Gerookte pladijs in limoenboter gebakken

Gerookte pladijs in limoenboter gebakken

“Een pan met steak op de BBQ is een pan teveel.” las ik onlangs in de Belgian BBQ group. Sta me toe hier niet mee akkoord te gaan! Het gebruik van een skillet is een ware aanvulling op je BBQ set en kan een meerwaarde bieden aan je gerechten. Niet alleen voor steak overigens! Het zijn duurzame visweken en daar speelt Lidl op in door het gamma uit te breiden. In de koeling is nu ook pladijs te vinden. Een vis die al snel een nostalgisch gevoel oproept. Heerlijk in boter gebakken, zo aten wij ze als kind wel eens vaker. Deze gerookte pladijs in limoenboter is mijn gepimpte versie van mijn moeder’s gerecht. Waarschijnlijk ben ik ook niet de enige die hierbij (al dan niet vrolijke) herinneringen koestert.

Disclaimer: Deze post is gemaakt in samenwerking met Lidl België en kan affiliate links bevatten. Alle geuite meningen zijn persoonlijke en oprecht.

De geur van gebruinde boter… Het roept herinneringen op naar koude winterse dagen, spelend met de lego blokken en verlangend naar het middag eten. De rust op zondag is een moment waar ik als kind erg kon van genieten. Mijn moeder (toen nog mama) was een groot fan van de stevige Vlaamse keuken. Een goede portie boter kon dan ook niet ontbreken waardoor het huis zich vaak vulde met de volle nootachtige geur van de gebruinde boter. De smaak ervan voegt bovendien een extra diepgang toe aan je gerecht. Een kind vis leren eten gaat vaak niet vanzelf. Met wat gebruinde boter gleed het bij mij echter vlotjes naar binnen. Als nostalgicus kan ik van deze herinneringen erg genieten. Hoezeer ik deze smaak ook waardeer. Het gebeurt slechts zelden dat ik met boter kook. Maar zo af en toe kan ik het niet weerstaan! De gerookte pladijs gebakken in een laag gebruinde limoenboter is dan ook een gerecht waar ik erg van kon genieten.

Gerookte pladijs

Gerookte pladijs

Pladijs is een stevige platte vis die samen met rog en zeetong een belangrijk onderdeel uitmaken van de belgische visvangst. De Pladijs kan je het hele jaar door kopen al is de kwaliteit op zijn best van het begin van de zomermaanden tot oktober. Dan is de vis het stevigst. De vis die je in winkels kan kopen is niet uitsluitend wild gevangen. Ook duurzame kweekprogramma’s leveren een redelijk deel van de pladijs aan (lees meer over duurzame vis in deze post). Bij Lidl draagt men de duurzame visvangst hoog in het vaandel wat je ook kan herkennen aan de ASC of MSC- kwaliteitslabels op de verpakking. Je kan de pladijs fileren en de filets apart bereiden. Zelf ben ik wel fan van een volledige vis en vooral als die op het vel gebakken is. In een laagje boter met limoen scoort nog extra punten. Maar hoe krijg je die rooksmaak er dan in?

Gerookte pladijs in limoenboter

Hoe kan je pladijs roken?

Op zich zou je de pladijs kunnen grillen. Maar dan wordt het wel erg moeilijk om de smaak van gebruinde boter toe te voegen. In deze bereiding kies ik er dus voor om de Skillet boven te halen en de vis te bakken in een goede laag limoenboter met wat verse groene kruiden. Wacht even tot de boter mooi bruin kleurt en een heerlijke nootachtige geur krijgt vooraleer je de pladijs toevoegt om te bakken op het vel. Maar die gerookte smaak. Daar moet je natuurlijk iets extra voor doen. Je zou de pladijs koud kunnen roken vooraleer je deze gaat bakken. Om tijd te winnen kies ik zelf om wat rookhout toe te voegen tussen de kolen. Californische Perzik in dit geval voor een mildzoete rokerige smaak. Dit zorgt voor een iets subtielere rooktoets in vergelijking met het koud roken op voorhand. De rooksmaak trekt echter ook wat in de boter wat de smaak wat dieper maakt. Vergeet niet om af en toe wat van de gebruinde boter over de gerookte pladijs te lepelen.

Gerookte pladijs in limoenboter

Verder maken we het niet al te complex. Een lekkere Hasselback potato en wat gegrilde groenten maken de maaltijd af. Je mag het hierbij gerust puur houden. De tomaten worden gewoon gepoft en de courgette simpel met zout op smaak gebracht en vervolgens gegrild. Een plateau voedsel als deze maakt mij bijzonder gelukkig verder rijkend dan de nostalgie. Ik ben benieuwd welke gerechten voor jullie nostalgisch zijn. Heb je er al eens over nagedacht om deze op de BBQ te bereiden?

Gerookte Pladijs in limoenboter met verse kruiden
Prep Time
4 mins
Cook Time
8 mins
Total Time
12 mins
 

BBQ hoeft niet complex te zijn. Een lekker stukje pladijs gebakken in gebruinde boter met limoen en verse kruiden. Voeg daarbij nog een toets van rook en je hebt een heerlijke maaltijd die hoog scoort in nostalgische waarde. Ik ben fan!

Course: Hoofdgerecht
Cuisine: Vlaams
Keyword: gebakken, gerookte, Gietijzer, Groene kruiden, Kamado Joe, limoenboter, pladijs, recepten, skillet, visgerechten
Servings: 1 persoon
Ingredients
 • 1 pladijs
 • 40 gr. ongezouten boter
 • 3 takjes verse tijm
 • 1 handvol verse peterselie
 • peper en zout naar smaak
 • 1/2 limoen sap en zeste
Instructions
 1. Verwarm de BBQ voor een sessie op middelhoge temperatuur (+-200°C). In deze sessie werkte ik op de Kamado Joe Classic II.

 2. Plaats een gietijzeren pan op het rooster en laat deze warm worden boven het vuur.

 3. Voeg het rookhout toe tussen de kolen en wacht tot de rook dun wordt en blauwig kleurt.

 4. Voeg de boter toe aan de skillet en laat enkele minuten bakken/roken tot de boter lichtbruin kleurt en nootachtig ruikt. (voeg evt. wat zonnebloemolie toe om te voorkomen dat de boter verbrandt).

 5. Voeg de fijngesnipperde limoenzeste, het limoensap toe aan de boter samen met de verse kruiden. Breng de pladijs op smaak met zout en bak de vis gedurende 3-4 minuten aan één zijde. Bedruip halverwege deze tijd de pladijs met de gebruinde limoenboter. Sluit het deksel van je BBQ zodat de rooksmaak mooi in de pan kan circuleren.

 6. Open voorzichtig het deksel van de BBQ en draai de vis rustig met een spatel. Bak de vis op de andere zijde volgens de bovenstaande instructies.

Breng op smaak met wat versgemalen zwarte peper en serveer. Smakelijk!

Pagina's: 1 2Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.