3 kazenbrood met gebrande prei – #Fastpizza

3 kazenbrood met gebrande prei – #Fastpizza

Nu we niet kunnen reizen vliegt de term staycation je om de oren. Maar eerlijk… Wij proberen met regelmaat weg te gaan in eigen streek om de rust wat op te zoeken na een drukke werkweek. Wie de streek rond Kortrijk kent zal misschien wel eens muziekcafé Pand.A bezocht hebben. Een gezellig kindvriendelijk café nabij het station waar je met een ruime selectie aan bieren kan ontdekken. Ideaal om met de kinderen naartoe te gaan en af en toe een klein hapje te eten. Het “Cheesy, herby turkish bread” bijvoorbeeld kon ons deze zomer af en toe verblijden op een zonnige avond. De inspiratie voor dit 3 kazenbrood met gebrande prei hoef je dan ook niet ver te zoeken!

Disclaimer: Niet gesponserde post. Deze post bevat mogelijks affiliate links. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht.

Er zijn soms van die luxeproblemen die je hele lijf doen kriebelen. Dat mocht ik vorige week ontdekken toen de jonge gasten van Vonken Ovens hun houtoven in mijn tuin kwamen plaatsen. Na een meer dan geslaagde workshop enkele maanden terug was ik enthousiast over hun project en gedrevenheid. Toen de vraag kwam of ik hen mee wil helpen nadenken over de verdere ontwikkeling en uitbreiding van de houtoven op basis van mijn ervaringen met het roken moest ik dan ook niet lang twijfelen. Jeugdige passie voor het koken op vuur verdient wat ondersteuning en zo geschiede. Op een regenachtige avond in misschien wel de drukste week van het afgelopen jaar wordt het prachtige toestel in mijn tuin geplaatst. Met de communie van mijn jongste zoon (die overigens door ziekte geveld werd) en nog wat projecten die afgewerkt moesten worden was er nauwelijks tijd om dit speeltje te testen. Maar als het kriebelt … Moet je sporten. BBQ is ook een sport dus doen we dat gewoon.

3 kazenbrood

Om toch maar even met de Vonken houtoven te kunnen spelen besloot ik zondag avond tussen de regenbuien door toch even de tijd te nemen om de Vonken oven aan te vuren met als doel deze houtoven wat verder te leren kennen en uit te zoeken hoe ik optimaal het vuur kan beheersen. Een uitgebreidere review zal wel nog volgen wanneer ik wat meer sessies achter de rug heb (Wie ondertussen graag wat meer informatie wil of een aankoop overweegt, neem gerust even contact op. Wie weet kan ik nog een extra’tje regelen 😉 ). Als het vuur dan toch brandt kan ik net zo goed een hapje maken. Mijn vrouw moet wellicht eenzelfde nood aan rust gevoeld hebben toen ze voorstelde om dit 3 kazenbrood te maken. Het precieze recept voor het “Cheesy Herby turkish bread” weten we niet dus ben ik zelf op zoek gegaan naar een eigen interpretatie die toch erg in de buurt komt van het origineel. Dit 3 kazenbrood valt overigens het best te vergelijken met een snelle pizza waarbij je in plaats van vers gemaakt deeg gebruik maakt van een Turks brood als bodem.

Met een vers opgestarte zuurdesem staat het zeker op de planning om het Turks brood zelf te gaan maken. Maar bij gebrek aan tijd stuurde ik mijn vrouw op pad richting Supermarkt Rahman te Kortrijk. Bekend om zijn Turkse specialiteiten met een brede waaier aan Turkse broden in zijn gamma. Had het van de lokale handelaar afgehangen dan kwam mijn vrouw met 20 varianten naar huis. Gelukkig is ze mondig genoeg om er het beste uit te kiezen. De saus voor het 3 kazenbrood maken we met een mengeling van geitenkaas, cheddar en parmezaanse kaas aangevuld met zure room. Verder op smaak gebracht met gebrande prei, lente ui, tijm en zeste van limoen om het geheel nog wat op te frissen. Vervolgens schuif je het Turks brood met toppings in de houtoven op 220°C zodat de kazen mooi kunnen smelten zonder dat het broodje volledig gaat verbranden (minder dan op de foto het geval was dan toch :p).

