Welke Briketten gebruik je het best? #start2bbq

Welke Briketten gebruik je het best? #start2bbq

In een vorige post stonden we stil bij hoe je de geschikte houtskool kan kiezen voor je BBQ. Een vraag die duidelijk op menige lippen lag want tot mijn grote verbazing bleek deze post ontzettend veel aandacht te krijgen. Waarvoor dank. Maar goed zoals je in deze post kan lezen zijn er ook wel enkele situaties waarin het gebruik van briketten aan te bevelen is boven het gebruik van houtskool. Dus na de vraag welke houtskool je het best kan gebruiken, staan we hier ook even stil bij welke briketten aan te raden zijn. Waar moet je op letten bij het kopen van briketten en welke merken worden aangeraden? Veel leesplezier.

Disclaimer: deze post maakt gebruik van Affiliate links. Alle geuite meningen zijn persoonlijk of op basis van de ervaringen van gebruikers op het belgian BBQ forum.

Om te beginnen staan we even stil bij wat briketten exact zijn. In tegenstelling tot houtskool die we al van kindsbeen af kennen zijn briketten een stuk recenter aan hun opmars begonnen. Heel wat Vlamingen zullen wellicht nog nooit van briketten hebben gehoord en weten niet wat de meerwaarde kan zijn (lees hier meer over dit laatste). Waar houtskool bestaat uit verkoold hout, zijn briketten een bewerkte versie van deze houtskool. Door persing onder hoge druk wordt het verkoolde hout samen gedrukt met bindmiddel tot zeer compacte vormen. Zoals je in vorige post kon lezen is de hardheid van houtskool van grote invloed op de brandkwaliteit. Hoe harder het hout, hoe langer en stabieler de houtskool zal branden. Daarnaast hebben briketten allen hetzelfde formaat, waardoor ze stabieler gaan branden en eenvoudiger te stapelen zijn (vb. voor de snake-methode). Hierdoor zijn briketten uitermate geschikt voor low and slow sessies.

Deze 3 Tips helpen je bij het maken van je keuze

  1. Gewone briketten vs. kokosbriketten
  2. Samenstelling
  3. Vorm
Briketten

1. Gewone briketten vs. kokosbriketten

Bij het zoeken naar de beste briketten zal je wellicht al gezien hebben dat er twee soorten briketten op de markt zijn. De gewone houtskoolbriketten en kokosbriketten. Maar wat is nu juist het verschil? In tegenstelling tot de gewone briketten zijn kokosbriketten niet gemaakt van hout. De naam doet het misschien al wat vermoeden. Kokosbriketten worden gemaakt van de schil van een kokosnoot en zijn hierdoor ecologisch interessant. Voor het maken van gewone briketten en houtskool heb je een boom nodig die moet worden gekapt. Bij de kokosbriketten wordt het afval (de schil van de kokosnoot) gebruikt waardoor geen bomen omgehakt hoeven te worden. Maar goed… Ik hoor het je al denken. Zijn die kokosbriketten wel kwalitatief sterk genoeg?

Jazeker! Kokosbriketten hebben tal van voordelen ten opzichte van de reguliere briketten. Eigenlijk is er slechts één nadeel te vermelden tegenover een reeks aan voordelen. Dat is namelijk de kostprijs. Al is dat ook relatief. De kokosbriketten kosten vaak iets meer dan reguliere briketten maar branden dan ook langer, mooier en harder zoals je in deze prachtige review van de BBQ helden kan lezen (helaas is het gereviewde merk merk ondertussen niet meer beschikbaar). Maar wat betekent dat mooier branden? Enerzijds betekent dit dat ze stabieler branden waardoor minder temperatuurschommelingen te merken zullen zijn. Anderzijds zijn ze minder gevoelig voor flare-ups (vlammen) bij druipend vet. Alsof dat nog niet genoeg was produceren ze bovendien ook nog minder as (later meer hierover).

2. Samenstelling

In zekere zin leunt dit onderdeel voor een stuk ook aan bij het vorige luik. De samenstelling waaruit een briket bestaat zal voor een groot deel invloed hebben op de uiteindelijke werking ervan. Zoals eerder vermeld bestaan reguliere briketten uit geperste houtskool met bindmiddel. Vaak wordt bij goedkopere briketten gebruik gemaakt van goedkopere producten (vb. bruinkool) of gaat men bij het binden meer bindmiddel gebruiken. Ok je hebt dan wel goedkopere briketten maar meer bindmiddel betekent ook meer as en daar kan wel het schoentje gaan wringen. Meer as betekent niet alleen meer afval nadien en/of opwaaiend stof. Bij goedkopere briketten kan deze as zich ook rond de briket gaan hechten waardoor deze dooft in de eigen as (een probleem waar men bij de oudere weber briketten ook mee kampte al is dit probleem ondertussen van de baan). Ook hier hebben de kokosbriketten als voordeel dat geen bindmiddel gebruikt dient te worden in de productie waardoor de hoeveelheid as erg laag blijft (+-5 procent).

