Gehaktbrood van de BBQ: een fantastische klassieker

Gehaktbrood van de BBQ: een fantastische klassieker

2 januari 2021 en we noteren de eerste BBQ sessie van het jaar. Aan inspiratie geen gebrek. Er staan nog tonnen ideetjes op mijn “To make Bucketlist”. Zoveel dat het moeilijk wordt om te kiezen waarmee eerst te beginnen. Vaak helpt het op die momenten om niet teveel te overdenken en gewoon te gaan voor de optie waar ik op dat moment het meeste zin in heb. Dus starten we het jaar met een echte klassieker! Gehaktbrood van de BBQ zonder al teveel poespas. Gewoon een lekker simpel gerechtje. Dat is meer dan welkom na enkele weken genieten van feestmaaltijden en kerstinspiratie. Blijkbaar was ik niet de enige die verlangde naar een lekkere eenvoudige maaltijd! De rest van de BBQ Bastard family leek er al evenveel van te genieten als ik. Wellicht jij ook? Maar dat weet je pas nadat je dit gehaktbrood van de BBQ hebt geproefd natuurlijk.

Disclaimer: deze post bevat affiliate links. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht!

Het was overigens een alles behalve vlotte sessie… Zo’n dag waarop alles dat kan fout lopen ook wel durft fout te lopen. Murphy komt hier wel eens vaker op bezoek, dus laten we ons al niet te snel meer uit ons lood slaan. Al heb ik toch een paar keer ferm gevloekt voor ik kon genieten van dit gehaktbrood van de BBQ. Na een aantal koude vochtige nachten bleek mijn Traeger niet zoveel zin te hebben om op te starten als anders. Na een grondige poetsbeurt en verversing van de pellets kon ik eindelijk aan de slag. Wat het probleem exact was heb ik niet onmiddellijk kunnen achterhalen al vermoed ik dat er misschien toch net wat meer stof in de auger was blijven hangen dan gewenst. Met enige vertraging dus aan het BBQ jaar gestart. Te laat voor het middagmaal en aangezien ik mijn zoon nog had beloofd om cadeautjes te halen met de nieuwjaarsbuit, besloot ik het gehaktbroodje van de BBQ te houden voor ’s avonds. Zo had ik ruim de tijd om het gehaktbroodje te roken.

Gehaktbrood van de BBQ

Als het lot het wil, dan slaat alles tegen. Zo bleek de speelgoedwinkel gesloten, ontdekte ik dat de andere speelgoedwinkel in het ring shopping center is verdwenen en was de wachtrij voor de Supra Bazar eindeloos lang. Mijn GSM met dual sim weigert dienst dus op afstand controleren van de BBQ lukte ook al niet… Top! Gelukkig is de Traeger Ironwood een betrouwbaar beestje en deed hij rustig zijn werk zodat ik bij thuiskomst een fantastisch gerookt gehaktbrood van de BBQ kon plukken. Geen tijd meer om een lak toe te voegen aangezien het gehaktbroodje ondertussen zijn kerntemperatuur had bereikt. Net op tijd terug dus. Het sausje maakte ik er achteraf nog bij. Nadat ik de foto’s had gemaakt… Wat overigens tot de eerste kosten van het jaar heeft geleid. Op die dagen waar je wat gejaagder loopt door verschillende tegenslagen ben je dus ook wat minder waakzaam. Gevolg: mijn statief omgestoten en mijn favoriete lens in stukken. Leve 2021… Dat het jaar zich maar niet zo verder zet. Ik begon al te vrezen voor de smaak van mijn gehaktbrood op een dag als deze.

Gehaktbrood van de BBQ

Gelukkig bleek die bezorgdheid onterecht. De smaak van het gehaktbrood van de BBQ zat goed. Achteraf bekeken was het zelfs niet slecht dat ik geen saus had toegevoegd tijdens het roken. De mooie diepe rode kleur oogt op zich al fantastisch niet? Bovendien is niet iedereen fan van honing-mosterdsaus met tijm waardoor ik het potje saus lekker zelf mocht opeten. Met daarbij nog een klassieke puree en de geroosterde Chamoy wortelen uit het boek “Simpel” van Yotam Ottolenghi. Indien interesse in dit recept wil ik het gerust met jullie delen. Het is perfect als side van de BBQ. Een andere leuke optie trouwens is dit leuke Kippengehaktbroodje of voor de vegetarische gasten deze Southern Vegetable Breadpudding die qua textuur aanleunt bij het gehaktbrood. Wat maakten jullie als eerste BBQ sessie van het jaar? Of moet die nog plaatsvinden?

