Hoe kan je cocktails roken? – Pineau Rebel 17 recept

Hoe kan je cocktails roken? – Pineau Rebel 17 recept

Bij roken denken we al snel aan vlees. Wist je echter dat je met wat creativiteit ook heel wat andere leuke producten kan roken? Denk maar aan kaas, boter, noten, … Stuk voor stuk heerlijke smaken. Maar heb je er ook al eens over nagedacht om een drankje te gaan roken? Je kan op verschillende manieren je cocktail of limonade gaan pimpen met een vleugje rook/grill smaak. In deze post sta ik niet alleen stil bij de verschillende manieren waarop je dit kan doen, maar deel ik eveneens een homemade cocktail recept: “De Rebel 17”. Een cocktail op basis van Pineau des Charentes geïnspireerd op de Pineau N°17. Een fris kruidige wereldberoemde klassieker op basis van de Franse Likeurwijn. In dit geval dan in een rebels gerookt jasje! Benieuwd hoe je zelf je cocktails kan gaan roken? Lees dan snel even verder!

Disclaimer: Post in betaalde samenwerking met Pineau des Charentes. Deze post kan affiliate links bevatten. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht.

Cocktails roken is helemaal niet zo moeilijk en tijdrovend als je misschien wel zou denken. Waar je bij vlees tijd nodig hebt vooraleer de rooksmaak in het vlees kan trekken, gaat dit bij vochtige producten stukken sneller. Het duurt al snel enkele uren voor je de gewenste hoeveelheid rook terug proeft in je vlees. Bij een het roken van cocktails daarentegen gaat dit proces razendsnel. De grootste uitdaging zit dan ook in het vinden van de juiste balans. Soms is het al voldoende om een tiental seconden je cocktail in de rook te plaatsen of gewoon je glas te roken. Bij het ontwikkelen van de “Rebel 17” maakte ik gebruik van de eerst vermelde techniek, maar er zijn nog tal van andere mogelijkheden met elk hun eigen specifieke kenmerken. Aan jou de keuze!

cocktails roken

1. Actief cocktails roken

De eerste en misschien wel meest voor de hand liggende optie is om je cocktail zelf te gaan roken, zelf elementen uit je cocktail te grillen en/of roken. Door zelf deze stappen uit te voeren creëer je een eigen authentieke cocktail met een ambachtelijke touch. De uitdaging zit hem echter in het vinden van de juiste balans. Deze kan je het eenvoudigst vinden door zelf enkele basis ingrediënten van de cocktail te roken en deze vervolgens gebalanceerd toe te voegen aan je cocktail. Daartegenover staat echter een methode waarbij het controleren van de hoeveelheid rook moeilijker te benaderen is. Toch wil ik graag met deze methode openen.

Cocktails roken onder een stolp

Bij deze Rebel 17 op basis van de Pineau des Charentes start ik met het maken van de cocktail. Nadat de cocktail in een ijskoud glas wordt gegoten plaats je deze vervolgens onder een ruime stolp gevuld met rook. De stolp vullen met rook kan je doen door middel van een Smoke gun. Deze kunnen echter tamelijk prijzig worden en er zijn nog leuke alternatieven die een stuk goedkoper zijn. Zo maak ik graag gebruik van gedroogde tijm. Met een brandertje steek ik de tijm of andere kruiden in brand en blaas vervolgens de vlam uit voor ik deze onder de stolp plaats. Je zal merken dat deze zich al snel met rook vult. Een tiental seconden later verwijder je de stolp en zal je meteen merken waarom deze techniek mijn voorkeur draagt: “Showtime” een walm aan rook maar vooral een explosie aan kruidige rookgeur komt vrij uit de stolp wat de nieuwsgierigheid al snel doet groeien bij je gasten. Overdrijf niet met de duur waarop je de cocktail onder het glas plaatst. Deze methode is erg delicaat om je cocktails te overladen met rook, wat het eindresultaat niet ten goede komt.

Roken van het glas

Op dezelfde wijze als het roken onder een stolp kan je eveneens een basis laag aan rook in je glas vormen. Steek de kruiden of een stukje hout in brand (of gebruik een Smoke gun) en draai het glas omgekeerd op deze smeulende kruiden zodat de rook gevangen wordt in het glas. Deze methode zorgt voor iets meer controle en zal doorgaans voor een subtielere rooksmaak in je cocktail zorgen. Bovendien kan je op deze manier ook het show effect behouden en zullen ook de aroma’s in het glas mooi bewaard blijven zodat je bij het nemen van elke slok een leuke kruidige rooktoets meekrijgt die bijdraagt aan de beleving.

