Ikamand 2.0 review – Kamado Joe Pitcontroller

Ikamand 2.0 review – Kamado Joe Pitcontroller

Een pitcontroller op een kamado! Het is een onderwerp waar ik al vaak mijn hoofd over heb gebroken. “Heeft een kamado dit wel nodig?” is de voornaamste vraag waar ik mij al een eind het hoofd over breek. Geen beter manier om te weten of het een meerwaarde vormt dan het zelf even uit te testen. Dankzij Kamado Joe kan ik de Ikamand 2.0 aan een test onderwerpen. Om het toestelletje uit te dagen koos ik voor een lange overnight pulled pork run waarbij ik naar het einde toe ook wat experimenteerde met hogere temperaturen. Is het een meerwaarde of eerder een nodeloze kost? Deze bevindingen helpen je misschien zelf mee beslissen hierover. Ik ben benieuwd naar jullie mening!

Disclaimer: De Ikamand werd geschonken door Kamado Joe als test product. Affiliate links worden gebruikt om de kosten van deze blog tegemoet te komen. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht.

Wat is een pit controller?

Om te starten buigen we ons eerst over de vraag wat een pit controller nu juist is en waarom het überhaupt werd uitgevonden. Doorheen de jaren is de liefde voor BBQ steeds meer gaan groeien. Jij als BBQ liefhebber zal ondertussen wellicht al hebben ondervonden dat een stabiele temperatuur in je BBQ een meerwaarde kan vormen voor het eindresultaat. Niet elke BBQ en/of BBQ liefhebber slaagt er in om de temperatuur van deze BBQ goed te controleren en stabiel te houden. Zeker bij variërende weersomstandigheden kan dit wel eens een uitdaging vormen. Soms hebben we ook geen tijd om uren naast het vuur te zitten om de temperatuur nauwgezet op te volgen en bij te sturen. Om dit probleem op te vangen werden pit controllers ontwikkeld.

Pit controller
Spatwater bestendige pit controller

Het principe is simpel. Een thermometer in je BBQ detecteert de dome temperatuur (temperatuur onder het deksel tegen het rooster) en geeft dit signaal door aan een stukje technologie die bepaalt of het al dan niet nodig is om wat extra lucht in de BBQ te blazen om de temperatuur terug te verhogen wanneer deze dreigt te dalen. Hoe simpel dit ook mag klinken… De uitvoering ervan lijkt mij als onwetende binnen de sector van de technologie niet evident. Een goede afstemming met de werking van de ventilator is essentieel. Blaast die te hard of te lang dan zal de temperatuur in de BBQ onvermijdelijk de hoogte in gaan met alle gevolgen van dien.

Ikamand 2.0

Ook Kamado Joe besloot in te spelen op deze vraag en ontwikkelde de Ikamand voor kamado toestellen. Een eerste versie bleek wat kinderziektes te bevatten waardoor al snel een nieuwe versie werd ontwikkeld. De eerste is ondertussen niet meer op de markt (en in Europa zelfs niet op de markt gekomen). Je hoeft er dus niet mee in te zitten een foute versie op de kop te tikken. De Ikamand bestaat uit verschillende onderdelen die netjes verzameld worden in een stevig en mooi uitgevoerde etui:

 • Een adapter om het toestel van energie te voorzien
 • Een met wifi-aangestuurde motorblok met bijhorende app waarop je de temperatuur kan instellen en opvolgen (later meer hierover).
 • Een kern temperatuur probe
 • Een dome temperatuur probe
 • Het Ikamand opzetstuk (passend op de classic en big joe)
 • Een sluitstuk om de kamado af te sluiten na gebruik.
Ikamand etui
Ikamand etui

Installatie

De installatie van de Ikamand wijst zichzelf wat uit. Je verwijdert de schroeven van de onderste vent, verwijdert de schuifregelaar en plaatst het opzetstuk erin. Daarna klik je de Ikamand in het opzetstuk, sluit je hem aan op het energie netwerk en plugt de probes in. Zoals je wellicht kan vermoeden is de nabijheid van een stopcontact bij het gebruik van de Ikamand 2.0 noodzakelijk. Een verlengkabel kan handig zijn, de adapter kabel is namelijk niet zo heel lang (daar mochten misschien wat metertjes extra aan). Daarna installeer je de app en connecteert de Ikamand volgens de instructies in de app met het netwerk. Al deze stappen verliepen zonder probleem. Al merk ik wel dat één van de schroefjes van mijn onderste vent nu wat losjes zit. Met een pluggetje zal dit wellicht snel verholpen zijn.

