Boerenpaté met rum en veenbessen

Boerenpaté met rum en veenbessen

Druilerige regendagen! Je bent er fan van of niet… In ieder geval je kan er niet om heen dezer dagen. Zelf moet ik wel bekennen dat ik er niet zo mee inzit als het regent. Je kan er maar het beste van maken en vaak zijn gezellige projectjes hiervan het gevolg. Een schelletje boerenpaté op een boterham bijvoorbeeld. Huisgemaakte boerenpaté natuurlijk! Zelf de eigen smaken in je paté/eten kunnen meegeven is namelijk iets waar ik erg kan van genieten. Niet dat ik er al zoveel maakte… Deze boerenpaté met rum en veenbessen is voor zover ik mij kan herinneren mijn 3e paté projectje en de eerste die de blog ook haalt. Op de BBQ? Natuurlijk! Waarom niet? Wil je weten hoe, in deze post vertel ik je er meer over! Hopelijk kan het jullie inspireren om van een regenachtige dag iets leuk te maken! Veel plezier!

Disclaimer: deze post maakt gebruik van affiliate links. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht!

Boerenpaté met Rum en veenbessen. Het is niet de standaard paté die je bij je slager zal vinden. Tegelijk blijft het in de buurt van bekende smaken die je in een paté kan vinden. Zeker in de herfst doen deze smaken het erg goed. Mijn vrouw wees mij er dan ook voorzichtig op dat ik deze smaken de laatste tijd wel veel gebruik. Feit… maar het is ook zo lekker. De combinatie van noten, veenbessen en vlees voelen gewoon erg comfortabel aan! Bovendien leek het mij ook een veilige optie om met deze smaken een paté te gaan maken voor de blog. Het is tenslotte geen recept dat ik al volledig onder de knie heb. Ik baseerde mij dan ook voor deze paté op de boerenpaté van Piet Huysentruyt en paste deze aan naar mijn eigen smaak.

boerenpaté met rum

Piet Huysentruyt is zo’n chef met misschien wel evenveel lovers als haters. Zelf ben ik wel fan van de West-Vlaamse chef. Misschien dat zijn roots en voorliefde voor rebellie en harde muziek daar een deel hun aandeel in hebben. Al wist hij mij voornamelijk te overtuigen door zijn passie, gedrevenheid en aandacht voor de lokale sfeer. Het boek Leven en koken als Piet in Frankrijk is daar een perfect voorbeeld van. Ik kocht het ooit als cadeau voor iemand anders maar besloot na er even in te bladeren het gewoon zelf te houden. Ondertussen staat het boek te koop voor een kleine 9 euro… Een weggeefprijsje aangezien het inspiratie biedt voor alle seizoenen. Ietwat oubollig geïllustreerd dat wel, maar daarom niet minder interessant. Een hele tijd terug deelde ik het recept uit dit boek voor de Smoky Caillete. Benieuwd wat dat zijn? Klik dan zeker even door naar deze pagina.

Boerenpaté met rum

Maar we wijken af van de zaak. Boerenpaté met rum en veenbessen. Daar zouden we het in deze post over hebben. Op zich is het maken van paté niet zo heel moeilijk. De sleutel zit hem in het vinden van de juiste smaakverhouding (een persoonlijk gegeven) en de juiste bakwijze. De één heeft zijn paté graag met wat meer lever smaak, de ander moet het bijvoorbeeld echt niet hebben. Mijn schoonmoeder haalt het liefst al het vet eruit, terwijl mijn schoonvader haar systematisch tracht op boodschappen te sturen wanneer hij paté maakt om de heerlijke smaak van het vet niet te verliezen. Het vet heb je nodig, zowel voor de smaak als het mondgevoel bij het eten van je boerenpaté. Zonder vet durft een paté nog wel eens droog te worden. Dat mijn vrouw de genen van haar moeder heeft, werd bij het maken van dit recept wel duidelijk. Gelukkig weet ze ondertussen al haar impuls tot het wegsnijden van het vet te onderdrukken en laat ze mij rustig begaan.

Om het vlees vlot te verwerken kan het helpen deze eerst een klein uurtje in te vriezen. Vervolgens maal ik deze met het grootste blad van mijn vleesmolen om de structuur van het vlees niet volledig te verliezen. Om de kruiding naar eigen smaak te krijgen meng ik alle ingrediënten op het ei na. Vervolgens voeg ik de helft van de kruiden toe, meng goed door en proef tot de rauwe mengeling goed zit (het is dus belangrijk om hygiënisch en met vers vlees te werken). Eenmaal de smaken van de pate goed zijn bak ik een klein stukje in de pan. De structuur zal hierbij compleet de mist ingaan maar het helpt je wel om een idee te krijgen van je kruiding. Schrik overigens niet als je pate voor het bakken erg lopend is. Na het bakken komt dit zeker goed. Bovendien maken we geen gehaktbroodje maar een smeuïge paté.

Boerenpaté met rum
Tip: niet te vroeg aansnijden. Je ziet dat het vet hier nog niet volledig gestold is.

