Drunk Côte à l’os in whisky

Drunk Côte à l’os in whisky

Op zondag mag het al eens wat meer zijn dacht ik. En als het vrouwtje voorstelt om eens een lekkere steak te maken dan zie ik mijn kans schoon. Men zegt wel eens dat een goed stuk rundvlees niet veel meer nodig heeft dan peper en zout. Iets wat ik niet zal tegenspreken. Anderzijds: “verandering van spijs doet eten” en een leuke uitdaging ga ik niet graag uit de weg. Bovendien ben ik wel fan van de smaak van Whisky op een lekker stukje vlees. Met succes zo blijkt want deze Drunk Côte à l’os ging hier vlotjes binnen. In combinatie met de Israëlische parelcouscous salade en de frisse dressing vormt dit gerecht een mooi geheel om op een feestje te serveren.

Disclosure: deze post bevat affiliate links. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht.

Daar sta je dan op zondagmorgen bij de slager. Het eerste klein hongertje komt al weer op en met de missie om een biefstukje te kopen. Het klein hongertje voedt de gedachte: “’t is zondag waarom geen côte à l’os?”. We hebben tijd om rustig te genieten. De lokale slager is het ondertussen al wat gewoon om BBQ liefhebbers over de vloer te hebben en heeft in de loop der jaren zijn gamma mooi uitgebreid met lekkere vleesjes. Het was dan ook niet eenvoudig de keuze te maken tussen de voorgestelde rassen. Belgisch wit-blauw, Blonde d’Aquitaine, Irish grain fed, … en dan eindigen met Black Angus om mij weer volledig te laten twijfelen. Ik laat mijn verstand de bovenhand nemen en beslis om de Blonde D’Aquitaine eens een kans te geven aangezien dit een ras is waar ik nog niet eerder van proefde.

Blonde d’Aquitaine is een Frans ras dat relatief jong schijnt te zijn in stamboomtermen. De geschiedenis ervan gaat echter verder terug tot in de 6e Eeuw na Christus waar door invallen van centraal-Europese strijders het ras van het “Bos Aquitanicus” rund gekruist wordt met andere rassen waardoor drie rassen ontstaan waaronder het bekendere Limousin rund. Pas sinds 1962 worden deze 3 rassen terug samengevoegd onder de stamboom Blonde d’Aquitaine. De runderen worden lokaal en doorgaans op zo natuurlijk mogelijke wijze gekweekt en kenmerken zich door hun stevige spiermassa. Vlezige koeien met een fijne vezelstructuur waardoor het vlees erg mals. Dit terwijl de marmering van vet eerder aan de lage kant is. De Côte à l’os leent zich bijgevolg uitstekend voor een Reverse Sear methode.

Door deze techniek toe te passen krijgt het vlees de tijd langzaam te garen en rooksmaak tot zich op te nemen. Vervolgens wordt het afgeschroeid in een gloeiend hete gietijzeren skillet om de heerlijke smaak van de Maillard reactie te bekomen. Bij wijze van experiment besloot ik dit geheel nog even te blussen met whisky voor extra smaak. Op zich een geslaagde zet. Al boet het vlees wat in aan stevigheid van de korst, de smaak gaat er zeker niet op achteruit! De whisky brengt een subtiele zoete toets bij aan het door Maillard gezegende vlees zonder te overheersen. Daarbij een lekkere Israelische parelcouscous salade en je dag kan al niet meer stuk. Tijd om je slager te stalken tot je deze drunk cote a l’os kan bereiden!

Bij welk kamp sluit jij je aan? De traditionalisten die gaan voor peper en zout of durf jij naast de klassieke bereiding ook wel eens een experimentje aan? Ik wissel met plezier af! Hoe lekker de pure smaak van rundvlees is, een extra smaakje en wat afwisseling kan in mijn ogen geen kwaad. Zeker niet als het resultaat een badass maaltijd is waar je mee kan imponeren. Whisky en BBQ het blijft een topcombo! Deel zeker je eigen reacties en ervaringen op social media kanalen. Wil je graag jou recept in mijn story zien verschijnen? Tag dan @the_bbq_bastard op instagram :). Have fun.

Drunk Côte à l’os reverse seared geblust met whisky
Prep Time
5 mins
Cook Time
1 hr
Rusttijd
20 mins
Total Time
1 hr 5 mins
 

Niets beter dan een traag gegaard stukje rundvlees goed geschroeid en als finishing touch nog goed blussen met wat whisky voor een ware smaak explosie. Klinkt lekker niet? Waar wacht je nog op, naar de slager!

Course: Hoofdgerecht, vlees
Cuisine: Amerikaans, Frans
Keyword: cote a l’os, Drunk, pellet, prime rib, ribeye, Rub, Steak, Traeger, whisky
Servings: 4 personen
Ingredients
  • 1 stuk Côte à l’os Blonde d’Aquitaine of een ander ras naar jou smaak
  • Traeger Prime Rib Rub naar smaak
  • 1 goede scheut Whisky
  • Pecan Pellets
Instructions
  1. Bereid je BBQ voor op een sessie aan lage temperatuur 75-100°C. Bij gebruik van een Traeger Pellet BBQ maak je gebruik van de supersmoke modus. Bij andere toestellen voeg je pecan woodchunks toe aan het vuur en werk je indirect.

  2. Terwijl de BBQ op temperatuur komt wrijf je de Cote a l’os grondig in met whisky, zout en Traeger Prime Rib Rub naar smaak. 

  3. Rook de Cote a l’os tot een kerntemperatuur van 45°C. Dit duurt ongeveer een uur (afhankelijk van de dikte van je steak en bbq temperatuur).

  4. Haal de Cote a l’os van het vuur en breng de temperatuur van je BBQ naar het maximum. Plaats een gietijzeren pan (groot genoeg) op het vuur zodat deze goed heet kan worden.

  5. Schroei de Cote a l’os aan zodat je een mooie maillard reactie bekomt. Draai om en schroei ook de andere zijde. Blus vervolgens met een goede scheut whisky. 

  6. Snij tegen de draad in en serveer met een heerlijk bijgerecht!

Smakelijk!

Pagina's: 1 2Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.