Sobrasada Kalkoenrollade met Vermouth lak

Sobrasada Kalkoenrollade met Vermouth lak

Je kent ze wel… zo van die dagen waarop je een onweerstaanbare drang hebt om iets uit te proberen. Het ene idee valt al wat beter mee dan het ander. Niet toevallig wellicht hangt het succes van je poging vaak af van de mate van alcohol die eraan vooraf ging. Herinneringen aan de escapades van je wildste vriend (dikke knipoog) zullen je wellicht aan goede voorbeelden helpen. Deze Sobrasada Kalkoenrollade bedacht ik met een gezapig glaasje wijn op een rustige vrijdagavond. Een succesformule voor een geslaagde voorbereiding zo blijkt. De goedkeurende blikken van de vrouw des huizes en het nageslacht als gevolg.  

Post in samenwerking met Lidl België. Er wordt gebruik gemaakt van Affiliate links. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht.Naar het recept

De vrijdagavond waarvan sprake zit ik rustig met een wijntje het internet door te pluizen. Een blog waar ik graag een kijkje neem om inspiratie op te doen is “Bijzonder Spaans” van de Nederlandse Didi van Haren. Zeker wie een interesse heeft voor de Spaanse keuken kan op deze blog wel zijn gading vinden. Zelf vind ik het al even inspirerend om de sfeer op te snuiven van de fotografiestijl op haar blog. De rustieke “Dark and Moody” stijl in combinatie met verfrissende kleurrijke gerechten past perfect bij de sfeer die ik zelf met mijn blog wil bekomen. Het ruwe van de klassieke “low and slow” BBQ met het verfijnde van de “culinaire BBQ scene”. Zelf omschrijf ik het wel eens als “rough and refined”.

Sobrasada kalkoenrollade

Nog voor ik door Lidl werd gesponserd was ik al fan van de themaweken. Vernieuwing in producten werkt voor mij al even inspirerend als een goed kookboek of een interessante blog om te volgen. Ik kan er goed inkomen dat dit mogelijks niet geloofwaardig overkomt binnen een gesponserde post, desondanks is het een oprechte vaststelling. De Spaanse weken die momenteel volop lopen geven een ideale gelegenheid om met een aantal leuke ingrediënten als chorizo en Manchego aan de slag te gaan. Bovendien speel ik al een eindje met het idee om een rollade van kalkoen te maken. Aanvankelijk vanuit het idee deze Porchetta gewijs te vullen met kruiden en Manchego.

Kalkoen rollade

SOBRASADA? WAT IS DAT?

Mijn aandacht werd echter al snel getrokken voor het prachtig ogende recept voor Sobrasada. Toegegeven… Ik had er zelf nog nooit van gehoord. Nieuwsgierig als ik ben nam ik het recept door en ging verder op zoek naar wat achtergrondinformatie bij dit recept. Sobrasada is een in Mallorca vaak gegeten smeerbare worst van rauw varkensvlees op smaak gebracht met zoet en pikant gerookt paprikapoeder, peper en zout. De spaanse delicatesse wordt gebruikt als smaakmaker in stoofpotjes of net als bereid gehakt gesmeerd op een toast. Met dat verschil dat de uit Mallorca afkomstige worst gedurende een achttal maand wordt gedroogd in open lucht alvorens hij wordt aangesneden.

Deze worst blijkt in onze streken moeilijk te vinden. Het recept van “Bijzonder Spaans” biedt echter een volwaardig alternatief en leek mij erg leuk als vulling voor de Kalkoenrollade die op mijn planning stond. Met hier en daar wat aanpassingen aan het recept, voornamelijk met als doel om wat extra frisse toetsen in de vulling te brengen, maak ik op een rustige zondagmorgen mijn eigen versie van “Sobrasada”. Daarnaast besloot ik het vetgehalte wat omlaag te halen in een poging het aantal kilo’s pens op termijn wat naar beneden te halen (in realiteit moet ik zeggen dat het moeilijker loopt dan ik zou willen maar goed het blijft toch al stabiel…). Om een mooie rollade te kunnen vormen vlinder ik de borst en smeer deze in met een laagje van de spaanse smeerworst. Wat verse tijm en enkele plakjes Manchego als extra smaakmakers.

Kalkoenrollade

Als plots het vrouwtje thuis komt van haar effectievere tijdsinvulling om haar lijf strak te houden stel ik vast dat ik veel te laat begonnen ben om de sobrasada kalkoenrollade nog op een deftig uur op tafel te krijgen. Planningsvaardigheden… onze lieve heer lijkt ze over het hoofd te hebben gezien bij mijn ontwikkeling (of moet ik hiervoor naar mijn ouders kijken?). Ik krijg het niet verantwoord weg te raken met de boodschap: “BBQ is klaar als het op temperatuur is…” De toasten met zalm worden bovengehaald en de Sobrasada kalkoenrollade met rub nog voor enkele uren in de koelkast geplaatst. Voordeel: het vooruitzicht op een middagje relaxen naast de BBQ werkt erg positief op de gemoedsrust.

