Ranke Ribbetjes – Cherry Beer glazed smoked ribs

Ranke Ribbetjes – Cherry Beer glazed smoked ribs

Wie de blog al een eindje volgt zal ondertussen al wel weten dat ik graag werk met een huisgemaakte biersiroop als glaze. Het is opmerkelijk tot hoeveel verschillende smaken de verschillende bieren kunnen leiden. Voor de laatste aflevering van de 4 delige reeks voor Tendens TV focussen we op Low and slow BBQ en probeer ik uit te pakken met een glaze op basis van één van mijn favoriete bieren. De Kriek van brouwerij De Ranke is bijzonder smaakvol en kan een mooie verfrissing bieden bij het aperitief. In een biersiroop vormt hij de basis voor deze Ranke Ribbetjes die ik samen met mijn goede maat Birger Allary (Winnaar van mijn pop-up restaurant) samen klaarmaak op de Kamado Joe classic 3. Dit in het magische kader van Restaurant “Willem Hiele” te Koksijde.

Disclaimer: Post voor @tendens.tv in samenwerking met Kamado Joe Nederland. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht

Eindigen doe je in schoonheid. Dan heb ik het niet over het uiterlijk van (alle) pitmasters in deze aflevering, maar over de vriendschap die erachter schuil gaat. Voor wie thuis is in de BBQ scene zal Birger ongetwijfeld geen introductie nodig hebben (indien toch gewenst dan kan deze post misschien leuk zijn om te lezen). Samen stonden we aan de wieg van onze BBQ avonturen als collega’s in de Sint-Jozefskliniek in Pittem waar we de soms intense momenten op het werk afwisselden met pauzes waarin we onze eerste ervaringen op de BBQ deelden. Leerzaam en vooral erg leuke momenten. We vaarden elk onze eigen koers. Ik met mijn blog en Birger binnen de wedstrijd BBQ en uiteindelijk ook als winnaar van Mijn Pop-up Restaurant. Samen richtten we de Belgian BBQ group op om de passie binnen België te verenigen. Binnen deze laatste aflevering komen we terug samen om de ervaring van afgelopen jaren te bundelen in enkele leuke gerechten.

Birger Allary

Waar ik zelf de focus ruim probeer te houden, richt Birger zich eerder op een specialisatie in het low and slow gebeuren. Met succes kaapt hij een aantal prijzen weg binnen de KCBS wedstrijden waar hij vooral met zijn Chicken Lollipops uitblinkt (recept volgt). In het kader van Bar Raphaël (Willem Hiele) bereiden we samen gepekelde “Ranke Ribbetjes”. Niet volledig volgens hoe Birger het traditioneel doet. Onze sterallures gaan niet zover dat we een cameraploeg uren willen bezig houden namelijk. Maar toch voor een kleine 2 uur op 140°C zoals ik ze meestal maak. De Ranke ribbetjes krijgen een mild pittige rub mee en een bier siroop als lak op het einde om mooi te laten karameliseren. Het zure van de Kriek wordt wat opgevangen door het suiker maar de smaak blijft mooi subtiel aanwezig. Serveer een Kriek van de Ranke bij deze Ranke Ribbetjes en je gasten zullen ongetwijfeld smullen.

Ranke Ribbetjes

Het bijzondere aan deze ervaring is dat we voor het eerst ook effectief samen aan de BBQ staan om te koken. In al die tijd samen wisselden we elkaar wel eens af waardoor de één of de ander aan de slag was, maar nooit beiden. Naar verwachting liep het bereiden van de Ranke Ribbetjes en de rest van de BBQ schotel echter ontzettend vlot. Het voelde aan alsof we al jaren samenwerkten en zonder veel woorden elkaars bereiding konden aanvullen. Met als resultaat een heerlijke BBQ schotel met Russian Roulette Chicken Lollipops, de Ranke ribbetjes, Pommes fondantes en een heerlijke koolsalade met sinaas (recepten volgen) alles netjes afgewerkt in 2 uur de tijd. Bovendien een maiden run voor mijn splinternieuwe Kamado Joe 3 waarbij ik voor het eerst gebruik kon maken van de Slo roller die een gelijkmatige garing en verdeling van de rook in de volledige BBQ bevordert.

Kamado Joe classic 3

Of het decor en de creativiteit van de omgeving ons dusdanig heeft beïnvloed weten we niet. Maar het voelt in elk geval wat magisch aan om zonder woorden een prachtig menu samen te kunnen stellen zonder deze op voorhand eens te testen. Een ervaring die smaakt naar meer (zowel letterlijk als figuurlijk). Hoewel de Ranke Ribbetjes al erg lekker waren, om het met Willem Hiele zijn woorden te zeggen: “Fuck, die shit moet ik eens aan mijn gasten geven”, kan ik je al beloven dat volgende post nog beter wordt! De Russian Roulette chicken lollipops op aziatische wijze met een fantastisch eenvoudige laksaus zijn een absoluut schot in de roos. Benieuwd naar het bijhorend filmpje van deze ervaring? Neem snel een kijkje op Tendens.tv . Veel plezier!

Ranke Ribbetjes
Prep Time
10 mins
Cook Time
2 hrs
Pekelen
8 hrs
Total Time
10 hrs 10 mins
 

Brouwerij de Ranke brengt met regelmaat fantastisch bier aan betaalbare prijzen op de markt. De Kriek is een ongelofelijk karaktervol zuur bier die hier gebruikt wordt om een bier siroop als glaze mee te maken. De Ranke Ribbetjes in combinatie met de goddelijke drank zijn om duimen en vingers bij af te likken! Laat het smaken!

Course: Aperitiefhapje, Hoofdgerecht
Cuisine: Amerikaans, Aziatisch
Keyword: gerookt, Kamado Joe, koken met bier, low and slow, pikant, recept, ribben, ribbetjes, Slo roller, Traag gegaard, zoet
Servings: 4 personen
Ingredients
 • 4 slabs ribbetjes
 • zoete pittige rub
 • Koriander
 • Dukkah
Voor de rub
 • 6 delen rietsuiker
 • 4 delen zout
 • 4 delen paprika poeder
 • 3 delen gemalen venkelzaad
 • 2 delen gemalen zwarte peper
 • 1 deel gemalen komijnzaad
Ranke Kriek Glaze
 • 600 ml. Kriek van de Ranke
 • 300 gr. suiker
Voor de pekel
 • 2 l water
 • 150 gr zout
 • handvol kaffir limoen blaadjes (gedroogd)
 • 2 stukken citroengras
 • 1 duim gember fijngesneden
 • 1 pijpajuin geplet
 • 2 el mosterdzaad grof geplet
Instructions
 1. Meng de ingrediënten voor de pekel in een pan en breng tot het kookpunt. Laat vervolgens afkoelen.

 2. Verwijder het vlies van de ribbetjes en plaats deze gedurende 1 nacht onder het pekelvocht.

 3. Verwijder de ribbetjes uit de pekel, dep ze goed droog en wrijf grondig in met gelijke delen BBQ rub.

 4. Bereid de Kamado voor op een sessie op lage temperatuur en voeg tussen de kolen kersen rookhout toe. Wacht tot de rook dun en blauwig kleurt.

 5. Gaar de ribben gedurende 2uur op 140°C.

 6. Voeg de glaze toe aan de ribbetjes.

 7. Verhoog de temperatuur tot 200°C en laat de ribben nog 5 minuten verder garen zodat de suikers kunnen karameliseren.

Snij de ribbetjes aan en besprenkel met dukkah en verse koriander. Smakelijk

Pagina's: 1 2Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.