Houtskool kiezen met deze 5 tips – #start2bbq

Houtskool kiezen met deze 5 tips – #start2bbq

In een poging de meest gestelde vragen op het Belgian BBQ forum te bundelen met eigen ervaringen en de ervaringen van andere leden zijn we toegekomen aan een prangende vraag die op heel wat lippen brandt. Je kan uit zoveel houtskool kiezen, maar wat is nu de beste? Een moeilijk te beantwoorden vraag aangezien er zoveel merken en soorten op de markt zijn. De één zweert bij merk A, de ander vindt het brol en gaat voor merk B, … Er zijn er zelfs die durven beweren dat merk C het allerbeste is… Zoals zo vaak zijn er wel meerdere goede producten op de markt. In dit overzicht bundel ik 5 tips die je kunnen helpen bij het houtskool kiezen. De vermelde producten zijn de meest genoemde in de Belgian BBQ group met uitzondering van degene die ik heb getest en persoonlijk niet OK vond. Het kan misschien al interessant zijn om eerst deze post eens door te nemen. In deze #start2bbq post sta ik namelijk stil bij de voor-en nadelen van verschillende soorten brandstoffen waaronder ook het verschil tussen houtskool en briketten.

Disclaimer: deze post bevat mogelijks affiliate links. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht.

Houtskool

Kiezen voor houtskool is geen gemakkelijke keuze. Je hoort en leest overal dat het kopen van houtskool in warenhuizen niet de beste keuze is. Daar kan ik ook deels in volgen. Er zit namelijk heel wat afval tussen de zakken die in supermarkten worden aangeboden. Indien wel kwalitatieve kolen worden aangeboden, zijn deze vaak prijzig (Colruyt lijkt daar sommige jaren echter een uitzondering bij te vormen). Zelf ben ik begonnen met BBQ’en op de Restaurant houtskool van Aveve, vanwege de mooie prijs (16.50 euro/10kg) leek mij dit een goede koop. Maar is dit ook zo of zijn er betere keuzes te maken? Er zijn namelijk tal van verschillende merken en benamingen waardoor je vaak het bos door de bomen niet meer ziet. Zelf heb ken ik ze bijlange niet allemaal en gezien ik nogal vasthoud aan wat ik prijs-/kwaliteit gewijs het beste ervaring mee heb, is het aantal bovendien beperkt. Maar volgende tips kunnen je misschien al wat verder op weg helpen.

Houtskool kiezen
Voorbeeld van Quebracho restaurant kwaliteit (Kamado Joe Big Blocks)

Houtskool kiezen in vijf tips

  1. Houtskool vs. restaurant houtskool
  2. Onderste van de pallet vermijden
  3. Hardheid van het hout
  4. 100% organisch
  5. Kwaliteitscontrole bij het openen van de zak

1. Houtskool versus restaurant houtskool

Je zal ongetwijfeld wel al gezien hebben op diverse zakken houtskool dat deze gelabeld worden als “restaurant houtskool” (of ook wel eens lump charcoal). Dit klinkt professioneel waardoor het meteen ook aantrekkelijk klinkt en de verkoop al snel geklonken lijkt. Maar is dit ook een meerwaarde? Wat betekent dit en is het ook effectief beter? Restaurant houtskool wordt als dusdanig omschreven wanneer de stukken houtskool mooi groot zijn (+ 6cm) waardoor ze ideaal zijn voor langere sessies (omwille van hun langere brandduur en gelijkmatigere temperatuurbeheersing). Ze kregen deze benaming mee omdat men in restaurants vaak deze blokken gaat gebruiken om de open grill mee te doen branden. Helaas is dit echter geen beschermde titel of kwaliteitskenmerk waar je altijd op kan vertrouwen (al lijkt dit in de meeste gevallen wel te kloppen). Kortom als je de keuze hebt tussen restaurant houtskool en gewone houtskool, dan is de kans op mooie grote stukken al heel wat hoger dan bij de gewone houtskool die vaak te vermijden is.

