Mediterranean Beercan Burger – Smoking madness

Mediterranean Beercan Burger – Smoking madness

Het is alweer een eindje geleden dat er nog een vertaling van een heerlijk recept op deze blog verscheen. Tijd om er weer in te vliegen. En hoe kan dit beter dan met het delen van een eigen versie van een alom bekende klassieker: “De Beercan Burger”. Deze versie kenmerkt zich door de mediterraanse twist door de vulling die ergens tussen de Lasagne en Moussaka zweeft. Een plezier voor jong en oud. Zowel het opeten als de bereiding die eraan voorafgaat.

WIE HEEFT DE LANGSTE?

Voor velen wellicht onnodig om te vertellen wat de beercan burger is en hoe deze is ontstaan. De BBQ wereld blijft echter steeds meer mensen aantrekken dus voor wie het niet kent situeer ik even wat je kan verwachten. Wellicht is het je niet ontgaan dat binnen de BBQ-wereld de klassieke “wie heeft de langste” cultuur niet ontbreekt. Zij het op een aangename manier die vaak leuke en vernieuwende gerechten met zich meebrengen. Drank, vet en vooral bacon kunnen hierbij vaak niet ontbreken. DE ingrediënten waarmee de Amerikaanse BBQ Pitboys hun gerechten creëren. Zo ook bij deze beercan burger, die overigens geen bier bevat, maar wel bacon en zware vette kazen. Of het compenseren is voor een tekort aan lengte elders weet ik niet. In ieder geval laat ik de piemelstrijd op die manier aan mij voorbij gaan. Overigens geen slecht woord over dit gezonde opboksen tegen elkaar. Zolang het leuk blijft is bevordert het de creativiteit. Het idee inspireerde mij dan ook om ermee aan de slag te gaan. Zij het in iets lichtere versie.

DE BEERCAN BURGER

Als de beercan burger geen bier bevat, waarom heet hij dan zo? Simpelweg omdat de klassieke burger om een bierblik wordt gevouwen zodat er een kuil ontstaat waarin de overige ingrediënten kunnen (en bier in de naam verkoopt sowieso). Een beercan burger is inderdaad niets meer dan een schaaltje van gehakt gevuld met de toppings, kaas of zelfs “meer vlees”. Een geniaal concept dus waar je verschillende kanten mee uitkan. Ik moest onmiddellijk denken aan de gehaktballen die ik ooit probeerde te maken met broccoli en manchego als vulling. Ik moet dringend eens werk maken van een tweede poging. Dit zou namelijk een zeer leuke variant zijn op deze beercan burger.

MEDITERRAANSE INVLOEDEN

Wat maakt deze beercan burger nu net mediterraans? Zowat alles behalve het concept op zich. Om toch ietwat tegemoet te komen aan de hevigheid van deze burger probeer ik de vulling wat lichter en gezonder te houden. Met name een vulling van zoete puntpaprika, courgette en aubergine aangevuld met mozarella en Italiaanse kruiden. Denk aan basilicum, oregano en look. Zuiderse smaken die perfect zijn om de zon te lokken naar je volgende BBQ sessie. Daarnaast werd de burger ook nog gerookt op citroenhout voor een milde rokerige toets die goed samen gaat bij deze burger. Maar vergis je niet. Ondanks “lichtere” ingrediënten blijft deze beercan burger een hevig stuk. Wil je een kleinere variant. Gebruik dan een flesje in plaats van een blikje. Wil je het vlot kunnen verwijderen uit de burger. Maak het flesje dan eerst even nat zodat het er nadien gemakkelijker terug uit schuift.

Vond je dit recept voor de mediterraanse beercan burger leuk? Aarzel dan niet om het uit te proberen. Laat nadien gerust eens weten wat je ervan vond! Het delen van ervaringen maakt onze hobby namelijk zo mooi. Vergeet ook niet je vrienden op de hoogte te brengen van deze blog. Je zou mij er in ieder geval een groot plezier mee doen. 

Op zoek naar meer burger recepten?

Neem vlug een kijkje op deze pagina.
Mediterraanse Beercan Burger
Prep Time
20 mins
Cook Time
1 hr 15 mins
Total Time
1 hr 35 mins
 
Wie kent hem niet? De klassieke beercan burger. Maar ook met een leuke mediterraanse twist is hij onvergetelijk. Iets lichter dan de originele burger maar dubbel zo lekker. Waar wacht je op?
Course: burger, Hoofdgerecht
Cuisine: Amerikaans, mediterraans
Keyword: bbq, bbq classic, beercan burger, burger, classic joe, gerookt, kamado, klassieker, recept, Zomerse
Servings: 4 personen
Ingredients
 • 400 gr. kalfsgehakt
 • 400 gr. Varkensgehakt
 • 1 Courgette
 • 1 Aubergine
 • 1 zoete punt paprika
 • 8 slices spek
 • 1 tbsp. gedroogde oregano
 • 1 tbsp. gedroogde basilicum
 • 1 tbsp. lookpoeder
 • 1,05 tbsp. zwarte peper
 • 1 tbsp. zout
 • 1 tsp. ground cumin
 • kleine mozarella balletjes gehalveerd
Instructions
 1. Snij de groenten in schijfjes en besprenkel ze met zout. Laat ze een tiental minuten rusten tot het vocht erop parelt. Dit bevordert de smaak. Bereid je BBQ ondertussen voor op een een directe grillsessie voor het grillen van de groenten.
 2. Van zodra de BBQ op temperatuur is rooster je de groenten tot ze mooie grillmarks hebben. Haal ze van het vuur en plaats je platesetter op je kamado (indien kettle grill gebruik je de indirecte zone voor het garen van je burgers. Zorg voor een temperatuur van 150°C/300°F.
 3. Terwijl de BBQ zich aanpast aan de nieuwe temperatuur kan je de burgers samenstellen. Meng de kruiden grondig onder het gehakt en vorm ballen van +- 200 gr.
 4. Plaats het bierflesje in het midden van de bal en vorm de burger rondom dit flesje zodat een gat in je burger ontstaat. Maak je flesje voordien nat zodat je het nadien gemakkelijk terug kan verwijderen.
 5. Pak de beercan burger in met lapjes spek en verwijder voorzichtig het flesje.
 6. Vul de beercan burger met je gegrilde groenten en gehalveerde mozarella balletjes. Het beste werk je in laagjes gezien de ruimte tamelijk beperkt is. Voeg nog wat extra mozarella toe boven op je burger.
 7. Van zodra de burgers gevuld zijn kun je ze gaan garen. Bij het begin van dit proces nemen ze ook een heerlijke rooksmaak op. Voeg rookhout naar keuze toe aan het vuur (ik gebruik citroenhout hiervoor) en wacht tot de rook een lichte blauwe tint krijgt. Plaats de burgers boven een indirecte zonen op je BBQ en gaar ze voor ongeveer 75 min. op 150°C/300°F.
 8. Na een half uur kan je nog wat extra grana padano kaas toevoegen op je burger. zo krijgen ze een mooi gouden korstje. Je kan ze bovendien ook een glaze geven. Hoewel ik zelf verkies zonder vonden de gasten deze met de Smokin Jones smokey garlic bijzonder lekker.
 9. Dien op met gebakken aardappelen of in een burgerbroodje. Smakelijk

Pagina's: 1 2