Kerst Taco met Pulled Chicken – Winters genieten

Kerst Taco met Pulled Chicken – Winters genieten

Met -4°C op de thermometer zijn we duidelijk de winter ingedoken. Door mijn koptelefoon schalt dezer dagen de brutale energie van Tom Waits afgewisseld met de verwarmende kerstsfeer van Sepultura. Hoezeer ik de buitenlucht waardeer, bij deze temperaturen zoek ook ik wel eens graag de warmte op. Deze week gaan we dan ook voor een relatief eenvoudig gerechtje waarbij je niet al te vaak hoeft buiten te komen! Set and forget voor deze Kerst Taco! Veel kan er namelijk niet fout lopen. Een kerst taco? Ja je moet het kind toch ergens een naam geven die zich wat onderscheid niet… Al zou een winterse taco net zo goed kunnen passen. Denk aan de klassieke smaken van de Mexicaanse Taco in combinatie met de hartverwarmende smaken uit de kerstperiode. Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar mijn gedachten gingen meteen naar een BBQ saus op basis van chipotle, veenbessen en sinaasappel. Klinkt niet slecht toch?

Disclaimer: deze post bevat affiliate links. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht.

Is er iemand die geen taco’s lust? Een vraag die regelmatig door mijn hoofd schiet. Voor zover ik weet heb ik namelijk nog niemand ontmoet die nee zei tegen een Taco. Ofwel weet ik mij te omringen door mensen met smaak, ofwel bewijst dit het absolute succes van deze Mexicaanse Streetfood classic! Maar je hebt Taco’s en taco’s natuurlijk. Beiden zijn heerlijk, maar de Taco met grote T onderscheid zich naar mijn gevoel door balans. Krachtige smaken in combinatie met een frisse salade bijvoorbeeld zodat elke hap voor een explosie in de mond zorgt. Geen eenvoudige balans! Door het heerlijke vlees heb je namelijk al snel de neiging om de groentjes te skippen. Niet doen! Deze dragen namelijk bij aan het geheel! Zo ook bij deze Kerst Taco (met een grote T… Ik stoef even met dit gerecht als het mag). Hoewel de afzonderlijke onderdelen op zichzelf perfect stand houden, schuilt het succes van deze Kerst Taco in de combinatie van smaken!

More taco inspiration?

Taco me there!

Dit neemt echter niet weg dat je de verschillende onderdelen kan gebruiken voor andere gerechten. Zo zal ik ongetwijfeld nog een extra portie van deze “Mexicaanse Kerst BBQ saus” maken om uit te testen op verschillende andere stukken. Wie trouwens een leuke naam in gedachten heeft, voor deze saus, mag ze gerust delen in de reacties! Maar ook de Broccoli salade en met name de dressing zal hier ongetwijfeld nog vaak worden gemaakt. De dressing is een soort van vereenvoudigde “Alabama White sauce” die ongetwijfeld ook fenomenaal zou smaken bij “Chicken Wings“. Combineer beide ingrediënten en magie ontstaat in deze Kerst Taco. De volle Umami smaak van de Pulled chicken in de BBQ saus, met een mild pikante touch, wordt in de mond gebalanceerd door de frisse smaak van de Broccoli salade aangebakken in de Skillet. De spruitjes zorgen dan weer voor een verwarmende Vlaamse toets waardoor de kerst vibes nog net wat extra tot uiting komen.

Wist je trouwens dat het maken van deze recepten niet altijd van een leien dakje verloopt? Aan het proces kan ik vaak merken hoe goed ik er met mijn gedachten bij ben! Tijdens het maken van deze Kerst Taco werd ik op verschillende momenten erg onzeker. Vreemd want het proces is erg eenvoudig, maar voortdurend ging ik twijfelen aan de smaken. Dat ik doorheen de middag zo’n 3 potten brak en één ervan nog een tweede maal zal hierbij wellicht niet geholpen hebben. Pas na het proeven vielen alle stukjes in elkaar. Puur genieten en tot mijn verbazing veel traditioneler smakend dan ik in gedachten had zonder de kerst toets te verliezen. Mijn zonen waren overigens enorme fan van de BBQ saus in deze Kerst Taco met Pulled Chicken. De broccoli salade daarentegen wouden ze aanvankelijk niet proeven (mayonaise haters pff…). Sep waagde zich er toch even aan en liet zich overtuigen. Lars daarentegen is wat sauzen betreft niet snel te overtuigen… En toch ben ik ervan overtuigd dat ook als je geen mayonaise lust, deze salade er gewoon bij hoort! Probeer het op zijn minst en laat eens weten of ik je kon overtuigen?

Kerst Taco met Pulled Chicken en Chipotle veenbessensaus
Prep Time
15 mins
Cook Time
3 hrs
Pekelen
8 hrs
Total Time
3 hrs 15 mins
 

Bij Taco denk je ongetwijfeld aan de zomer niet? Maar een taco smaakt altijd! Dus waarom geen winterse variant creëren? Een Kerst Taco bijvoorbeeld waarbij de smaken van de klassieke Mexicaanse Taco vermengd worden met lokale traditionele kerst smaken! Het resultaat smaak verrassend authentiek en toch wat winters. Snel maken dus!

