The Messy chef’s Krokante Kip-sandwich op de BBQ

The Messy chef’s Krokante Kip-sandwich op de BBQ

Of het nu maandag of vrijdag was, ik zou het niet meer kunnen zeggen. Dat het ontzettend vroeg in de morgen was toen ik Jelle a.k.a. The Messy Chef voor het eerst ontmoette weet ik maar al te goed. Nog voor de gemiddelde Gentse student zijn kot opzocht na een nacht stappen strompelde deze nobele onbekende het huis van zijn moeder buiten. Slaapdronken met wellicht een vleugje alcohol van de avond ervoor. Op de planning? Een drie uur durende rit richting Amsterdam om te pitchen voor een samenwerking met een zeer gekend ketchup merk. Dat zo’n rit weleens kon tegenvallen was tot dan toe nog niet in mij opgekomen. Een klein gelukje dat we al snel op een zelfde golflengte bleken te zitten. Flauwe humor, een streepje muziek en een liefde voor de snelwegparkings… Geen vuile gedachten! Wij zijn verzot op snacks en een potje koffie. Dat kan je bij zo’n lange rit wel gebruiken. Toen ik de Krokante Kip-sandwich uit het nieuwe boek “Goei eten” zag, moest ik spontaan denken aan zijn constant verlangen naar worstenbroodjes van het tankstation. #Guiltypleasures… Dit recept is er zeker ook zo één!

Disclaimer: Post in samenwerking met Lidl Belgium. Het boek werd geschonken door The Messy Chef. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht.

Wie “The Messy Chef” wat volgt zal zich wellicht afgevraagd hebben of Jelle ergens kort na zijn geboorte in een bad met flauwe humoristische fantasieën is gevallen. Althans, dat was toch wat ik dacht na een weekend de kamer delen. Noem het Hollandse gierigheid of gewoon sluw plannen, maar toen we samen streden om de titel van “ketchup’s favorite foodie” vlogen de belgen in één kamer. “Nou da’s gezellig toch met jullie tweetjes…” Allemaal goed en wel tot bleek dat de battle zich ’s nachts doortrok in een ware snurk contest. Hoewel de slordige “rivaal” nog steeds beweert dat ik daar de battle won, blijf ik dit betwisten. Maar goed… Zoals het wel meermaals gaat in zo’n wedstrijden, is het vaak de tweede die nadien het snelste groeit. Je leest het goed! We verpulverden de Nederlandse concurrenten en kaapten de eerste en tweede plaats weg. Maar terwijl ik nog rustig aan het eten ben uit het gouden bord (van plastiek…) is Jelle ondertussen aan zijn tweede boek toe! “Goei eten 2” wel te verstaan. Tijd voor een korte review dus met alvast het recept voor de Krokante Kip-sandwich “The BBQ version”.

De wedstrijd waarvan sprake bestond onder meer uit een ware live battle bestaande uit 3 rondes: “Pasta”, “Frietjes 2.0” en “Burgers”. Elke ronde had een strakke tijdslimiet en al snel werd duidelijk dat ik als “slow cooking snail” aardig wat werk zou hebben om Jelle bij te benen. In 15 minuten tijd (strakke tijdslimiet was niet gelogen he) schudde Jelle een pasta uit de mouwen met meer ingrediënten dan minuten tijd allemaal tot in de perfectie bereid. Allemaal losjes uit de pols op het bord gezwierd, want vooraf wisten we niet wat de challenge zou worden. Zijn bordje moest uiteindelijk de duimen leggen tegen mijn veel eenvoudigere pasta met gerookte percorino (fair is fair). Desondanks was ik erg onder de indruk van zijn prestatie! Dit zeg ik overigens niet om te stoefen met mijn eigen overwinning (misschien een beetje :p ), want in de tweede challenge werd al meteen duidelijk dat mijn vermoeden terecht was. Jelle pakte uit met een sublieme zalm met pastinaakfrietjes gemaakt in als ik het mij goed herinner 30 minuten tijd. Wat doet het ertoe? Wel met deze voorbeelden kan ik perfect samenvatten wat je in het boek “Goei eten” kan verwachten. Heerlijke gerechten van culinair niveau losjes uit de pols geschud. “No nonsens” zoals hij het zelf omschrijft.

Schuif regeltjes maar opzij! Het is genoeg geweest met alle eisen en verwachtingen! Laat ons gewoon weer genieten van koken en eten! Vanuit deze invalshoek werd het boek geschreven en dat uit zich ook in de recepten. Van creatieve fastfood gerechten zoals de krokante kip-sandwich over enkele BBQ-klassiekers tot heerlijke side dishes en visgerechten. De side dishes krijgen een prominente plaats in het boek en daar blinkt Jelle ook uit. Heerlijke eenvoudige pasta gerechten, geroosterde prei, een salade van geroosterde rode biet, knolseldersoep met cornflakes, … Stuk voor stuk heerlijk ogende recepten waar iedereen volgens mij zijn weg wel in kan vinden. Dit alles aangevuld met de prachtig door Els Sirejacob gestylede beelden vereeuwigd door Bram Debaenst. Verder kan je in dit boek een hoop gezever verwachten waarbij de grens tussen fantasie en realiteit vaak verweven blijken. Je bent ervoor of niet, maar dat zal je al snel kunnen uitmaken als je “The Messy Chef” even volgt op instagram.

