op dat veel mensen ervan uitgaan dat je het BBQ gevoel eerder zal hebben bij een Kamado dan bij een Pellet BBQ. Deels kan ik dit ook wel volgen. Het contact met het vuur is iets directer dan bij een Pellet BBQ. Anderzijds merk ik zelf ook op dat ik persoonlijk weinig verschil ervaar in beleving tussen beide toestellen. De reden hiervoor ligt voornamelijk bij de kwaliteiten van de Kamado Joe die op dit vlag toch inderdaad ook nog een streepje voor heeft.

BBQ gevoel bij opstart

In tegenstelling tot wat je zou verwachten zijn op vlak van beleving toch ook wel wat gelijkenissen waar te nemen. Waar je bij de Kamado Joe de houtskool moet in je BBQ gieten, gaan er bij de Pellet BBQ vanzelfsprekend pellets in. Bij een kamado ga je zelf nog het vuur handmatig (what’s in a name) aansteken. In realiteit wordt vaak een Vuurwokkel of looft lighter… gebruikt terwijl je bij de Pellet BBQ op een knopje drukt. Na 100en BBQ’s te hebben aangestoken kan ik zeggen dat het voor mij nog weinig uitmaakt of ik een blokje aansteek of een knopje indruk… Als ik echt vuur wil zien en maken steek ik graag mijn vuurschaal aan. Vervolgens dien je echter bij de Kamado wel wat aandachtig te zijn en komt een zekere vuurbeheersing wel van pas (wat bij de pellet BBQ niet nodig is). Laat je de temperatuur te hoog oplopen wordt het moeilijk om deze terug te schroeven. Is hij te laag dan loop je het risico dat hij dooft. (Tips voor het aansteken van de BBQ kan je hier overigens vinden)

Nauwelijks verschil eenmaal de BBQ aanligt

Eenmaal je je kamado echter goed kent loopt dit als vanzelf (vergelijkbaar met een knopje draaien). Zo komen we bij de kwaliteit van de Kamado die ervoor zorgt dat het op zich weinig verschil maakt. De stabiliteit van een kamado is danig indrukwekkend dat je de schuiven kan regelen zodat je urenlang op een stabiele temperatuur kan werken. Nooit gesnapt waarom mensen een pit controller kopen voor hun kamado… Dit lijkt mij de meest overbodige tool bij een op zichzelf zeer stabiel werkende BBQ. Net zoals bij de Pellet bbq heb je weinig omkijken naar je Kamado (al vergt het wel iets meer tijd om deze onder de knie te krijgen). Als er dan toch een verschil naar boven komt is het de mogelijkheid om bij een Kamado tussen de kolen te garen. Dit is onmogelijk op een pellet BBQ. Geen caveman style dus wat voor groenten een leuke meerwaarde kan zijn om tussen de assen/kolen te garen. Deze methode van koken brengt echter een super oer instinct naar boven.

Conclusie

Is er dan helemaal geen verschil? In mijn beleving is het verschil klein. Wat niet wil zeggen onbestaande! Als beginnend BBQ’er ben ik ervan overtuigd dat je meer uitdaging zal hebben aan het leren kennen van je Kamado en het aanleren van de vaardigheid is een leuk proces als dat de reden is waarvoor je wil BBQ’en. Dit valt bij de Pellet grill wat weg. Bovendien kan je bij de Kamado ook direct grillen wat bij een pellet BBQ niet kan. Het direct (oog)contact met de vlammen heeft wel iets betoverends wat bij een pellet grill minder zichtbaar is. Het design van de Traeger Ironwood sluit dan weer beter aan bij de oldschool smoker. Al bij al komt op vlak van de charme en het BBQ gevoel de Kamado er net iets beter uit. Al is het verschil klein en kan je, als dit je enige belangrijke punt is, misschien zelfs beter een minder duur exemplaar kopen of een kampvuurtje aansteken.

