Irish Coffee Pork Tenderloin

Irish Coffee Pork Tenderloin

Af en toe staat er een oldie op de planning. Niet dat er geen nieuwe recepten voor handen zijn maar momenteel moet ik van 2 projecten nog afwachten of het ook effectief de moeite is om te delen! Maar niet getreurd want met deze op whisky hout gerookte Irish Coffee Varkenshaas is een recept om van te smullen. Zo lekker dat één van de komende projecten een koud gerookte variant is van deze voltreffer die al een eind geleden in het engels verscheen en waarop één van de mooiste reacties kwam sinds ik startte met bloggen. Benieuwd naar deze reactie? Lees dan snel even verder of spring verder naar het recept.Naar het Recept

CREDITS

Dit recept voor de Irish coffee varkenshaas is ondertussen al enkele jaren oud. Het stamt af uit de periode waarin ik mijn eerste stappen in de blog wereld zette. Niet weten hoe of waar te beginnen. Gelukkig zijn er heel wat behulpzame mensen zoals “Jesse Ayers” die indertijd de blog “the apartmentcookery” voorzag van lekkers. Bij één van de eerste recepten op zijn blog was ik onmiddellijk verkocht aan het idee. Een varkenshaas met koffie rub. Met in mijn achterhoofd de vinegar based BBQ sauces uit North Carolina combineerde ik deze rub met een huisgemaakte mop sauce op basis van whisky en azijn (naar recept van Steven Raichlen). Ondertussen is Jesse (net als vele anderen) gestopt met zijn blog maar op deze manier blijft het recept toch wat verder leven.

Coffee rub

IRISH COFFEE VARKENSHAAS

Aan de rub voeg ik zelf nog wat chili toe voor wat extra power. Het recept kan je overigens hiervinden. Het doet mij persoonlijk sterk denken aan de “Red Eye Express rub” van Dizzy Pig. Met de huisgemaakte koffie rub en de whisky based mop sauce is de link snel gelegd. Dit alles op een varkenshaasje en de “Irish coffee varkenshaas” is een feit. Dan rest je enkel nog de uitvoering op de BBQ. Om het geheel compleet te maken opteerde ik voor wood chunks van whisky vaten om de varkenshaas mee te roken. Ik herinner mij nog perfect hoe krachtig de whisky in het hout was getrokken. De geur in mijn auto bleef nog dagen hangen nadat ik deze chunks had meegebracht van de post.

Irish Coffee Pork Tenderloin

FEEDBACK

Het resultaat is een super combinatie. Enerzijds brengt de huisgemaakte koffie rub subtiele bitterzoete toetsen die aangevuld worden met de krachtige whisky en zuren uit de mop sauce en de rokerige toetsen van het hout. Zowel mijn vrouw als ik waren onmiddellijk verkocht. Maar wij bleken niet de enige. Verschillende mensen blijken het recept erg te waarderen. Eén van de leukste reacties die ik kreeg kwam overigens op dit recept:


This was the most amazing Pork I’ve tasted. A friend had us over for dinner and served us this recipe. A must try for everyone! You won’t regret it!! 

Terry op de originele engelse post
Irish Coffee Pork Tenderloin

COMPLIMENT

Het kan dan misschien wat melig klinken maar waarom ik deze reactie zo fantastisch vind is het hele idee erachter. Het delen van deze post heeft blijkbaar iemand aangezet om het recept te volgen en dit te delen met zijn gasten. Dat uitgerekend één van deze gasten de moeite neemt om contact op te nemen om te laten weten dat het een fantastisch stukje varken was betekent voor mij veel. Het getuigt naar mijn aanvoelen van een gezellige avond waar ik met het delen van een recept voor een deel aan kon bijdragen. Best iets om trots op te zijn vind ik persoonlijk want net om die insteek: “het delen van gelukkige momenten” ben ik oorspronkelijk gestart met bloggen. 

OP ZICH BELEEF IK AL ERG VEEL PLEZIER MET HET MAKEN VAN DEZE GERECHTEN, ZE IN BEELD BRENGEN EN MET JULLIE TE DELEN. 
DE INSTEEK IS NOOIT GEWEEST OM DANK OF LOF TE VERZAMELEN. ANDERZIJDS BEN IK WEL TELKENS ERG BENIEUWD NAAR JULLIE ERVARINGEN EN FEEDBACK (ZOWEL DE POSITIEVE ALS NEGATIEVE). IK ZIE HET ALS EEN LEERPROCES WAARBIJ IK TELKENS NIEUWE DINGEN OPSTEEK. EROVER PRATEN MAAKT HET ENKEL NOG LEUKER! 
LAAT JE DUS ZEKER NIET TEGENHOUDEN OM VIA DE SOCIAL MEDIA KANALEN EVEN CONTACT OP TE NEMEN. MAAR VOORAL GENIET 
VAN HET ROKEN EN DE SFEER RONDOM DE PIT! 

Irisch coffee Varkenshaas
Prep Time
10 mins
Cook Time
30 mins
Total Time
40 mins
 
Zin in een feestelijk verrassend gerecht zonder al te veel werk? Met deze Irish coffee varkenshaas heb je de perfecte voorbereiding op je dessert. De heerlijke toetsen van koffie en whisky doen het erg goed in combinatie met het varken en de bloemkool. Karakter op je bord!
Course: Hoofdgerecht, vlees
Cuisine: Amerikaans, iers
Keyword: BBQ rub, classic joe, gerookt, Irish coffee, kamado, Kamado Joe, koffie rub, mop saus, recepten, varkenshaasje
Ingredients
 • 1 Varkenshaasje +/- 600 gr.
 • 2 El Coffee rub zie recept
Irish Coffee Mop Sauce
 • 4 El ongezouten boter
 • 1/4 cup Appelcider azijn
 • 1/4 cup whisky
 • 1/2 cup sterke koffie Gekoeld tot kamertemperatuur
 • grof zout naar smaak
 • 2 El bruine suiker
Instructions
 1. Mix de ingrediënten voor je koffie rub volgens dit recept of maak gebruik van een lekkere commerciële BBQ rub als de “Don Marco’s Mafia coffee” of de Dizzy Pig’s “Red Eye Express rub”. Wrijf de varkenshaas grondig in met de kruidenmengeling en plaats in de koelkast voor 1 uur.

 2. Bereid je BBQ voor op een directe sessie op lage temperatuur (110°C)
 3. Terwijl de BBQ op temperatuur komt maak je de Irish coffee mop sauce door alle ingrediënten goed door te mengen. Proef en voeg zout toe naar smaak.
 4. Voeg rookhout toe aan de kolen en wacht tot deze begint te smeulen. Zodra de rook uit je BBQ dun en blauwig wordt kan je het vlees toevoegen.
 5. Laat de varkenshaas zachtjes garen tot je een kerntemperatuur bekomt van 58C (ongeveer 1 half uur). Bestrijk het varkenshaasje om de 10 minuten. Werk hierbij snel zodat de temperatuur in je BBQ niet teveel stijgt bij het openen van je deksel.
 6. Laat het vlees rusten gedurende 10 minuten onder een zacht aangedrukt aluminium folie. De kerntemperatuur kan nog enkele graden stijgen bij het rusten.
 7. Snij het vlees aan en serveer de irish coffee mopped varkenshaas. Wij combineerden dit gerecht met op de BBQ geroosterde bloemkool en oesterzwammen. Daarnaast nog wat kroketten en je hebt een feestelijk zondagse maaltijd.
Laat het smaken en smoke on!

Pagina's: 1 2