Crispy chicken wings in 5 stappen – #start2BBQ

Crispy chicken wings in 5 stappen – #start2BBQ

Hoewel ik graag experimenteer met nieuwe gerechten en gerechten die meer passen binnen de culinaire BBQ, kan ik net zo genieten van het terug gaan naar de basis, op zoek naar de technieken die mensen op weg kunnen helpen hun BBQ skills te verbeteren. In deze #start2BBQ focussen we dus op eenvoudige bereidingen met een heerlijk resultaat. Vandaag staan we stil bij hoe je eenvoudig heerlijke crispy chicken wings kan bereiden op je BBQ. Dit door middel van een eenvoudige natte pekel, een rub naar jou voorkeur en vooral de juiste techniek om tot sappige crispy chicken wings te komen. Veel plezier!

Disclaimer: deze post bevat mogelijks affiliate links. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht

Goed begonnen is half gewonnen! Een gezegde die al meermaals zijn waarde heeft bewezen. Zo ook bij het BBQ’en… Want voor je het vlees of in dit geval de chicken wings op de BBQ gaat bereiden kan je al een aantal stappen nemen die je helpen tot een beter resultaat te komen. Daar is overigens helemaal niet zoveel voor nodig als je zou denken. Met wat water, zout en een portie geduld kan je al een heel eind verder komen. Het vraagt wat extra werk om je bereiding in te plannen (voor slechte planners en impulsieve koks als ondergetekende niet altijd even handig). Daartegenover staat echter wel dat het de moeite loont deze inspanning te leveren (het kost nu ook weer niet zoveel energie). Met deze 5 eenvoudige stappen maak jij zonder al teveel moeite de perfecte chicken wings:

 1. Nat pekelen
 2. Drogen
 3. BBQ time
 4. Op smaak brengen
 5. Serveren

Stap 1: Chicken wings nat pekelen (brine)

Zoals eerder gesteld begint alles met een goede voorbereiding. Voor het bekomen van sappige chicken wings kan het zinvol zijn om voorafgaand aan de bereiding gebruik te maken van een natte pekel. In het engels wordt dit een brine genoemd. De nate pekel De fase van het nat pekelen (of in het engels brinen) zorgt namelijk voor een sappiger smaakvoller resultaat. Wat is een natte pekel? Niets meer of minder dan water op smaak gebracht met zout (en eventueel nog wat toegevoegde specerijen). Door de kippenvleugels een aantal uur te laten “marineren” in het zoutwater nemen de cellen van het vlees de tijd om het vocht op te nemen wat het uiteindelijke resultaat niet alleen sappiger zal maken maar eveneens zorgt voor kruiding binnenin de vleugel. In een latere post zullen we wat uitgebreider stil staan bij verschillende soorten pekels, voor deze post maken we gebruik van de meest eenvoudige pekel die te maken is. Namelijk een oplossing van 75gr. zout per liter water waarin de kippenvleugels 6-12 uur marineren.

Pekelen kippenvleugels

Stap 2: de vleugeltjes drogen

Tijdens de 2e stap van de bereiding leg je de basis voor de crispy chicken wings. Om de huid van de vleugeltjes mooi knapperig te krijgen is het belangrijk om het vel zo droog mogelijk te krijgen. Dit kan je doen door de kippenvleugels na het pekelen goed droog te deppen en nog een 4-6 uur (of een hele nacht) onafgedekt in een koelkast verder te laten drogen. Hierbij kan het vocht uit de huid wat verdampen (geen nood de binnenkant zal sappig blijven). Naar het einde van deze fase (ongeveer een uurtje voor je de kippenvleugels op de BBQ legt) kan je de kip ook gaan kruiden. Het zout onttrekt nog wat meer vocht uit de huid en kan helpen om de vleugeltjes krokant te krijgen! Opgelet, bij kruidenmengelingen met een hoog suikergehalte loop je het risico dat de suikers bij het afgrillen gaan verbranden. Je kan er ook voor kiezen om bij zoetere rubs de vleugels pas na het grillen te kruiden zoals ik deed bij deze bereiding (later in de post meer hierover).