Comfort en Technologie

Comfort

BBQ is echter meer dan een beleving. Uiteindelijk wil je ook gewoon een lekker gerecht op tafel zetten. Voor sommigen is het uiteindelijke resultaat dan ook belangrijker dan de manier waarop dit resultaat is bekomen. Persoonlijk merk ik dat dit voor mezelf wel wat varieert. Op sommige momenten (vnl. als ik ruim de tijd heb) primeert het gevoel, de passie voor het vuur en de beheersing. Op andere momenten heb ik vooral zin in lekker eten met een smoky touch of wil ik liever focussen op het “creatieve van de smaak”. Op dit punt ligt voor mij dan ook het grootste verschil tussen beide toetstellen. Beiden zijn super in het stabiel werken en eenmaal je het toestel kent eenvoudig te regelen. Toch heeft de Pellet BBQ op dit vlak nog net dat streepje voor, waar het bij het bbq gevoel net dat streepje minder scoort.

Set and forget

Zoals eerder aangegeven zijn beide toestellen éénmaal je ze onder de knie hebt erg stabiel. Met dat verschil dat bij het openen van een kamado de temperatuur kan oplopen terwijl deze bij de Pellet BBQ door het automatische proces in geen tijd terug stabiliseert. Bij bereidingen waar je regelmatig het deksel moet openen om bvb. te lakken kan je bij de pellet BBQ dus iets relaxer het deksel opentrekken, sluiten en terug verder koken. Je weet dat het goed komt. Bij de kamado dien je echter wel wat in de gaten te houden of de temperatuur niet teveel oploopt (al valt ook dit wel mee als je wat weet wat je doet). In het heetst van de strijd maak je echter wel al eens een fout. Op dit vlak is de pellet BBQ bijgevolg wel wat vergevingsgezinder.

Flexibiliteit

Dit punt is een speciaal geval en misschien wel het moeilijkst te vergelijken omdat beide toestellen op een andere manier flexibeler zijn dan de ander. Waar je bij de Kamado Joe door het devide and conquer systeem perfect direct en indirect tegelijk kan werken, is dit bij de pellet grill niet mogelijk. Je werkt er namelijk met een indirecte warmtebron die een relatief gelijklopende temperatuur biedt doorheen de volledige BBQ. Door de directe hitte op de kamado kan je meer variëren in temperatuur (vnl. van de stralingswarmte). De kamado heeft echter als eigenschap dat hij de hitte langer vasthoudt en bijgevolg dus ook moeilijker af te koelen is. Wat bij een pellet grill dan wel weer ongelofelijk vlot kan. Met andere woorden is het de keuze tussen continue flexibiliteit (mits inboeten van grillruimte) of afwisselende flexibiliteit (mits iets beperkter in technieken gelijktijdig toepassen van technieken)

Ruimte

In vorig onderdeel verwees ik kort even naar het inboeten van ruimte. Dit is in vergelijking tussen beide toestellen een grote troef voor de pellet bbq. Het kook oppervlak van beiden is te verdubbelen of zelfs verdriedubbelen maar hoe je het ook draait of keert, voor vergelijkbare budgetten zal je altijd een groter oppervlak hebben bij een pellet BBQ. Natuurlijk kan je ook een grotere kamado kopen. Maar dit zal je een flinke cent kosten. Bovendien heeft het formaat van een kamado ook een flinke invloed op de werking ervan. De beheersing is toch een stuk moeilijker en door het groter oppervlak van kolen kunnen ook warmtezones ontstaan die zich verplaatsen. Dit zorgt voor een ietwat minder stabiele warmteverdeling. Als je direct wil grillen verkleint je oppervlak ook al snel. Anderzijds is dit bij een pelletgrill niet mogelijk (daar komen we later op terug).

Analoog vs. digitaal

Zoals je wellicht ondertussen al hebt gemerkt zijn voordelen en nadelen vaak met elkaar verweven. Het comfort van de geautomatiseerde werking van de pellet BBQ is eveneens hetgeen waar ik mij soms wel eens druk in kan maken. De pellet BBQ dient namelijk aangesloten te worden aan het elektriciteitsnet. Bijgevolg zit je toestel met een kabel vast aan de muur. Zelf rij ik nogal graag eens rond met mijn toestellen zodat ze optimaal gezet kunnen worden (vb. om foto’s te nemen of om dicht bij het volk te kunnen staan). Met een kabel gaat dit niet zo goed heb ik al ondervonden. Anderzijds zijn de ingebouwde thermometer, pit controller, wifi, … leuke snufjes die op hun beurt het BBQ’en in combinatie met een gezin wel leuk en efficiënt houden. Zo kan ik met een gerust hart in bed kruipen, een wandeling maken met het gezin, … terwijl een stuk pulled pork rustig ligt te roken.

