Bierwafels van mijn peter op open vuur

Bierwafels van mijn peter op open vuur

Of ik de liefde voor koken van mijn peter mee heb betwijfel ik ten sterkste. Ik kan mij niet herinneren dat ik hem ook maar één keer in een pot heb zien roeren! Maar bakken daarentegen was zijn ding! Geen gelegenheid ging voorbij of er stonden wel oliebollen, kokosrotsjes, koeken, … op tafel van zijn hand. Al twijfel ik tot op heden nog wel eens of hij alles ook effectief zelf maakte. Mijn peter had namelijk nogal de gewoonte om ons allerlei dingen wijs te maken. Het zou mij niet verbazen als de kokosrotsjes en koeken gewoon uit een pakje kwamen. Van zijn bierwafels en oliebollen zijn we alvast zeker dat hij ze zelf maakte. Hij deed namelijk niets liever dan een stukje touw in het deeg verstoppen voor de pechvogel. Toen ik een tijdje terug een gietijzeren wafelijzer in mijn handen kreeg moest ik hier onmiddellijk aan terugdenken. Tijd om zelf eens bierwafels te maken!

Disclaimer: recept in samenwerking met Brugse Zot. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht.

Zelf ben ik niet de grootste bakker. Het volgen van een recept zit niet zozeer in mijn genen maar het is altijd leuk als je het resultaat kan proeven. Nostalgisch ben ik wel dus moesten de eerste wafels uit het wafelijzer wel bierwafels worden. De tip bij uitstek die ik van mijn peter mee kreeg zal ik namelijk niet snel vergeten: “Wil je iets luchtig maken? Doe er dan wat bier bij.” Dat hij gelijk had zullen we in tijden van gemis aan de cafés niet ontkennen. Maar dat het ook voor deeg geldt zal voor een aantal onder ons misschien niet zo gekend zijn. Het biergist in combinatie met koolzuurgas zorgt namelijk voor een heerlijk luchtig deeg bij het afbakken. Door de mouten in het bier krijgt de wafel bovendien een heerlijke volle smaak. Probeer het maar eens! Wedden dat je niets anders meer maakt dan bierwafels?

wafels op open vuur

We maakten er een gezellige avond van met het gezin. Een (voor februari) warme zaterdagavond vormt de gelegenheid om de vuurschaal aan te steken. Samen met de kindjes maak ik eerst enkele verse cheeseburgers en nuttig de rest van mijn Brugse Zot terwijl het beslag voor de bierwafels aan het rijzen is. Hoewel het nog vroeg donker is genieten de kindjes van het buiten spelen. Dat ze zelf hun burger mogen draaien en de kaas erop mogen leggen is voor hen al voldoende om trots hun burger met nog meer smaak naar binnen te spelen. Bij het bakken van de bierwafels willen ze ook graag helpen, maar al snel hebben ze door dat het toch niet zo eenvoudig is als het lijkt.

Ze besluiten het bakken aan mij over te laten in de hoop toch nog een wafel te kunnen eten als dessert. Eerlijk… Het duurde toch ook even voor ik het bakken onder de knie had. Foto’s maken en wafels bakken tegelijk is niet de optimale keuze. Het vergt namelijk wat liefde en aandacht om een heerlijke bierwafel te bekomen. Proefondervindelijk kwam ik tot enkele tips die ik graag met jullie deel. Zo kunnen jullie hopelijk voorkomen dat je de helft van het beslag laat aanbranden in het ijzer. Hier gaan we:

 • Werk met een heet wafelijzer. Als het wafelijzer te koud is zullen de wafels niet mooi krokant bakken en luchtig worden.
 • Zorg dat het ijzer vlak in het hete kolen bed kan liggen. Dit helpt voor een gelijkmatige garing.
 • Vet het ijzer goed in om te voorkomen dat het deeg in het ijzer blijft kleven.
 • Keer het ijzer regelmatig voor een gelijkmatige garing van de wafel (+- om de 30 seconden)
 • Don’t screw up. Ik kan je garanderen dat een aangebrande wafel in het ijzer niet zo handig is. Het vergt wat prutswerk voor je de verkoolde stukken eruit krijgt om verder te kunnen.
 • Gebruik je neus. Je ruikt ongeveer wanneer de wafel klaar is. Zorg wel dat je niet in de rook van je vuur zit ;-).
bierwafels

Na een stressvolle week door de opname van mijn vrouw in het ziekenhuis deed het deugd om even op het gemak aan de vuurschaal te kunnen genieten van een lekker hapje en een heerlijke Brugse zot om te bekomen. De bierwafels als dessert vielen alvast goed in de smaak. Tot mijn verrassing was de rooksmaak ook op een zeer leuke subtiele manier terug te vinden in het eindresultaat. Ik mag dan het koken niet van mijn peter meehebben, zijn speelsheid en de ultieme levenswijsheid (toch zeker bij het bakken van wafels) heeft hij mij toch mooi meegegeven. Geniet ervan! Als je maar half zo geniet zoals wij deden zal je er alvast een leuke avond aan overhouden. Smakelijk!

Luchtige bierwafels van mijn peter
Prep Time
1 hr
Cook Time
4 mins
Total Time
1 hr 4 mins
 

Zin in heerlijke luchtige wafels? De tip die ik van mijn peter meekreeg is om aan het beslag wat bier toe te voegen. De biergisten brengen de boel pas tot leven en bovendien voegt het bier een heerlijke smaak toe. Bak ze op open vuur in een gietijzeren wafelijzer en de beleving kan al helemaal niet meer stuk!

Course: Dessert, Ontbijt
Cuisine: Vlaams
Keyword: bierwafels, Brugse zot, bruin bier, brusselse, dubbel, Gietijzer, luchtige, opa, open vuur, oude, peter, recepten, Wafels
Servings: 4 personen
Ingredients
 • 20 gr verse gist
 • 3 dl melk
 • 12,5 cl Brugse Zot Dubbel
 • 500 gr bloem
 • 1 tl kaneel
 • 125 gr boter
 • 100 gr fijne suiker
 • 8 gr vanillesuiker
 • 5 eieren
 • 1 eetlepel arachideolie
 • zout
Instructions
Voorbereiding van het deeg
 1. Los de gist op in de lauwe melk. Roer tot alle stukjes zijn opgelost en laat tien minuten rusten.

 2. Neem een grote mengkom en voeg hieraan de bloem toe. Maak een kuil in het midden en voeg hieraan de suiker, kaneel, 1 snuifje zout en het bier toe. Splits de eieren en voeg de dooiers toe samen met de gegiste melk. Hou de eiwitten apart.

 3. Meng het geheel goed door tot je een dikke pap bekomt. Smelt ondertussen de boter en klop de eiwitten op. Voeg de gesmolten boter toe, meng goed door en spatel vervolgens de opgeklopte eiwitten onder het beslag.

 4. Laat het geheel 45 minuten rijzen onder een vochtige handdoek op kamertemperatuur.

Firestarter
 1. Bereid een kampvuur voor en plaats een gietijzeren wafelijzer in het vuur zodat dit mooi kan voorverwarmen. Zorg dat het wafelijzer voldoende is ingevet met zonnebloemolie. Een te koud of niet genoeg gevet ijzer kan problemen geven bij het bakken.

 2. Voeg anderhalve pollepel van het beslag (afhankelijk van de grootte van je ijzer) en plaats dit op een goed ingevet wafelijzer. Bak de wafels gedurende een 3tal minuten (afhankelijk van de hitte van het vuur). Keer het ijzer elke 30 seconden voor een gelijkmatige garing van je wafel.

Serveer met een schepje suiker! Smakelijk


Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.