Wat is een Flambadou en hoe gebruik je het?

Wat is een Flambadou en hoe gebruik je het?

Als je de BBQ scene wat volgt zal je ongetwijfeld al wel eens een flambadou hebben gezien. Wellicht voor velen zonder goed te weten waar je naar keek en wat het effect kan zijn van deze flambadou. Voor wie geen flauw idee heeft waar het om gaat: “De Flambadou is een gietijzeren trechter aan een lange stok waar een vlammende vloeistof lijkt uit te druipen (zie foto’s).” Wat deze vurige vloeistof is en wat het effect is wanneer je het over een stukje vlees of vis laat stromen en waarom je daarvoor een flambadou nodig hebt leg ik uit in deze post. Om dit prachtig stukje geschiedenis aan een test te onderwerpen maakte ik afgelopen weekend enkele gegrilde picanha steaks van het Simmental Rund.

Disclaimer: Deze post bevat affiliate links. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht!

Flambadou: een stukje geschiedenis

Hoewel de Flambadou (uitgesproken als flam-bah-DOO) vaak gepromoot wordt als de nieuwste BBQ tool, is het allesbehalve nieuw! Wat niet wil zeggen dat deze fantastische tool niet aan een mooie revival bezig is. Zelf droom ik al een jaar of vijf van dit product na het zien van enkele reportages over de Zweedse topchef Niklas Ekstedt. Een grote bron van inspiratie die met zijn analoge keuken enkel kookt op vuur en gietijzer. Hij ontdekte dit stukje Franse geschiedenis uit de Middeleeuwen en introduceerde het opnieuw in de culinaire wereld onder meer door zijn prachtige boeken. Al is de term Franse geschiedenis misschien wel overdreven. De Flambadou werd in de Middeleeuwen namelijk slechts in een zeer beperkte regio van Zuid-Frankrijk gebruikt waar het voornamelijk gebruikt werd om grote stukken vlees te bedruipen terwijl ze traag gaarden naast een houtvuur. Door het druipend vet ontstond een krokante korst en bleef het vlees extra sappig.

Hoe gebruik je een Flambadou?

Een Flambadou heeft weinig handleiding nodig, het product wijst zichzelf uit. Toch zijn er enkele belangrijke richtlijnen die helpen om deze outdoor cooking tool veilig en succesvol te kunnen gebruiken. Je zal merken dat aan de lange steel een conische gietijzeren trechter hangt. Dat de trechter uit gietijzer bestaat is geen onbelangrijk detail! De bedoeling is namelijk dat je deze trechter gloeiend heet stookt. En met gloeiend heet bedoelen ik effectief ook roodgloeiend! Vervolgens hou je de trechter zo ver mogelijk van je af boven het vlees op een veilige plaats buiten. Gooi er vervolgens een dik stuk vet in. Door de hitte van het gietijzer zal het vet gaan smelten door de trechter en bij contact met zuurstof vervolgens ontvlammen. Een prachtig maar gevaarlijk show element! Vraag je gasten zeker op afstand te blijven. Door het druipend vet kan je vlees, vis of groenten voorzien van een smaakvolle smokey touch bomvol smaak. Want: “Vet is smaak”. Dat weten we ondertussen maar al te goed.

Hoe krijg je de Flambadou gloeiend heet?

Door de lange steel is het niet eenvoudig om de Flambadou gloeiend heet te stoken. In de oven of BBQ is geen optie. De steel maakt het namelijk voor de gemiddelde toestellen onmogelijk om ondertussen nog je gerecht te bereiden. Je kan gebruik maken van een vuurtoorts of stevige gasvlam om deze net voor het gebruik goed te verwarmen. Een andere eenvoudigere optie is om in de vuurschaal een stevig vuurtje te stoken en de Flambadou er minstens een half uur met de conische kegel in het heetste centrum van het vuur voor te verwarmen. Vervolgens is het belangrijk snel te werken! Hoewel gietijzer warmte goed kan geleiden zal je merken dat de nodige hitte snel afneemt (zeker wanneer je gekoeld vet erin gooit). Stop de Flambadou dan ook zo snel mogelijk terug in het vuur tussen twee bereidingen.

