Smoked Cod Fish Taco – Mexicaanse Kabeljauw

Smoked Cod Fish Taco – Mexicaanse Kabeljauw

Als de zomer voorbij is denk je al snel aan andere meer winterse gerechten. Tot ze beslissen op Netflix om de Taco’s om je oren te zwieren en met de nieuwe reeks van The Chef Show het verlangen alweer aan te wakkeren. Zo geraken we nooit over die Taco verslaving heen… Gelukkig blijft het weer ons goed gezind en kan een zomerse taco op deze heerlijke nazomerse dagen nog een tikkeltje vakantiegevoel terughalen. Deze keer geen “Meat Madness” maar de visvariant van deze heerlijke maaltijd. De Smoked Cod Fish Taco is een vis taco met een stuk gerookte kabeljauw in Mexicaanse rub. Moest ik Trump zijn zou ik in mijn muur toch wat doorgeefluikjes inbouwen. Dit lekkers mag niet buitengesloten worden!

Disclaimer: Dit gerecht is gemaakt voor @Lidl Belgium. Er kan gebruik gemaakt zijn van affiliate links. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht.

Of het nu de perfectionist in mij is of de liefde voor deze Taco laat ik in het midden. In ieder geval was ik met de eerste foto’s van deze Smoked Cod Fish Taco niet zo tevreden waardoor ik enkele dagen later besloot het gewoon opnieuw te doen. Uiteindelijk zijn de foto’s ook niet afschuwelijk en bleek hij zelfs in mijn instagram story behoorlijk wat positieve feedback te ontlokken. Laat ons dus maar zeggen dat ik gewoon zin had om deze heerlijke taco’s nogmaals te maken. Want dat zijn ze ook wel. De milde vis smaak met een vleugje rook. Kruidig van de Mexicaanse visrub en de zoeten en zuren uit de sides. Daarnaast nog de romige textuur van de Guacamole en deze comfortfood maaltijd is een voltreffer.

Smoked cod fish taco - Taco met gerookte kabeljauw

De visweken bij Lidl zijn een ideaal moment om dit recept dan ook eens te gaan uitproberen. Het was dan ook leuk om bij het winkelen vorige week een mooi stuk pladijs te zien liggen. Alle geselecteerde vis in de winkel draagt het ASC-label. Weet je niet waar dit voor staat, dan zal je er wellicht snel over kijken. Het label staat voor Aquaculture Stewardship Council en refereert naar kwalitatieve duurzame vis uit kweekcultuur. Om aan het label te voldoen dient de vis op duurzame wijze volgens goede arbeidsomstandigheden zijn opgegroeid. Het label werd opgericht in samenwerking met het wereldnatuurfonds (WWF) en richt zich op het beperkt gebruik van antibiotica. Bovendien mogen de vissen enkel in hun lokale habitat worden gekweekt. Ook het visvoer en de leefomstandigheden zijn gereglementeerd zodat de dieren in aanvaardbare omstandigheden kunnen opgroeien. Wil je meer info over dit label, dan kan je hiervoor terecht op de website van het counsil.

Smoked Cod Fish Taco

Erg moeilijk zijn deze Smoked Cod Fish taco’s niet om te maken. Smaakvol daarentegen zijn ze wel. Tot mijn verrassing bleken ook de kindjes erg dol te zijn op de gerookte kabeljauw. De ouders onder ons zullen wellicht wel weten dat vis vaak niet het meest populaire gerecht is om te verkopen aan kinderen. Hoewel mijn zonen doorgaans niet zo vies zijn van vis waren ze op voorhand echter niet zo enthousiast. Gelukkig weten ze ondertussen al dat proeven een vereiste is en bleek het blijkbaar goed mee te vallen. In die mate dat ze de volgende sessie al meteen enthousiast waren van het idee om ze nog eens te maken. Complimenten voor Chef papa zeker?

