Gerookte lamsbout met Merguez Rub

Gerookte lamsbout met Merguez Rub

Soms wil je een mooi stukje vlees bewaren voor een speciale gelegenheid. Meestal lukt mij dat niet en wil ik het al sneller klaarmaken dan de gelegenheid zich voordoet. Ik moet zeggen dat ik me met deze Texelse Lamsbout uit het pakket, geleverd door Carmans, enkele keren heb moeten inhouden. Maar het is mij gelukt! Tot twee weken terug de gelegenheid zich voordeed. Een gezellige avond met een bevriend koppel is de ideale setting om een mooi stukje vlees op tafel te toveren. Bij lam denk ik al snel aan de heerlijke Marokkaanse Merguez worstjes of een traditionele kruidenkorst. Het laatste heb ik al wel vaker gedaan en het leek mij ook zonde om deze bout in worst te draaien. Bijgevolg koos ik om een rub te maken voor deze gerookte lamsbout met de kruiden uit de Merguez worst. Benieuwd? Waar wacht je nog op?

Disclaimer: Opnieuw gepubliceerde post. De Texels lamsbout werd geschonken door Carmans E&NV. Er wordt eveneens gebruik gemaakt van Affiliate links. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht.Naar het recept

Een zonnige zaterdag vormt de setting voor deze sessie waarbij ik een poging doe het Texels Lam te voorzien van een heerlijke kruidenrub. Nogal last-minute hebben we beslist een bevriend koppel uit te nodigen die we leerden kennen aan de schoolpoort. Vreemd hoe alles soms kan lopen. De gelijkenissen in ons leven zijn treffend (soms tot het bizarre toe). Gelukkig is een onderdeel van de gelijkenissen die we met regelmaat ontdekken onze aandacht voor wat mooi en lekker is in het leven. Het voorstel om een gerookte lamsbout te komen eten slaan ze bijgevolg niet af. Het voorstel van hun kant om de drank te voorzien laten we zeker ook niet aan onze neus voorbij gaan. De sfeer is al gezet nog voor we elkaar effectief ontmoeten.

Geïnspireerd door de mooie lamsbout voor mijn neus, leg ik een streepje muziek op. De relaxe tonen van “Lamb” vormen de soundtrack voor deze sessie (toepasselijk niet). Terwijl de kindjes flink spelen, ze hebben eindelijk ontdekt dat samen spelen leuker is dan ruzie maken, (Wat een zegen), bereid ik de Merguez rub voor. Ik hou het simpel deze keer door mij te baseren op een bestaand Merguez recept. De kruiden die doorgaans in de worst gaan belanden op de lamsbout van het Texels Lam.

Gerookte lamsbout met Merguez Rub

TEXELS LAM

Het Texels lam graast doorheen het jaar in de zilte weiden van het Texels grondgebied te Nederland. Hups de naam is al verklaard. Het “Texels schaap” werd in de 19e eeuw gekruist met Engelse rassen om de kwaliteit van de wol en de ratio “vlees vs. been” te verbeteren. Een halve eeuw later stopt het kruisen en blijft het ras zoals het nu is. Een dik bevleesd schapenras met minder vet en bot. Dat het de gerookte lamsbout goed bevleesd was kan ik niet ontkennen. Dat er nog aardig wat vet aan zat daarentegen niet. Al is dat wat mijn eigen fout door slordig bij te trimmen. Eenmaal doorheen de vetlaag stel ik echter vast dat de verhouding vet/vlees mooi in balans zit.

De zilte graslanden waar het dier zich voedt zorgen voor een smaakvol “voorgezouten” resultaat. Het vlees van het “Texels lam” is bijzonder smaakvol, sappig en licht roze. Om deze kwalititeit te garanderen laat men de lammeren minstens 100 dagen grazen in de weide. Hoewel het Texels lam een kort leven beschoren is, hoeft het niet aan kwaliteit in te boeten. In vrijheid brengt het grazend zijn dagen door. Om stress te vermijden worden de dieren in een plaatselijke slachterij geslacht. Deze benadering komt enkel de smaak van het vlees ten goede.

