Salade van geplette komkommers – California dreamin’

Salade van geplette komkommers – California dreamin’

De zomer komt eraan en dat betekent dat er bij uitgeverij Goodcook weer leuke kookboeken uitkomen. Degene die mij interessant lijken als bron van inspiratie breng ik met plezier ook een review over. Zo zag ik enkele weken terug het boek “California dreamin” van Vivian Lui op de planning komen. Het leek mij een leuk boek met zomerse invloeden die misschien wel zouden kunnen passen bij een lekkere BBQ. Al had ik niet echt een idee wat ik van de Californische keuken kon verwachten. Ideaal dus om op ontdekkingstocht te gaan. Tot mijn verrassing blijkt deze keuken sterk beïnvloed door de Aziatische keuken. De salade van geplette komkommers en “Bowl met gekaramelliseerde groenten” die ik uit probeerde voor deze review vormen daar een mooi voorbeeld van.

Disclaimer: Het boek voor deze review werd geschonken door Good Cook Nederland. Deze post bevat affiliate links. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht. Foto’s in deze post kunnen niet zonder toestemming worden gebruikt!

Over het boek

Het boek California dreamin‘ belooft een onderdompeling te worden in de smeltkroes van de Californische keuken waarbij een combinatie wordt aangeboden van lokale klassiekers en de typische fusion gerechten. Dit uit een keuken die bekend staat om zijn aandeel in het ontstaan van de “Organic Food Revolution” en de “food truck scene”. Een veelbelovende introductie van een zomers ogend kookboek die je doet verlangen naar een zomerse vakantie, frisse cocktails en surf muziek. Het kan aan de situatie liggen maar dat idee alleen al doet mij ongelofelijk verlangen naar meer. Misschien heb ik ook gewoon een te hoge nood aan vakantie? Al betwijfel ik bij het openen van het boek of dit enkel aan mijn verlangen ligt. Vivian Lui heeft haar strepen reeds verdiend als foodstylist en receptontwikkelaar en werkt samen met over de wereld heen gerenommeerde magazines als “Bon Appetit” en zelfs de “New York Times”. Het vluchtig doorbladeren van dit boek leert ons dat deze ervaring ook wordt uitgestraald in het boek. De foto’s gemaakt door “Con Poulos” ogen verfrissend, zomers en aantrekkelijk en zijn bovendien erg gevarieerd. Gaande van pure receptfotografie tot zomerse sfeerbeelden van surfboards, volkswagen vans en strandtaferelen die je meteen doen wegdromen en verlangen naar meer.

California dreamin'

De recepten

Bij het beoordelen van de recepten uit een boek kijk ik graag eerst naar de inhoudstabel. Deze geeft een duidelijke klassieke opdeling weer gaande van ontbijt & brunch tot desserts en basisrecepten. Duidelijk en overzichtelijk ware het niet dat ik al snel tot de vaststelling kom dat deze opdeling eigenlijk overbodig lijkt. Zo kunnen de gerechten die onder het luik ontbijt vallen mij gelijk welk moment van de dag bekoren. Dit geldt overigens voor nagenoeg elke gemaakte opdeling. Niet dat dit verder stoort overigens maar het voegt niet bij aan het gebruiksgemak van dit boek. Gelukkig kan de recepten index op het eind hier een mooi alternatief voor bieden. De recepten zelf zijn vanzelfsprekend fris en zomers te noemen en kenmerken zich door een royaal gebruik van verse groenten en specerijen. In die mate dat je vaak zelfs niet door hebt dat je naar vegetarische gerechten aan het kijken bent (overigens talrijk vertegenwoordigd in dit boek).

Bovendien valt ook aan de keuze voor recepten te merken dat California aan de kust gelegen is. Naast vegetarische gerechten nemen ook vis, schaal- en schelpdieren een belangrijke rol in binnen het boek. Denk hierbij aan een heerlijk ogende vissoep met kimchi, gegrilde vis in vijgenblad, gegrilde garnalen met maïs en nog veel meer. De aziatische invloeden zijn alom vertegenwoordigd. Dit maakt de gerechten in onze streken misschien wat minder toegankelijk (of je moet een goede Chinese supermarkt in de buurt hebben zoals wij). Ingrediënten als miso, gochujang, shiso, … zijn namelijk belangrijke smaakmakers die in diverse gerechten worden gebruikt. Bijvoorbeeld ook in de bowl van geroosterde groenten en salade van geplette komkommers.