2. Vermijd de onderste van de pallet

Sta je in het warenhuis of in je favoriete BBQ winkel en heb je zicht op de stapel houtskool? Dan is er alvast een handige tip om rekening mee te houden. Zoals eerder vermeld is het label restaurant houtskool niet altijd een garantie. De houtskool wordt namelijk doorgaans per pallet getransporteerd waardoor de onderste zakken een heel gewicht te verduren krijgen. Minder harde houtskool in grote stukken kan dan ook het risico lopen uiteindelijk toch nog te breken na de selectie wat de kans op een zak met kleinere stukken en gruis opnieuw groter maakt en heeft bijgevolg ook een grote invloed op het verloop van je sessie. Zuurstof kan moeilijker tussen de blokken heen stromen waardoor de temperatuur moeilijker te beheersen valt of de luchtstroom zelfs volledig geblokkeerd kan raken.

Houtskool kiezen
Voorbeeld van kleinere stukken uit een nochtans vaak geprezen product.

3. hardheid van het hout

Ook de hardheid van het gebruikte hout bij het maken van de houtskool is van belang voor de werking ervan. Harde houtsoorten zoals beuk, eik, hickory en acacia zorgen voor een hardere houtskool dan bijvoorbeeld houtskool van berken. Harder hout heeft als voordeel steviger te zijn van structuur waardoor ze niet alleen harder kunnen branden, grotere stukken te verkrijgen zijn, maar eveneens een langere brandduur hebben en minder as produceren. Ideaal dus voor wat je van houtskool verwacht. Naast de eerder vermelde houtsoorten wordt ook vaak reclame gemaakt voor houtskool van de Argentijnse Quebracho boom omwille van de hardheid van deze bomen (één van de hardste ter wereld-). De Quebracho (of steeneik) dankt zijn naam aan de hardheid van de stam (letterlijk vertaald: bijlbreker).

Een nadeel van de hardheid vormt zich echter bij het aansteken van de BBQ. Door de hardheid ontbranden deze stukken houtskool een stuk moeilijker waardoor ze gedurende lange tijd rook kunnen produceren (niet de rook die je wil om op te koken). Zorg er dus bij het gebruik van deze houtskool voor dat je kolen goed ontbranden voor je ze gaat gebruiken. Doe je dit niet dan kunnen onaangename smaken het gevolg zijn, wat de sterk wisselende ervaringen met deze houtskoolsoorten kan verklaren. Persoonlijk heb ik voor dagelijks gebruik liever een iets minder harde houtsoort die eenvoudiger te ontbranden is en waarmee je de temperatuur goed kan controleren.

Bekende voorbeelden van houtskool waarbij Quebracho gebruikt wordt zijn de Kamado Joe Big blocks, Black Ranch, Jospers houtskool en The Bastard Houtskool. Daarnaast heb je nog de Black Wattle (Acacia) houtskoolsoorten uit Zuid-Afrika zoals dammers en The bastard Black Wattle. Ook Flames and Flavor richt zich op de harde houtsoorten met een black wattle variant, een Cubaanse Marabu variant en hun ontwikkelde houtskool geïnspireerd op (?) de traditionele binchotan houtskool met een koolstofpercentage van 95 procent wat de houtskool. Zuiverdere houtskool zal je wellicht niet vinden. Maar zoals vaak. Hoe hoger de kwaliteitseisen hoe hoger de prijs. Of de meerwaarde de hogere prijs rechtvaardigt is iets waar je zelf over kan beslissen.

Brandende houtskool

4. 100% Organisch

Nee geen geitenwollen sokken gedoe. Het is wel degelijk van belang voor de kwaliteit van je houtskool om te kijken naar hoe deze worden geproduceerd. Net als bij een lekker stukje vlees is de manier van verwerking essentieel. Wordt bij het maken van de houtskool gebruik gemaakt van niet natuurlijke brandstoffen (chemische brandversnellers, …) dan is de kans ook reëel dat je dit in het eindresultaat ook terug zal vinden. Het snelle proces, waardoor de prijs kan worden gedrukt, komt de kwaliteit absoluut niet ten goede.

