Smoky Struisvogelei op de BBQ

Smoky Struisvogelei op de BBQ

Op café ontstaan wel eens van die gekke ideeën. Sommige blijven hangen anderen niet. Dit project voor het bereiden van een smoky struisvogelei is gelukkig blijven hangen. De aanleiding ertoe blijkt in een vage mist van gerstenat zijn blijven hangen. Een situatie die jullie wellicht niet volledig vreemd is? Wat we wel nog weten is dat een lesvoorbereiding voor de les Engels er ergens in vermengd zat. Met als gevolg dat de leerlingen van het Rhizo te Kortrijk ook hun aandeel hebben in dit recept. Hoe? Dat vertel ik je in onderstaande post.

Disclosure: Deze post bevat affiliate links. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht!

Hoe vaag de aanleiding in het geheugen is blijven hangen. Des te plezanter de 2 zondagen die aan de basis liggen. Gisteren werd in een week tijd ongeveer op hetzelfde uur als het idee zich vormde een gezellige middag afgerond. De cirkel is rond heet dat dan zeker? Wanneer het nog te vroeg lijkt om naar huis te gaan is Calavera vaak nog de place to be om even om het gemak het weekend af te ronden. Zo dachten Nick en Ine (een bevriend koppel) er vorige week duidelijk ook over. Uit een hoop onnozelheden ontstond het idee om eens een struisvogelei op de BBQ klaar te maken. AL grappend volgt het idee de leerlingen in de les engels een recept te laten uitwerken voor een smoky struisvogelei. En zo geschiede… De les engels bleek een succes en de leerlingen gingen naarstig op zoek naar een leuk recept.

Heel wat boeiende recepten werden afgeleverd. Wetende dat een struisvogelei ongeveer equivalent staat voor 30 kleine kippeneitjes, vielen de recepten waarbij nog aardappel werd toegevoegd al snel af. Met vier volwassenen en 4 kindjes zou dit een aanslag worden op onze voedingscyclus. Verder valt Arend nog een eervolle vermelding te beurt voor zijn toprecept. Zoete aardappel met struisvogelgehakt! Ik moet al watertanden bij het idee! Je recept klonk super vriend, maar volgende keer oortjes open als juffrouw praat ;). We zochten een eitjes recept. De eer voor het winnend recept gaat naar hare jonkvrouwe Jolien Reynaert van klas 4rka. Hoe leuk eergevoel ook is, een prijs kan niet ontbreken. Bijgevolg nodig ik Jolien graag uit op een volgende workshop! Ik wil haar niet met extra druk opzadelen, maar de toekomst van de vrouwen BBQ ligt mee in haar schoot! Iets wat ik ten zeerste aan wil moedigen overigens!

Nu goed aan een idee heb je niet voldoende. Het struisvogelei moet ook nog aangekocht worden. Gelukkig konden we via via al snel een struisvogelboer vinden waar eieren te koop zijn. Bijgevolg trok ik op vrijdag na het werk richting Tielt om vervolgens voor een gesloten deur te staan… Bestond er maar zoiets waar je online de openingsuren kon raadplegen voor vertrek… Gelukkig blijkt de boer niet ver af en is men op de “Schobbejakshoogte” vriendelijk genoeg om het idee naar waarde te schatten waardoor ik alsnog een ei mee naar huis kan nemen. Nog wat verwonderd vraagt de boer “Komt heel de straat eten misschien?”. Eum… nee 4 volwassenen en 4 kinderen… Waarop de boer reageert: “Je zou misschien best nog wat volk uitnodigen zo’n ei is te vergelijken met 30 eieren van een kip. En goed kruiden want het smaakt iets fletser.” Ik overwoog heel even het ei terug te geven… 25 euro voor een flets ei is misschien wat veel geld niet? Maar goed de uitdaging is ook wat”. En zo belandt het ei in mijn koelkast (nadat ik het bijna liet vallen…).

Tot deze morgen had ik er eigenlijk nog niet bij stilgestaan hoe ik het ei zou openen. Een tikje volstaat namelijk niet. Een prik met een schroevendraaier doet ook niet superveel. Dan maar de combinatie van een schroevendraaier en een hamer. Gaatje erin kloppen en dan de rest openbreken. Het gaat op zich nog verrassend eenvoudig. Vervolgens kom je bij een hard vlies dat het ei beschermt van scherven. Dit vlies nog even doorprikken en je kan het ei in een schaal gieten. Op het zicht lijkt de proportie eiwit groter te zijn dan bij kippeneitjes. Om het ei te kunnen bakken is een grote schaal nodig. De gietijzeren pan doet uitstekend dienst. Na het aanbakken van de salami en de groentjes mag het ei erbij. Eerst een half uurtje roken op lage temperatuur om vervolgens te roerbakken op 180°C gedurende een half uur.