Ingrediënten voor de cocktails roken

Wil je zelf het liefst “artisanaal” een rooksmaak toevoegen aan je cocktails maar toch een constante gebalanceerde smaak behouden? Dan kan je misschien het best opteren om een element uit je cocktail uit te pikken en dit vooraf te gaan roken. Er zijn tal van mogelijkheden om dit te doen. Denk bijvoorbeeld aan het koud roken van water om ijsblokken of een huisgemaakte siroop mee te maken. Gebruik je gedroogde citroenschijven als garnituur dan kan je deze eventueel ook gelijktijdig drogen en warm roken. Of je rookt of grillt de citroenen en maakt hiermee een eigen limonade die als basis kan dienen voor je cocktail, … Mogelijkheden genoeg. Het voordeel van deze methode is dat je op voorhand een grote hoeveelheid van het product kan gaan maken en deze eventueel kan aanlengen met een niet gerookte versie van het product zodat je de perfecte balans kan vinden in je cocktail. Het show effect zal je dan echter wel moeten missen. Bovendien komen de aroma’s vaak ook minder vrij wanneer deze in de cocktail verwerkt zijn ten opzichte van een vers gerookt product waarbij rook partikels nog in en rond het glas circuleren.

Smash Beirut

2. Gerookte ingrediënten gebruiken

Niet iedereen staat echter te springen om zelf te gaan roken. Bovendien kan ik je garanderen dat je na het maken van een aantal ter plaatse gerookte cocktails aardig wat rook doet circuleren. In de zomer buiten op het terras vormt dit geen problemen. In de winter daarentegen als je gezellig binnen een creatief aperitief wilt gaan serveren kan de hoeveelheid rook in huis misschien wel storend gaan worden. Weet je niet hoe die koude rook generator werkt (tip lees dan zeker eens deze post) en/of heb je geen zin om deze handelingen te verrichten? Dan kan je ook kiezen om commerciële producten in je cocktail te verwerken om een gelijkaardig effect te bekomen. Zelf heb ik hier nog niet zo heel veel mee geëxperimenteerd maar ik lees tal van positieve reacties.

Geturfde/gerookte dranken

Soms moet je het niet al te ver gaan zoeken. Een aantal dranken onderscheiden zich van “nature” door hun geroosterde, gerookte of gebrande smaak. Van nature plaats ik even tussen aanhalingstekens aangezien de natuurlijke rooksmaak vaak het gevolg is van de wijze waarop deze dranken werden geproduceerd. Denk hierbij aan de “Peated Whisky” die zijn rokerige smaak meekrijgt door het drogen van de gerst boven smeulend turf. Mezcal daarentegen krijgt dan weer zijn rokerige smaak doordat de kern van agave gegaard wordt in putten gevuld met smeulend hout en lavastenen. Pas nadien worden deze agave kernen verder verwerkt en gedestilleerd tot de gekende Mexicaanse delicatesse. En zo zijn er nog wel enkele te bedenken. Het één hoeft het ander overigens niet uit te sluiten. Zo kan je gebruik maken van een gerookte whisky als basis en deze nog wat versterken door het drankje zelf nog van een extra rooktoets te voorzien.

Gerookte mixers en siropen

We hadden het eerder over het zelf roken van water/suiker voor een homemade smoky syrup. Een schitterend idee moeten ze ook bij verschillende bedrijven hebben gedacht. Wie thuis is in de bartender wereld zal ongetwijfeld al deze gerookte siropen, ginger ales, … hebben gespot. Veel van deze producten zijn voor de doorsnee hobby kok echter niet zo eenvoudig te vinden of je moet al wat speurwerk verrichten. Coca-cola daarentegen sprong ook mee op deze markt en maakt de gerookte mixers vlotter beschikbaar. Bij de betere drankhandelaar zal je wellicht de flesjes al hebben zien staan. Leuk! Al blijft de smaak variatie natuurlijk beperkt tot cola waardoor de opties voor het gebruik ervan in cocktails eveneens gelimiteerd is.

Liquid Smoke

Ik hoor de BBQ liefhebber al vloeken… Liquid smoke… Wie moet die troep nu hebben. Wij zijn voor het authentieke werk! Toegegeven, ik zal er zelf niet snel gebruik van maken. Toch is Liquid smoke vaak authentieker dan we zouden denken. Op zich is het niet zo moeilijk liquid smoke te maken. Wanneer je een gekoelde plaat in de rook houdt zal je merken dat condens ontstaat. Vang je deze condens op dan heb je met rook partikels geïnfuseerd vocht –> Liquid smoke. Vervolgens wordt dit vocht nog gezuiverd van ongezonde deeltjes voor het op de markt wordt gebracht. Met andere woorden, helemaal niet zo chemisch als je zou denken. Bovendien kan je op deze manier met enkele druppels een rooksmaak toevoegen aan je cocktail.

