Gerookte Zalmburger met mango en munt yoghurt

Gerookte Zalmburger met mango en munt yoghurt

Eind januari vieren we de verjaardag van mijn vrouw. Doorgaans gaat dit gepaard met een restaurant bezoek het weekend voorafgaand aan haar verjaardag. Aangezien uiteten gaan nu niet mogelijk is moeten we flexibel zijn. Dus vroeg ik haar maar waar ze zin in had. Na wat brainstormen kwamen we uit bij iets met zalm en mango. De laatste weken heeft ze een passie voor bakken ontdekt. De pistolets die ze maakt smaken heerlijk. Het leek mij dan ook leuk moesten we met deze pistolets iets kunnen doen en kwamen we op het idee om deze gerookte zalmburger te maken met een verse pistolet.

Disclaimer: post in samenwerking met @lidl Belgium. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht.

Een gerookte zalmburger is misschien wel één van de recepten die al het langst op mijn BBQ bucketlist staat. We zijn hier op mijn jongste zoon na, namelijk allemaal groot fan van lauwwarm gerookte zalm. Er zijn zoveel leuke dingen te doen met zalm, maar doorgaans komen we terug op dezelfde eenvoudige recepten omdat we die vaak nog het lekkerst vinden. Dat is ook de reden waarom ik zolang gewacht heb om een zalmburger te maken. Naast het gegeven dat ik erg mijn twijfels had over de structuur van een gerookte zalmburger. Zalm heeft namelijk niet dezelfde stevigheid als een stukje vlees. Tot ik onlangs wat recepten ben beginnen opzoeken en op een leuke tip botste. Namelijk om de zalm in verschillende texturen te vermengen. Dankzij de xxl weken bij Lidl kon ik een mooie voorraad burgers maken. Voor de techniek van de burger begin je met een deel van de zalm blenden samen met de mosterd tot een puree die samen met het geroosterd broodkruim voor de binding zorgt van de grover gehakte zalmstukjes die je er nadien bijvoegt.

Voor het bakken van de gerookte zalmburger testte ik twee verschillende methoden uit. Startend met het direct grillen. Helaas bleek dit geen zo’n succes. Hoewel het grillen leidde tot een mooie gekorste zalmburger met rosé kern, verloor deze methode veel smaak tegenover de gerookte zalmburger die ik als tweede experiment uitprobeerde. Door het roken op lage temperatuur van de zalm lijken zowel de smaken van de zalm als de kruiding beter behouden. Naar mijn gevoel leken de vetten in de zalmburger beter behouden bij de gerookte zalmburger dan bij de gegrilde wat misschien ook de vollere smaak kan verklaren. Ook de kindjes leken hetzelfde idee te delen. Sep (de jongste) die doorgaans geen warme zalm eet, at erg smaakvol van zijn gerookte zalmburger. Tot mijn verbazing besloot hij halverwege dat we dit misschien vanaf nu wel iedere dag moeten eten… Tot hij zich realiseerde dat we dan geen spaghetti meer kunnen eten en hij zijn plannen bijstuurde naar alle dagen spaghetti. Het “Alle dagen rebben” principe heb ik ze duidelijk nog niet correct aangeleerd.

Gerookte zalmburger

En dan kozen ze nog voor de gestripte versie zonder mango en munt yoghurt. Enerzijds een verfrissend sausje door de munt en yoghurt anderzijds een zoete pittige toets door de mango en rode peper. Een heerlijke zomerse combinatie die door toevoeging van de “komijn” in de garam massala kruiden van Lidl ook tijdens de winter wel goed tot zijn recht kwam. De pastinaakfrieten die ik kocht om bij de zalmburger te presenteren bleken echter geen zo’n succes als ik had gehoopt. Een kleine pastinaak op zijn geheel kan je amper een friet noemen. Gelukkig stond de burger op zichzelf waardoor we aan eten niet tekort kwamen. Een stevige hap die gerookte zalmburger. Eet smakelijk!

