Pulled Venison – Gerookt Hert met een heerlijke winterse saus

Pulled Venison – Gerookt Hert met een heerlijke winterse saus

Een tijdje terug benaderde het Zeeuwse Hert mij met de vraag of ik zin had om hun producten eens uit te testen. Geen verplichtingen, geen verwachtingen enkel de vraag om het eens te proeven. Slim gezien natuurlijk want steek mij een stuk vlees in mijn handen en de kans dat ik het met jullie deel is natuurlijk groot. Het leek mij wel leuk om eens te experimenteren met het stukje vlees. Hert is namelijk een erg mager stukje vlees maar heerlijk diep van smaak. De uitdaging die ik in gedachten had: “Pulled Bambi”. Na overleg met mijn social media consultant (mezelf dus :p) hebben we besloten geen onnodige kinderen te choqueren. Pulled venison dan maar of voor wie liever Nederlands spreekt: “Getrokken hert”. Dit in een heerlijk herfstig sausje op basis van veenbessen en whisky. Tijd om te scoren volgend weekend met deze maaltijd!

Disclaimer: Deze post bevat mogelijks affiliate links. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht. Het vlees werd geschonken door “Het Zeeuwse Hert”.

De herfst is een zalig seizoen om te koken. Heel wat producten die anders moeilijker te verkrijgen zijn zoals wild en hert zijn nu eenvoudiger beschikbaar. Het Zeeuwse Hert is een hertenboerderij uit Zeeland die zich logischerwijs specialiseert in Hertenvlees, maar daarnaast ook Zeeuwse kippen kweekt. Via hun webshop kan je het vlees aan huis laten leveren. Al richt ik mij hierbij voornamelijk tot de Nederlandse volgers. Het leveren naar België is momenteel niet voorzien en wie het toch doet kan helaas wel eens voor verrassingen komen te staan. Zo werd het vlees hier op een warme dag geleverd aan het eind van de zomer. Ondanks dat het vlees bevroren wordt geleverd met diverse koelelementen was enkele uren na de onverwachte levering een deel van het vlees helaas al te ver ontdooid. De rest van het pakket viel gelukkig te recupereren zodat ik toch deze Pulled Venison schotel kan serveren.

De uitdaging bij het maken van Pulled Venison zit hem in het stukje vlees. Voor een sappig resultaat heb je namelijk wel wat intramusculair vet nodig. Hoewel de herten op de boerderij vrij kunnen grazen en zich met allerlei vruchten en grassen voederen blijven de beestjes van nature erg mager. Om te voorkomen dat het geheel zou uitdrogen besloot ik de bereiding in twee stappen op te delen. Een eerste fase waarbij op erg lage temperatuur de stukjes hert worden gerookt. Stukjes want de Schouderlapjes worden verpakt per 100-150 gram. Een bark bekomen zal dus nagenoeg onmogelijk worden. Daarom besluit ik na het roken de stukjes hert verder te braiseren in een herfstige BBQ saus op basis van veenbessen zodat het hert sappig blijft terwijl het rustig kan verder garen terwijl de saus indikt. Deze pulled venison is bijgevolg een combinatie van Pulled hert met een stoofpotje. Om voldoende vet te hebben in het eindresultaat besluit ik nog een royale portie goede boerenboter toe te voegen aan de saus.

In alle nieuwsgierigheid maakte ik in dit experiment gebruik van 2 verschillende stukken vlees die ik afzonderlijk heb bereid met als doel het verschil tussen beide stukken uit te testen. In de ene versie maak ik gebruik van Hertenschouder en bij de andere gebruik ik de lende. Het resultaat draaide uit naar mijn verwachting. Een duidelijk merkbaar verschil tussen beide Pulled Venison versies. De schouder variant waar meer intramusculair vet aanwezig is kwam er erg sappig en smaakvol uit. Bovendien leek ik nog meer vocht over te houden in de schotel. De lende daarentegen had nagenoeg al het vocht opgezogen maar was desondanks iets “droger” en taaier in structuur. Op vlak van smaak kreeg deze echter mijn voorkeur. Iets dieper en vleziger dan de schouder versie. Desondanks besloot ik het recept op te maken aan de hand van de pulled venison op met de schouderstukken. Voor de lende filet zijn naar mijn gevoel namelijk bereidingen die het stuk meer eer aan doen. Al kan je een combinatie van beide natuurlijk ook overwegen.