Salade van geplette komkommers

Maar goed, een kookboek is natuurlijk maar zo goed als de recepten die erin staan. Met de kleine kanttekening dat dit boek bijzonder inspirerend werkt, waardoor ook bij falende recepten het boek nog steeds boeiend zou blijven. Ik nam de proef op de som met twee gerechten uit het boek. De Salade van geplette komkommers en de bowl met gekaramelliseerde groenten. Beide recepten werden hier erg goed gesmaakt. De bowl met gekaramelliseerde groenten vulden we echter nog aan met een mengeling van sriracha en zoete soya om de zilvervliesrijst op smaak te brengen. Deze viel namelijk wat droog uit. De gekaramelliseerde groenten oogden hier een stuk minder aantrekkelijk dan die in het boek maar smaakten overheerlijk! Een super vegetarische maaltijd waarbij ik geen seconde vlees heb gemist. Zou de invloed van de miso hierin doorspelen?

Maar ook de salade van geplette komkommers sprong hier onmiddellijk in het oog. Knappe prestatie want komkommers zijn niet meteen mijn beste vrienden. Nooit gesnapt wat mensen daar zo lekker aan vinden. Al moet ik na het maken van deze salade toch bekennen dat ik met smaak heb bijgenomen. De combinatie van de frisse geplette komkommers met rijstazijn, sesam, en thaise basilicum is namelijk een feestje voor de smaakpapillen en combineert vlot met verschillende soorten geroosterd vlees. In dit geval vulden we de salade aan met gerookte kippen drumsticks en een dipsausje van soya en sriracha.

Salade van geplette komkommer

Kortom dit boek oogt niet alleen erg aantrekkelijk en uitnodigend, de gepresenteerde recepten zijn ook effectief bijzonder smaakvol en vernieuwend. Als notoir vleesliefhebber zal je misschien met dit “

Salade van geplette komkommers uit California Dreamin’ door Vivian Lui
Prep Time
5 mins
Cook Time
30 mins
Kip pekelen en roken
9 hrs
Total Time
35 mins
 

Verfrissende zomerse side dishes vormen de ultieme meerwaarde bij een gezellige BBQ. Deze Salade van geplette komkommers vormt gegarandeerd een succes. Weg met die schijfjes komkommer en geraspte worteltjes! Tijd voor echte smaakbeleving.

Course: Side Dish
Cuisine: Amerikaans, California, oosters
Keyword: geplette, komkommer, recept, rijstazijn, Salade, sesam, sidedish, thaise basilicum, Zomerse
Servings: 4 Personen
Ingredients
Voor de kip
 • 4 drumsticks
 • 2 el zoete soyasaus
 • 2 el sriracha
Pekel voor de kip
 • 1 l water
 • 75 gr zout
 • 1 handvol verse groene kruiden
 • 2 stuks steranijs
Voor de salade van geplette komkommers
 • 2 komkommers origineel recept: 6 libanese komkommers
 • 1 tl zout
 • 3 el rijstazijn
 • 2 el olie
 • 2 tl geroosterde sesam olie
 • 2 tl suiker
 • 2 tl vissaus
 • 2 thaise pepers
 • 1 teentje look
 • geroosterd sesamzaad ter garnering
 • 1 handvol thaise basilicum
 • extra optioneel gomasio ter garnering
Instructions
 1. Gerookte drumsticks

 2. Meng de ingrediënten voor de pekel en warm deze op tot het kookpunt. Laat afkoelen en plaats de kip erin gedurende ongeveer 6 uur.

 3. Dep de drumsticks droog en rook ze in de BBQ op een lage temperatuur met wat rookhout tot een kerntemperatuur van 65°C. boven indirecte hitte.

 4. Meng ondertussen de sriracha en zoete soya en lak de kippen drumsticks lichtjes in met deze saus. Plaats ze vervolgens terug op de BBQ op 180°C indirecte hitte tot je een kerntemperatuur van 74°C bekomt.

Salade van geplette komkommers
 1. Plet de komkommer door met een skillet of deegrol ze plat te kloppen. Haal de repen komkommer uit elkaar en snij desgewenst nog verder in gelijke stukken.

 2. Plaats de geplette komkommer in een vergiet en bestrooi met zout. Laat gedurende een half uurtje het vocht onttrekken uit de komkommer. Roer af en toe voorzichtig door.

 3. Meng ondertussen de overige ingrediënten behalve het sesamzaad, thaise basilicum en de gomasio. Voeg de uitgelekte geplette komkommers toe en roer voorzichtig door.

 4. Plaats in de schaal om op te dienen en bestrooi met geroosterd sesamzaad (evt. gomasio) en gescheurde blaadjes thaise basilicum.

Serveer de salade van geplette komkommers met de kip. Smakelijk eten!

Pagina's: 1 2