Hoe kan je thuis zelf gin maken?

Hoe kan je thuis zelf gin maken?

Wie van BBQ houdt zal ook geen feestje schuwen. En wie graag feest zal ongetwijfeld ook graag wel eens iets drinken. Gin Tonic is al jaren het aperitief bij uitstek. Als bierliefhebber in hart en nieren kan een verfrissende gin tonic mij ook wel bekoren. Naast bierliefhebber ben ik misschien wel nog een grotere curieuze neus… Als ik iets lekkers tegen kom stel ik mij al snel de vraag: “Hoe zou je dat thuis kunnen maken?” Het resultaat zal je hier vaak op de blog zien. Op de vraag “Hoe kan ik thuis Gin maken?” was ik echter nog niet eerder ingegaan. Simpelweg omdat ik hier geen alcohol zal beginnen stoken zonder de juiste materialen en kennis. Toen ik echter bij Lidl een pakket zag staan met de tools om thuis gin te maken, kon ik mijn nieuwsgierigheid echter niet bedwingen. In zekere zin ga je geen Gin maken. In principe zou het correcter zijn om het resultaat “Compound Gin” te heten. Maar smaakt het ook effectief als gin? Ik vertel je graag alles over het proces en resultaat!

Om dit recept te maken moet je 18+ zijn. Wees verstandig met het gebruik van alcohol en bewust van de verslavende eigenschappen in het product! Heb je problemen met alcohol, zoek hiervoor gepaste hulp!

Disclaimer: recept in samenwerking met @lidlbelgium. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht.

Aangezien je deze post leest ben je wellicht benieuwd hoe je zelf compound gin kan maken. In het pakket zit alles wat je nodig hebt om ermee te beginnen. Behalve de wodka. Die moet je er zelf apart nog bij kopen. Wodka is in feite niet meer dan water met alcohol (op basis van rogge, aardappel, …) waardoor het nagenoeg geen smaak heeft. Door het infuseren van deze wodka bekom je een alcoholische drank met smaak. Voeg je aan deze infusie jeneverbes toe dan creëer je een drank met de smaak van gin. Het leuke eraan is dat je zelf naar eigen voorkeur nog extra smaakmakers kan toevoegen om je eigen compound gin te creëren. Zo besloot ik naast de basis ingrediënten uit het pakket zelf nog wat smaakmakers toe te voegen. Aangezien kerstdag nadert en het mij wel leuk lijkt een aperitief te maken met een eigen “Kerstgin” of deze te gebruiken in een kerst recept koos ik voor warme smaken die aan kerst doen denken: “Kaneel, kruidnagel, steranijs, sukade en kamille”. Om de mooie rode kleur te bekomen voegde ik er nog enkele rozen- en hibiscus blaadjes aan toe. Bij wijze van experiment probeerde ik ook een milde rokerige toets toe te voegen door eikenhout schilfers te roken en toe te voegen aan het mengsel. Helaas bleek de smoky touch na 24u niet terug te vinden.

Zelf gin maken
Inhoud van het gin pakket

Maar wat kan je nu exact van het pakket verwachten? Om de wodka te infuseren heb je weinig extra tools nodig. In bovenstaande foto kan je aan de inhoud van het pakket zien dat de benodigdheden erg beperkt zijn. Bovendien heb je veel van deze voorwerpen misschien al thuis liggen? Het belangrijkste voorwerp uit het pakket is misschien wel de fles zodat je de gin in een mooie fles kan bottelen. Het bijgeleverde etiket kan je vervolgens naar eigen creativiteit vormgeven zodat je van je fles misschien wel een mooi geschenk kan maken. Verder bevat het pakket een mengeling van smaakmakers, de instructies voor het maken van de gin, een trechtertje en koffiefilter om de gin te filteren.

