Kip van de markt maken zonder spit?

Kip van de markt maken zonder spit?

Er zijn voor mij maar weinig recepten die een nostalgisch gevoel uitlokken. Soms voelt dat als liefhebber van lekker eten en koken wat raar aan. Iedereen die met eten bezig is lijkt precies een catalogus aan voedsel gerelateerde herinneringen te hebben opgeslagen. Verder dan wat kerstherinneringen en hier en daar een occasioneel gerechtje kom ik echter niet. Behalve dan de bijna wekelijkse gewoonte op zaterdag om kip aan ’t spit met frietjes te eten. Die kip van de markt was altijd onweerstaanbaar. Zelfs nu nog blijft het erg verleidelijk als de geur mijn neusgaten doorprikt. Misschien herken jij dit gevoel wel en wil je zelf ook wel eens een poging doen om de kip van de markt thuis te maken, ook al heb je helemaal geen spit. Dus besloot ik even uit te testen of het mogelijk is om een gelijkaardig resultaat te bekomen zonder gebruik te maken van een Spit.

Disclaimer: deze post bevat affiliate links. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht.

Het geheim bij kip van de markt zit hem niet alleen in de juiste kruidenmengeling maar evenzeer in de bereidingswijze. Door gebruik te maken van het spit gaart de kip in zijn eigen sappen en het gesmolten vet. Door de draaiende beweging duurt het namelijk langer vooraleer het vet naar beneden valt en worden de sappen voortdurend door het vlees van de kip verspreid. Vet is smaak en creëert bijgevolg een heerlijk smaakvol resultaat. Maar wat als je nu geen Spit hebt? Is het dan onmogelijk om eenzelfde heerlijk resultaat te bekomen? Volgens mij niet. In een poging om de kip van de markt na te maken besloot ik een rub te maken die aanleunt bij de smaken die je bij een kip van de markt kan terugvinden. Tot mijn grote verbazing waren hier op het internet maar weinig eenduidige resultaten rond te vinden. Dus besloot ik zelf maar wat te experimenteren en zelf een rub te maken met hier en daar een extra toets.

De gefrituurde bicky uitjes bijvoorbeeld in plaats van het klassieke uienpoeder. Deze gemalen uitjes zorgen voor een extra volle smaak in de rub. Geef toe, wie houdt er niet van deze verslavende klompjes goud? Voor je jezelf de illusie maakt dat deze rub naar bicky ui smaakt, wil ik je al even waarschuwen dat de toevoeging erg subtiel is. Misschien was ik ook wat voorzichtig in de uitvoering. Binnenkort zal ik eens experimenteren met een grotere hoeveelheid bicky uitjes om te kijken of de balans bewaart blijft. De kans dat hier nog een homemade kip van de markt komt is namelijk erg reëel. Om het “spit roasted” effect te bekomen zonder spit, besloot ik om de kip te vlinderen en deze traag te garen. Tijdens het garen bestrijk ik de kip ieder kwartier met een mengeling van de gesmolten boter met kruiden zodat het vet van de boter mooi rond de kip kan druipen maar tegelijk nieuwe kruiden worden toegevoegd waar bepaalde delen samen met het vet mee van de kip druipen. Een kleine extra tegenover de kip van de markt is overigens de heerlijke rooksmaak die je bij de infrarood branders van het marktkraam niet zal vinden.

Was het resultaat voldoende om de nostalgische ervaringen te evenaren? Zeker wel! Dit is misschien wel de beste kip die ik tot op heden heb klaargemaakt op de BBQ. De combinatie van het pekelen met de “Reverse Sear” techniek en het bedruipen van de gevlinderde kip heeft geleid tot een uiterst sappige kip met een heerlijke kruidige smaak. Al zeg ik het zelf. Deze kip mag zeker naast de kip van de markt liggen. Het is dan niet de eenvoudige snelle optie die we op zaterdag zochten in de good old days toen moeder op zaterdag moest werken en vader verantwoordelijk was voor het eten. Maar qua smaak en sappigheid zeker een waardig homemade alternatief voor als je wat meer tijd hebt. Het zal niet de laatste keer zijn dat ik dit recept heb gemaakt! En al zeker niet als het van de kinderen afhangt! Kortom: “Is het mogelijk om een gelijkaardig resultaat te behalen zonder spit?” Als je het mij vraagt zeker wel!

5 from 2 votes
Kip van de markt
Huisgemaakte Marktkip
Prep Time
10 mins
Cook Time
2 hrs 20 mins
Pekelen
8 hrs
Total Time
10 hrs 30 mins
 

Je kent ze wel die heerlijke kippetjes van de markt en zou graag thuis een gelijkaardig resultaat bekomen. Of misschien wel beter als het even kan? Probleem: je bezit niet over een spit. Geen probleem! Zonder gaat ook! In dit recept leg ik uit hoe.

Course: Hoofdgerecht
Cuisine: Franse, Vlaamse
Keyword: Bicky chicky, butterflied, chicken, Coldsmoked, gebraden kip, gerookt, gerookte kip, gevlinderde kip, kip, kip aan het spit, kipkruiden, markt, pellet smoker, Poulet roti, recept, Traeger
Servings: 1 kip
Ingredients
 • 1 Mechelse Koekoek
 • 1 grote klont boter
 • 1 el kruidenrub
 • limoen zeste optioneel
 • verse koriander optioneel
Voor de pekel
 • 1 el Provencaalse kruiden
 • 2 tl paprikapoeder
 • 1 el mosterdzaad
 • 2 el gedroogde dragon
 • 2 stukjes steranijs
 • 5 laurierblaadjes
 • 2 el peterselie
 • 2.5 l water
 • 75 gr zout
 • 30 gr suiker
KRUIDEN:
 • 4 delen paprika poeder
 • 2 delen gemalen bicky uitjes
 • 2 delen provencaalse kruiden
 • 2 delen zout
 • 1 deel zwarte peper
 • 1 deel suiker
 • 1 deel chili poeder
Instructions
Voor het pekelen
 1. Bak de droge kruiden in een pannetje voor 1 a 2 minuten zodat de smaken mooi vrij kunnen komen.

 2. Blus de kruiden met water en voeg vervolgens het zout en de suiker toe zodat de smaken mooi kunnen vermengen. Koel vervolgens de pekel af.

 3. Vlinderen van de kip: Snij de ruggengraat uit de kip en plooi de kip open zodat je ze plat in de pekel kan leggen gedurende +-8 uur.

 4. Verwijder de kip uit de pekel en dep goed droog.

Kip rubben
 1. Meng de kruiden met de hand en breek eventuele klompjes op.

 2. Voeg de kruiden toe aan de olie en wrijf de kip hier grondig mee in zowel op als onder het vel.

Kip roken
 1. Bereid je BBQ voor op een indirecte sessie tegen lage temperatuur (+-100°C). Rook de kip op Mesquite hout tot een kerntemperatuur van 60°C. Dit duurt ongeveer 2uur (afhankelijk van de grootte van je kip).

 2. Plaats een kommetje met boter en een deel van de rub bij de kip op de BBQ. Besprenkel de kip vervolgens regelmatig met deze gekruide boter om het effect van het spit te bekomen.

 3. Eenmaal de kerntemperatuur van 60°C is bereikt verhoog je de temperatuur in je BBQ tot 180°C. Rooster de kip verder tot een kerntemperatuur van 72°C.

Serveer de kip met verse geraspte limoen zeste en koriander of andere smaakmakers naar keuze.4 thoughts on “Kip van de markt maken zonder spit?”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.