5. Kwaliteitscontrole bij het openen van de zak

Goed deze laatste tip is er misschien één waar je in de winkel weinig aan hebt. Zomaar een zak openen in de winkel kan je misschien wel in de problemen brengen. Heb je echter last minute een zak gekocht en twijfel je of dit wel wat kan zijn dan kan je alvast letten op de kleur. Als de kolen mooi dof zwart zijn heb je al een eerste indicatie naast de grootte van de blokken. Ook bij het aansteken zelf kan je al snel ondervinden of het wat gaat worden. Als ze geen aardige geur hebben zit je al redelijk goed. Geuren ze wel, dan zou ik aanraden snel op zoek te gaan naar een andere zak. Daarnaast kan je ook zien aan de manier waarop ze ontbranden of je kwaliteit hebt. Gaan de kolen sterk knisperen dan wijst dit op een hoge hoeveelheid stof in de kolen wat niet zo gezond is. Heb je zo’n zak vast? Geen probleem, volgende keer kan je opnieuw een aandere soort houtskool kiezen om uit te proberen. Misschien ligt deze je beter.

Houtskool kiezen

Besluit

Hoewel heel wat mensen zullen klaar staan een advies te geven, ben jij de beste referentiefactor om na te gaan of de kolen jou liggen. Bovenstaande tips kunnen je alvast op weg helpen in je keuze. Ga echter op zoek naar de juiste zak tot jij zelf tevreden bent. Sommigen mensen zullen eerder de harde Quebracho houtskool kiezen en willen niets anders nog gebruiken, anderen zweren bij de iets minder harde houtskolen. Sommigen hebben er niets op tegen om 30 euro te betalen voor een zak van 10kg aan. Anderen hebben toch liever een iets economischer oplossing. Aan jou te bepalen waar je voor kiest. De hele goedkope supermarkt houtskool zou ik echter proberen vermijden enerzijds om efficiënt te kunnen werken (kleine stukjes vermijden) als om onaangename geuren in je BBQ (zeker bij kamado’s) te voorkomen.

Wil je toch een advies?

Mijn persoonlijke voorkeur voor houtskool gaat naar de Jospers Houtskool. Al moet ik hierbij onmiddellijk toevoegen dat ik ze momenteel niet meer gebruik. Met een prijs van 25euro/10 kg zijn ze mij wat te kostelijk geworden. Om eenzelfde reden zou ik zelf ook de aankoop van de Kamado Joe Big blocks (beiden Quebracho) aan mij laten voorbij gaan. Ik heb een tweetal goedkopere Quebracho Houtskoolsoorten getest maar deze waren naar mijn mening kwalitatief dan weer niet aan te raden. Bijgevolg maak ik momenteel het vaakst gebruik van een iets minder harde houtskool waar ik anderszijds wel erg mooie resultaten mee behaal. Mijn persoonlijke favoriet hierin is de Black Label Houtskool (niet gesponserd). Deze houtskool is een mengeling van beuk en eik en wordt 100% organisch geproduceerd in Oost-europa. Mooie grote stukken met een beperkte eerder neutrale rookontwikkeling.

Ik ben er mij van bewust dat dit overzicht niet volledig is, het is namelijk een onbegonnen werkje alle merken tegenover elkaar te gaan vergelijken. Op basis van bovenstaande tips kan je wellicht al een groot onderscheid maken en een reeks aan houtskoolsoorten kunnen schrappen op basis van hun zak of prijs. Houtskool kiezen doe je nu eenmaal het best door een aantal opties die over blijven zelf te gaan testen. Veel succes en laat zeker eens weten bij welke keuze je bent terecht gekomen en waarom. Vond je deze post interessant? Aarzel dan niet deze informatie te delen. Alvast bedankt.

Pagina's: 1 2Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.