Rosemary Naan Broodjes op de BBQ

Rosemary Naan Broodjes op de BBQ

Op zomerse dagen als deze gebeurt het wel eens dat we voor een lichte lunch de BBQ aansteken. Snelle gerechtjes komen dan wel vaker eens aan bod. Een Toast met gerookte zalm, een broodje met gerookte kip, … Doorgaans nemen we hiervoor een broodje van de bakker. Maar zo af en toe maken we verse naan broodjes. Met weinig ingrediënten maak je namelijk in weinig tijd deze heerlijke Rosemary Naan broodjes die je vervolgens met wat leuke toppings kan voorzien! Die geroosterde BBQ smaak geeft nog net dat tikkeltje extra smaak aan je lunch.

Disclaimer: deze post bevat mogelijks affiliate links. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht.

Naan broodjes zijn erg eenvoudig te maken. Je hebt amper ingrediënten nodig. Traditioneel worden de broodjes gemaakt met bloem, yoghurt en gist (of zuurdesem). Niet meer en niet minder. De oorsprong ervan gaat ver terug in de tijd en werd door de mongolen naar India meegebracht. De heerlijke broodjes worden er gebakken in een tandoor. De cilindervormige houtskooloven waar door de Japanners een deksel op werd gezet en zo aan de basis lag voor het ontstaan van de Kamado die we nu kennen. Net zoals deze evolutie van Tandoor tot Kamado, is het recept mee ontwikkeld doorheen de tijd. Ondertussen wordt voor een snelle variant in plaats van gist (of zuurdesem) gebruik gemaakt van zelfrijzende bloem zoals ook hier voor de Rosemary Naan werd gebruikt. Het oud Perzische woord “Naan” betekent niets meer dan brood, waardoor we tegenwoordig spreken over brood broodjes en zijn heerlijk gebakken boven een houtskoolvuurtje.

Rosemary Naan

Hoewel het maken van broodjes vaak als een hele klus wordt gezien, zeker als die van de BBQ komt. Houdt het maken van de Rosemary Naan niet veel in. Het deeg maak je simpelweg door de ingrediënten te vermengen. Dit kan met de hand of als je het jezelf wat gemakkelijker wil maken met de deegklopper van je Keukenrobot. Natuurlijk heb je geen Rosemary Naan zonder rozemarijn. Deze kan je (net als andere kruiden overigens) fijn snijden en toevoegen aan het deeg alvorens je gaat mengen. Vervolgens portioneer je de deegbal in kleinere stukken en drukt deze zachtjes met de hand plat van binnen naar buiten toe. Duk het deeg zo dun mogelijk aan zonder scheuren erin te duwen en probeer ze zo gelijkmatig mogelijk te vormen zodat alle stukken even snel gebakken zijn. Tip: het deeg lichtjes instrijken met olie of ghee helpt om de broodjes een mooie kleur te geven en lijkt de Rosemary Naan ook wat te beschermen van verbrande plekken (zoals je op de foto kan zien was er 1 van de broodjes niet ingewreven).

Rosemary Naan

Met één oogopslag op het gerecht zal je ongetwijfeld al merken dat deze broodjes niet zo moeilijk zijn om te maken. Bij je volgende BBQ feestje is het misschien een leuk idee om deze Rosemary Naan te serveren. Ze zijn zalig om te dippen in een sausje of de sappen van het vlees! Laat zeker eens weten met welk gerecht jullie deze Naan broodjes hebben gegeten. Dit kan je doen door mij te taggen op Facebook en/of Instagram! Laat het je in elk geval smaken.

Rosemary Naan op de BBQ
Prep Time
10 mins
Cook Time
6 mins
 

Een heerlijk eenvoudig broodje op de BBQ zonder al te veel tijd te verliezen in deze side? Dan is de Rosemary Naan een uitstekende keuze! Veel bakplezier!

Course: Brood, Sidedish
Cuisine: Indisch, Mongools, Perzisch
Keyword: bbq, bbq classic, broodjes, classic joe, gegrild, Groene kruiden, kamado, naan, Rozemarijn
Servings: 4 broodjes
Ingredients
  • 200 gr. zelfrijzende bloem
  • 300 gr. magere yoghurt of skyr
  • 4 gr. zout
  • 2 takjes fijngesneden rozemarijn
  • 2 el olie
Instructions
  1. Neem de kom van je keukenrobot en voeg hier de ingrediënten aan toe (behalve de olie).

  2. Meng het geheel goed door tot het deeg mooi stevig is van textuur en niet meer korrelt (anders voeg je nog wat yoghurt toe).

  3. Verdeel de deegbol in 4 gelijke delen en duw deze van het midden naar buiten toe plat met de vlakke hand tot je een dunne platte schijf hebt.

  4. Bereid je BBQ voor op en directe sessie tegen middelhoge temperatuur +-200°C (voor mooie grillmarks is een gietijzeren rooster handig)

  5. Bestrijk de Rosemary Naan met een dun laag je olie en grill vervolgens gedurende enkele minuten aan beide kanten tot ze een mooie kleur hebben gekregen en de korst krokant is.

Klaar om te serveren! Geniet van deze Rosemary naan met een lekkere frisse salade, charcuterie, … Smakelijk

Pagina's: 1 2Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.