Gevulde Parelhoen met Rum en Morieljes

Gevulde Parelhoen met Rum en Morieljes

Elk jaar worden de kerstrecepten volop gedeeld. Ook dit jaar deed ik een poging om tijdig wat inspiratie te kunnen delen. Zelf schaar ik mij echter in het kamp van de late beslissers waardoor het zelfs voor mij lang onduidelijk blijft wat ik voor kerst zal maken. Niet iedereen ziet het misschien ook zitten om uitgebreid in de keuken te staan. Ik was dan ook benieuwd naar het alternatief dat Lidl voorschotelt: “Gevulde parelhoen met Armagnac en Morieljes”. Waar komt die Rum dan vandaan? Ik kon het toch niet laten nog een sausje te maken bij deze Parelhoen. Armagnac staat hier niet in de drankenkast. Rum daarentegen…

Disclaimer: deze post is gemaakt in een betalde samenwerking met @lidl Belgium. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht.

Eerlijk is eerlijk… mijn uitbeen skills zijn niet de beste. Op de workshop worsten draaien kreeg ik vorig jaar wat uitleg van Bart Dewinne die met gemak toonde hoe je een kip kan ontbenen. In dubbel zoveel tijd en met heel veel geploeter slaagde ik erin toch bij benadering een mooi resultaat te bekomen. Maar dat fijne werk gaat mij toch minder af. Een gevulde parelhoen kan mij echter goed bekoren. Ik was dan ook erg benieuwd naar de vulling van Morieljes en Armagnac. Het recept is bijgevolg niet zo ingewikkeld. Met een lekker sausje erbij en wat verse groenten komt een heerlijke schotel op tafel.

Gevulde parelhoen

Kan je deze Gevulde Parelhoen niet meer vinden bij Lidl dan kan je zeker ook zelf een vulling gaan maken. Op het net zijn wel wat recepten hiervoor te vinden. Het leuke ervan is dat je zelf je smaken kan bepalen. Al moet ik wel toegeven dat de vulling mij wel beviel. De smaak van de Morieljes die vermeld worden blijft wat achterwege maar algemeen was de vulling mooi afgekruid. Verder deed ik weinig met de gevulde parelhoen. Wat peper, zout, salie en oregano erop inwrijven met olie en vervolgens een dik uurtje op de smoker op lage temperatuur om vervolgens af te grillen met een heerlijk sausje op basis van Rum. Een sausje die wat doet denken aan een romige likeur die goed samen gaat met de warme winterse groenten en boschampignons.

Gevulde parelhoen

Wat ik persoonlijk zelf leuk vond aan dit recept is de eenvoud in de bereiding. De groenten werden in blokjes kort gekookt in een bouillon met wat geroosterde koffiebonen voor een mooie volle warme smaak. Vervolgens gaan deze na het roken mee in de ovenschotel waarbij ze verder op smaak gebracht worden door de heerlijke sappen uit de parelhoen. Om af te werken nog wat gebakken wild champignons en witloof erbij en je maaltijd is klaar. Kleine tip: om te serveren op een feest kan je misschien wel nog wat aan de presentatie werken. Een puree van de winterse groenten draaien. Daarbovenop wat gevulde parelhoen met een schepje saus. Wat wild paddenstoelen en een stronkje witloof ernaast zal waarschijnlijk al heel wat mooier ogen.

Gevulde parelhoen

Het leven van een blogger leidt echter tot vreemde keuzes. Zo aten wij dit feestelijk gerecht op donderdagavond waardoor de tijd en zin om veel te gaan dresseren wat ontbrak. Het heeft er in ieder geval niet minder om gesmaakt. Behoren jullie tot de strakke planners die al van september jullie menu samenstellen? Of behoor je net als ons tot kamp chaos. Hier maakten we vandaag pas de beslissing (ondanks een reeks inspirerende recepten hier online). Ravioli van gerookte varkenswang zal het worden. Met wat geluk komt het recept ook online. In welk kamp je ook zit… Geniet van de feesten, daar draait het tenslotte om!