Gin filteren

Compound gin maken duurt minder lang dan ik had verwacht. Bovendien zijn de stappen erg eenvoudig. Je voegt de smaakmakers toe aan een fles en giet er vervolgens de Wodka bij. Het mengsel laat je vervolgens 24 tot 48 uur infuseren. Zelf had ik de indruk dat na 24u de smaak al sterk aanwezig was in de compound gin waardoor ik de drank niet verder liet infuseren. Smaakt je gin te sterk? Geen nood, je kan deze perfect nog aanlengen met wodka om de smaak te verzachten. Je kan met andere woorden beter “overkruiden” dan te voorzichtig zijn. Je enige zorg is dat je met meer gin overblijft (hoe erg kan het zijn?). Na het infuseren hoef je enkel nog de specerijen eruit te filteren. Hiervoor gebruik je de koffiefilter zodat ook de kleinste onzuiverheden uit je compound gin verdwijnen. Giet je eigen creatie in een mooie fles en het resultaat is klaar om te proeven.

Benieuwd naar andere verrassende dranken?

Klik hier
Compound gin maken

Kan je thuis gin maken en smaakt die ook effectief? Zeker wel! Ondanks de grote hoeveelheid aan extra smaakmakers bekwam ik een duidelijke gin smaak in mijn brouwsel. Meer nog: de beoogde kersttoetsen bleken ook effectief aanwezig. Hoewel de afzonderlijke ingrediënten moeilijk te onderscheiden zijn bezorgt zowel de kleur als smaak van deze compound gin mijn een warm kerstgevoel. De milde ceder en harstoetsen doen bovendien denken aan de dennenboom. Vermoedelijk komen deze smaken voort uit de sukade (citrusvrucht) al kan ook de invloed van het gerookt hout dat ik toevoegde in de hoop een smoky touch mee te kunnen geven hier zijn aandeel in hebben. De rooksmaak daarentegen was echter niet terug te vinden. In deze post deelde ik echter een aantal leuke technieken die kunnen helpen om een rooksmaak in je product te krijgen. Wel overweeg ik nog wat eikenhout snippers toe te voegen en de gin nog enkele weken te laten staan om te zien wat het effect hiervan is. Desondanks een zeer leuk en geslaagd experiment! Laat zeker eens weten welke varianten jullie hebben uitgetest!

Zelf compound gin maken – hoe begin je eraan?
Prep Time
10 mins
Infuseren
12 hrs
Total Time
12 hrs 10 mins
 

Nog op zoek naar een leuk geschenk voor je vrienden? Waarom hen niet eens verrassen met een zelf gemaakte gin. Of "compound gin" om precies te zijn. Je hoeft zelf helemaal geen alcohol te gaan stoken maar door het infuseren van wodka bekom je een leuke eigen gin waar je eindeloos mee kan variëren. In dit recept deel ik alvast het proces op basis van het pakket dat ik kocht bij Lidl.

Course: aperitief, drankje
Cuisine: Europees
Keyword: alcohol, compound, Gin, homemade, infuseren, maken, proces, techniek, wodka
Servings: 1 fles
Ingredients
 • 700 ml Pure wodka
 • 1 zakje specerijen (of 2 El geplette jeneverbes aangevuld met kruiden naar keuze)
 • 1 stokje kaneel
 • 1 stuk steranijs
 • 1 tl sukade
 • 1 tl veenbessen
 • 1 tl kamille
 • 1 tl gedroogde rozenblaadjes
 • 1 tl gedroogde hibiscus blaadjes
Instructions
 1. Kneus de specerijen en voeg deze toe aan een steriele fles.

 2. Selecteer een wodka. De meeste wodka wordt gemaakt van graan en vormt een goede basis voor een dry gin. Giet de Wodka over de specerijen en laat deze infuseren voor 24 tot 48 uur.

 3. Proef na 24 uur je gin. Als de smaak nog onvoldoende sterk is kan je deze best nog wat langer laten trekken. Is de smaak al te sterk? Geen nood. Leng aan met wat extra pure wodka of met een wodka geïnfuseerd met de smaak die volgens jou nog te weinig naar voor kwam in de gin.

 4. Plaats de koffiefilter in een trechter en giet de wodka met specerijen door de filter zodat alle onzuiverheden eruit gefilterd kunnen worden.

Bottel je eigen compound gin en serveer met een frisse tonic of voorzie hem van een mooi label en geef het cadeau aan iemand die je dierbaar is!


Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.