Stap 3: BBQ time

Om het droogproces nog wat verder door te trekken maak ik gebruik van de BBQ op lage temperatuur (+- 100°C). Door de kippenvleugeltjes nog een uurtje op lage temperatuur te garen kunnen de chicken wings al wat rooksmaak opnemen wat het eindresultaat een vollere smaak zal geven. Daarnaast zal het vet in de huid al wat beginnen smelten en zich mooi verspreiden over de vleugeltjes. Door nadien de kippenvleugeltjes nog 20 – 30 minuten verder indirect te bakken op een hogere temperatuur (+- 180°C) gaan ze bijgevolg “frituren” in hun eigen vet. Bij deze fase is het vooral belangrijk om goed te kijken naar de kip zonder het deksel al te veel te openen. Eigenlijk is het de uitdaging het punt te zoeken waarop de vleugeltjes mooi gekleurd en krokant zijn zonder te verbranden. Op dat moment hebben je crispy chicken wings een mooie goudbruine kleur (wat bij gebruik van een rub kan variëren naar gelang bvb. de hoeveelheid paprika of andere kruiden die worden gebruikt).

Crispy chicken wings

Stap 4: Op smaak brengen

Het op smaak brengen van de chicken wings kan je doen op verschillende manieren. Enerzijds start het smaakprofiel al bij het al dan niet toevoegen van extra ingrediënten aan je pekel. Dit even buiten beschouwing gelaten kunnen we nog 4 methodes onderscheiden om de kip verder op smaak te brengen tijdens de bereiding:

 1. Dry Rub vooraf aanbrengen
 2. Dry Rub achteraf aanbrengen
 3. BBQ saus
 4. Mop saus
1. Dry rub vooraf aanbrengen

De meest gebruikelijk methode om vlees te kruiden voor een heerlijke BBQ is het aanbrengen van een rub voorafgaand aan de bereiding. Dit heeft als voordeel dat de smaken zich mooi kunnen vermengen in de oppervlakte van het vlees en het zout ook wat vocht kan onttrekken waardoor de huid van je vleugels wat sneller droogt. Hier zijn echter 2 nadelen aan verbonden (die overigens eenvoudig op te lossen zijn).

 • Breng je de kruidenrub met hoog zoutgehalte te vroeg aan op de vleugels, dan kunnen deze alsnog gaan uitdrogen. Beperk je dus tot maximum een uur voor de bereiding. Let er bovendien op dat je bij het gebruiken van een natte pekel reeds zout hebt toegevoegd!!
 • Heel wat rubs bevatten ook een hoog suikergehalte. Een voorbeeld hiervan is de Kosmos Q wing dust (sweet sweet sweet) die we hier in dit gerecht gebruikten. Op zich niets mis mee want crispy chicken wings doen het wel goed met een zoete touch. Bovendien zijn de kinderen er gek op. MAAR suiker heeft de eigenschap te verbranden bij temperaturen boven de 150°C. En verbrande suiker is simpelweg niet lekker! Bij suikerrijke rubs is het dus aan te raden het kruiden in een latere fase te doen.
2. Dry rub achteraf aanbrengen

Zoals eerder vermeld kan het bij suikerrijke rubs zinvol zijn om de kippenvleugels eerst te garen/grillen om ze vervolgens pas te kruiden. Zo loop je niet het risico op een boel verbrande suikers die een bittere smaak geven. Bovendien blijft de rub nog aardig hangen na het garen. De “Wingdust” (op basis van gedroogd honing poeder) en “Seven pepper facelift” (voor de durvers) zijn rubs die gemaakt zijn om pas in deze fase aan het product toe te voegen. Zoals je aan de foto’s kan zien gaat de rub nog mooi aan de crispy chicken wings kleven zonder dat het vel aan kwaliteit moet inboeten.

Crispy chicken wings
3. BBQ saus

Wil je je vleugeltjes nog wat extra smaak meegeven, dan kan dit door middel van een BBQ saus. Op deze manier kun je overheerlijke sticky wings gaan maken. Ook hier geldt echter weer hetzelfde risico. BBQ sauzen bevatten doorgaans ook heel wat suiker die dreigt te verbranden wanneer je deze te vroeg gaat aanbrengen. Om je crispy chicken wings van BBQ saus te voorzien wacht je tot enkele minuten voor het einde. Dompel de wings onder in saus (of schud ze op in een ruime bowl met saus) en plaats ze nog een drietal minuten terug op de hete BBQ zodat de saus mooi kan karameliseren rond de vleugels.