Pulled Venison

Aangezien ik deze Pulled Venison maakte op een avond waarin ik mezelf preventief in quarantaine had geplaatst na een aantal positieve coronatests in mijn omgeving kon ik rustig alleen genieten van dit heerlijke bordje. Voor de sides hield ik het simpel met een knolselderpuree en gebakken appeltjes met veenbessen. De heerlijke herfstige smaken komen in dit gerecht goed tot uiting en het zoet zure van de veenbessen bij de appeltjes geeft het gerecht nog een extra kick zodat ik met een voldaan gevoel in mijn zetel kon kruipen voor een avondje netflix op het gemak. Je kan maar het beste maken zeker van je quarantaine. Hopelijk kunnen jullie dit recept echter delen met dierbaren. In elk geval geniet met volle teugen en aarzel niet om mij te taggen of het resultaat te delen als je dit recept hebt getest! Ik probeer telkens te reageren als ik de bereidingen zie passeren.

Pulled Pork, chicken, everzwijn, … en nog meer leuke inspiratie?

Hier te vinden met een simpele klik
Pulled Venison – Traag gegaarde hertensukade
Prep Time
10 mins
Cook Time
5 hrs
Total Time
5 hrs 10 mins
 

De heerlijke smaak van hert in combinatie met een echte BBQ klassieker. Lukt dit met een mager stukje vlees als van het hert? Zeker wel, al zijn wel wat truckjes nodig om tot een sappig resultaat te komen. In dit Pulled Venison recept leg ik uit hoe ik het deed.

Course: Hoofdgerecht, Snack
Cuisine: Europees, Vlaams
Keyword: gerookt, hert, het zeeuwse hert, low and slow, pellet smoker, pulled, skillet, Traag gegaard, Traeger, Veenbessen, venison, whisky
Servings: 4 personen
Ingredients
 • 1 kg herten sukade
Voor de BBQ saus
 • 1 l wild bouillon
 • 3 el veenbessen confituur
 • 2 el ketchup
 • 1 scheut whisky
 • 1 stokje kaneel
 • 2 blaadjes gedroogde laurier
 • 1/2 sap en zeste van sinaasappel
 • zout en peper naar smaak
Eindfase
 • 1 klont boter
 • 1 scheut whisky
 • 1 lepel veenbessen jam
Instructions
Voor de Saus
 1. Voeg alle ingrediënten voor de saus toe aan een sauspan en breng voorzichtig aan de kook.

 2. Laat alle smaken op een laag vuurtje infuseren. De saus moet op dit punt nog niet stroperig zijn aangezien deze nog verder zal inkoken tijdens de verdere bereiding.

 3. Laat de smaken ongeveer 10 min. infuseren in de saus.

Pulled Hert
 1. Bereid je smoker voor op een indirecte sessie op lage temperatuur (75 -110°C). Voor deze sessie maak ik gebruik van mijn Traeger Ironwood pelletsmoker met de Big Game pellet blend. Gebruik je een ander type BBQ zorg dan voor wat extra rook door middel van rookhout toe te voegen (Hickory of Eik bijvoorbeeld)

 2. Rook de stukjes hert ongeveer 2 uur op lage temperatuur.

 3. Plaats een skillet in de BBQ en voeg hieraan een goede klont boter toe. Plaats vervolgens de stukken hert in de skillet en overgiet met de saus.

 4. Verhoog de temperatuur in de BBQ en braiseer de hert tot deze zacht is en uiteen valt in sliertjes. Ondertussen is je saus waarschijnlijk al aardig ingedikt.

Eindfase
 1. Voeg een 10-tal minuutjes voor je de schotel van de BBQ haalt nog een eetlepel boter, veenbessenjam en een goede scheut whisky toe aan de Pulled Venison.

 2. Roer het geheel goed door en laat het geheel nog even verder pruttelen.

Serveer in een heerlijke Pulled Venison Burger of zoals hier met een puree van knolselder gekarameliseerde appeltjes.

Pagina's: 1 2Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.