Gerookte lamsbout merguez rub

GEROOKTE LAMSBOUT

Na het kruiden van de lamsbout, bereid ik de Kamado Joe voor op een indirecte sessie. Low and slow is de manier om deze Texelse lamsbout te roken zonder aan kwaliteit in te boeten. Op 110°C wordt de bout gerookt op hout van Californische Perzik. Om het half uur bestrijk ik het geheel met een kruidige mopsaus op basis van koriander en munt. Het ziet er niet alleen prachtig uit maar de smaken die uit de BBQ komen zijn onweerstaanbaar.

In mijn twijfel Pulled Lamb te maken of het te serveren als snedes afgesneden van het been, liet ik de temperatuur oplopen tot een kern van 80°C. Voor de temperatuur om te pullen wordt bereikt besluit ik toch van plan te veranderen. Met enige twijfel rond hoe het vlees eruit zal komen kan ik je vertellen. Al merkte ik wel dat het ongelofelijk sappig was gebleven toen ik het uit de BBQ haalde om te laten rusten. We drinken rustig een heerlijke aperitief terwijl de lamsbout rust. De kindjes hebben elkaar weer gevonden en spelen buiten tot ze uit hun jassen rillen. Bij het eten openen onze gasten een heerlijke volle rode wijn “Ravasqueira”. Een wijn op basis van “Syrah” en “Touriga Nacional” die 12 maanden rijpte op eiken vaten.

Gerookte Lamsbout met Merguez rub

Gezelligheid troef! De Portugese wijn gaat mooi samen met de Gerookte lamsbout in Merguez rub. We genieten met volle teugen. Met zijn 3en moet de bout eraan geloven (en het was geen klein stuk). De mop sauce dient uiteindelijk als extra smaakmaker/kruidensaus en brengt door de sushi azijn een extra verfrissende toets die het geheel nog meer naar bovenhaalt. Ben ik erin geslaagd deze lamsbout te bewaren voor een leuke gelegenheid? Als ik het zo overschouw lijkt mij deze opdracht meer dan volbracht! Hopelijk kunnen jullie net zo genieten van dit recept en de context als wij deden! 

Veel plezier en aarzel niet om verslag uit te brengen nadien.

4.67 from 3 votes
Gerookte lamsbout merguez
Gerookte lamsbout met Merguez Rub
Prep Time
10 mins
Cook Time
4 hrs
Total Time
4 hrs 10 mins
 
Het heerlijke verfijnde vlees van een lamsbout in combinatie met een vleugje rook en wat heerlijke kruiden. Doe daar nog een glaasje rode wijn bij en je hebt een succesformule voor een geslaagde avond. Deze gerookte lamsbout in Merguez Rub zorgde hier alvast voor een avond vol plezier!
Course: Hoofdgerecht
Cuisine: Afrikaans, marokkaans
Keyword: BBQ rub, bbq saus, carmans, Flambéed, gerookt, Groene kruiden, lam, Lamsbout, merguez, texels
Servings: 4 people
Ingredients
 • 1 lamsbout
Voor de Merguez Rub
 • 1/4 cup zoet paprikapoeder
 • 2 el gemalen venkelzaad
 • 2 el gemalen komijn
 • 1 el gemalen korianderzaad
 • 2 el zout
 • 1 tl gemalen kaneel
 • 1 tl cayenne peper
 • 1 tl gemalen zwarte peper
 • 4 el rietsuiker
Voor de mop saus
 • 40 ml sushi azijn
 • 15 gr honing
 • 2 tl vissaus
 • 1 limoen voor het sap
 • 1/2 handvol verse munt
 • 1/2 handvol verse koriander
Instructions
 1. Meng de ingrediënten voor de Merguez rub met de hand. Wrijf de texelse lamsbout grondig in met deze heerlijke marokkaanse kruidenrub en plaats opzij tot je BBQ op temperatuur is.
 2. Bereid je BBQ voor op een indirecte sessie aan lage temperatuur (+-110°C). Hier maak ik gebruik van de Kamado Joe met platesetter om de directe hitte af te weren.
 3. Voeg enkele blokken rookhout toe. Voor deze lamsbout maak ik gebruik van de Californische perzik, maar ook ander fruithout is hiervoor geschikt. Wacht tot de rook dun wordt en lichtblauw kleurt.
 4. Plaats de lamsbout op de BBQ en laat roken op lage temperatuur tot je een kern bereikt van 80°C. Dit kan 4-8 uur duren afhankelijk de lamsbout die jij in handen hebt.
 5. Bestrijk ieder uur de lamsbout met de mop saus. Deze maak je eenvoudig door de kruiden fijn te hakken en te mengen onder de overige ingrediënten.
 6. Van zodra het vlees de kerntemperatuur bereikt laat je deze rusten. Zelf doe ik dit doorgaans in een oven op 60°C.
Serveer de gerookte lamsbout met een parelcouscous van gegrilde groente en serveer de kruidensaus waarmee je de gerookte lamsbout bevochtigde als extra smaakmaker. Smakelijk