Ikamand app

De Ikamand App

De app biedt bovendien een mooie overzichtelijke weergave van de temperatuur van je probes en door middel van een grafiek kan je de werking van het geheel mooi opvolgen en indien gewenst bijsturen. Via de app kan je namelijk van gelijk waar in de wereld (nog niet getest buiten mijn straat) de temperatuur instellen van je BBQ en de gewenste kerntemperatuur van je vlees gaan bepalen. Handig als je bij slecht weer geen zin hebt om voor de kleine aanpassingen naar buiten te gaan of je net het beslissende moment op TV niet wil missen.

Bovendien kan je door middel van de app een aantal leuke recepten opvragen van onder andere chef Eric Gephart (Al kan je voor recepten natuurlijk ook op deze blog terecht). Verder heb je nog een luik waar je je persoonlijke voorkeursinstellingen kan ingeven. In een vierde tab blad kan je ook rechtstreeks bestellingen plaatsen op de website van Kamado Joe (helaas is dit enkel toegankelijk voor Amerikaanse gebruikers).

Is het nodig?

Zoals eerder vermeld ben ik wat kritisch naar de meerwaarde van dit toestel. En laat dat nu net een compliment zijn aan de deur van Kamado Joe. In tegenstelling tot het ander type Kamado waarover ik beschik, is mijn Kamado Joe classic 2 erg betrouwbaar en stabiel. Ik durf met een gerust hart mijn bed in kruipen en erop vertrouwen dat zelfs bij moeilijkere weersomstandigheden de temperatuur in mijn kamado stabiel zal blijven. Het toeval wil dat afgelopen weekend de weersomstandigheden ideaal waren om dit toestel aan een test te onderwerpen. Lees: “er was een hevige wind en de temperatuur zakte doorheen de nacht onder nul.”

Ikamand graphics

Stabiliteit van een kamado

Bovenstaande grafiek toont dan ook aan dat de Kamado Joe classic II perfect doet waar hij voor gemaakt is. Gedurende de nacht bleef de temperatuur in mijn BBQ mooi stabiel op de ingestelde 95°C. Op de opstart na kwam de Ikamand er niet aan te pas. De hogere temperatuur bij aanvang (120°C nog ruim aanvaardbaar) valt overigens te verklaren door het openen van het deksel om het vlees erop te plaatsen en het ontbranden van een houtblokje. Zoals je kan zien zakte het daarna terug tot de gewenste temperatuur. Een mooie reclame voor de Kamado Joe natuurlijk al toont dit ook aan dat je bij een goede regeling van je kamado misschien geen Ikamand nodig hebt? Maar is het dan volledig overbodig? Daar valt nog wel wat meer over te zeggen.

Bijsturen van op afstand

Zelf verkies ik bij het maken van pulled pork om niet in te pakken (deze post legt beter uit waarom). Dit kan bij een groot stuk vlees zorgen voor een hele lange bereidingstijd. Ik verkies een trage start op lage temperatuur om het vlees zoveel mogelijk rook op te laten nemen. In de ochtend besloot ik de temperatuur te verhogen naar 120 graden om de bark (heerlijk krokant korstje bij pulled pork) wat meer vorm te geven. Met een simpele aanpassing in de app stuurt de Ikamand 2.0 de temperatuur mooi bij naar een nieuw stabiel evenwicht zoals je kan zien in de grafiek. Aangezien ik tijdig wou eten en de temperatuur van het vlees maar traag evolueerde besloot ik de laatste 2uur nog verder bij te sturen tot 140 met opnieuw een mooie aanpassing. Erg handig als je bijvoorbeeld een wandeling aan het maken bent en je fysiek niet bij je toestel kan (dat gebeurt hier wel vaker). Uit de grafiek kan je ook afleiden dat de Ikamand 2.0 nu wel wat meer werk heeft en de fan regelmatiger moet bij blazen.

Kan het ook anders?

Van op afstand zal het niet lukken om zonder de Ikamand de temperatuur bij te sturen van je kamado. Ben je niet zo vaak op stap tijdens het koken en heb je wat ervaring met je kamado, dan kan het zeker ook anders. Ondertussen weet ik bij mijn kamado goed hoeveel ik de top vent meer moet openen om tot de gewenste temperatuur te komen. Had ik deze aanpassing fysiek gedaan dan was de Ikamand wellicht ook overbodig geweest. Niet iedereen lijkt hier echter even goed in te slagen. Frequent krijg ik vragen van mensen die er niet in lijken te slagen tot een gewenste dome temperatuur te komen. Voor wie graag van op verplaatsing de boel onder controle houdt en voor wie het controleren van de kamado moeilijker loopt kan deze Ikamand dan ook wel degelijk een grote meerwaarde vormen.