Smoked cod fish taco - Taco Gerookte Kabeljauw

Telkens als ik een stukje vis van mijn BBQ haal realiseer ik mij hoe heerlijk de smaakcombinatie is. Toch is het vaak een stuk van de voedselketen die ik in het voorbereiden van de gerechten vaak over het hoofd zie. Leuke tips voor visgerechten zijn dan ook welkom. Staan jullie kinderen ervoor open om te proeven? Volgens mij helpt het wel om de vis in stukken aan te bieden zodat het onderdeel van een geheel wordt? Het is maar een gokje maar wie weet werkt het wel! In ieder geval veel plezier met jullie volgende sessie! Deel gerust de resultaten op de social media pagina met de #belgianbbq.

Mexicaanse Taco met gerookte Kabeljauw
Prep Time
20 mins
Cook Time
45 mins
Total Time
1 hr 5 mins
 

Een heerlijk stukje gerookte vis op een nazomerse dag het kan smaken! De frisse Mexicaanse tinten brengen het zomers gevoel al snel terug naar boven. Taco Madness met een smoky touch.

Course: Aperitiefhapje, Hoofdgerecht
Cuisine: Mexicaans
Keyword: gerookte kabeljauw, guacamole, lidl belgium, mais salade, tabasco, Taco, tortilla, tuesday, visgerechten
Servings: 4 personen
Ingredients
 • 600 gr. Kabeljauw ASC label
 • 1 snuifje zout
 • Mexicaanse Visrub naar smaak
 • 100 gr. Guacamole
 • optioneel Gefermenteerde ketchup naar smaak voor de afwerking
 • Tortilla vellen
Voor de tomaten
 • 200 gr. kerstomaatjes
 • limoensap naar smaak
 • peper en zout naar smaak
 • platte peterselie naar smaak
Mais salade
 • 1 tl olijfolie
 • 1/2 sjalot
 • 80 gr. mais
 • 1 el gefermenteerde ketchup
 • 1/2e rood pepertje
 • Koriander naar smaak
 • limoensap naar smaak
Mexicaanse visrub
 • 4 delen oregano
 • 2 delen peper
 • 1 deel gerookt paprikapoeder
 • 1 deel komijnpoeder
Instructions
Voorbereiding
 1. Maak als voorbereiding de sides (op de guacamole na) klaar zodat deze even op smaak kunnen komen. Snij hiervoor de tomaatjes in achtsten en breng op smaak met peper, zout, limoensap en peterselie. Laat dit geheel enkele uren op smaak komen.

 2. Neem een pannetje en voeg hieraan de olie toe. Fruit de sjalot samen met een half gesnipperd pepertje. Voeg de Mais toe en bak kort aan op hoog vuur. Blus met limoensap en voeg een eetlepel van de gefermenteerde ketchup (Recept of gebruik tomaten passata) toe. Proef en breng op smaak met peper, zout, koriander en limoensap. De smaak die je wil bekomen is zoetzuur.

Gerookte kabeljauw
 1. Bereid je BBQ voor op een indirecte sessie op lage temperatuur (75-110°C) en maak gebruik van rookhout om een extra smaaktoets toe te voegen (hier beuk).

 2. Kruid de kabeljauw met een vleugje zout en de mexicaanse visrub en rook gedurende 30-45 minuten op lage temperatuur. Tot de vis bij een lichte druk in vlokjes lijkt te vallen maar nog zijn stevigheid behoudt.

Guacamole
 1. Terwijl de vis rookt maak je de Guacamole. Hoe je deze maakt is volledig naar je eigen voorkeur. Zelf vind ik de versie in dit recept wel erg lekker al kan je hier de tomaatjes weglaten gezien deze binnen de andere sides reeds verwerkt zijn.

Afwerking
 1. Bak de Tortillavellen tot ze een kleurtje krijgen

 2. Smeer een laagje avocado op de taco's en plaats hierop de gerookte kabeljauw. Werk af met de zuur gemarineerde tomaatjes, zoetzure mais en eventueel nog wat verse koriander. Wil je de smaak nog verder pimpen dan is een eetlepeltje gefermenteerde ketchup zeker aan te raden. De kruidige smaak doet het erg goed en brengt het geheel naar mijn gevoel samen.

Serveer met een zomerse glimlach en een fris drankje! Smakelijk

Pagina's: 1 2Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.