Hoe maak je Alabama White sauce?

Hoe maak je Alabama White sauce?

Je zal wellicht al wel gehoord hebben van de beroemde Alabama White Sauce. Maar hoe maak je die nu eigenlijk? Persoonlijk heeft het een heel eind geduurd voor ik het zelf voor het eerst wou maken. Doordat we vaak ketchup en ander rode sauzen zien, oogt een witte saus eerder vreemd. Bovendien roept de ingrediëntenlijst wel wat vragen op. Tot je het geproefd hebt! Net zoals in talrijke andere recepten kan het proeven iemand pas echt overtuigen. Het is bovendien niet zo moeilijk om zelf te maken.

Hoewel bakermat van deze legendarische saus al bijna zijn 100e verjaardag viert is zijn bekendste exportproduct in onze streken nog maar net aan zijn opmars bezig. De Alabama White sauce werd voor het eerst ontwikkeld in Big Bob Gibsons “Bar-B-Q” restaurant. ’s Werelds oudste en wellicht bekendste BBQ restaurant opgericht in 1925. Het restaurant gelegen in Alabama ontwikkelde de Alabama white sauce als marinade voor de kip, maar serveert ze eveneens op tafel.

Alabama white sauce

Ondertussen circuleren diverse gerechten uit de “Southern BBQ” waarbij de grote lijnen vaak gelijk zijn maar hier en daar een toets verschilt. In elk geval is de basis voor de Alabama white sauce de combinatie van Mayonaise met azijn, mierikswortel en mosterd de basis waarop verder wordt gebouwd. Doorgaans aangevuld met wat cayenne voor extra pit. Zelf baseerde ik mij op een combinatie van enkele recepten online die overigens allen niet zo heel veel van elkaar verschillen. Op deze manier vond ik de saus echter het lekkerst.

Staan er bij jou nog chickenwings op de planning? Probeer dan zeker eens deze Alabama white sauce in plaats van de traditionele BBQ sauzen op basis van ketchup. Zie je het niet zitten om zelf aan de slag te gaan? Dan kan je hier de kant en klare versie kopen. Hou zeker ook de blog verder in de gaten want er komt binnenkort nog een leuk verrassend recept online. Smakelijk!

Alabama white sauce
Prep Time
5 mins
Koelen
1 hr
Total Time
5 mins
 

Alabama white sauce hoef ik jullie wellicht niet meer voor te stellen. In combinatie met chicken wings is dit wellicht één van de meest in het oog springende sausjes. De reden hiervoor hoef je niet ver te zoeken! De smaak is simpelweg fenomenaal. 

Course: BBQ Sauce, BBQ saus, Saus
Cuisine: Amerikaans
Keyword: Alabama, bbq saus, white sauce, witte
Servings: 1 pot saus
Ingredients
 • 1 cup Mayonaise ongeveer 120 gr.
 • 1/3 cup cider azijn ongeveer 40 gr.
 • 2 tbsp donkere siroop hier Ahorn syrup
 • 1 tbsp mierikswortel
 • 1 tsp zwarte peper
 • 1 tsp vers citroen sap
 • 1/2 tsp zout
 • 1/4 tsp cayenne peper
 • 1 tsp gepekelde jalapeno peper Fijngehakt
Instructions
 1. Meng alle ingrediënten goed door. Gebruik hiervoor eventueel een “Staafmixer” staafmixer zodat alle smaken zich goed vermengen. Goed kloppen met een lepeltje gaat echter ook. 

 2. Plaats de saus in de koelkast voor minstens één uur. 

Pagina's: 1 22 thoughts on “Hoe maak je Alabama White sauce?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.