Conclusie

Op vlak van comfort zou ik algemeen een voorkeur geven aan het gebruik van de Traeger pellet BBQ. Hierbij zijn vooral de ruimte en het gebruiksgemak een doorslaggevende factor. Tijdens weekdagen of op momenten waar ik iets met het gezin wil doen en toch lekker eten wil serveren is het leuk te kunnen vertrouwen op een eenvoudig en van op afstand te regelen toestel waar je voor een grote hoeveelheid mensen kan op koken.

Pizza Vs. Zalm

Mogelijkheden/technieken/smaak

Het zou ons te ver leiden om alle technieken stuk voor stuk te gaan vergelijken. Ik heb zo de indruk dat ik hier bovendien al aardig wat heb uitgeschreven. Algemeen kan worden samengevat dat beide toestellen alles kunnen. Maar ook hier zal je merken dat het ene toestel het ander ook wel aanvult. Waar de één net iets minder scoort doet de ander het beter en omgekeerd. Wetende dat beiden eigenlijk minstens op elk domein het gemiddelde behalen. Voor de eenvoud maken we het onderscheid tussen hoge en lage temperaturen.

Hoge temperaturen –> kan je grillen op een pellet bbq?

Kan je op een pellet bbq wel grillen? Een vraag die frequent wordt gesteld! Ja het kan! De Traeger Ironwood gaat tot een temperatuur van 260°C wat met een grill grate of gietijzer kan zorgen voor een mooi gegrillde steak. Zelfs pizza’s kunnen heerlijk uit de pellet smoker worden getoverd! En toch verkies ik in de hoogte het gebruik van de Kamado Joe waar de temperaturen kunnen oplopen tot ver boven de 300°C en het een uitstekende keuze maakt voor het bereiden van een heerlijke pizza zoals het hoort. Bovendien speelt ook hier de charme van gietijzer boven de kolen ook wel een rol en het en de caveman style werkwijze (garen tussen de kolen). Anderzijds heb ik het gevoel dat door deze vaststelling ik de Kamado Joe zou kunnen tekort doen! Het is veel meer dan een toestel waarbij je direct kan grillen en hoge temperaturen kan behalen! Het zou dan ook zonde zijn om hem enkel daarvoor te gebruiken (al merk ik wel dat het de laatste tijd vaak zo is).

Lage temperaturen

Waar de Kamado Joe het toch wel wint van de Pellet BBQ kan omgekeerd ook hetzelfde worden gezegd. De Kamado Joe is een uitstekend toestel zoals je eerder kon lezen om lange tijd op stabiele temperatuur traag te garen. Met wat behendigheid haal je een minimum temperatuur van 90°C (al is dat een uitdaging). Het mooie aan de Traeger is dat hij uren stabiel kan blijven op 75°C voor delicate producten als zalm een uitstekende temperatuur! Een zalm zoals die uit de Traeger heb ik met geen enkel ander toestel kunnen evenaren.

Smaak

Op vlak van smaak is er naar mijn gevoel weinig verschil te merken. Enkel als je graag een zware (misschien overheersende) rooksmaak wil zou ik de Kamado aanbevelen. Daar kan je namelijk zelf beter gaan bepalen hoeveel rookgeneratie je in je BBQ wil door meer blokken hout toe te voegen. Dit kan in principe bij een pellet BBQ ook al moet je er extra smoke tubes/trucjes voor gebruiken… Zeker bij de hogere temperaturen (boven 105°C) wordt het bij een pellet smoker moeilijker om rooksmaak toe te voegen. Anderzijds zal bij de kamado op temperaturen boven de 150°C je houtblokje ook sneller ontvlammen waardoor de verbranding ook minder rook ontwikkeling zal genereren. Roken doe je hoofdzakelijk op lage temperatuur bij beide toestellen. De reverse sear is hiervoor een goede techniek. Algemeen zal je wel een iets diepere rooksmaak bekomen bij een kamado dan bij een pelletsmoker. Al is subtiliteit natuurlijk ook net hetgene wat de rooksmaak mooi kan maken. Ook hier een kwestie van voorkeuren en je toestel leren gebruiken.