Minimale opening bij de test –> stabiel op 95°C

Stabiliteit en precisie

Een laatste puntje waar ik wel expliciet wat aandacht aan wil geven is de stabiliteit en precisie van de Ikamand! Want daarbij kan ik niet anders dan mijn bewondering uitspreken over de werking van het toestel. Bij het instellen van de temperatuur merk je dat de kracht waarmee de fan blaast uiterst precies wordt geregeld waardoor de temperatuur in je BBQ tot op 3 graden nauwkeurig wordt geregeld en over de tijd stabiel gehouden. Behoorlijk indrukwekkend vind ik persoonlijk.

Pulled pork
Pulled pork in de morgen na een nachtje op 95°C

Conclusie? Mij lijkt het een conclusie die je zelf moet trekken. Ben jij perfect in staat de temperatuur van je Kamado te regelen en blijft jou type kamado perfect stabiel gedurende langere tijd. Dan zou ik zeggen, spaar je centen (+-250euro) en investeer in één van de andere accessoires (het spit bijvoorbeeld staat hier wel hoog op de verlanglijst). Heb je het moeilijker met deze onderdelen of ben je vaak op weg en wil je terwijl toch met een gerust hart de prestaties van je Kamado en de temperatuur van je vlees blijven opvolgen en bijsturen waar nodig? Dan kan ik deze Ikamand 2.0 zeker aanraden. Ook wie trouwens zijn weg wil banen in de wereld van het wedstrijd BBQ’en kan gebaat zijn met dit product om met een zekere rust toch verschillende toestellen draaiende te kunnen houden en ook tijdens de nacht een volledig overzicht en garantie te hebben op succes worden deze pit controllers namelijk ook regelmatig ingezet.

Pagina's: 1 26 thoughts on “Ikamand 2.0 review – Kamado Joe Pitcontroller”

 • Ik ben helemaal niet tevreden met de ikamand,
  Vorige keer heb ik hem met moeite werkend gekregen,
  Deze keer is het langs geen kanten gelukt, de telefoon is met de ikamand verbonden maar de app zegt dat de ikamand offline is.
  Na 30 minuten sukkelen
  En vloeken alles uitgetrokken en aan de kant gesmeten.
  En de weber i-grill weer geinstalleerd. Geen moeite om op te starten gehad.

  • Spijtig dat het voor jou zo’n sleur was om hem in gang te krijgen. Ik had er zelf niet veel moeite mee. Enkel na een update eens wat moeite gehad maar dan ging het erna weer beter. hopelijk raakt je probleem snel opgelost!

   • Hey KJFan,

    dat heb ik in elk geval niet gemerkt en zou ook niet zo logisch zijn, denk ik, aangezien de airflow ook niet beïnvloed wordt. Er komt wel degelijk lucht door de ventilator. Zeker wanneer deze inschakelt om het vuur op te blazen. Moest er niet genoeg airflow zijn zou hij ook doven en zou er meer nood zijn om lucht in te blazen dan nu het geval was.

    Mvg, Simon

  • Ik krijg zo langzamerhand ook de neiging het ding achter de wielen van mijn auto te leggen. Ongelooflijk gebruikersonvriendelijk lijkt het te zijn, en veel en veel te duur voor zo’n niet te vertrouwen apparaat.

   Ik stel de pittemperatuur in (de ikamand blaast al) en kan dan op start ikamand drukken. Het apparaat (of de app) reageert echter niet. De app laat wel de keteltemperatuur zien, maar er is niets te regelen. Het schermpje met pittemperatuur en ingestelde pittemperatuur krijg ik niet meer te zien.

   • Wat jammer dat je er zo’n slechte ervaring mee hebt! Het is inderdaad een duur toestel. Ik heb het zelf nog niet zo vaak gebruikt maar heb gelukkig nog niet die ervaring gehad zoals jij. Hier gelukkig een vlottere verbinding. Heb je al eens contact opgenomen met de verkoper/mensen van Kamado Joe zelf? Misschien weten zij wel raad? Volgens mij is de verbinding niet zo goed afgeregeld.

    Mvg,
    Simon

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.