The Fool’s Sandwich – Beer glazed ham #BBQZOT

The Fool’s Sandwich – Beer glazed ham #BBQZOT

Zot van BBQ of een BBQ zot. De grens tussen beiden is dun. Volgens brouwerij de Halve Maan neigt het duidelijk naar het tweede waardoor het enige overblijvende Brugse brouw instituut mij vroeg om hun #BBQZOT te worden en enkele BBQ gerechten te ontwikkelen met of voor bij de Brugse zot bieren. Koken met bier hoef je mijn geen twee keer te vragen. Zeker niet bij een brouwerij die voor mij persoonlijk ook een hoge emotionele waarde heeft. Dan wel niet door de (overigens heerlijke) Brugse zot maar door hun Straffe Hendrik, het laatste biertje dat mijn opa dronk voor hij is gestorven en nog steeds één van mijn favorieten. Maar als bbq zot ga ik dus aan de slag met het bier en maak ik “The Fool’s sandwich” met een bierlak op basis van Brugse zot dubbel om te serveren met de heerlijke tripel. Benieuwd naar dit zotte broodje?

Disclaimer: Betaalde post in samenwerking met Brouwerij de Halve Maan. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht.

De oude belg liet zich niet zomaar onderdrukken. Vraag maar aan onze Romeinse “vriend” Julius Caesar. Maar ook de Oostenrijkse keizer Maximiliaan kon dit aan den lijve ondervinden en ligt hiermee aan de basis van de bijnaam van de Bruggelingen. Wanneer de keizer een poging doet om een opstand tegen de hoge belastingen te onderdrukken besluiten de Bruggelingen de vorst gevangen te nemen. Na de vrijlating verbiedt de keizer de Brugse bevolking jaarmarkten of feesten te geven. Om de keizer terug aan hun kant te krijgen organiseren de Bruggelingen een groot gek feest met als doel de jaarmarkten terug te kunnen openen en een “zothuis” te kunnen bouwen. Hierop reageert de Keizer naar verluid met de boodschap: “sluit de stadspoorten en je hebt meteen je zothuis.” Deze gebeurtenis vormt de basis van de spotnaam “Brugse zotten” waarop het bier gebaseerd is. Ter ere van dit heerlijke bier keren we terug naar de bourgondische Breughelmaal met een heerlijk stuk gelakte ham voor The Fool’s sandwich.

Fool's sandwich

Nog zo’n Brugse rebel is de slager Jan Breydel. Bij een Brugs broodje denk je dan al snel aan Breydelham. The fool’s sandwich is dan ook een broodje met gerookt Breydelham in een lak op basis van Brugse Zot dubbel. Vraag je slager om enkele sneden ham af te snijden van +- 0.5cm dikte. Vervolgens rook je deze op lage temperatuur tot de mooie lichtroze kleur diep roze oogt. Ondertussen maak je de heerlijke biersiroop. Voor de gelegenheid en royaliteit voeg ik nog een klontje boter toe aan de siroop. Geloof mij deze siroop/karamel zal je een aantal keer met je vinger doorgaan om te proeven vooraleer je de breydelham erin gaat dopen om te lakken. Dit kan je overigens eenvoudig doen door de biersiroop in een Skillet te doen en de ham er even in te laten karameliseren op hogere temperatuur alvorens deze nog kort even af te grillen. Zo blijft deze biersiroop mooi kleven op de ham en is het eet comfort van The Fool’s sandwich nog net dat tikkeltje hoger. De zoete smaak wordt in balans gebracht door een frisse salade op basis van venkel en appel. Daarbij nog een blonde Brugse Zot en je lunch is alvast geslaagd

The fool's sandwich

Na het eten van “The Fool’s sandwich” trek ik richting Brouwerij de Halve Maan voor een bedrijfsbezoek. Een rondleiding in deze brouwerij stond al een eindje op de planning. In een volgende post zal ik je er met plezier uitgebreider over vertellen en enkele sfeerbeelden delen. Naast het bezoek was namelijk nog een andere belangrijke reden om even ter plaatse te verschijnen. Een reden waar jullie kunnen van meegenieten! Hou zeker mijn instagram de komende weken maar in de gaten want dankzij de brouwerij mag ik het recept voor “The Fool’s sandwich” laten vergezellen met een leuke weggeef actie. Eén dezer dagen mag ik een bak Brugse Zot (combinatie van dubbel en tripel) weggeven aan één gelukkige. Wil je graag het biertje eens proeven of met dit recept aan de slag gaan? Dan is dit de uitgelezen kans!

