Smoky Mexicaans Plukspek met Achiote marinade

Smoky Mexicaans Plukspek met Achiote marinade

De Sint is in het land en richt serieuze schade aan mijn workflow aan. Tussen het bouwen van Lego-boten door maak ik snel nog even tijd om een heerlijk receptje met jullie te delen! Pas op… Je hoort mij zeker niet klagen! Samen met de kindjes lego’s puzzelen heeft zo wel zijn charmes. Ze zijn nog zo blij als we weer een zakje vooruit zijn geraakt. Maar met nog een slordige 15 zakjes op de planning besloot ik toch om het even voor bekeken te houden. Dit Mexicaans plukspek is namelijk te lekker om in de vergetelheid te laten wegteren en vormt bovendien een leuk hapje in de aankomende feestmaand. Want geef toe… Wie is niet gek op de Mexicaanse keuken? En wat kan je fout doen met een lekker stukje spek? Juist! Dus snel naar de slager.

Disclaimer: deze post bevat affiliate links. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht.

Het is ondertussen geen geheim meer dat ik voor Vonken (houtovens) aan het uitzoeken ben hoe we met het huidige toestel kunnen roken op lage temperatuur of het toestel nog wat aanpassingen nodig heeft om hier ook voor te kunnen worden gebruikt. De eerste weken spendeerde ik wat tijd aan het onder controle leren krijgen van het toestel op hogere temperatuur. Dit heeft geleid tot een aantal leuke resultaten (klik hier). Maar op lagere temperatuur werken met een toestel dat hier oorspronkelijk niet voor dient is wel een leuke uitdaging. Natuurlijk wil ik geen lekker vlees zomaar laten verloren gaan dus leek spek mij de ideale optie. En waarom geen Mexicaans plukspek? Ik had namelijk net een leuke bestelling met Mexicaanse pepers en Achiote pasta binnen gekregen waar ik snel mee aan de slag wou.

Ik besloot een marinade en sausje te maken op basis van deze achiote pasta om het Mexicaans plukspek mee op smaak te brengen. Helaas wil dit zeggen dat je voor het maken van dit recept dus ook op zoek moet naar Achiote pasta en dat is niet overal te verkrijgen. Samen met een aantal maten plaatsten we een bestelling bij Tjin’s Toko. Een andere optie is om Achiote pasta zelf te maken zoals ik deed voor dit Pulled Chicken recept. Het enige nadeel is dat je daarvoor Annato zaadjes nodig hebt en die zijn niet bepaald gemakkelijker te vinden. Maar voor de West-Vlamingen deze Annato seeds kan je in elk geval kopen in Truong Son te Heule. En persoonlijk, maar ik kan misschien wat bevooroordeeld zijn, vond ik de smaak van de homemade achiote pasta wel voller. Het nadeel is echter dat de annato zaden zeer snel vlekken maakt wat voor een klunzige hobbykok als ik niet altijd even handig is.

Het roken op lage temperatuur begon goed. Anderhalf uur kon ik de temperatuur stabiel houden op 100°C door gebruik te maken van houtskool met een blok hout om te roken. Ik wil namelijk zo dicht mogelijk bij het houtoven gegeven blijven en de limieten testen van wat hierin mogelijk is. De snake van houtskool deed het goed maar de blok vatte na anderhalf uur vuur waardoor de temperatuur pijlsnel opliep en niet meer terug te schroeven viel. Al bij al een stap in de goede richting en gelukkig is spek vergevingsgezind waardoor het resultaat van dit Mexicaans plukspek er niet al teveel onder leed. Al moet ik bekennen dat het spek dat ik doorgaans maak nog iets malser is dan het resultaat in deze try-out. Volgende keer probeer ik met chunks om te voorkomen dat de volledige blok in één keer vuur vat. Want net zoals bij een Kamado houdt dit toestel zijn warmte erg goed vast waardoor je best kan vermijden dat de temperatuur oploopt.

Mexicaans plukspek

Uit fouten kan je leren, dus ideaal om volgende keer weer opnieuw te experimenteren. Wat denk je van een vervolg op dit Mexicaans plukspek in de vorm van een nieuw spekgerechtje? Of zien jullie toch liever eens een poging om ribbetjes low and slow te garen in de houtoven? Ondertussen heb ik er wel ergens vertrouwen in dat ik erin kan slagen om ook heerlijke ribbetjes uit de houtoven te toveren. Laat gerust weten naar wat je voorkeur uitgaat want ik ben alvast fan van beide stukken vlees!

Mexicaans plukspek met Achiote
Prep Time
10 mins
Cook Time
4 hrs
Marineren
12 hrs
Total Time
16 hrs 10 mins
 

Wie is er niet verzot op een lekker stukje spek? En er zijn er maar weinigen die de Mexicaanse keuken niet weten te appreciëren. Dan kan de combinatie niet anders dan geslaagd zijn toch? Dit Mexicaans plukspek is een leuk hapje voor zowel tijdens de koude winterse dagen als op een warme zomerdag. Want spek doet het altijd goed!

Course: Aperitiefhapje, Hoofdgerecht
Cuisine: Amerikaans
Keyword: achiote, aperitief, bbq saus, buikspek, gerookt, houtoven, mexicaans, pasta, plukspek, vonken
Servings: 10 personen
Ingredients
 • 1 kg ontbeend buikspek met zwoerd
Voor de marinade
 • 200 ml Groentebouillon
 • 3 el achiote pasta
 • 15 gr zout
 • zeste van 1 limoen
 • 5 gr. chili flakes
Voor de Achiote BBQ saus
 • 2 el achiote pasta
 • 2 el zonnebloemolie
 • 2 el agave siroop
 • 1 el citroensap
 • 1 tl Firefly Reavers Carolina reaper hot sauce
Instructions
Voor de marinade
 1. Meng de ingrediënten in een kom en warm lichtjes op zodat de pasta kan oplossen in de bouillon. Laat vervolgens afkoelen.

 2. Snij ondertussen het spek in ruitjes in tot op de zwoerd (huid) en plaats deze in een vacuüm zak. (Dit kan ook in een diepe diepe kom of gastronorm bak, in dit geval heb je meer marinade nodig en duurt het marineren 3x langer).

 3. Voeg de afgekoelde pekel toe aan de vacuüm zak, trek vacuüm en sluit af met je vacuüm toestel. Plaats vervolgens in de koelkast gedurende ongeveer12 uur.

 4. Haal het spek uit de marinade en plaats onafgedekt voor 4 uur in de koelkast.

Voor de saus
 1. Meng de ingrediënten voor de saus goed door met een lepel. (De hot sauce kan je hier vinden)

Time to smoke
 1. Bereid je BBQ voor op een indirecte sessie op lage temperatuur (+-100°C).

 2. Plaats het buikspek in een skillet om het smeltend vet op te vangen. Bestrijk ieder half uur met het vet van het spek.

 3. Gaar het vlees tot het zacht geworden is (minimum kerntemperatuur 80°C) hier duurde het 3 uur (maar de temperatuur ging na anderhalf uur omhoog).

 4. Als je een kerntemperatuur van 80°C bekomt bestrijk je het mexicaans plukspek met de saus. Verhoog de temperatuur tot 180°C en karameliseer de saus. Herhaal deze stap. Let op dat hierbij de suikers in de saus niet verbranden.

Serveer als hapje zodat je gasten een stukje spek kunnen plukken van de zwoerd! Veel plezier!Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.