Into BBQ classics?

Hier vind je nog meer lekkers!
Smoky gehaktbroodje van de BBQ met honing-mosterdsaus
Prep Time
20 mins
Cook Time
4 hrs
Total Time
4 hrs 20 mins
 

Het jaar starten met een heerlijke klassieker? Er zijn slechter ideeën! 2021 start ik dan ook met een lekker smoky gehaktbroodje van de BBQ met een snel maar heerlijk honing-mosterdsausje met tijm.

Course: Hoofdgerecht
Cuisine: Engels, Frans, Vlaams
Keyword: bbq, bbq classic, Coldsmoked, gehaktbroodje, gerookt, honing, klassieker, Meatloaf, mosterdsaus, pelletsmoker, recept, tijm, Traeger, traeger ironwood
Servings: 4 personen
Ingredients
 • 1 kg Gemengd gehakt kalfs/varkens 1 kg
 • 2 grote sjalotten
 • 2 stukjes steranijs
 • 2 laurierblaadjes
 • 1 handvol verse groene kruiden tijm, oregano, rozemarijn
 • 1 ei
 • 2 el scherpe mosterd
 • 2 snedes getoast brood
 • 1 tl peper
 • 1 tl chili flakes
 • 1 tl zout
 • 1 scheutje cider azijn
 • 1 tl fenegriek
Voor de honing mosterdsaus met tijm
 • 2 klontjes boter
 • 2 takjes tijm
 • 2 el mosterd
 • 2 el honing
 • 1 scheutje ciderazijn
 • 1 scheutje whiskhy
Instructions
Voor het gehaktbroodje
 1. Verwarm de BBQ voor op +-100°C. gebruik makend van een indirecte hitte zone.

 2. Rits de blaadjes van de verse groene kruiden en hak deze zo fijn als mogelijk.

 3. Voeg aan een pan enkele blokjes boter toe en laat deze lichtbruin worden. Snipper ondertussen de sjalot en karamelliseer deze samen met de fijngehakte groene kruiden, fenegriek, laurier en steranijs.

 4. Plaats de gekaramelliseerde sjalot in een diepe mengkom (vergeet niet om de laurierblaadjes en steranijs te verwijderen) en voeg hierbij de mosterd, het ei en een de fijn gekruimelde getoaste broden toe.

 5. Voeg het gehakt toe aan de overige ingrediënten en meng deze grondig door het gehakt. Doe dit voldoende lang zodat alle smaken mooi verdeeld zijn over het gehakt. Dit werkt het best met lichtjes natte handen.

 6. Voel aan je gehaktdeeg of het de gewenste vochtigheid/stevigheid heeft. Wanneer het gehakt nog teveel kleeft voeg je wat extra getoast brood toe. Is het te stevig dan kan je eventueel wat melk of boter toevoegen.

 7. Proef het gehakt en breng verder op smaak met peper, chilipeper en zout naar eigen voorkeur.

 8. Neem een vuurvaste schaal, vorm het deeg in een boordvorm en plaats in de schaal.

 9. Leg het vleesbrood in een ovenschotel. Gebruik geen overdreven grote schotel. Het braadvet uit de pan gebruiken we niet.
 10. Plaats je gehaktbroodje in de BBQ en rook gedurende enkele uren tot je een kerntemperatuur bekomt van 86°C (hier duurde dit ongeveer 4 uur). Voor het roken gebruik ik een mengeling van hickory, kers en esdoorn.
Voor de honing mosterdsaus met tijm
 1. Voeg de klontjes boter en tijm toe aan een sauspannetje en laat de boter op een laag vuurtje goudbruin kleuren.

 2. Voeg de een scheutje whisky, 2el honing en 2el mosterd toe en roer het geheel goed door tot de ingrediënten zich binden.

 3. Werk af met een scheutje ciderazijn.

Ik serveerde het gehaktbroodje met een klassieke puree en heerlijke geroosterde Chamoy worteltjes naar recept van Ottolenghi. De saus diende ik apart op voor de liefhebbers (ik dus… ). Een beslissing nadat de foto's al gemaakt waren. Eet smakelijk!Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.