Conclusie

Zalm vs. Pizza als het op vlak van bereidingen aankomt. In onderlinge vergelijken kunnen we stellen dat beiden het op alle vlakken gemiddeld tot uitstekend doen. Met dat verschil dat de Kamado Joe als extra kracht de power in de hoogte heeft en de Pellet smoker nog net dat tikkeltje extra in de laagte.

Verbruik & onderhoud

Onderhoud

Op vlak van onderhoud kunnen we het relatief kort houden. Beide toestellen zijn eenvoudig te onderhouden. Af en toe eens de stofzuiger erin om de assen weg te zuigen, eens goed schrobben zodat de drippings weg zijn van de platesetter, het rooster afwrijven en invetten zodat hij weer mooi staat en je kan weer verder. Waar bij de Pellet bbq eens per jaar wordt aangeraden om te simoniseren heb je deze taak niet bij een Kamado. Bij laatstgenoemde is het dan weer een uitdaging gezien de warme vochtige omgeving de schimmels buiten te houden als je hem een langere tijd niet gebruikt (tip: niet onder een hoes plaatsen). Naar duurzaamheid kan ik voorlopig overigens nog weinig zeggen. De tijd zal het moeten uitwijzen. Al merk ik ook hier weer twee overwegingen die mee kunnen spelen in de keuze. De keramische kamado is kwetsbaarder al is de kans dat je hem bij normaal gebruik breekt naar mijn gevoel erg klein. Dien je de BBQ veel te verplaatsen dan wordt het wel wat gevaarlijker. De Pellet BBQ daarentegen is robuuster en kan wel tegen een duwtje. Maar die bevat technologie en hoe goed ook, technologie blijft iets wat de tand des tijds niet altijd even gemakkelijk overleefd. Al lijkt het wel dat de elektronische onderdelen eenvoudig te vervangen zijn.

Verbruik

Op vlak van verbruik is het verschil tussen beiden iets duidelijker. De eigenschappen van een kamado spelen hier sterk in het voordeel van de Kamado Joe. De keramiek zorgt voor het vasthouden van de warmte waardoor je weinig houtskool verbruik hebt. Met een halve zak kolen kan je met gemak een 16 uur werken op lage temperatuur. Voor een gelijkaardige duur zal je bij de pellet smoker eerder richting 3/4e van een zak pellets gaan. Kook je dus enkel voor je gezin dan zal het een pak zuiniger zijn om de Kamado te kiezen. Kook je voor grotere groepen valt een Pellet BBQ toch te overwegen. Door de ruimte in je BBQ kan je namelijk meerdere stukken tegelijk garen waardoor je uiteindelijk qua verbruik relatief minder gebruikt. Ook hier weer een keuze die afhangt van wat jij nodig hebt.

Pellet BBQ vs. Kamado: eindconclusie

Het is je misschien tijdens het lezen al opgevallen dat het vergelijken van beide toestellen niet zo eenvoudig is. Beiden hebben hun voor- en nadelen die afhankelijk van jou behoefte de doorslag kunnen geven in de ene of de andere richting. In mijn ogen zijn beide toestellen erg aanvullend en zou ik geen van beide willen missen. Beide scoren op diverse vlakken boven gemiddeld tegenover andere toestellen. Denk hierbij aan stabiliteit, comfort, zuinigheid, … We kunnen stellen dat de Pellet BBQ uitblinkt in comfort, ruimte, flexibiliteit in temperatuur regeling en ontzettend leuk is om te gebruiken op lage temperaturen. Daartegenover staat de zuinigheid, de kracht bij hoge temperaturen, vuurbeleving, flexibiliteit in gelijktijdig op verschillende zones/technieken kunnen werken bij de kamado. Aan jullie de keuze wat de doorslag geeft!Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.