Gerookte zalmburger met mango en munt yoghurt
Prep Time
30 mins
Cook Time
1 hr
Opstijven
1 hr
Total Time
2 hrs 30 mins
 

Gerookte zalm is hier doorgaans een winner thuis. Maar vaak komen we terug op dezelfde eenvoudige gerechten omdat deze vaak het best blijken. Tot we deze heerlijke gerookte zalmburger maakten. Een smaakvolle burger die hier wel vaker zal worden gemaakt. Als het van mijn jongste zoon afhangt, mag het zelfs elke dag.

Course: Hoofdgerecht, Snack
Cuisine: Midden Oosten
Keyword: Coldsmoked, gerookte, gerookte zalm, Groene kruiden, homemade, mediterraans, pelletsmoker, recept, Traeger, zalm, zalmburger, Zomerse
Ingredients
Voor de zalmburger
 • 750 gram zalmfilet (zonder graten en vel)
 • 2 el Mosterd
 • 2 gesnipperde sjalotjes
 • 40 gram broodkruim
 • zout en peper naar smaak
 • 1 el boter
Voor de muntyoghurt
 • 120 gr griekse yoghurt
 • 1 bosje munt
 • zeste van 1 limoen
 • 1 snuifje zout
 • 1/2 tl garam massala kruiden
Voor de mango
 • 2 stuks mango
 • 1 chili peper
 • 2 el simple syrup
 • limoensap naar smaak
 • 1 snuifje zout
Afwerking
 • zeste en sap van limoen naar smaak
 • 2 stuks little gem salade
 • Muntyoghurt naar smaak
 • Mangomengsel naar smaak
 • 6 burger buns
Instructions
Voor de zalmburger
 1. Snij de sjalot grof en fruit kort aan in een klontje boter en breng op smaak met peper en zout.

 2. Snij de zalmfilets in grote stukken van +- 3 cm. Voeg één vierde van de zalm samen met de mosterd toe aan je blender en pulseer tot je een zalmpasta hebt bekomen.

 3. Voeg de sjalotten en de overige zalm toe aan de blender en pulseer tot de vis grof gehakt is en mooi vermengd onder de puree. Dit bevordert de binding in je burger. Zorg er echter voor dat je zalmstukken niet te fijn worden.

 4. Toast het brood en maal grof in de blender of gebruik broodkruim en bak dit nog kort even aan in de pan.

 5. Giet het zalmgehakt in een grote mengkom en voeg de broodkruimels toe en breng op smaak met de kruiden, peper en zout. Meng het geheel goed door met de hand en proef of het voldoende is afgekruid. (Tip: als je ze grillt mag je net iets meer kruiden).

 6. Vorm burgers van het zalmgehakt en duw een klein putje in het midden van je burger (dit voorkomt zwellen bij het afgrillen). Bedek de burgers en plaats minimum één uur in de koelkast zodat deze kunnen opstijven.

 7. Verwarm ondertussen je BBQ tot +- 100°C indirecte hitte. Rook de zalmburgers met Mesquitte of eigen rookhout naar smaak tot je een kerntemperatuur van 50°C. bereikt.

Voor de mango
 1. Neem een skillet en plaats deze op hoog vuur. Voeg de mango en fijngesneden pepertjes toe en bak aan.

 2. Blus met de simple syrup en een scheutje limoensap laat nog even karameliseren.

Voor de munt yoghurt
 1. Snij de munt fijn en meng onder de griekse yoghurt samen met de kruiden en zeste van limoen.

 2. Proef en breng verder op smaak met peper en zout.

Afwerking
 1. Smeer de broodjes in met wat olijfolie en grill ze kort tot de binnenkant goudbruin kleurt.

 2. Plaats enkele blaadjes salade op de broodjes, plaats hierop de gegrilde burger en de muntyoghurt met daarbovenop nog wat van de gekaramelliseerde mango.

Serveer met de geroosterde pastinaakfrietjes. Smakelijk!


Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.