Pagina's: 1 215 thoughts on “Gerookte lamsbout met Merguez Rub”

 • Zeer mooi beschreven en in stemming gebracht. Het verhaal is even knap dan deze recept die ik zal uitproberen.
  Ravasqueira van de familie Demello is trouwens topwijn. Prachtig domein ook.
  Ik heb een mooi site precies ontdekt. Bravo. Zeer inspirerend kw text en fotografie.

  • Dag Philippe,

   wat een leuk compliment! Daarvoor doe ik het namelijk ook, inspiratie delen. Het was een leuke sessie die mij ergens ook leerde dat het niet altijd even strikt volgens de regeltjes moet zijn om goed te zijn! Die wijn ken ik niet. Lijkt mij wel leuk om eens naar op zoek te gaan. Thx voor de tip.

   Grtz,
   Simon

   • Hey Simon. Heb mij een top stuk besteld bij de beenhouwer voor volgend weekend en zal laten weten hoe het was. Klein detail. Het stuk dat afgebeeld is is een lamsschouder en geen bout. Lamsbout of bout van eender welk dier is een achterstuk volgens de definitie. En dit in een voorstuk. Een schouder dus en die heb ik trouwens besteld. Wat niet maakt dat u recepten top zijn.
    Wijninkoper maar ex beenhouwer….

 • hallo

  vraagje in verband met het recept rond de lamsbout met merguez rub mijn bout weegt 1kilo 300 hoelang moet deze in men rookoven zitten op 110°

  al vast dank voor u antwoord , en mijn beste wensen voor het nieuwe jaar

  • Dag Frank, dat is erg moeilijk te voorspellen… Er zijn teveel factoren die kunnen mee bepalen hoe de temperatuur evolueert (vochtigheid en temperatuur buiten, vetgehalte/weefsel/vleessappen in het vlees, …). Op zo’n stuk zou ik toch rekenen op een 4-9 uur. Beter wat teveel rekenen dan kan je nadien nog warm houden in een oven op 50°C. De andere optie is het risico nemen om erg laat te eten :p.

   Geniet van de feesten!

 • Hallo, ik wil morgen mijn Kamado Joe aansteken met een lamsbout van ong drie kilo erop, kan je mij bij benadering vertellen hoelang die erop en hoe heet ik dan moet roken/grillen?

  • Hey,

   veel succes in elk geval Cees! Je vraag is heel moeilijk te beantwoorden. Het antwoord hangt namelijk van heel veel factoren af. Zoals in dit recept staat duurde het op 110°C toch een 3a4 u voor een wat kleinere bout. Wil je Pulled Lamb dan kan dat al snel oplopen tot 6-10 uur. In deze link vind je er meer informatie over: https://www.thebbqbastard.com/pulled-lamb . Het best is om wat extra tijd te voorzien. Warm houden is gemakkelijker en efficiënter dan te laat klaar zijn met je eten ;).

   Geniet van de feestdagen!

 • 5 stars
  Hallo daar! Klonk erg lekker toen ik je recept las. Heb 1 vraagje. Leg je de lamsbout gewoon los op de bbq? Of leg je deze in een braadslede/alluminium bak om het vet op te vangen?

  Alvast bedankt!

  Groeten
  Nander

  • Hey Nander,

   bedankt voor je leuke reactie! Als ik mij goed herinner had ik deze op de rooster gelegd met een opvangbakje eronder. Maar je kan het zeker ook in een braadslede doen. Het zou zonde zijn om het vet verloren te laten gaan.

