Romige courgetteschotel uit de houtoven met pasta

Romige courgetteschotel uit de houtoven met pasta

Er wordt wel eens gevraagd waar ik de inspiratie haal voor de recepten op deze blog. In de meeste gevallen bedenk ik zelf iets op basis van andere gerechten die ik zie passeren of een idee waar ik iets rond uitwerk. Maar heel vaak maak ik het mezelf ook niet moeilijker dan nodig en “ontwikkel” ik een BBQ gerecht door iets wat je normaal misschien gewoon in huis zou maken op de BBQ te doen en zo een extra laagje smaak mee te geven. Deze “Romige courgetteschotel uit de houtoven” is een perfect voorbeeld hiervan. Sinds enkele weken bestelt mijn vrouw Hellofresh (niet gesponserd) voor tijdens de week. Maar als ik moet koken en ook maar even de tijd heb doe ik dat nog liever buiten dan binnen. De charme van het buiten koken brengt nu eenmaal rust (vooral omdat het lawaai van de kindjes mij met deze koude dagen minder snel achtervolgt). Herkenbaar?

Disclaimer: Deze post is niet gesponserd maar bevat affiliate links. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht.

Al was het deze keer geen doorsnee weekdag maar een rustige zondag. Het uur is net veranderd waardoor we extra fris uit bed rollen. Helaas blijkt dit bij kindjes weinig verschil uit te maken. Hun biologische klok wekt hen wanneer het ze uitkomt en de bijhorende klok die uit hun mond komt blijft maar luiden. De snooze functie heb ik nog niet gevonden. De enige optie om een momentje rust in te bouwen is tijdelijk vluchten en ze voorzien van een heerlijke gezonde maaltijd. Aangezien we op het werk geconfronteerd worden met aardig wat positieve corona tests, probeer ik de uitstappen buitenshuis zo beperkt mogelijk te houden. Dus niet zoals gewoonlijk op zondag morgen nog vlug eens naar de winkel om extra ingrediënten. Dan maar het nood rantsoen aanwenden en kijken of er in de recepten van de geleverde Hellofresh boksen iets te vinden is dat ook op de houtoven of BBQ kan worden bereid. Een pasta met romige courgetteschotel lijkt de ideale maaltijd om te testen of ik een mooi korstje op de schotel kan krijgen.

Ondertussen lukt het mij al aardig om de houtoven op de gewenste temperatuur te krijgen. De kunst zit hem in het selecteren of kappen van de het brandhout in het juiste formaat. Hoe fijner de blokken hoe hoger de temperatuur oploopt. Later zal ik hier misschien wel nog eens wat uitgebreider over uitweiden. Voor dit gerecht kap ik blokken van ongeveer een 5tal centimeter breed om tot een temperatuur te komen van ongeveer 200°C. De saus voor de romige courgetteschotel maak ik in een skillet op naast het houtvuur. Om een extra smoky touch toe te voegen trek ik richting mijn kruidentuintje om wat verse wild gegroeide rozemarijn te plukken voor op het vuur. De geur die uit de houtoven komt is fenomenaal. Terwijl de saus rustig gaart kan je de courgettes in slierten snijden en de ovenschotel voorbereiden. Enkel nog de saus erover wat buffelmozzarella eroverheen scheuren en je Romige courgetteschotel is klaar om een mooi korstje te krijgen. Terwijl de schotel kleurt zet ik vlug binnen de pasta op en blijf verder in alle rust buiten het vuur bewaken. De frisse lucht voelt zalig.

Het doel om een heerlijk bordje pasta te serveren voor de kindjes is bij deze geslaagd. De vraag is natuurlijk of ze het ook zullen eten. Fan van courgette zijn ze namelijk niet. Zo bleek ook tijdens de maaltijd toen ze na een hap of drie doorhadden dat die groene slierten courgettes waren. Een poging om ze geniepig te laten liggen merkten we al snel op. Hoewel ze de courgette niet bepaald met open armen ontvingen, maakten ze er ook niet al te veel drama van om toch nog de helft op te eten. De saus daarentegen ging vlotjes binnen. Ware het niet dat wij het eten opscheppen of die heerlijke korst waren we volledig kwijt geweest. Deze pasta met romige courgetteschotel zal ongetwijfeld wel nog eens op tafel komen, al zal ik dan misschien wel een alternatief voorzien voor de kindjes. Heb je zelf geen houtoven? Geen probleem dit gerecht kan je zeker ook in een ander BBQ met deksel maken al zal je het korstje op de romige courgetteschotel misschien wel moeten missen?