Briketten

3. Vorm

Doordat briketten geperste houtskool of kokosschillen zijn, kunnen deze in verschillende vormen worden geperst. We onderscheiden vier vormen. De vierkante blokken (Tom Cococha, ecobrasa en het vroegere Flamy), de kussentjes (vb.: Weber briketten), de staven/tubes (vb.: Greekfire, Hot Devil, Mc Brikket en Firebrand) en de schijven (vb.: cobb)

  • Vierkante blokken: Het voordeel van de vierkante blokken is dat ze makkelijk stapelen. Dit maakt ze erg geschikt voor de Snake methode die eerder werd vermeld waardoor je gedurende lange tijd op lage temperatuur kan werken (vb. om Pulled Pork te maken). De Tomcococha blokken zijn echter wat klein waardoor dit voordeel voor een stuk terug wegvalt.
  • Kussentjes: De kussentjes zijn een beetje vergelijkbaar met de vierkante blokken. Deze zijn vaak wat groter en hierdoor makkelijker te stapelen. Weber geeft aan dat ze deze unieke vorm gebruiken om de briketten sneller te kunnen laten ontbranden (meer zuurstof kan er tussendoor)
  • Tubes: De tubes worden gemaakt van geperst hardhout. Hierdoor zijn ze vaak erg moeilijk om te ontbranden. Het voordeel is echter dat ze door hun vorm een goede “airflow” hebben waardoor ze hogere temperaturen halen en ze beter geschikt maakt voor het grillen en bvb. het maken van pizza op de BBQ. Daartegenover staat echter dat je bij het gebruik van deze briketten moeilijker lagere temperaturen rond de 100°C kan bekomen in een reguliere BBQ.
  • Schijfvorm: Een laatste vorm briketten is speciaal ontworpen voor de joy stove. Deze briketten zijn een soort van schijfvorm met gaten in die als doel hebben om in de Joy stove of Cobb stove te gebruiken. Deze Joy stove is een soort van tafel BBQ waar deze briketten perfect in passen, de cobb stove is een ander soort BBQ die te vergelijken valt met een “fornuis” waar ook op kan worden gegrild. Marco van Marcobbq.nl schreef er deze review over.
Een vijfde vorm die op het show element na weinig extra toevoegt.

Ervaringen van Belgian BBQ liefhebbers

Na het afscheid van de Flamy briketten die door heel wat BBQ liefhebbers gekoesterd werden ontstond aanvankelijk een leegte. Deze leegte werd opgevuld door het merk Ecobrasa die de laatste tijd heel wat aanhangers gewonnen heeft als het gaat om vierkanten kokosbriketten met als voordeel ten opzichte van Tom Cococha (waar ik deze review over schreef) dat ze iets groter zijn. Deze zouden het best aansluiten bij het alom geprezen merk. Daarnaast kennen ook de vernieuwde Weber long lasting briketten wel hun aanhang. Deze heb ik een tijd terug zelf getest en kon ik zelf ook ontdekken dat deze sterk gestegen zijn in kwaliteit ten opzichte van enkele jaren terug. Ze doven niet meer in de eigen as zoals voordien en branden algemeen ook mooi en gelijkmatig op. Voor zowel de low-en slow als hogere temperaturen wordt Greek Fire vaak geprezen al zijn deze vaak niet eenvoudig te verkrijgen en duurder in aankoop dan hun andere tegenhangers. Al kunnen deze na het doven in water opnieuw worden gebruikt zonder kwaliteitsverlies (iets wat bij de andere briketten onmogelijk is).

Hopelijk kon deze post wat meer inzicht bieden in de verschillende soorten briketten. Bovengenoemde producten worden stuk voor stuk omschreven als kwalitatief. Qua prijs merk ik overigens niet zo heel veel verschil. Het is dus een kwestie van op zoek te gaan naar de juiste vorm en samenstelling die jou het beste ligt. Zelf gebruik ik al een eind geen briketten meer aangezien deze in de toestellen die ik gebruik niet worden gebruikt (Kamado en Pellet BBQ). Moesten er nog aanvullingen of bedenkingen zijn dan hoor ik het graag. Vond je deze post interessant? Aarzel dan niet om hem te delen. Deze vorm van support kan ik ten zeerste waarderen. Veel BBQ plezier!

Pagina's: 1 2Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.