Gegrilde knolselder met Morbier kaassaus en gernaars

Gegrilde knolselder met Morbier kaassaus en gernaars

Als sinds ons bezoek enkele jaren terug aan het restaurant van zouterover wou ik graag aan de slag gaan met knolselder. In het restaurant aten we namelijk een heerlijke in klei gebakken knolselder met een blauwe schimmelkaas (als ik mij niet vergis). Een subliem gerecht met ingrediënten waarvan ik dacht dat ze mij minder zouden liggen. Aangezien ik het gerecht niet zomaar wou kopiëren bleef het een eind op de plank liggen rijpen. Tot een leuk idee zich aandiende om mee aan de slag te gaan. Het rijpen vroeg meer tijd dan ik had gedacht maar vaak zijn deze net de gerechten die uiteindelijk het beste uitdraaien. Niet alleen de invloed van de mannen van zouterover, maar ook de ervaring van het koken met Willem Hiele enkele maanden terug heeft zijn invloed op deze gegrilde knolselder met morbier kaassaus en gernaars (garnalen in het West-Vlaams).

Disclaimer: Recept in samenwerking met Lidl. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht. Deze post kan affiliate links bevatten.

Tot ik onlangs in Lidl de verse knolselder zag liggen moest ik al snel terugdenken aan de leuke en smaakvolle avond bij de heren van Zouterover. Uitgaande van deze inspiratie richtte ik mij richting de kaasafdeling waar mijn oog bleef hangen op de Morbier kaas. Morbier is een Franse kaassoort uit de Jura streek gemaakt van koemelk. Typisch aan deze kazen is de zwarte ader in het midden. Deze ader bestaat uit een laagje as en zout die overigens weinig invloed heeft op de smaak maar voornamelijk een historische waarde heeft. Naar verluid zouden boeren die onvoldoende melk konden produceren voor een volledige bol kaas, het laagje as en zout bovenop een eerste persing hebben gevoegd om dit te beschermen van insecten. Vervolgens voegt men bij een tweede productie een volgende laag kaas erbovenop. De kaas is een milde halfzachte karaktervolle kaas. Toen ik hem meenam had ik ergens het idee om deze in een kaassaus te verwerken maar verder dan dit idee was ik nog niet gekomen. Ruwweg had de gegrilde knolselder met kaassaus dus wel al iets van vorm gekregen, maar de fijne afwerking bleef nog een mysterie.

In eerste instantie raakte ik ook niet veel verder. Gelukkig besloot ik toch de producten mee te nemen. Tijdens het koken met Willem Hiele enkele maanden terug leerde ik vooral de spontaniteit in het ontwikkelen van recepten terug waarderen. Dus besloot ik er gewoon aan te beginnen en met wat ik in de koelkast kon vinden verder het gerecht uit te werken. De gegrilde knolselder kwam als eerste aan de beurt. Tijdens het grillen merkte ik een half zakje rucola op. Toen de gegrilde knolselder wat droog begon te ogen besloot ik een olie toe te voegen. En waarom niet de kruidige rucola hierin verwerken? Het oogt niet alleen fris maar biedt bovendien een extra peper toets. Daarnaast had mijn moeder een mooie voorraad aan verse garnalen en garnaalkoppen geleverd. Ideaal om een heerlijke bouillon van te trekken die mee de basis vormt voor de Morbier kaassaus. Mijn oorspronkelijke doel om met de gegrilde knolselder een vegetarische BBQ maaltijd te creëren was bijgevolg om zeep. Dus kon ik net zo goed de garnalen zelf ook gebruiken.

Naast het spontaan creëren van een gerecht met wat in de buurt te vinden is, leerde ik evengoed om gerechten simpel en bruut te durven houden. Veel meer moest er naar mijn gevoel dan ook niet meer aan deze basis veranderen. Maar, kaassaus, gegrilde knolselder, garnalen, … zijn niet bepaald de ingrediënten met de meeste textuur. Wat beet zou het gerecht niet misstaan. De voorraad noten die ik had ingeslagen om nog eens iets te bakken dook in mijn gedachten op waardoor ik besloot deze snel nog af te bakken en toe te voegen. Nog meer geïnspireerd door Hiele moest ik terugdenken aan zijn signatuur gerecht “garnalen bisque” geserveerd met een lekker stuk boerenbrood en boter. Oldschool, nostalgie, … Noem het zoals je wil, maar het is een formule die werkt! Zo ook bij deze gegrilde knolselder met Morbier kaassaus en garnalen!