Hierbij valt op dat de textuur zwaar en papperig is. Naarmate het ei meer wordt gebakken wordt de structuur wat “luchtiger”. Het lijkt wel een gigantische spons te worden. Nog even verder bakken bracht daar weinig verandering in. We besloten het zo te houden zodat het ei niet zou uitdrogen. Bij het ei serveren we nog enkele Koreaans getinte sides, waarvan ik de gebakken paddenstoelen zeker nog wel eens met jullie wil delen (helaas weer geen eindfoto’s gemaakt…). Verder gaan de pannen op tafel voor een gezellige middag tafelen. Wat als een gek idee begon en met wat ontmoedigende woorden werd overhandigd, resulteert in een superleuk en bijzonder smaakvol gerecht. Flets? Helemaal niet!! Dit smoky struisvogelei is een bijzonder geslaagd gerecht. Bovendien valt de structuur helemaal niet te vergelijken met een doorsnee roerei. Of het door de kaas komt weet ik niet, maar de structuur valt het best te vergelijken met een luchtige variant van couscous.

Moet het nog gezegd worden dat Jolien haar prijs dubbel en dik verdiend heeft? Bedankt om jouw steentje bij te dragen aan deze leuke namiddag. Ook juffrouw Ine had er duidelijk haar plezier in! We hebben enorm genoten van het samenzijn. Volgende keer probeer het smoky struisvogelei nog iets langer te roken om de rooksmaak nog iets prominenter naar voor te brengen. Door de verkiezingsstrijd konden we helaas wat minder tijd besteden aan onze hobby dan we hadden gewenst. Al een geluk dat het resultaat van deze sessie minder zwart uitviel dan de verkiezingsstrijd. Daarenboven hadden ook de kindjes dolle pret. Tot grote spijt van mijn moeder die vroeger kunstwerken maakte met struisvogeleieren, besloot mijn jongste zoon er anders over. Al van bij het openen van het ei ontstond zijn verlangen om het ei met een grote hamer kapot te kloppen. Zo gezegd zo gedaan! Vervolgens overhandigt hij de hamer aan zijn vriendinnetje die de rest van de schaal mag verpulveren. #liefdeis…

Ik kan wel blijven typen precies… Of alles even boeiend is mogen jullie mij vertellen. In ieder geval heb ik jullie geduld lang genoeg op de proef gesteld. Je bent aan het recept aangekomen. Oja juist. Nog één iets. Moet je echt de straat uitnodigen om dit recept te maken? Nee hoor! De pan ging mooi leeg (zelfs met 1 van de kinderen die besloot niet mee te eten). Geen zin om volk uit te nodigen? Met dit recept voor een gerookt omelet kan je zelf ook al de smaak van rook bij ei ervaren. Geniet ervan!

Gerookt struisvogelei met salami
Prep Time
10 mins
Cook Time
1 hr 30 mins
Total Time
1 hr 40 mins
 

Ooit al eens een ei op je BBQ gemaakt? Heerlijk! Zeker als het gerookt is. En een struisvogelei? Ha de kans is klein denk ik! Wel het kan! Het is zelfs superleuk om met zo’n groot ei aan de slag te gaan. Smaakt het anders? Niet zozeer maar de structuur is wel anders waardoor het toch wel een unieke smaakvolle beleving is. Een gerecht om in gezelschap van te genieten!

Course: Hoofdgerecht, Ontbijt
Cuisine: Engels, Europees
Keyword: bbq, dinosaurus, ei, gerookt, kamado recipes, Smoky, Struisvogel, struisvogelei, Traeger, wok
Servings: 8 personen
Ingredients
 • 1 struisvogelei
 • 200 gr. Salami
 • 2 tenen look
 • 1 gele ui
 • 2 rode paprika’s
 • 1 lente ui
 • 50 gr. mozzarella
 • 50 gr. cheddar kaas
 • 1 el zout
 • 1 el peper
Instructions
 1. Bereid je BBQ voor op en een sessie op hoge temperatuur 240°C. en plaats de gietijzeren schaal of Wokpan op het vuur zodat deze goed heet kan worden.

 2. Blaker de paprika zwart en laat vervolgens afkoelen zodat je eenvoudig de schil kan verwijderen. 

 3. Snij de Salami in blokjes en voeg toe aan de pan. Bak de salami tot hij begint te kleuren. Je zal merken dat de olie mooi uit de worst trekt en hij bakt in het eigen vet.

 4. Stoof de ui en geplette knoflook in de olie van de salami tot hij mooi glazig ziet.

 5. Voeg de paprika toe en laat nog even meestoven.

 6. Maak ondertussen het ei open door een gat te kloppen in de bolle kant van het ei. Werk voorzichtig zodat het niet breekt (dit doe je best met twee). Maak een ronde zodat je dit eraf kan halen als een dekseltje.

 7. Breek het vlies en giet het ei in de pan. Verlaag de temperatuur tot 75°C of max 110°C en rook het ei gedurende minimum 30 minuten (liefst meer voor meer rooksmaak wegens tijdsgebrek hier niet gelukt). 

 8. Nadat het ei heeft gerookt verhoog je de temperatuur tot 180°C. Bak het ei en roer regelmatig om zodat het niet verbrand aan de onderkant van je pan. Voor deze scrambled eggs doorroerde ik het geheel ongeveer elke vijf minuten.

 9. Snipper voor serveren wat fijngesnipperd lente ui over de scrambled eggs en serveer.

Laat het smoky struisvogelei smaken! En vooral: Veel plezier met dit gerecht.

Pagina's: 1 22 thoughts on “Smoky Struisvogelei op de BBQ”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.