Gegrild varkenshaasje met Gember glaze

Gegrild varkenshaasje met Gember glaze

Koken is nog zo leuk als je tijd hebt. Een doordeweekse hap beleef ik doorgaans minder plezier aan dan een uitgebreide maaltijd in het weekend. Helaas zijn niet alle weekends even rustig en verlopen plannen niet altijd zoals je verwacht. Al moet ik nu zeggen dat de onverwachte afspraken vaak ook nog de leukste zijn. Het traag gegaard varkenshaasje op de planning werd zo noodgedwongen een gegrild varkenshaasje de gember glaze die ik in gedachten had was gelukkig wel snel klaar waardoor ik mij eigenlijk met deze snelle hap nog behoorlijk heb geamuseerd. Vooral het uitwerken van een lekkere side dish hierbij was een leuke uitdaging. De gebakken rijst met gebrande groentjes al gezien overigens?

Disclaimer: Recept voor @lidl België. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht.

De aziatische keuken heeft mij al meermaals geïnspireerd. Dat zal je wellicht al gemerkt hebben bij het doorbladeren van deze blog. Bij verschillende recepten probeer ik traditioneel te blijven, bij andere zoek ik wat uitdaging en experimenteer ik met combinaties van keukens. Voor dit gegrilde varkenshaasje had ik weinig tijd om te gaan experimenteren waardoor de glaze tamelijk dicht aanleunt bij traditionele recepten. Op de vijgen azijn na dan. Deze azijn is momenteel te koop bij Lidl, maar vormt geen vast onderdeel van hun gamma. Al vind ik het persoonlijk wel een leuke azijn om mee te koken. Deze azijn leunt misschien het dichtst aan qua consistentie bij balsamico azijn. Het is licht stroperig en milder in aciditeit dan de doorsnee azijn soorten. Hierdoor is het naar mijn gevoel leuk om te gebruiken in een saus of glaze.

Gegrild varkenshaasje

Voor dit recept koos ik ervoor om de glaze niet in te koken, maar regelmatig het gegrild varkenshaasje te lakken met de smaakmakers. Op deze manier krijg je een dunne laag glaze over je varkenshaasje wat voor een delicaat stukje vlees als het varkenshaasje niet slecht is. Al moet ik bekennen dat ik nadien nog wat van de glaze gebruikte als saus. Het lijkt mij dus geen kwaad te kunnen om de glaze eerst wat in te koken zodat deze wat beter kleeft aan het gegrild varkenshaasje. Of je kan natuurlijk in de pan waar je de glaze inkookt je gegrilde varkenshaasje rollen zodat het mooi gelijkmatig verdeeld raakt over je stukje vlees.

Gegrild varkenshaasje

In ieder geval was dit voor een snelle hap een leuk experiment waarbij de gebakken rijst en voornamelijk de gebrande groentjes erin een leuke meerwaarde boden aan het geheel. Neem zeker ook eens de tijd om dat recept te bekijken. Sides worden namelijk snel genegeerd al kan je met een goede side ook het verschil maken (wat hier naar mijn gevoel wel het geval was). Veel plezier bij je volgende sessie en aarzel niet je vragen of reacties over dit gegrild varkenshaasje met ginger glaze te delen!

5 from 1 vote
Gegrild varkenshaasje
Gegrild varkenshaasje met gember glaze
Prep Time
5 mins
Cook Time
15 mins
Total Time
20 mins
 

Varkenshaasje is een delicaat mager stukje vlees met veel smaak. Niet het eenvoudigste stukje om te bereiden. Goed klaargemaakt kan het mij wel smaken. De gember glaze bij de gegrilde varkenshaas geeft een wat oosterse toets aan dit gerecht.

Course: Hoofdgerecht
Cuisine: Aziatisch, oosters
Keyword: bbq, gegrild, gember, glaze, grillen, kamado, Kamado Joe, Oosters, recept, varkenshaasje, varkensvlees
Servings: 4 personen
Ingredients
Voor het varkenshaasje met glaze
 • 2 varkenshaasjes
Voor de glaze
 • 1 duim vers gemalen gember
 • 2 El vijgen azijn
 • 2 El soya saus
 • 1 El limoen sap
 • 1 El honing
 • Geroosterde sesam zaadjes
Instructions
 1. Bereid je BBQ voor op een directe sessie op hoge temperatuur (+-200°C). Zorg voor een directe en indirecte zone. Leg hiervoor de kolen aan één zijde van de BBQ of gebruik een halve platesetter van je Kamado BBQ.

 2. Dep de varkenshaasjes goed droog en kruid met grof zout.

 3. Voeg een blokje hout tussen de kolen voor een smoky touch. Grill het varkenshaasje aan direct boven het vuur tot je een mooie goudbruine korst bekomt.

 4. Meng de ingrediënten voor de glaze.

 5. Plaats het varkenshaasje op de indirecte zijde tot je een kerntemperatuur bekomt van 58°C. Wrijf regelmatig het varkenshaasje in met de glaze zodat deze mooi kan karameliseren.

 6. Laat het varkenshaasje nog even rusten en besprenkel vervolgens met geroosterde sesam zaadjes om af te werken.

Smakelijk

Pagina's: 1 22 thoughts on “Gegrild varkenshaasje met Gember glaze”

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.