Sweet potato stew – West-Afrikaanse sidedish

Sweet potato stew – West-Afrikaanse sidedish

Dat het vreemde tijden zijn moet ik wellicht niemand meer vertellen. Je zou ondertussen denken dat de “corona” maatregelen ondertussen duidelijk zijn en het hamsteren al definitief kan worden geschrapt uit onze woordenboek. Tot je in de winkel staat te staren naar de 5 resterende zoete aardappelen in een verder nagenoeg leeg groenten rek. De werkende mens is gelukkig zijn verstand niet verloren. Na het uitwisselen van een verbaasde blik besluiten we de buit te delen. Dan maar wat minder van deze heerlijke West-Afrikaanse Sweet potato stew voor bij de gegrilde drumsticks en wat meer aperitief. Het lijkt trouwens wel of die aperitief ondertussen een vaste gewoonte aan het worden is in onze quarantaine routine. Zijn wij hierin de enige of is dit herkenbaar?

Disclaimer: deze post bevat mogelijks affiliate links. Een aankoop via deze link kost je niets extra. Zelf krijg ik een kleine commissie per aankoop om deze blog te kunnen financieren.

Ik vermoed dat we niet de enige zijn die er verder het beste van proberen maken. Om eerlijk te zijn, moet ik bekennen dat ik ook wel wat voordelen zien in deze crisis. Het is in jaren zo rustig en gezellig niet meer geweest om buiten rustig de BBQ aan te steken. De vogels herleven en vullen de tuin met zomerse tonen. De weekends bieden een zee aan tijd om rustig de tuin in orde te brengen om nadien met een mooi gerookt stukje vlees aan tafel te schuiven. Afgaande op het verkeer op de blog lijkt de BBQ liefhebber net als ik op te leven in deze tijden van quarantaine. Het lijkt wel zomer! Aangezien ik zelf blijf werken en ook “het onderwijs” van onze kinderen mee probeer op te volgen, blijft er echter vaak weinig tijd over op een dag. Bijgevolg passeren wel wat snelle gerechtjes. Deze sweet potato stew bijvoorbeeld vraagt op zich weinig aandacht en voorbereiding en is met een klein uurtje op de BBQ een heerlijke side.

Sweet potato stew

Het zwaarste werk zit hem in de voorbereiding van deze sweet potato stew. Namelijk het schillen van de zoete aardappel en snijden van de ui. Dat moet nog wel lukken niet? Verder kan je rustig de ui fruiten met de kruiden, een aperitief inschenken, de overige ingrediënten toevoegen en ondertussen tijd maken voor wat quality time los van alle dagelijkse taakjes. Als je BBQ stabiel is heb je er bovendien geen omkijken meer naar. Bij de sweet potato stew maakte ik nog wat Kippen drumsticks met een snel in elkaar gestoken eigen rub die hier wel goed in de smaak viel (later meer hierover). De credits voor dit idee gaan overigens naar de website 15gram.be waar ik de basis vond voor dit recept toen ik op zoek was naar ideetjes wat ik kon doen met de 2 zoete aardappelen die ik had kunnen bemachtigen. Met wat kleine aanpassingen naar eigen smaak.

sweet potato stew

Slaat bij jou wel de verveling toe? Misschien kan deze sweet potato stew dan wel een leuke side zijn om je eens op uit te leven? Wist je trouwens dat zolang de quarantaine maatregelen gelden je een kans maakt op het winnen van een gratis workshop (na de corona crisis)? Check mijn facebook of instagram pagina voor meer informatie. Met regelmatige basis probeer ik een challenge te posten om je te inspireren. Volg de richtlijnen in de post (gerecht maken, delen, mij taggen en #bbqbastardcoronachallenge gebruiken) en maak kans op een plekje aan mijn “BBQ Bastard workshop tafel”. Veel succes en “hang in there”!

Op zoek naar meer sidedish inspiratie of leuke vegetarische gerechten op de BBQ?

Hier kan je misschien wat inspiratie vinden.
West-Afrikaans stoofpotje van zoete aardappel
Prep Time
10 mins
Cook Time
40 mins
Total Time
50 mins
 

Traag gegaard hoeft niet altijd vlees te zijn! Een stoofpotje van zoete aardappel van de BBQ is zeker niet minder! Wil je zelf deze lekkere sidedish maken? Onderstaand recept helpt je op weg! Veel plezier!

Course: Sidedish, stoofpotje, Vegetarisch
Cuisine: Afrikaans, vegetarisch, West-afrika
Keyword: american food, bbq, cast iron, Gietijzer, kamado, recept, skillet, Stoofpotje, stoofschotel, Vegetarisch, zoete aardappel
Servings: 4 personen
Ingredients
 • 2 rode uien
 • 1 el olijfolie
 • 1 tl kaneel
 • 1 tl paprika poeder
 • 1 tl oregano
 • 400 g zoete aardappelen
 • 40 gr. tomaten concentré
 • 500 ml kippenbouillon
 • 30 g pindakaas
 • limoensap naar smaak
 • peper en zout
 • 2 lente-uitjes
Instructions
 1. Bereid je BBQ voor op een sessie aan middelhoge temperatuur (+- 180°C).

 2. Voeg wat olie toe aan een gietijzeren pan en laat deze voorverwarmen. Bak hierin vervolgens de kruiden een tweetal minuten aan tot ze hun smaak en geur mooi lossen. Snij de rode uien in fijne ringetjes en bak ze glazig.

 3. Verwijder de schil van de zoete aardappelen en snij in blokjes van gelijke grootte (+-1-2cm). Hoe groter de blokjes hoe langer de gaartijd zal worden. Voeg de blokjes toe aan de ui en laat een vijftal minuten meebakken zodat de zoete aardappel wat kan kleuren.

 4. Voeg de tomaten concentré toe en laat nog 2 minuten garen zodat de scherpste zure toetsen van het concentraat wat milder worden. Blus vervolgens met de bouillon en meng het geheel goed door.

 5. Laat het geheel zachtjes garen op een je BBQ gedurende 30 minuten tot de zoete aardappel mooi gaar is. Voeg de pindakaas toe en roer goed door. Laat het geheel nog verder garen tot de zoete aardappel zacht is. Proef en breng op smaak met peper, zout en limoensap (het gerecht kan wel wat friste gebruiken).

 6. Snij de lente-ui in fijne ringen en meng de helft door het stoofpotje. De andere helft leg je bovenop de schotel om te dresseren.

Serveer met een lekker stukje kip of een ander gerecht naar keuze. Smakelijk eten!
Recipe Notes

Recept geïnspireerd op het West-afrikaans stoofpotje met kip van 15gram.be .

Pagina's: 1 2Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.