De paté bakken is een andere zaak. Op zich ook niet zoveel moeilijker als je weet hoe het moet. Wat je bij het maken van een paté nodig hebt is een gelijkmatige garing van de pate. Au bain Marie is hiervoor de werkwijze bij uitstek. Zeker wanneer je op een BBQ werkt waarbij de hitte van onderuit komt. Door het kokend water loopt de temperatuur op de bodem niet te hoog op zodat je boerenpaté met rum en veenbessen gelijkmatig gaart en bijgevolg doorheen het volledige stuk een gelijke textuur behoudt. Tijdens deze fase kan je er overigens voor kiezen om wat rookhout toe te voegen voor een smoky touch. Bij een pelletsmoker zoals de Traeger die ik gebruikte is dit wat moeilijker. Dan kan je ervoor opteren om eerst een half uurtje op lage temperatuur te werken met supersmoke. Wegens tijdgebrek heb ik dat niet gedaan, maar het staat zeker op de planning. In plaats van de paté te roken serveerde ik hem met de smoky pompoenconfituur die ik onlangs opnieuw maakte. Het recept kan je hier vinden.

Boerenpaté met rum

Hebben jullie al eens een paté gemaakt op de BBQ? Hoe pakten jullie dit aan? Met of zonder rooksmaakje? Of durf je er niet echt aan te beginnen? Deze boerenpaté met rum en veenbessen viel in ieder geval in de smaak bij mijn gasten. @the_taste_athlete koppelde er een leuke wijn aan! Wil je meer weten over deze wijn? Check dan zeker eens zijn profiel! Hij legt je met plezier uit waarom hij deze wijn pairde met dit gerecht. In elk geval! Geniet van jullie sessie.

Boerenpaté met rum en veenbessen
Prep Time
20 mins
Cook Time
2 hrs
Total Time
2 hrs 20 mins
 

Een druilerige dag vraagt om een comfortabele maaltijd. Een schelletje paté op een toast bijvoorbeeld. Of beter nog! Een schelletje boerenpaté met rum en veenbessen op een toastje afgewerkt met smoky pompoenconfituur! Zo wordt het zelfs nog een feestelijk hapje! Laat het smaken!

Course: Snack, voorgerecht
Cuisine: Frans, Vlaams
Keyword: bbq, boerenpaté, Charcuterie, from scratch, huisgemaakt, Paté, pellet bbq, Traeger, zelf maken
Servings: 1 kg
Ingredients
 • 500 gr Keelspek
 • 500 gr Varkensschouder
 • 300 gr Varkenslever
 • 200 gr Rundvlees
 • +-25 gr. patékruiden Voeg meer of minder toe naar eigen smaak
 • 2 El Veenbessenconfituur
 • 2 eieren
 • dl Groentebouillon
 • 1 scheutje Bruine Rum
 • 20 plakken ontbijtspek
Voor de paté kruiden:
 • 8 delen zout (vb: 1 deel is 1 El)
 • 6 delen nootmuskaat gemalen
 • 4 delen peper
 • 2 delen gedroogde koriander
 • 2 delen gemalen foelie
 • 2 delen gemberpoeder
 • 1 deel gemalen komijnzaad
 • 1 deel kaneelpoeder
Instructions
 1. Snij de stuken vlees ik kubussen van ongeveer 2 cm en plaats gedurende één uur in de vriezer zodat het vlees en vet zich gemakkelijker laat malen (Of vraag je slager het vlees en vet te malen). Maal vervolgens het vlees met een vleesmolen en gebruik hiervoor het blad met de grootste openingen zodat je paté een mooie vlezige textuur krijgt. Ik maak gebruik van dit kenwood opzetstuk. Maar andere alternatieven kunnen ook!

 2. Meng terwijl het vlees in de vriezer zit de kruiden goed door met de hand. Breek eventuele klonters. Bij het maken van de kruidenmengeling werk je met gelijke delen (vb. 1 deel is 1 Eetlepel dan voeg je in dit geval 8 Eetlepels zout toe, 6 eetlepels nootmuskaat, …).

 3. Neem 20 gram van je kruidenmengeling en bestrooi het gemalen vlees hiermee. Meng goed door en proef of er voldoende kruiden in je vleesmengeling zijn. Zelf voeg ik er nog 5 gram extra kruiden aan toe. Plaats alles in een mengkom en voeg hieraan de eieren, de veenbessengelei en het scheutje rum toe.

  Meng alles grondig door met de handen tot je een mooie stevige massa bekomt.

 4. Voeg de bouillon toe en meng alles tot een smeuïge massa.

 5. Leg de snedes ontbijtspek onderaan je vleesschaal en giet hierin de smeuïge massa. Denk af met het spek en leg bovenaan nog wat jeneverbesjes, salie, rozemarijn, … of andere toppings naar keuze.

 6. Bereid de BBQ voor op een indirecte sessie op 180°C. Bak de paté au bain marie in je BBQ voor 60 minuten. Wil je de Paté een smoky touch mee geven dan kan je gerust wat rookhout toevoegen tussen de kolen of laat je de paté bij een pelletsmoker eerst een half uurtje op 75°C wat rooksmaak pakken.

 7. Wanneer de Paté gebakken is laat je hem een nacht afkoelen in de koelkast zodat alle vetten en gelatine kunnen opstijven zodat je paté mooi stevig wordt.

Serveer met een homemade chutney of deze heerlijke smoky pompoenconfituur.
Recipe Notes

Tip: om iets efficiënter te werken kan je misschien gebruik maken van een patévorm zoals deze. Ik heb hem zelf nog niet getest maar zou het de volgende keer wel overwegen! 

Pagina's: 1 2Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.