3 kazenbrood

Ik maakte dit 3 kazenbrood in twee varianten waarbij de ene variant op hogere temperatuur werd gebakken en de randen ook wat zwart zijn geworden. De bodem van het 3 kazenbrood werd echter mooi krokant en het warm geworden deeg van het Turks brood gaf een aangename luchtige textuur aan deze snelle pizza. Het branden van de prei zorgt voor een extra geroosterde smaak in dit heerlijke hapje en leidt eveneens tot een vollere hartige smaak in de prei en lente ui. Om dit wat te balanceren was de zeste van limoen een aangename verfrissing op het geheel. Het werken met de houtoven was in elk geval erg relaxerend. Het kijken naar de vlammen terwijl je kookt blijft toch een erg ontspannen gevoel te bezorgen. Perfect om de zondag in rust af te sluiten. Past deze nog in je planning voor komend weekend?

3 Kazenbrood met gebrande prei
Prep Time
10 mins
Cook Time
20 mins
Total Time
30 mins
 

ZIn in een pizza maar helemaal geen tijd om een deeg te maken? Dit 3 kazenbrood is de ideale oplossing. Met een bodem van Turks brood creëer je in geen tijd je eigen smaakvolle Cheesy broodje die ongelofelijk aan een white pizza doet denken.

Course: Aperitiefhapje, Broodje, lunch, Snack
Cuisine: Duits, Europees, Turkse, Vlaams
Keyword: 3 kazen, bbq, bbq classic, gebrande, gegrild, houtoven, kaasbrood, pizza, prei, Turks brood
Servings: 4 personen
Ingredients
 • 1 Turks brood
 • 200 gram zure room
 • 100 gram verse geitenkaas
 • 75 gram geraspte cheddar + 1 extra hand voor de afwerking
 • 50 gram parmezaanse kaas
 • 1 stuk prei
 • 1 lente ui
 • enkele kerstomaatjes
 • Tijm naar smaak
 • peper en zout naar smaak
 • zeste van 1 citroen
Instructions
 1. Steek je houtoven (of BBQ) aan en laat voorverwarmen tot een temperatuur van +- 220°C. Plaats de keramische steen (of pizzasteen) in de oven en laat deze mee voorverwarmen.

 2. Terwijl de houtoven of BBQ opwarmt plaats je de gewassen prei en lente ui naast het brandende hout tot deze zwart geblakerd zijn. Keer regelmatig om voor gelijkmatige garing en laat vervolgens lichtjes afkoelen.

 3. Snij de kerstomaatjes in kleine stukken, breng op smaak met limoen en zout en laat even uitlikken gedurende 10 minuten.

 4. Meng de zure room, verse geitenkaas, cheddar en geraspte parmezaanse kaas goed door elkaar en breng op smaak met peper, zout en tijm.

 5. Snij het Turks brood doormidden en smeer op elke zijde de helft van de kazenmengeling.

 6. Verwijder de verbrande buitenste bladeren van de prei en lente ui en snij deze in ringen die je op het 3 kazenbrood plaatst samen met de tomaatjes. Werk af met wat vers geraspte cheddar kaas.

 7. Plaats het 3 kazenbrood in de houtoven tot de kaas mooi gesmolten is. Draai het turks brood regelmatig een kwartslag om te voorkomen dat de zijkanten zo zwart worden als hier het geval was (#multitasken is geen optie tijdens deze fase zo blijkt)

 8. Haal het 3 kazenbrood uit de houtoven en rasp er wat verse zeste van citroen over.

Snij het 3 kazenbrood aan en serveer als hapje of volwaardige maaltijd. Laat het je smaken!

Pagina's: 1 2Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.