Gerookte varkensrillettes voor een smaakvol breughelmaal

Gerookte varkensrillettes voor een smaakvol breughelmaal

Zalig toch die vrieskou in de lucht, de mist die door de velden trekt, opwarmen bij een vuurtje, … Maar vooral de geur van je BBQ die zo lekker blijft hangen in de vochtige mistlucht! Een sfeer die nostalgie schreeuwt en doet denken aan de kerstdagen toen we nog met alle neven samen probeerden onder het eten van een kaasplank uit te komen. Want van kaas wou ik (en ik was duidelijk niet alleen) toen nog niet veel weten. Gelukkig werd hen na verloop van tijd duidelijk dat ik liever een lekker stukje charcuterie had of van die heerlijke varkensrillettes. En zoals wel vaker… Als je het niet meer MOET eten, dan wil je proeven. En ondertussen neem ik gewoon het beste van de twee werelden. Heerlijke kaas en een vers gemaakt potje gerookte varkensrillettes. Je hoeft niet van Bourgondië te zijn om als Bourgondiër te leven toch?

Disclaimer: gesponserde post in samenwerking met Fromagerie d’Herve. Deze post kan affiliate links bevatten. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht.

Enkele weken terug kreeg ik de vraag van Fromagerie de Herve of ik vertrouwd ben met hun kazen. Niet dus… Want de wereld van de kazen is voor mij nog tamelijk nieuw. Hoewel ik al een aantal jaar mij open stel, is het pas sinds dit jaar dat ik mij aan de straffe kazen durf wagen. Maar ik stel mij graag open en vooral toen ik de bijhorende vraag las. “Welk typisch gerecht uit je streek zou jij serveren bij onze heerlijke kazen.” Daar moest ik niet lang over nadenken. Als rasechte West-Vlaming opgegroeid tegen de Franse grens kennen we wel wat lekkere streekproducten die hun oorsprong vonden in de Franse boerenkeuken en zo hun weg baanden naar de keuken van onze grootouders. Varkensrillettes bijvoorbeeld! Een gerecht dat dankzij heel wat topchefs de laatste jaren weer wat beter op de kaart wordt gezet door heerlijke varianten te brengen. Maar een gerookte? Die was ik nog niet tegengekomen.

Nochtans leent de bereidingswijze zich uitstekend tot het maken van gerookte varkensrillettes. Het gerecht kent zijn oorsprong in centraal Frankrijk. Net als bij de BBQ traditie om vanuit mindere stukken vlees toch een heerlijke maaltijd te bereiden. Varkensrillettes wordt gemaakt door het traag garen van taaiere magere stukken varken (meestal gesmoord in vetstof) tot ze in draadjes uiteen vallen. Hoor je het belletje rinkelen? Juist… Pulled Pork op zijn Frans, met een royaal laagje smout voor extra smaak en smeuïgheid. Dit projectje stond eigenlijk al een aantal maand op mijn to-do lijst. De vraag van Fromagerie De Herve bleek dus de ideale voorzet om eraan te beginnen. En zoals vaak, blijkt het recept veel eenvoudiger dan je wel zou denken. Je hebt er amper het omkijken naar om een heerlijk resultaat te bekomen. Voor deze gerookte varkensrillettes baseerde ik mij dan ook grotendeels op het recept van Jeroen Meus.

De grootste uitdaging zit hem in het vinden van smout. Bij heel wat slagerijen wordt geen smout of ganzenvet meer aangeboden. Gelukkig weet ik met redelijke zekerheid dat mijn lokale slager Cannaert de slagerij tradities eert en dergelijke producten steeds op voorraad heeft. Verder is er weinig moeilijks aan. Je hebt een gietijzeren kom nodig, je ingrediënten en vooral een portie geduld. Maar dat zijn we ondertussen wel gewoon niet? Tijd en geduld zijn vaak de magische ingrediënten. Maar bij de gerookte rillettes voegt het extra rooksmaakje wel nog een leuke extra toets toe aan het overigens heerlijke recept. De Madeira wijn voegt een heerlijke karaktervolle toets toe aan het recept. Na een nachtje opstijven konden we genieten van een heerlijke breughelmaaltijd op zondag. Een stukje kaas afgewisseld met de gerookte rillettes. Want hoewel ik die stevigere kazen dan wel begin te appreciëren, is voor mij persoonlijk de mildheid van deze rillettes wel een mooi tegenwicht. Maar voor fans van de stevige kazen zal dit ongetwijfeld een aanrader zijn waar je van kan blijven smullen (zeker die met bier moet je misschien wel eens geproefd hebben).