4. Mop saus

Een vierde techniek die minder gekend is in onze streken en voornamelijk in de regio van Carolina wordt toegepast is het gebruik van een mop sauce. Deze mop sauces zijn doorgaans tamelijk liquide van structuur en bevatten meestal ofwel en alcoholische drank, hot sauce, azijn, boter of een combinatie van deze ingrediënten en heeft als doel de vleugels te bevochtigen en ondertussen een laagje smaak toe te voegen.

Crispy chicken wings

Stap 5: Serveren

We zijn al zover! Je hebt ondertussen al die tijd en moeite gestoken in het maken van een portie overheerlijke crispy chicken wings! Je wil deze crispy chicken wings dan ook alle eer aan doen! Denk er dus ook even over na hoe je ze nog wat extra “glans” kan geven door enkele subtiele toppings toe te voegen. Dit kan onder verschillende vormen. Zelf sprenkel ik er graag nog wat verse kruiden of limoen zeste over. Dit zorgt niet enkel voor een mooi ogend resultaat maar creëert bovendien nog een leuke extra toets. Verder kan je ook nog wat fijngesnipperde pepertjes toevoegen voor wie van pit houdt. Of waarom niet die verslavende gebakken uitjes? Of fijngehakte noten, dukkah, seroendeng, … Keuze genoeg! Laat je fantasie de vrije loop. Deze kleine extra’s zullen er ongetwijfeld voor zorgen dat je gasten versteld staan van jou heerlijke creatie!

Kidsproof crispy chicken wings
Prep Time
10 mins
Cook Time
1 hr 30 mins
Pekelen
12 hrs
Total Time
13 hrs 40 mins
 

Benieuwd hoe je zelf heerlijke crispy chicken wings kan maken? In vijf stappen maak jij kippenvleugels waar je gezelschap van achterover valt!

Course: Aperitiefhapje, Hoofdgerecht
Cuisine: Amerikaans
Keyword: bbq, chicken wings, cold smoker, Crispy, gegrild, gerookt, gerookte kip, kamado, kippenvleugels, pellet, recept, start2bbq, Traeger
Servings: 4 personen
Ingredients
 • 24 kippenvleugels
 • Rub naar keuze hier Kosmos Q "Wing dust" en "seven pepper facelift"
Natte pekel
 • 1 l. water
 • 75 gr. zout
 • extra kruiden optioneel in dit recept: tijm, rozemarijn, limoenzeste en munt
Instructions
Pekelen
 1. Meng het zout met het water en verwarm tot het zout volledig in het water is opgelost. In deze fase kan je kruiden toevoegen voor extra smaken.

 2. Laat de pekel afkoelen en plaats de kippenvleugels in deze natte pekel gedurende 6-12u.

Drogen
 1. Verwijder de kippenvleugels uit de natte pekel en dep ze goed droog.

 2. Plaats de kippenvleugels verspreid over een bord en laat de kippenvleugels gedurende enkele uren drogen in de koelkast.

BBQ time
 1. Bereid je BBQ voor op een indirecte sessie aan lage temperatuur (+-100°C)

 2. Voeg wat rookhout toe tussen de kolen en wacht tot de rook dun wordt en lichtblauw kleurt.

 3. Rook de kippenvleugels gedurende 1 uur op deze temperatuur.

 4. Verhoog de temperatuur tot 180°C en grill de kippenvleugels indirect verder tot ze een mooie goudbruine kleur hebben en het vel mooi krokant is geworden.

Afkruiden (meer informatie in bovenstaande post)
 1. Plaats de crispy chicken wings in een diepe kom en overgiet met met de Kosmos Q "wing dust" of voor de durvers de "7 pepper facelift".

 2. Besprenkel de chicken wings met geraspte limoenzeste, verse tijm en gefrituurde uitjes.

Smakelijk!


Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.