Naan Pita met gebrande sjalot en rode kool

Naan Pita met gebrande sjalot en rode kool

Vorige week maandag deelde ik het recept voor eenvoudige homemade Naan Broodjes van de BBQ. Natuurlijk had ik die niet zomaar gemaakt. Het doel was om er een heerlijk zomers gerechtje mee te maken geïnspireerd op de Pita maar dan de eenvoudige snelle versie met gehakt en een ietwat verfijndere selectie van toppings. De Naan Pita wordt geserveerd met gerookt rul gebakken gehakt, Harissa flavored zure room, gebrande sjalot en gepekelde rode kool. Een reeks aan heerlijke smaken met om het geheel nog een extra kruidige boost te geven nog wat dukkah en koriander. Ideaal voor lunch op een hete zomerdag. En daarna een plons in het zwembad om af te koelen.

Disclaimer: deze post bevat mogelijks affiliate links. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht.

We zijn ondertussen een dikke week later, maar het was er nog niet van gekomen het eind resultaat online te plaatsen. De reden hiervoor zullen enkelen onder jullie misschien wel hebben gezien op mijn Facebook Pagina. Ik kreeg namelijk de kans om een vierdelige reeks op te nemen rond BBQ voor Tendens op Focus WTV. De afgelopen week was ik dan ook volop bezig met deze opnames voor te bereiden en te draaien. Het was een memorabele ervaring aangezien ik de volledige vrijheid kreeg om invulling te geven aan de afleveringen. Wat kan je verwachten? “Rough and Refined BBQ food” in al zijn facetten. Van Low and Slow American Style BBQ met Birger Allary (Mijn pop up winnaar en pitmaster bij Grill Academy Ruislé), foodpairing met bieren, wijn en non-alcoholische dranken met Esteban Casteur van Restaurant “Rebelle” tot zelfs veganistisch BBQ’en met Laurence Uvin van Planttribe. De persoonlijke kers op de taart werd echter maandag gedraaid samen met Topchef en vuurmeester “Willem Hiele“. Een moment/persoon die je leven toch net dat tikkeltje verandert. Maar later meer hierover als de uitzendingen online komen. Hou de zender in de gaten. Vanaf 4 juli komt elke zaterdag gedurende 4 weken een nieuwe episode op TV (en internet).

Naan Pita

De voorbereidingen en uitwerking vragen echter wel wat tijd. Bijgevolg koos ik ervoor om de laatste weken wat snellere gerechtjes te maken en wat dingen uit te testen voor de shoot. De basis voor dit recept ligt dan ook in een poging om vegetan Smoky Naan Pita te maken van champignon. Helaas is dat experiment wat fout afgelopen en draaide het uit op een heerlijke versie met gemengd gehakt. Even de mist ingaan kan dus geen kwaad, het zet je aan het denken hoe je het beter kan aanpakken de volgende keer. Nu denk je wellicht: “zo is het gemakkelijk gooi er vlees bij in de plaats van champignons.” Klopt haha, zo zijn we als vleesliefhebber. Maar dit was ook maar een nood oplossing. Volgende keer probeer ik zeker deze Smoky Naan Pita nog eens opnieuw te maken met de champignons. Volgens mij moet het zeker ook lukken om daar iets lekkers van te maken. Wie weet heb jij wel één of meerdere leuke tips. Het is in elk geval verfrissend om op een andere manier eens over eten na te denken.

Naan Pita

Wie begint te vrezen voor een vegan turn-over kan ik al gerust stellen. Ik vrees dat ik te graag een stukje vlees eet om volledig over te schakelen. Anderzijds wil ik wel meer dat deel van mijn voeding ook aan bod laten komen. In de week gebeurt het namelijk wel eens dat we vegetarisch eten (Vegan zelden). Met mijn blog zou ik graag dat evenwicht ook wat in beeld brengen. Of dat zal lukken zal de tijd moeten uitwijzen. Vandaag is het alvast uitgedraaid op een non-vegi gerechtje. Maar het heeft toch gesmaakt! Hopelijk genieten jullie er al even veel van. Veel plezier!

Smoky Naan Pita met gebrande sjalot en rode kool.
Lekker genieten van de Noord-Afrikaanse keuken in eigen tuin. Met deze heerlijke snelle Naan pita moet dit zeker lukken. Fantastische zomerse smaken in een krokant gebakken naan broodjes.
Ingredients
 • 500 gr. gemengd gehakt
 • dukkah naar smaak
 • 2 sjalotten
 • 4 Naan broodjes
 • koriander naar smaak
Gehakt kruiding
 • 1 tl sesam olie
 • 2 tl gemalen korianderzaad
 • 2 tl oregano
 • 2 tl gemalen komijn
 • 2 tl zout
 • 1 tl gemalen zwarte peper
Voor de Rode Kool
 • 100 gr. rode kool
 • 3 el witte wijn azijn
 • 2 el rode wijn azijn
 • 2 el honing
Voor de zure room
 • 1 potje lichte zure room
 • 1 tl kurkuma poeder
 • 2 tl harissa
Instructions
Voor de zure room
 1. Meng de zure room met de harissa en het kurkuma poeder. Plaats koel tot het moment van serveren.
Voor de zoetzure rode kool
 1. Meng het azijn, 1tl zout en de honing en snij de rode kool in fijne reepjes. Overgiet met de pekel en plaats opzij voor 2 uur in de koelkast.
Voor het gehakt en de sjalot
 1. Bereid je BBQ voor op een directe sessie op matig vuur (+-200°C)

 2. Plaats een grote en een kleinere gietijzeren pan op het vuur verwarm deze voor gedurende +- 20 minuten tot de pan goed heet is.

 3. Voeg wat olie toe aan de kleine pan. Karameliseer hierin de, in vier grote stukken gesneden, sjalot met wat zout tot deze een mooi goudbruin korstje heeft. Dit zorgt voor een explosie van smaak door de karamelisatie van natuurlijke suikers.

 4. Voeg een blokje rookhout toe aan het vuur en wacht tot de rook lichtblauw kleurt. Bak het gehakt rul met het deksel zoveel mogelijk gesloten en kruid vervolgens af naar smaak.

Afwerking
 1. Grill het Naan brood op de BBQ. Om zelf de broodjes te maken kan je dit recept gebruiken.

 2. Bestrijk het gegrilde naanbrood met een laagje zure room en plaats hierop het rul gebakken gehakt. Plaats enkele stukken gebrande sjalot. Drapeer er enkele stukjes fijn gesneden gepekelde rode kool over heen en werk af met verse koriander en eventueel een vleugje limoensap naar smaak.

Werk het geheel af door te besprenkelen met Dukkah (recept). Serveer met een verfrissend drankje. Een IPA doet het erg goed bij de sterke smaak van het gehakt in combinatie met de frisse toetsen van de toppings. Laat het smaken!

Pagina's: 1 2Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.