Romige Courgetteschotel

Mocht je overigens overwegen een Vonken oven aan te kopen, aarzel dan niet mij te contacteren. Door middel van een kortingscode kunnen zowel jij als ik hier misschien wel voordeel uithalen.

Nog geen uur nadat ik de oven heb warm gestookt kan ik de romige courgetteschotel uit de houtoven halen. Een aangename verrassing bij het zien van de prachtige kaaskorst die zich in de houtoven heeft gevormd. Zo’n resultaat heb ik nog met geen enkel ander toestel bekomen. De warmte in deze houtoven verspreidt zich duidelijk ook goed vanboven af (wat bij dergelijke ovens zeker ook te verwachten is natuurlijk). Dit opent heel wat opties voor leuke gegratineerde gerechten. Wie leuke tips heeft mag dit zeker delen op social media berichten. Zo kan jou idee misschien wel een nieuwe bron van inspiratie vormen voor een volgende sessie.

Houtoven recepten:

Check ze hier
Pasta met romige courgetteschotel uit de houtoven
Prep Time
10 mins
Cook Time
40 mins
Total Time
50 mins
 

Al eens overwogen om je heerlijke ovenschotel niet in de oven klaar te maken maar buiten op je BBQ of houtvuur? Wat houdt je tegen? Een zalige beleving die bovendien tot een fantastisch resultaat zal leiden zoals bij deze Romige Courgetteschotel gemaakt in de houtoven. Puur genieten zowel tijdens het eten als bij de voorafgaande bereiding.

Course: Hoofdgerecht, pasta
Cuisine: Europees, Italiaans
Keyword: courgette, houtoven, koken op vuur, lasagne, ovenschotel, pasta, romige, skilletfood, Smoky, tomatensaus, vonken
Servings: 4 personen
Ingredients
 • 2 stuks courgette
 • 1 teen knoflook
 • 2 rode uien
 • 1 el zonnebloem olie
 • 800 ml tomatenblokjes met basilicum
 • 200 ml kookroom
 • 2 bollen buffel mozzarella
 • 2 el Italiaanse kruiden of meer naar smaak
 • peper en zout naar smaak
 • 500 gr. conchiglie pasta
 • verse basilicum
 • Enkele takken rozemarijn optioneel
Instructions
 1. Bereid je houtoven of BBQ voor op een sessie aan middelhoge temperatuur (180-200°C). Bij een houtoven maak je hiervoor gebruik van middelgrote blokken hout (+-5cm).

 2. Snipper de ui en voeg deze samen met de zonnebloemolie, italiaanse kruiden en look toe aan een skillet. Plaats in de houtoven of BBQ en laat de ui fruiten.

 3. Blus het geheel met de Tomatenblokjes in basilicum en roer er de kookroom doorheen. Plaats terug in de houtoven gedurende 10 minuten. Gooi eventueel tijdens deze fase enkele takken rozemarijn in het vuur voor een leuke smoky touch.

 4. Snij ondertussen de courgette in fijne reepjes met een dunschiller of mandoline en verspreid over een ovenschaal. Breng de laagjes op smaak met peper en zout en plaats halverwege één van de twee bollen mozzarella gescheurd en verspreid over de courgette slierten. Dek vervolgens af met de rest van de slierten.

 5. Giet de saus over de slierten en scheur de 2e bol mozzarella in stukjes en plaats deze bovenop de saus. Voeg enkele takken rozemarijn op bovenaan om af te werken en schuif in de houtoven. Grill de schotel ongeveer 20 minuten op 200°C tot je een mooie korst bekomt op de ovenschotel.

 6. Ondertussen kan je de Conchiglie koken volgens de instructies op de verpakking.

 7. Schep de pasta in het bord en plaats hierover de courgette slierten uit de houtoven met saus. Werk af met vers gesnipperde basilicum en eventueel wat vers geraspte kaas.

Smakelijk eten!

Pagina's: 1 2Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.