Maar ook de kinderen mogen niet ontbreken. Je had het misschien al ergens wel kunnen voelen aankomen. Wanneer in een kookboek een recept staat voor een krokante kip-sandwich, kan je wel ergens een link met kinderen verwachten. Jelle is trotse vader van 2 kinderen die op verschillende foto’s de sfeer mee bepalen. Iets wat in elk geval al mijn kinderen aansprak want vandaag nam mijn jongste zoon spontaan het boek in handen om te bladeren en moest vaak hardop lachen. Niet veel later kwam hij mij trouwens de opdracht geven om snel eens de gehaktschotel met kriekskes te maken. To-do list +1. Het mag duidelijk zijn dat de Krokante Kip-sandwich hen niet heeft afgeschrikt. Maar dat had ik ook niet verwacht. Gepaneerde kip (in ons gezin kreeg dit om onbekende redenen de titel: “goedkoop vleesje”) is namelijk één van de favoriete gerechten van onze stoere gasten. Ze aten dan ook met ogen blinkend van genot! Maar ook wij kunnen het niet ontkennen! Als volwassenen konden we wel van deze “Healthy” fastfood genieten. Wil je weten hoe dit recept op de BBQ klaar te maken? Lees dan snel onderstaand recept en tag zowel The Messy Chef als The BBQ Bastard wanneer je het hebt bereid! Volgens mij willen we beiden wel zien wat je ervan bakte ;). Smakelijk.

Wil je meer horen over het boek?

In mijn instagram live “podcast” #opderooster hoor je Jelle vertellen over zijn boek en filosofieën over wegrestaurants en worstenbroodjes! (klik hier)
The Messy Chef’s krokante kip-sandwich
Prep Time
20 mins
Cook Time
15 mins
rusttijd
1 hr
Total Time
1 hr 35 mins
 

Benieuwd hoe de krokante kip sandwich van The Messy Chef smaakt klaargemaakt op de BBQ? Er is maar één manier om het uit te vinden! Probeer hem snel zelf. Je zal het jezelf niet beklagen!

Course: lunch, sandwich
Cuisine: Amerikaans
Keyword: broodje, cornflakes, goei eten, kip, kippendijen, Krokante, messy chef, pellet smoker, sandwich, Traeger
Servings: 4 personen
Ingredients
 • 4 kippendijen zonder been
 • 4 zachte broodjes
 • 2 tl kipkruiden
 • 200 gr. cornflakes (ongesuikerd)
 • 2 eieren
 • 2 el bloem
 • olijfolie
 • 2 tomaten
 • 2 mini komkommers
 • 1 handvol rucola
Voor de saus
 • 3 el mayonaise
 • 1 tl sriracha
 • 1 tl mango balsamico
 • 1 tl mosterd
Kipkruiden
 • 3 delen suiker
 • 3 delen paprika poeder
 • 2 delen zout
 • 2 delen oregano
 • 1 deel gemalen limoengras (of zeste van limoen)
 • 1 deel gemalen komijn
 • 1 deel venkelzaad
Instructions
Voor de krokante kip
 1. Meng de ingrediënten voor de kipkruiden met de hand en breek eventuele klonters.

 2. Leg je kippendijen open en snij loshangende stukken af. Klop eventuele dikkere stukken kip wat platter zodat de kippendijen ongeveer even dik zijn op elke plaats en wrijf vervolgens grondig in met de kipkruiden.

 3. Neem een kom en kluts daarin de eieren. Plaats daarnaast een kom met bloem en tenslotte een kom met geplette cornflakes (dit doe je best op voorhand anders blijven de grote stukken moeilijker kleven).

 4. Haal de kip eerst door het ei, vervolgens door de bloem en tenslotte door de cornflakes. Duw hierbij de Cornflakes goed aan zodat alle stukken kip mooi bedekt zijn en de Cornflakes blijven kleven. Plaats vervolgens een kwartier in de koelkast.

 5. Bereid ondertussen je BBQ voor op een indirecte sessie op 180-200°C.

 6. Neem een verstuiver en meng hierin gelijke delen water en olie. Schud het flesje goed en spray de kip met de olie. (zonder het water is de olie te dik voor de verstuifkop. Goed schudden voor het spuiten anders zal de olie bovenaan drijven en spuit je gewoon water. Het water zorgt dat kleine belletjes olie toch door de verstuiver kunnen passeren).

 7. Bak de krokante kip goudbruin (dit duurt +- 10/15 minuten afhankelijk van de dikte van je kippendijen).

 8. Wrijf de broodjes lichtjes in met water en plaats ze 25 seconden in de microgolfoven, zo krijgen ze een licht gestoomd effect.

 9. Meng de ingrediënten voor de saus en smeer naar eigen voorkeur het broodje in met saus.

 10. Plaats hierop de ruccola, fijn gesneden tomaat en enkele snedes komkommer (al dan niet gepekeld naar eigen voorkeur). Plaats bovenop de krokante kip en serveer met een frisse pint.

Smakelijk!


Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.