Alabama White Pizza with smoked chicken

Alabama White Pizza with smoked chicken

Fan van Pizza bianca en Amerikaans BBQ? Dan is dit recept exact iets voor jou! De alabama white pizza combineert het beste van twee werelden. Geen tomatensaus maar de combinatie van kaas en Alabama White sauce. Daarbovenop nog wat gerookte kip om de BBQ touch compleet te maken. Het mag dan misschien wat vreemd klinken om Mayonaise te gaan verwarmen. Mayonaise bestaat echter uit ei en olie dus op zich houdt het wel steek. Sta jij ervoor open?

Disclosure: deze post kan affiliate links bevatten. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht.

Een tijdje terug verzorgde ik samen met Luc Sierens een demo “Italiaanse BBQ” voor een 20 tal wijnliefhebbers. Pizza kan op dat moment niet ontbreken en met wat huisgerookte Guanciale in de koelkast leek het mij een perfecte gelegenheid mij eens aan een “Pizza Bianca” te wagen. Een witte pizza zonder tomatensaus. Een voltreffer zo bleek en persoonlijk één van mijn favoriete recepten van de avond. Helaas is deze nog niet op de blog geraakt. Iets om dringend werk van te maken want die pizza wil je zeker zelf ook eens gemaakt hebben als je fan bent van de Italiaanse keuken. Deze Alabama White Pizza vertrekt vanuit de Pizza Bianca maar aangevuld met Amerikaanse klassiekers.

Wie ook maar een beetje wakker is zal wellicht al hebben afgeleid dat de Alabama White Pizza ook de legendarische Alabama White Sauce bevat. Het recept voor deze heerlijke saus en wat achtergrond bij het ontstaan ervan kan je hier vinden. Daarbij nog wat gerookte kippendijen. Misschien wel de beste gerookte kip die ik tot nu toe maakte (en bovendien erg simpel) en de Amerikaanse BBQ toets zit erin. De Italianen zijn ondertussen wellicht hun toortsen aan het ontbranden om mijn ketterse plannen de Pizza Bianca te verbasteren te verhinderen. Met wat battle skills ontfutsel je hun brandende fakkels om een vuurtje te stoken want een pizza wordt gebakken op hoge temperatuur!

Alabama white pizza

Bij voorkeur op een temperatuur van 300°C of hoger. In een Kamado gaat dit vlot maar zelf was ik ook wel benieuwd hoe hij uit de Traeger zou komen. De maximum temperatuur bij deze Pellet BBQ is 260°C met pieken naar 270°C. Het duurt bijgevolg net iets langer maar de smaak en het eindresultaat zijn er daarom zeker niet minder op. Heb je een kettle BBQ zoals de Weber, dan is het belangrijk om met houtskool te werken eventueel aangevuld met houtblokken. In grillmasters zag ik afgelopen woensdag iedereen prutsen met briketten en vervolgens zuchten dat de temperatuur niet omhoog gaat. Briketten zijn voor low and slow en gaan vaak niet hoger dan 200°C tot 250°C.

Nu de volgende keer nog met een eigen gemaakte bodem en dan is deze pizza helemaal af. Maar voor een last minute ingeving met restjes was de commerciële bodem een prima redding. Hoewel mijn vrouw nogal fan is van gezonde voeding kon ze de verleiding niet weer staan om na het eerste proevertje nog bijna de helft van mij pizza weg te kapen. Lijkt mij een goed teken? Wie naar de Horta demo te Beveren kwam kon alvast eens proeven. Ook daar leek dit recept wel in de smaak te vallen. Niet twijfelen dus! Turn up te heat en bakken maar!

Alabama white pizza met gerookte kip
Prep Time
10 mins
Cook Time
2 hrs
Total Time
2 hrs 10 mins
 

Wat gebeurt er als je de Italiaanse klassieker pizza bianca combineert met één van de klassiekers uit de Amerikaanse BBQ: de Alabama white sauce? Magie! De perfecte pizza voor elke BBQ lover. Zet de drank maar al koud! Ik voel een Alabama white pizza party aankomen!

Course: Aperitiefhapje, Hoofdgerecht, Pizza
Cuisine: Amerikaans, Italiaans
Keyword: Alabama, Alabama white sauce, bbq, gerookte, kip, pizza, pizza bianca, Smoky, white pizza
Servings: 1 pizza
Ingredients
 • 1 bol pizzadeeg
 • 100 gr. shiitake
 • 1 El vissaus of zout
 • gemalen peccorino naar smaak
 • gemalen mozzarella naar smaak
 • 1 kippendijen
 • Traeger Chicken rub of de kippenrub naar jou voorkeur
 • 2 El Alabama white sauce
Instructions
 1. Wrijf de kippendijen grondig in met de kippenrub en rook ze tegen lage temperatuur (80-105°C). Gebruik hiervoor kersenhout of pellets op een indirect vuur.

 2. Bereid de Alabama white sauce voor volgens dit recept

 3. Snij de broccoli in kleine roosjes. Bak ondertussen ook de shiitake in een pan en blus met vissaus. Hou beiden opzij als topping voor de pizza.

 4. Als de kippendijen een kerntemperatuur hebben bereikt van 74°C haal je deze van de BBQ. Verhoog vervolgens de temperatuur tot het maximum (minimum 250°C). Plaats de “Pizzasteen”  in de BBQ zodat deze kan opwarmen. 

 5. Snij de gerookte kip in fijne snedes en plaats deze op het opengerolde pizzadeeg samen met de broccoli, gebakken shiitake en geraspte kaas. Besprenkel met de Alabama white sauce.

 6. Plaats de pizza op de “Pizzasteen“en bak deze gedurende 3-5 minuten (afhankelijk van hoe heet je BBQ is). 

Serveer met liefde!

Pagina's: 1 2Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.