Met Morieljes gevulde Parelhoen met een saus van bruine rum
Prep Time
20 mins
Cook Time
2 hrs
Total Time
2 hrs 20 mins
 

Voor de één wordt de kerstmenu maanden op voorhand gepland en uitgetest. Anderen bevinden zich eerder in het last-minute kamp. Kom je plots tot de vaststelling dat je nog geen gerecht in gedachten hebt? Lidl helpt je alvast verder met deze heerlijke gevulde parelhoen. Gepimpt met een BBQ Bastard jasje.

Course: Hoofdgerecht
Cuisine: Frans, Vlaams
Keyword: bbq saus, cooking with rum, gerookt, Gevulde, lidl belgium, ovenschotel, parelhoen, rum, stuffed
Servings: 4 personen
Ingredients
 • 1 gevulde parelhoen Lidl (delicieux gamma)
 • enkele blaadjes salie
 • 1 El gedroogde oregano
 • zout en peper naar smaak
 • olie
Voor de groenten
 • 2 l kippenbouillon
 • 1 handvol gebrande koffiebonen
 • 1/2 knolselder
 • 3 zoete aardappelen
 • 4 pastinaken
 • 1 pakje fijnproevers witloof
 • 2 pakjes wild paddenstoelen
 • 1 teentje look
 • 1 scheutje vissaus
 • 1 scheutje oestersaus
Voor de saus
 • 100 ml bouillon van de groenten
 • 2 el honing
 • rum naar smaak
 • enkele blokjes boter
Instructions
Voor de gerookte parelhoen
 1. Meng de kruiden (peper, zout, oregano en salie) onder de olie en wrijf de gevulde parelhoen grondig in met deze olie.

 2. Plaats de Parelhoen indirect in je BBQ op lage temperatuur (75-100°C) voor een uurtje. Hier maak ik gebruik van mijn Pellet smoker met kersenhout pellets. In een ander type BBQ voeg je enkele blokjes rookhout toe tussen de kolen.

 3. Terwijl de gevulde parelhoen rookt kan je de groenten en saus bereiden.

Voor de groenten
 1. Snij de knolselder, pastinaak en zoete aardappel in blokken van gelijke grote.

 2. Kook deze blokken enkele minuten in de bouillon met koffiebonen deze geven een lichte subtiele warme smaak aan de groenten. Kook de groenten niet gaar want ze garen nog verder in de BBQ.

 3. Giet de bouillon af maar hou een deel opzij voor de saus.

 4. Plaats de groenten in een ovenschaal en plaats enkele blaadjes salie ertussen in.

Rum saus
 1. Voor de saus neem je 100 ml. van de bouillon waarin je de groenten gaarde. Voeg hieraan 2 el. honing toe en rum naar smaak (hier 3el).

 2. Kook de saus licht in en werk op met verse klontjes boter op kamertemperatuur tot je een mooie saus bekomt. Deze saus heeft een heerlijke romige karamelachtige rum smaak die goed samengaat met de warme groenten en champignons.

Afwerken
 1. Verhoog de temperatuur in je BBQ tot 180°C. Plaats de fijnproeverswitloof in een vuurvaste schaal met enkele klontjes boter erboven op. Besprenkel met honing, peper en zout. Dek af met bakpapier en zet samen met de Parelhoen in de BBQ.

 2. Plaats de groenten in de ovenschaal en plaats er de gevulde parelhoen bovenop. Plaats deze terug in de BBQ gedurende 30 minuten tot je een mooie goudbruine huid op je parelhoen ziet.

 3. Plaats de fijnproeverswitloof in een vuurvaste schaal met enkele klontjes boter erboven op. Besprenkel met honing, peper en zout. Dek af met bakpapier en zet samen met de Parelhoen in de BBQ.

 4. Na 30 minuten bedruip je de gevulde parelhoen met de rumsaus. Herhaal dit nog een tweetal keer tot de parelhoen gaar is.

 5. Bak ondertussen de wildchampignons in boter met een teentje look. Blus met een scheutje vissaus en oestersaus.

Plaats de ovenschaal zo op tafel of maak van de groenten een mooie gladde puree bomvol smaak. Serveer met de gebakken champignons, gestoofde fijnproevers witloof en gevulde parelhoen met rumsaus. Smakelijk


Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.