Course: Aperitiefhapje, Hoofdgerecht, lunch, Snack
Cuisine: Mexicaans, Vlaams
Keyword: bbq saus, broccoli, chicken, chipotle, Comfort food, couscous salade, dressing, gebraden kip, gegrilde kip, pulled, slow cooked, slow food, Spicy, Taco, traag gegaarde, Veenbessen, winterse
Servings: 6 personen
Ingredients
 • 600 gr kippendij filets
 • 6 middelgrote of 12 kleine tortilla vellen
 • zeste van sinaasappel
 • cotija kaas (of eventueel te vervangen door feta) naar smaak
Voor de pekel
 • 1 l water
 • 70 gr zout
 • 5 stuks kaffir limoenblad
 • 2 stuks kruidnagel
 • 5 stuks steranijs
Voor de BBQ Saus
 • 1 El Zonnebloemolie
 • 2 sjalotten
 • 2 teentjes look
 • 1/4 tl 5 spice
 • 1 kaneelstok
 • 100 gr Chipotle Morena saus
 • 250 gr veenbessen confituur
 • 1 sinaasappel (enkel sap)
 • 100 ml wild bouillon
 • 2 el suiker
 • enkele klontjes boter
 • citroensap of cider azijn naar smaak
Voor de Broccoli salade
 • 1 kleine broccoli
 • 6 El Mayonnaise
 • 1 limoen (enkel het sap)
 • 1/2 appelsien (enkel de zeste)
 • 1 scheutje hot sauce (naar smaak)
 • 1 el maple syrup
 • peper en zout (naar smaak)
 • 1 handvol koriander grof gehakt.
Voor de spruitjes
 • 20 spruitjes
 • 50 gr boter
 • peper en zout naar smaak
Instructions
Voor het pekelen
 1. Verhit het water samen met de overige ingrediënten en breng tot het kookpunt. Laat de kruiden en specerijen infuseren gedurende +-15 minuten.

 2. Koel de pekel af en plaats de kippendijen in de pekel gedurende minimum 8 uur.

 3. Haal de kip uit de pekel en plaats onafgedekt op een koele plaats zodat de oppervlakte van de kip kan drogen.

BBQ time
 1. Bereid je BBQ voor op een indirecte sessie aan lage temperatuur (+-100°C). Gebruik voor een extra rooksmaakje enkele blokjes rookhout om tussen de kolen te plaatsen, de supersmoke functie op je pellet BBQ of een extra pellet smokertube.

 2. Rook de kip gedurende +-2u (afhankelijk van de temperatuur in je BBQ) tot een kern van 70°C.

 3. Plaats een skillet op een directe hittebron en laat deze voorverwarmen. Snipper ondertussen de sjalot en plet de ui. Fruit deze aan in de hete skillet samen met de kaneelstok en het 5-spice poeder.

 4. Voeg na een vijftal minuten de chipotle saus, het sap van 1 sinaasappel en veenbessen confituur toe en laat het geheel een 3tal minuten verder sudderen. Roer regelmatig.

 5. Blus met de bouillon en plaats het geheel in de BBQ zodat de saus wat rooksmaak kan opnemen. Plaats na een tweetal uur de gerookte kippendijen in de BBQ saus en laat verder garen tot de kip nagenoeg uiteen valt. Ondertussen kan je de Broccoli salade maken.

Broccoli salade
 1. Hak de broccoli tot een grove korrelstructuur (iets groter dan rijst) en breng op smaak met peper en zout.

 2. Voeg de mayonaise toe aan een maatbeker samen met het sap van de limoen, de maple syrup en hot sauce. Hak de koriander grof en snij de zeste van sinaasappel fijn. Meng onder het geheel en roer goed door zodat alles goed gemengd is in een heerlijke dressing.

 3. Meng de dressing onder de broccoli. Proef en breng eventueel verder op smaak met wat zout, peper of extra ingrediënten naar eigen smaak. Plaats opzij tot de taco's klaar zijn.

Afwerking
 1. Verwijder de skillet van de BBQ. Haal de Kippendijen uit een saus en trek deze uiteen in een aparte kom.

 2. Zeef de saus en plaats terug op het vuur. Voeg de suiker toe en breng aan de kook. Laat inkoken tot je een stroperige textuur bekomt en werk vervolgens op met enkele klontjes boter. Proef en breng op smaak met een scheutje citroensap/ciderazijn naar smaak.

 3. Voeg wat boter toe aan een verse skillet of pan en smelt de boter. Schep het schuim af en bak hierin de spruitjes stevig aan. Breng op smaak met peper en zout. Hou opzij.

 4. Bak de Pulled Chicken kort aan en meng de BBQ saus naar smaak onder de pulled chicken.

 5. Bak de tortilla vellen kort aan en vul deze voor de helft met de broccoli salade en voor de andere helft met de Pulled chicken. Werk af met spruitjes en verse koriander en brokkel er vervolgens de cotija kaas (of feta) overheen.

Smakelijk!


Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.