Gegrilde varkensoester met Raspberry Chipotle saus

Gegrilde varkensoester met Raspberry Chipotle saus

Terwijl ik deze post uit typ tikt de thermometer 37°C aan. Voor velen het ultieme teken om de BBQ aan te zwieren voor een avond vol lekkers. Eerlijk… Ik heb er momenteel niet al te veel zin in. Koken doe je dezer dagen al zonder vuur aan te leggen en mijn maag blijkt sous-vide gegaard in eigen nat waardoor ik nauwelijks honger heb. Gelukkig zijn er op dergelijke dagen wel wat gerechten waar je in no-time toch iets heerlijks op tafel tovert. Een gegrilde varkensoester bijvoorbeeld. De Ardeense varkensoester is op voorhand reeds gepekeld waardoor het een smaakvol lapje vlees is om kort af te grillen en met een voor de gelegenheid commerciële BBQ saus af te lakken. Nog wat eenvoudige sides en je maaltijd staat in een kwartiertje op tafel! Meer moet het momenteel niet zijn voor mij!

Disclaimer: De gebruikte BBQ saus werd geschonken door @Elkedag-BBQ.be als test product. Ik krijg geen financiële vergoeding voor het promoten van dit product. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht.

Een varkensoester is een klein stukje kwalitatief mager varkensvlees van fijne kwaliteit. De varkensoester wordt gesneden uit de achterkant van het varken en heeft door zijn malse textuur niet veel nodig. Gezien het een mager stukje vlees betreft wordt gegrilde varkensoester het best rosé gegeten (kerntemperatuur 58°C). Door het kleine formaat is het niet echt geschikt voor een reverse sear dus verhitten we de Kamado Joe tot loeiend hete temperaturen en halen we de gietijzeren grill rooster boven om een staaltje Quadrillage te demonstreren waar “BBQ criticus” Peter Declercq vol lof over zou zijn… (ter uwer info: mijn mening is quadrillage volkomen overschat, al oogt het natuurlijk mooi).

Om de gegrilde varkensoester te voorzien van een lekkere glanzende laag saus creëer ik naast de gietijzeren rooster een indirecte zijde. Zo kan na slechts enkele minuten grillen (tot een kern van 50°C is bereikt) de gegrilde varkensoester worden ingewreven met een lekkere BBQ saus naar eigen smaak. Na het lakken met de BBQ saus kan de gegrilde varkensoester nog verder karameliseren op de indirecte zijde tot je een kerntemperatuur bekomt van 58°C. Vervolgens laat je het stukje vlees nog een tiental minuutjes rusten zodat het sap zich mooi kan herverdelen in het vlees.

Blues Hog Raspberry Chipotle sauce

Voor de gelegenheid maak ik gebruik van de Raspberry Chipotle saus van Blues Hogs geschonken door Elkedag-BBQ. Deze saus op basis van framboos en chipotle pepers wordt omschreven als zoet en mild pikant. Persoonlijk vond ik dat laatste een beetje overdreven. Pittig is deze saus allerminst. Afgaand op de naam had ik van het chipotle luik misschien wel meer verwacht. Desondanks moet ik bekennen dat deze zoete BBQ saus, die qua suikergehalte goed aanleunt bij wat je van een Amerikaanse BBQ saus kan verwachten, behoorlijk lekker smaakte. Een dun laagje van deze saus geeft al snel heel wat extra smaak aan je gerecht. Bovendien is de subtiele toets van framboos een leuke variatie op de klassiekere sauzen.

Corn on the cob

Het mag dan wel te heet zijn om aan de BBQ te staan. Met een simpel gerechtje als deze gegrilde varkensoester met Raspberry Chipotle vraagt niet veel werk om te bereiden en het resultaat is erg lekker. Zelf gebruik ik niet vaak commerciële sauzen maar op dergelijke dagen is het toch een leuk alternatief om wat tijd aan de BBQ te besparen. Hebben jullie deze saus al geproefd? Of verkiezen jullie andere smaken? Laat het gerust eens weten op de social media accounts ;). Veel plezier bij je volgende sessie!

Gegrilde varkensoester gelakt met Chipotle Raspberry BBQ sauce.
Prep Time
10 mins
Cook Time
10 mins
Rust tijd
10 mins
Total Time
30 mins
 

Geen zin om lang aan de BBQ te staan? Maak je snel een gegrilde varkensoester en lak deze af met een heerlijke saus naar keuze. Daarnaast nog wat gegrilde mais en een lekker patatje en je hebt in geen tijd een lekker gerecht op tafel.

Course: Hoofdgerecht
Cuisine: Mexicaans, Vlaams
Keyword: Ardeense, bbq, BBQ sauce, blues hog, chipotle, gegrild, Gietijzer, grill marks, hot and fast, Kamado Joe, raspberry, varkensoester
Servings: 4 personen
Ingredients
 • 4 stuks Ardeense varkensoester (reeds gepekeld bij aankoop)
 • Blues Hog Raspberry chipotle of een andere saus naar keuze
Gegrilde Maïs
 • 4 maiskolven
 • 2 el zonnebloem olie
 • parmezaanse kaas naar smaak
 • grof zout naar smaak
 • limoen zeste en sap naar smaak
Instructions
 1. Bereid je BBQ voor door een directe en indirecte zijde te creëren. Dit kan je doen door de kolen aan één kant van je BBQ te schuiven of door gebruik te maken van een platesetter. Stook de BBQ heet tot een temperatuur van +-250°C. Voor dit recept maak ik gebruik van de Kamado Joe Classic 2.

 2. Plaats het gietijzeren rooster in de BBQ en zorg dat deze goed geseasoned is. Laat deze gedurende 20 minuten op temperatuur komen (je kan testen als het heet genoeg is door een druppeltje water erop te gooien, als het sist en danst is je rooster heet genoeg).

 3. Bestrijk de maiskolven met de zonnebloem olie en wat zout en grill gedurende +- 10 minuten boven het hete vuur. Draai de maïskolven regelmatig om zodat ze niet aanbranden.

 4. Verplaats de maïskolven naar de indirecte zijde en bestrooi met wat parmezaanse kaas en vers geraspte limoen zeste. Laat rustig verder garen terwijl je de Ardeense varkensoester grillt.

 5. Grill de varkensoester +- 5 min. tot je een kerntemperatuur bekomt van 50°C. Om een mooie ruitvorming te krijgen draai je het vlees een kwartslag als deze loslaat van het rooster (als je moet trekken is het nog geen tijd om te draaien, wacht nog even anders trek je het vlees kapot). Herhaal deze stap met de andere zijde.

 6. Bestrijk de Gegrilde varkensoester met Blues Hog Raspberry Chipotle of een andere BBQ saus naar jou voorkeur en plaats de varkensoester nog een tweetal minuutjes terug op de indirecte zijde van je BBQ zodat de saus mooi kan kleven. Mik op een kerntemperatuur van 56° – 58°C.

 7. Bij de bereikte kerntemperatuur haal je de varkensoester van de BBQ en laat deze onder een losse folie nog een tiental minuutjes rusten.

 8. Werk de maiskolven af met verse geraspte parmezaanse kaas, wat limoensap, zeste en peper en zout naar smaak.

Serveer deze gegrilde varkensoester met de mais en een frisse aardappelsalade (waarvan het recept helaas verloren is gegaan).

Pagina's: 1 2Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.