Gegrilde knolselder

Ik ben benieuwd wat jullie van deze freestyle sessie vinden! Als het lukt kan zo’n sessie erg bevrijdend werken en een enorm gevoel van voldoening met zich meebrengen. Dat is ook het gevoel dat ik zelf overhield aan deze sessie. De gegrilde Knolselder met Morbier kaassaus in combinatie met het getoast boerenbrood en verse boter was op zich al een schot in de roos. Alsof ik terug in grootmoeders keuken zat in de tijd toen ik nog niet begreep waarom een boterham met boter bij gerechten met kaassaus werden geserveerd. Volgens mij ontbrak gewoon het lekker biertje! Of zou ik toch volwassen geworden zijn?

4 from 1 vote
Gegrilde knolselder
Gegrilde knoselder met morbier kaassaus en garnalen
Prep Time
5 mins
Cook Time
20 mins
Total Time
20 hrs 5 mins
 

Een heerlijk gerecht moet niet altijd complex zijn. De juiste combinatie van ingrediënten is vaak voldoende om tot een top resultaat te komen. Serveer bij deze gegrilde knolselder met een kaassaus van Morbier kaas en garnaaltjes een lekker biertje en je bent gesetteld voor een heerlijke avond.

Course: Hoofdgerecht, voorgerecht
Cuisine: Frans, Vlaams
Keyword: garnalen, gegrilde, grijze garnalen, kaassaus, knolselder, Morbier kaas, pellet smoker, rucola olie, Traeger
Servings: 4 personen
Ingredients
Voor de knolselder
 • 1 knolselder
 • 1/2 dl zonnebloemolie
 • 1 handvol rucola
 • zout naar smaak
Voor de Morbier kaassaus
 • 15 gr. boter
 • 20 gr. bloem
 • 2 dl vis of garnalen fond
 • 2 dl melk
 • 60 gr morbier kaas
 • peper en zout naar smaak
 • limoensap naar smaak
Afwerking
 • 1 handvol gebakken hazelnoten grof gehakt
 • 200 gram Gepelde garnalen
Instructions
Voor de Morbier Kaassaus
 1. Smelt een klontje boter in een sauspannetje en voeg zeef vervolgens al roerend de gezeefde bloem erdoor. Laat dit even opdrogen tot je een heerlijke biscuitgeur opmerkt.

 2. Blus met een deel van de garnalenbouillon en roer goed door tot je roux het vocht heeft opgenomen. Voeg telkens opnieuw een beetje extra bouillon bij tot de roux de bouillon heeft opgenomen en vervolg met de melk. Laat indikken tot je een mooie bechamelsaus hebt bekomen. (tip: maak je scampi's of garnalen? Bewaar dan de schalen en rook ze op lage temperatuur om hiervan een heerlijke bouillon te trekken).

 3. Haal het sauspannetje van het vuur en rasp de Morbier kaas door de saus. Roer goed door tot de kaas gesmolten is. Breng op smaak met peper, zout en limoensap.

Voor de gegrilde knolselder
 1. Voeg de olie en rucola toe aan een maatbeker en mix het geheel met je staafmixer.

 2. Snij de knolselder in schijven van +- een halve cm. en besprenkel met zout.

 3. Verwarm de BBQ tot je een temperatuur bekomt van 210°C. en grill hierop de knolselder tot de kern gaar is. Dit kan je testen door met een vork te prikken. Als je er vlot door kan prikken is de knolselder gaar.

 4. Bestrijk de gegrilde knolselder met de rucola olie en laat nog één minuut verder garen.

Afwerking
 1. Hak de nootjes en bak deze kort aan in een droge pan.

 2. Plaats op de bodem van je bord een laagje van de Morbier Kaassaus. Leg hier bovenop een schijf gegrilde knolselder.

Plaats de garnalen en gebakken hazelnootjes bovenop en serveer met een lekker biertje. Bij dit gerecht dronk ik een Melchior van Alvinne.


2 thoughts on “Gegrilde knolselder met Morbier kaassaus en gernaars”

 • 4 stars
  Klinkt goed, ik ga zeker een poging wagen. Knolselderij ken ik eigenlijk alleen uit de snert maar geroosterd is een mooi alternatief. 20 uur kooktijd lijkt me best veel, ik hoop dat dit 20 minuten zijn of ik moet ergens overheen gelezen hebben 😀.

  • Haha bedankt Viola! Het is inderdaad een foutje! 20 uur zou in dit geval inderdaad wel heel lang zijn! Laat zeker eens weten wat je ervan vond! Ik ben benieuwd. Laat het in elk geval smaken.

   Mvg, Simon

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.