Herve kaas

Ik ben wel benieuwd waar jullie de voorkeur aan geven? Een lekkere stevige kaas of grijp je toch liever naar de charcuterie? Zolang er maar een lekker stukje stokbrood of een heerlijke toast bij is, speel ik het beiden wel met smaak naar binnen. Al blijft mijn lichte voorkeur toch gaan naar de vlezigere kanten van het Breughelmaal. Ik beleefde vooral veel plezier aan het maken van deze gerookte Rillettes. Maak jij hem ook? Laat het mij dan zeker weten in onderstaande comments of door mij te taggen op de social media kanalen! Veel BBQ plezier!

Wil je naast deze heerlijke gerookte varkensrillettes ook eens zelf Rillettes van gerookte zalm maken?

Klik hier!
Gerookte varkensrillettes
Prep Time
10 mins
Cook Time
3 hrs
Opstijven
6 hrs
Total Time
9 hrs 10 mins
 

Als West-Vlaming levend op de grens met Frankrijk kunnen Franse invloeden niet uitblijven. Bovendien leunt deze klassieker uit de Franse boerenkeuken erg dicht aan bij een echte BBQ klassieker: "Pulled Pork". Reden te meer om de gerookte varkensrillettes zelf eens te maken. Maak trouwens zeker wat extra want je kan dit gerecht zowel bewaren als de mensen in je omgeving er mee plezieren!

Course: Charcuterie, lunch, Snack
Cuisine: Frans
Keyword: bbq, dagelijkse kost, gerookt, Kamado Joe, Pulled pork, recepten, traditioneel, Varkensrillettes
Servings: 1 kg
Ingredients
 • 300 gram spek zonder zwoerd en kraakbeen
 • 400 gram spiering
 • 200 gram varkensschouder
 • 100 gr smout
 • 3 dl kippenbouillon
 • 1/2 dl madeirawijn
 • 3 sjalotten
 • 1 teentje knoflook
 • 3 takjes bonenkruid of 1 snuifje
 • 2 blaadjes laurier
 • peper en zout naar smaak (mag royaal)
Instructions
 1. Haal de smout een half uurtje voor je begint te koken uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen.

 2. Bereid je BBQ voor op een indirecte sessie op lage temperatuur. Doe dit door de BBQ voor te verwarmen op 150°C zonder gebruik van platesetters. Op deze manier kan je eerst het smout smelten en de stukken vlees licht aanbakken om vervolgens de platesetters (of in dit geval de sloroller) in je BBQ plaatsen hierdoor zal de temperatuur op je rooster ook lichtjes zakken tot de gewenste temperatuur om op te werken.

 3. Snipper de sjalotten en plet de look. Voeg deze samen met de 3/4e van het smout toe aan je dutch oven. Fruit de sjalotten al roerend.

 4. De snukken vlees snij je in kubusjes van ongeveer 2 cm en voeg je vervolgens toe aan de dutch oven zodat ze zachtjes kunnen meestoven gedurende een vijftal minuutjes. Roer regelmatig.

 5. Plaats een blokje kersenhout tussen de kolen en plaats je platesetter of sloroller in de BBQ (indien je op een ander type bbq werkt kan je de kolen langs één kant plaatsen en je dutch oven langs de andere zijde).

 6. Voeg de kruiden (laurier, tijm en bonenkruid) toe aan het vlees en breng op smaak met een snuifje zout. Dit hoeft nog niet volledig op smaak te zijn. Je kan nadien nog bij kruiden. met peper en zout.

 7. Blus het geheel met de madeira en bouillon en laat het geheel zonder deksel zachtjes garen gedurende een 3-tal uur bij benadering. Het vlees is gaar als het in draadjes uiteen valt.

 8. Als het vlees gaar is kan je dit gemakkelijk verder verwerken in je keukenrobot. Plaats de klopper in het toestel en het vlees in de mengkom met de helft van het kookvocht. Klop het vlees tot draadjes.

 9. Smelt de rest van de smout en meng dit onder het mengsel. Proef en breng verder op smaak met peper, zout en voeg indien nodig nog wat van het kookvocht toe tot je een smeuïge massa bekomt.

 10. Giet het vleesmengsel in weckpotten en bedek met een fijn laagje smout indien je de rillettes wat langer wil bewaren. Plaats de potten in de koelkast en laat minimum zes uur opstijven.

 11. Haal een half uur voor je begint te eten de gerookte varkensrillettes uit de koelkast zodat het vet wat losser wordt en je een heerlijke smeerbare rillettes op je boterham kan smeren.

Gerookte Rillettes zijn heerlijk met een stukje stokbrood en een gepekelde augurk of opgelegde zilveruitjes.


Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.