Fool's sandwich

Nog een leuke suggestie. Je kan The fool’s sandwich eten terwijl de ham nog lekker warm is. Maar aarzel niet om de restjes (voor zover die er zijn) te bewaren. Je kan The fool’s sandwich gerust ook meenemen naar je werk om je collega’s even te laten verwateren! En nu snel mijn feed in de gaten houden! Je wil die bak streekbier zeker niet missen (tenzij je minderjarig bent of met een afhankelijkheid kampt). Wees verstandig maar daar hoef ik je misschien niet op te wijzen (#beroeps(mis)vorming)? Veel plezier bij het bereiden van dit gerecht!

The Fool’s sandwich met Brugse Zot lak
Prep Time
10 mins
Cook Time
1 hr 10 mins
Total Time
1 hr 20 mins
 

Wegdromen naar de royale Breugeliaanse maaltijden. Dat kan met The Fool's sandwich een broodje met gerookt Breydelham gelakt in een siroop op basis van Brugse zot dubbel en een frisse salade op basis van venkel. Daarbij nog een heerlijke Brugse Zot Tripel en je lunch kan niet meer stuk!

Course: Broodje, burger, lunch, Snack
Cuisine: Vlaams
Keyword: bbq saus, beer glace, bierlak, broodje, Brugse zot, gerookt, ham, Kamado Joe, koken met bier, sandwich, skillet
Servings: 4 broodjes
Ingredients
 • 4 broodjes
 • 2 sneden van +-0.5 cm Breydelham
Voor de bier glaze
 • 300 ml Brugse zot dubbel
 • 75 gr suiker
 • 1 klontje boter (ongezouten)
Voor de venkel salade
 • 1 venkel
 • 1 zure appel
 • 1 handvol rozijnen
 • 1 El cider azijn
 • 1 El Brugse zot blond en de rest voor de chef
 • 1/2 sap van limoen
 • 1/2 tl mosterd
 • 1 tl walnoot olie
 • peper en zout (naar smaak).
Instructions
Venkel salade
 1. Voeg het blond bier, cider azijn, de mosterd, walnoot olie en het sap van de limoen toe aan een meng beker. Mix het geheel tot een luchtige massa. Proef en breng op smaak met peper en zout.

 2. Snij de venkel en appel in fijne reepjes en roer de dressing er onderdoor. Werk af met de rozijntjes en bewaar in de koelkast tot vlak voor het serveren van het broodje.

Breydelham
 1. Bereid je BBQ voor op een indirecte sessie tegen lage temperatuur (90-130°C) en voeg een blokje rookhout toe tussen de kolen.

 2. Eenmaal de rook dun en blauwig wordt voeg je de stukken Breydelham toe op de indirecte zone en rookt deze gedurende +-1 uur op lage temperatuur. Ondertussen kan je de beer glaze maken

 3. Meng de boter, suiker en de Brugse zot dubbel in een sauspan of skillet en breng zachtjes aan de kook. Laat de saus indikken tot je een siroop textuur bekomt.

 4. Verhoog de temperatuur in je BBQ en werk verder boven directe hitte. Plaats de skillet op het vuur met de bierlak en plaats hierin de gerookte Breydelham. Karameliseer elke zijde +-2 minuten en grill vervolgens kort af zodat de saus mooi gaat kleven.

Afwerking
 1. Snij het broodje in 2 delen en bestrijk met zonnebloem olie. Grill de broodjes kort boven het directe vuur tot deze een mooie krokante korst krijgen.

 2. Leg een deel venkel salade op het broodje met daarbovenop enkele sneden van de gelakte Breydelham.

Serveer met een Brugse Zot Tripel. Smakelijk!

Pagina's: 1 2Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.