   Veel kookplezier!

 • Hallo, ik wil komend weekend je lamsbout maken…nu vraag ik me alleen af wat je met je maatje ‘cup?!’ voor de paprikapoeder bedoelt, bedoel je 1/4 x 240 gr? Ik hoor graag, Grt François

 • 4 stars
  Eerste maal dat ik groot stuk vlees op de BBQ doe. Helaas heb ik geen smoker of kamado. Dan maar op de ouderwetse weber. Het is wat zoeken en spelen met temperatuur maar ben ondertussen toch al anderhalf uur bezig met een temp tussen 105 en 120. 1 sensor in het vlees en 1 sensor thv de grill om alles goed in de gaten te houden…. Het regent buiten, ik heb geen afdak maar na het recept te lezen kon ik niet wachten…. Bij het ruiken van de rub en de mopsaus liep het water me al in de mond.

  Kan niet wachten om binnen enkele uren het resultaat te proeven

  • Thijs,

   wat een sappig verslag! Ik geniet al mee bij het lezen 🙂 Hou me zeker op de hoogte van het vervolg 😉
   En nu misschien wat te laat maar niet teveel stressen over die temperaturen. Die range waar je tussen zit is perfect. Is het eens 130 ook geen probleem hoor. Waar je vooral aandachtig moet zijn is wanneer de temperatuur boven de 150 gaat. Dan kunnen suikers gaan verbranden. Wat in dit recept dus ook niet zo’n groot gevaar is.

   En in verband met je BBQ 😉 Enjoy the old way! Niets mis mee. Integendeel. Een kamado of pellet smoker is erg handig en vooral ook erg gemakkelijk. Hoe meer je met je weber zal werken hoe beter je die onder de knie zal krijgen en dan laat je hem stabiel lopen met af en toe een klein duwtje aan de vents op het juiste moment. Als ik advies zou mogen geven aan wie echt een passie heeft voor BBQ zou het toch zijn om eerst met een Weber of dergelijke te werken tot je die kan runnen als een machine. Als op dat punt er maar weinig meer aan is om dat schuifje nog eens te gaan verschuiven zou ik pas overschakelen op een gemakkelijker (duurder) toestel. Dan kan je BBQ’en en spoor je ook veel sneller zaken op, weet je wat je doet waarom, …

   Met andere woorden: goe bezig daar!

   • 5 stars
    Om maar even af te ronden. Dat het gesmaakt heeft.
    Het rokerige was wat te sterk aanwezig in het vlees ( minder blokjes opgooien in de toekomst). Maar de garing van mijn vlees perfect. De saus, de kruiden absoluut heerlijk en maak ik nogmaals deze zomer maar dan wel met mooi weer zodat ik mij lekker op het terrasje kan plaatsen.

    Ik moet eerlijk toegeven dat die oude weber kogel Q mij ook wel verbaasd heeft. Nooit gedacht dat dit effectief kon. In totaliteit 4 uur gegaard. 1 volle startermand met kolen. 5 blokjes rookhout (al doende leert men 🤪). En nog zijn mijn kolen niet volledig opgebrand.

    Potje wordt gebouwd om een kamado aan te schaffen maar als het zo nu ook lukt dan is er al wat druk van mijn ketel.

    In het lang en breed was dit verslag maar als ik het beknopt moet houden…. “Mmmmmmmmmmmmmm twas lekker”.

    En nu op zoek naar het volgende om volgende week te proberen…. Mss wel ribbetjes met wat hickory rookchips

    • Ho je vervolg was mij blijkbaar ontsnapt. Gelukkig zie ik het nu nog 🙂
     Rookhout is inderdaad erg zoeken naar persoonlijke voorkeur. Meestal doe ik drie blokjes kersenhout. Dat is een formule waarvan ik de indruk heb dat iedereen gelukkig wordt. Zeker als je gasten hebt kan veel rook soms wat onwennig aanvoelen voor hen. Een weber kogel BBQ is zeker niet minder hoor! Een kamado moet je eigenlijk alleen kopen als je wat meer gebruiksgemak wil. Die blijft vanzelf stabiel waardoor je ook gerust eens een wandelingetje kan maken zonder zorgen.

     Veel plezier nog verder!

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.