sobrasada kalkoenrollade

RUSTIG GENIETEN

En zo geschiedde … tegen de late middag schuif ik wat druiventakken tussen de kolen. De rollade mag zachtjes garen boven een laag vuurtje. In de beginfase met om het kwartiertje een verfrissende spray witte balsamico azijn. Tegen aperitieftijd krijg ik zin in een rode vermouth en besluit meteen ook een lakje te maken om nog een extra laagje smaak toe te voegen aan de Sobrasada kalkoenrollade. Hoe dichter bij het uur van de waarheid, hoe meer ik verlang om deze combinatie te proeven. Nog vlug een salade in elkaar boksen met wat citrustoetsen (3x raden waar ik de inspiratie haalde…) en daarna nog vlug wat foto’s maken van het resultaat. De rusttijd is hierbij een ideaal moment.

sobrasada kalkoenrollade

Resultaat? Ik kan toch wel zeggen dat ik trots ben op deze Kalkoenrollade met Sobrasada vulling. Zeker de combinatie met de zomerse salade van gegrilde groenten en citrusdressing (recept volgt nog wel) blijkt een schot in de roos. Zowel de kindjes als mijn vrouw eten een aardig bordje. Maar met een kalkoenborst van ruim 1kg. droom ik van wat overschotjes voor de maandag middag lunch. Al snel volgt de “ontnuchtering” als Annelien (ik zal mijn vrouw maar eens bij naam noemen…) het mooie compliment uit: ” ‘t was superlekker! We kunnen morgenavond de rest opeten je moet dan enkel nog voor de kindjes wat vlees halen…” Veel valt er niet tegen in te brengen. Ik besluit het als compliment te ontvangen en mij neer te leggen bij de vooruitzichten van een koude schotel op het werk…

Gerookte Kalkoenrollade

Laat het een les zijn voor wie graag wat restjes meeneemt naar het werk: “Als je ziet dat er teveel over zal zijn, vergeet dan even die kilo’s die je kwijt wil en eet nog een hapje extra zodat je op maandagmiddag kan nagenieten ;-). Of je kan natuurlijk ook sociaal doen en je gezin laten meegenieten. In ieder geval hoop ik dat het jullie net zo zal smaken als hier. Dit project was naar mijn gevoel één van de leukere van de afgelopen maanden. Laat zeker eens weten wat jullie ervan vinden. Smakelijk!

Sobrasada Kalkoenrollade
Prep Time
10 mins
Cook Time
2 hrs
Rusttijd
15 mins
Total Time
2 hrs 25 mins
 
In een spaanse mood? Dan ben je met de sobrasada kalkoenrollade op de juiste plaats. Sobrasada is een spaanse delicatesse. De smeerbare worst van varkensvlees vormt de ideale vulling om een rollade mee op smaak te brengen. Daarbij nog een lak van rode vermouth en wat Manchego en afwerken met een vleugje rook. Puur genieten, beter kan ik het niet omschrijven.
Course: Hoofdgerecht
Cuisine: Spaans
Keyword: chorizo, eendenborst, filet, gerookt, kalkoen, kamado, low and slow, recept, rollade, slow cooking, Sobrasada
Ingredients
 • 1 kalkoenborst
 • 3 eetlepels sobrasada huisgemaakt
 • geschaafde manchego
 • 6 takjes tijm
 • witte balsamico spray
 • 1/2 cup rode Vermouth
 • 1 el suiker
Homemade Sobrasada
 • 225 gr. zachte chorizo
 • 60 gr. gezouten boter hier delicieux met zeezout
 • 1 el pikante olie
 • 1 el zoet paprikapoeder
 • 1 el gedroogde oregano
 • 2 el balsamico azijn
Rub
 • 1 deel zout
 • 1 deel peper
 • 1 deel suiker
 • 1 deel paprikapoeder
Instructions
Sobrasada
 1. Smelt de boter in een steelpannetje samen met de pikante olie.
 2. Snij de zachte chorizo in dunne stukken en plaats met de overige ingrediënten in een blender.
 3. Mix alles tot je een smeuïge massa bekomt.
Sobrasada kalkoenrollade
 1. Vlinder de kalkoenborst en breng op smaak met de snelle rub die je maakt door gelijke delen zout, peper, paprika, suiker en oregano met elkaar te mengen.
 2. Smeer de binnenzijde van de borst in met de Sobrasada en leg hierop enkele takjes verse tijm. Werk af met geschaafde Manchego.
 3. Rol de rollade op en bindt op met keukentouw. Wrijf vervolgens de rest van je rub op de buitenkant van je kalkoenrollade.
BBQ time
 1. Bereid je BBQ voor op een indirecte sessie op lage temperatuur. Dit kan je doen door gebruik te maken van je platesetter in je Kamado Joe of andere BBQ. Om wat extra smoky flavors toe te voegen. Plaats ik wat druiventakken tussen de kolen.
 2. Van zodra de rook dun wordt en lichtblauw kleurt plaats je de Kalkoenrollade op de BBQ om zachtjes te roken. Spray deze rollade ieder kwartier met witte balsamico azijn. De frisse toetsen brengen de smaak van deze rollade nog meer naar voor.
 3. Mik op een kerntemperatuur van 68°C. Het duurt ongeveer 2 uur voor je Kalkoenrollade deze temperatuur bereikt.
 4. Kook kort voor je de kerntemperatuur bereikt de rode vermouth in met een eetlepel suiker en bestrijk de kalkoenrollade met deze lak.
 5. Laat de rollade rusten gedurende een 15 tal minuten. Als het goed gaat loopt je kerntemperatuur nog verder op tot 70-72°C.
Snij de Kalkoenrollade met sobrasada vulling aan en serveer met een verfrissende salade en gebakken aardappelen. Veel plezier!


Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.