Gerookte specerijen

Als laatste wil ik graag nog een minder voor de hand liggende optie delen met bijzonder leuke resultaten. Om een subtiele rooksmaak toe te voegen aan je cocktail kan je ook gebruik maken van gerookte kruiden of specerijen. Een tijdje terug maakte ik zo “The Sneaky Bastard“. Een cocktail die zijn rokerige smaak onder meer dankt aan het gerookt paprika poeder dat werd gebruikt als smaakmaker in de homemade simple syrup. Denk bijvoorbeeld ook aan gerookte pepers die gebruikt kunnen worden als garnituur en tegelijk een extra smoky touch kunnen brengen in je cocktail.

Cocktails roken

Zoals je uit deze post kan afleiden zijn er tal van mogelijkheden. Cocktails roken kan een leuke uitdaging vormen om mee aan de slag te gaan. Het is een kwestie van smaak. Voor je de cocktail gaat serveren kan het interessant zijn zelf op voorhand even uit te zoeken welke methode voor jou het best werkt. Maak enkele cocktails zodat je perfect weet hoe lang je de cocktail moet roken om de juiste balans te vinden of hoeveel van een gerookt product je moet toevoegen om het geheel nog aangenaam te houden. Doe dit voor elke cocktail die je wil maken! Sommige cocktails kunnen aardig wat rooksmaak verdragen. Andere zijn al snel uit balans. Start je experimenten rustig aan. Je kan altijd nog extra rooksmaak toevoegen, wegnemen is een stuk moeilijker. Bovendien kan je op deze manier aardig wat proeven zonder al te veel ingrediënten te verspillen. Ik ben benieuwd naar welke combinaties jullie zullen maken! Deel je ze op de social media kanalen? Hou mij dan op de hoogte met een tag! Ik zie ze graag voorbij komen! Veel plezier.

Pineau Rebel 17 – Smoky cocktail
Cook Time
5 mins
Tijm siroop maken
20 mins
Total Time
25 mins
 

Zomerse temperaturen vragen om verfrissende drankjes. Het leuke aan deze "Pineau Rebel 17" is de verfrissende smaak waardoor hij vlot wegdrinkt en de smaak papillen openzet voor de heerlijke BBQ gerechten die volgen. Dit in combinatie met het lage alcoholgehalte waardoor je niet meteen lamgeslagen wordt onder de brandende zon.

Course: aperitief, drankje
Cuisine: Frans
Keyword: aperitief, apero, cocktail, drinks, pineau des charentes, Rebel, recept, summerdrink, zomers, Zomerse
Servings: 2 cocktails
Ingredients
 • 1 ei (enkel het eiwit)
 • 100 ml Pineau des Charentes wit 2 grote maatjes
 • 40 ml supasawa 2 kleine maatjes
 • 40 ml tijm siroop 2 kleine maatjes
 • 5 ijsblokjes
 • 100 ml ginger ale 2 grote maatjes
Voor de tijm siroop
 • 200 ml water
 • 100 gr. kristalsuiker
 • 1 handvol tijm
Afwerking
 • 1 tak gedroogde tijm
 • 2 gedroogde citroenschijfjes
 • 1 takje verse tijm (evt met bloemetjes)
Instructions
Voorbereiding
 1. Begin met het maken van de tijm siroop. Dit kan je gerust tot één week op voorhand maken. Voeg de suiker en het water toe aan een sauspannetje en verhit tot net onder het kookpunt.

 2. Plaats de tijm in de sauspan en verlaag het vuur. Laat vervolgens de vloeistof reduceren tot een siroop achtige textuur. Verwijder de takken tijm uit de siroop en giet de siroop in een afsluitbaar flesje. Bewaar koel tot je de cocktails gaat maken.

 3. Droog enkele schijven citroen in een oven op +- 150°C samen met enkele takken tijm. Dit duurt afhankelijk van de dikte van je citroenschijven een half uur tot 1 uur. Laat vervolgens afkoelen.

Time to shake
 1. Voeg het eiwit, 2 kleine maatjes supasawa, 2 kleine maatjes tijm siroop en 2 grote maatjes Pineau des Charentes toe aan een cocktailshaker. Sluit de shaker goed af en shake de cocktail kort en krachtig. Het is belangrijk om de shaker goed gesloten te houden. Door het eiwit zal een grote druk ontstaan in je shaker.

 2. Voeg de ijsblokken toe aan je geshakete cocktail, sluit de shaker opnieuw goed en shake je cocktail opnieuw met de ijsblokken. Giet vervolgens in de glazen tot deze voor 3/4e gevuld zijn.

 3. Giet voorzichtig de ginger ale bij je cocktail tot het schuim aan de rand van je glas komt te staan.

 4. Plaats je glas op een veilig oppervlak en leg naast het glas de gedroogde tijm. Steek de tijm aan met een crème brulée brander. Blaas de vlam uit en plaats een koepel boven het glas en de rokende tijm gedurende 30 seconden voor een subtiele rooktoets in je cocktail.

Deze cocktail smaakt heerlijk op een zomerse avond bij een pikant hapje. Denk hierbij aan spicy chicken wings of Nachos met een pikante dip. Smakelijk!


Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.