Gerookte makreel filet – Homemade smoked mackerel

Gerookte makreel filet – Homemade smoked mackerel

De laatste weken eten we hier voor de lunch al wel eens een toastje met gerookte forel of makreel vanuit de winkel. Op zich al lekker, maar dat kan beter dacht ik. Dus waarom niet zelf een makreel filet pekelen en roken om daarna te verwerken in een heerlijke toast dacht ik. Het was alsof ze het bij Lidl het plan voelden broeden, want het toeval wil dat de dag erna de makreelfilet werd aangeboden. Tijd dus voor een stukje gerookte makreel filet van de Traeger. Met slechts 5 ingrediënten maak jij dit heerlijke hapje helemaal zelf in nog geen 2 uur tijd!

Disclaimer: Recept voor @lidlbelgium. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht.

Vis kopen in een supermarkt, ik doe het niet zo snel. Toegegeven, moest deze blogpost niet gesponsord zijn door Lidl, zou ik misschien wel naar de plaatselijke visboer zijn gegaan. Maar goed waarom zou ik het geen kans geven? Deze makreel ligt namelijk niet standaard in hun gamma en men gaat er toch al een paar jaar prat op dat men probeert duurzame, verantwoorde verse vis aan te bieden tegen 2020. Nu we 2020 zijn blijkt dit ook in het gamma waar alle aangeboden vis het ASC (voor kweekvis) of MSC (voor zeevissen) label draagt. Dit betekent dat de aangeboden vis onder verantwoorde omstandigheden wordt geproduceerd voor zowel het milieu als de medewerkers die verantwoordelijk zijn voor het opvissen van de producten. Voor alle duidelijkheid, het is dus geen kwaliteitslabel dat verwijst naar de kwaliteit van het product zelf.

Lidl makreel filet

Daarbovenop komt echter dat in de winkels elke dag verse vis wordt aangeleverd, wat vanzelfsprekend dan weer een invloed heeft op de kwaliteit (al hangt het natuurlijk af hoe lang de vis in de rekken is blijven liggen voor jij hem koopt). De gerookte makreel filet viel hier in elk geval in de smaak. Deze mooie stevige vis laat zich gemakkelijk bewerken en vraagt op zich niet veel bereiding. Een korte tijd in een eenvoudige pekel en daarna nog een uurtje roken en je hebt in geen tijd een heerlijk stuk gerookte makreel filet in handen. De uitdaging in de bereiding zit hem in het laag houden van de temperatuur in je smoker. Op de Traeger Pelletgrill gaat dit behoorlijk eenvoudig aangezien je bij het instellen van de temperatuur op 75°C met de supersmoke functie een mooie rookproductie krijgt terwijl de vis langzaam gaart. Maar ook in een andere BBQ met deksel kun je zeker ook de gerookte makreel filet gaan maken. Probeer er echter voor te zorgen dat je de temperatuur in je BBQ zo laag mogelijk houdt.

Gerookte makreel filet

Dit kan je doen door de bbq rustig aan op te starten, heb je het daar moeilijk mee? Deze post kan je misschien wat verder helpen om je temperatuur te leren beheersen. Probeer dus rustig op te starten zodat je de temperatuur mooi laag kan houden. Werk je op een gewone BBQ, zorg dan dat je op indirecte hitte aan de slag gaat en voeg een blokje rookhout toe. Voor dit recept maakte ik gebruik van een blend Eik, mesquite en pecan voor een mooie diepe rooksmaak in de korte tijd. De pekel hield ik behoorlijk eenvoudig zodat de subtiele smaak van de vis niet werd overheerst, maar deze toch een frisse zoute toets mee kreeg.

Gerookte makreel filet

Benieuwd naar de toast waar alles mee begon? Hou dan zeker de blog verder in de gaten. Binnenkort komt het volledige gerechtje wellicht nog online. Ondertussen kan je alvast gaan oefenen met dit recept om je eigen gerookte makreel filet te bereiden. Veel plezier en aarzel niet om mij te taggen op social media als je dit gerecht hebt bereid. Laat het je smaken!

Nat gepekelde gerookte makreel filet
Prep Time
10 mins
Cook Time
1 hr
Pekelen
1 hr 30 mins
Total Time
2 hrs 40 mins
 

Zelf een stukje gerookte makreel filet maken? Het houdt minder in dan je zou denken! In dit heel eenvoudige recept leg ik je uit hoe jij binnenkort zelf de lekkerste visjes op jou BBQ maakt zodat je voor lunch een lekker verse toast kan maken!

Course: Aperitiefhapje, Snack, voorgerecht
Cuisine: Europees
Keyword: bbq, droog pekelen, filet, gerookte, homemade, makreel, pellet, recept, smoker, smokeroasted, Traeger, vis, visgerechten
Servings: 6 personen
Ingredients
  • 400 gr Makreel filet
Voor de pekel
  • 750 ml water
  • 40 gr zout
  • 1 handvol gehakte dille
  • 1 handvol gehakte munt
Instructions
Pekel
  1. Hak de kruiden fijn en meng voeg samen met het water en het zout toe aan een ruime kom. Breng aan de kook tot het zout is opgelost.

  2. Laat afkoelen en voeg de makreel filet toe. Zorg dat de filets volledig bedekt zijn onder de pekel.

  3. Laat de makreel filet anderhalf uur pekelen, verwijder uit de pekel en dep droog.

Smoke time
  1. Terwijl de filets drogen start je de BBQ op voor een indirecte sessie tegen lage temperatuur (75°C-100°C max). Ik maak hier gebruik van de traeger pellet grill met de texas beef blend. Gebruik je een ander type bbq, voeg dan enkele chunks rookhout toe tussen de kolen.

  2. Rook de makreel filet met de velkant naar beneden gedurende 1 à 1.5 uur. Je zal zien dat ze mooi gelig beginnen kleuren en steviger worden van textuur. Als de eerste eiwitten beginnen stollen (kleine druppeltjes wit vormen zich op de vis) zijn ze klaar en haal je ze van de BBQ.

Serveer lauwwarm of laat ze afkoelen om de dag erna te serveren met een heerlijke toast! Laat het je smaken!

Pagina's: 1 2Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.