Ripping hot flambadou

Risico’s

Zoals eerder gesteld is het gebruik van een flambadou niet zonder risico! Wees dus erg voorzichtig wanneer je dit product gaat gebruiken! We weten maar al te goed dat een BBQ vaak gepaard gaat met een uitgebreide aperitief. Zorg ervoor dat je voldoende nuchter bent om dit toestel veilig te kunnen hanteren. Niet alleen is de Flambadou zelf gloeiend heet en het risico op brandwonden bij onvoorzichtig gebruik er groot, ook het spattend vet is erg gevaarlijk en onvoorspelbaar! De lange staaf is ongetwijfeld essentieel om jezelf als pitmaster te beschermen. Hou de trechter dan ook zo ver mogelijk van je af om te voorkomen dat het vet op jou spat. Je handen en kleren zullen je dankbaar zijn! Waarschuw zeker ook je gasten voldoende afstand te houden en let erg goed op de locatie waar je de Flambadou gaat gebruiken. In een droge omgeving kunnen de spattende vlammen al snel voor onheil zorgen. Maar zelfs je dierbare serveerplank kan al snel brandplekken vertonen bij het gebruik van de Flambadou. Denk dus goed na waarop je het vlees zal bedruipen.

Welk vet kan je gebruiken?

In principe kan je voor de flambadou elk soort natuurlijk vet gebruiken. Tenminste elke vetstof in vaste vorm. Olie door de trechter gieten lijkt mij erg gevaarlijk en weinig effectief. Verschillende stukken vlees, waaronder bvb. een Picanha worden geleverd met grote hoeveelheden vet. Het overtollige vet kan je afsnijden en gebruiken om vervolgens te smelten in de Flambadou. Vries zeker ook de overschotten aan vet in om te gebruiken bij vis- of groenten gerechten. Toch door je voorraad heen geraakt? Geen probleem, ook boter en kokosolie worden wel eens gebruikt in de Flambadou. Zelf zou ik graag nog wel eens willen testen wat dit voor verschil geeft in smaak. Wordt vervolgd dus! Bovendien zou het wel leuk zijn om eens te experimenteren met wat het verschil geeft in smaak bij het smelten van varkensvet over de steak tegenover het gebruiken van het rundsvet.

Flambadou onderhouden?

Fans van gietijzeren zullen ongetwijfeld weten hoe fantastisch dit metaal is bij het koken. Daartegenover staat echter hoe delicaat het metaal is in onderhoud. Je moet het gietijzer maar even in een warme vochtige of zure omgeving laten liggen en het roest terwijl je erop staat te kijken. Ook hier is vet je vriend! Zorg ervoor dat je de poriën van het metaal verzadigd met vet. Vet is waterafstotend waardoor je een beschermlaag creëert tegen het roest. Wrijf na elk gebruik de Flambadou even opnieuw in met een doekje zonnebloemolie. Toch even onvoorzichtig geweest met roest tot gevolg? Geen paniek! Je hoeft geen nieuwe te kopen! Schuur het roest er grondig af en wrijf de flambadou opnieuw in met vet. Laat deze een kwartiertje goed verhitten en je flambadou ziet er terug nieuw uit!

Gimmick of effectief?

Waarom heb je dan zo lang gewacht om een Flambadou te kopen hoor ik je vragen? Simpel! Daar zijn 2 belangrijke redenen voor. Toen ik het toestel leerde kennen was het eenvoudigweg nagenoeg niet te vinden of het kostte stukken van mensen. Sinds een jaar of 2 is het product aan een opmars bezig waardoor het opnieuw in productie wordt gebracht en gemakkelijker te verkrijgen is. Ondertussen was ik echter wat sceptisch geworden. Heel wat “Must Haves” blijken niet meer dan een Gimmick te zijn en bieden weinig meerwaarde voor de prijs die ze kosten. Enkele maanden terug mocht ik echter een overheerlijk gerecht proeven gemaakt door Dominique Persoone: “Onder de Flambadou gegrilde oester met kalfstartaar en caviaar.” Een ware smaakbom waarbij de duidelijke smoky touch een absolute meerwaarde vormde bij het gerecht. Absoluut geen Gimmick dus en redenen genoeg om de Flambadou op de lijst van mogelijke Vaderdag cadeaus te plaatsen.

Fire blaster

Hopelijk kon ik met deze post jullie wat boeiende informatie bieden over deze Franse Vlammenwerper met zijn voordelen, gebruiksaanwijzing en risico’s. Laat je niet afschrikken maar gebruik vooral je gezond verstand. Iets wat je trouwens altijd moet doen bij het werken met vuur! Er zijn tal van leuke ideetjes die ik met de Flambadou zeker nog wil uitproberen. Al realiseer ik mezelf dat het zeker geen tool is voor alledaags gebruik. Het verhitten van de Flambadou vraagt namelijk aardig wat tijd om het volledige effect te kunnen bekomen. Anderzijds wil ik graag ook eens testen wat het effect is bij het regelmatig bedruipen van een stuk vlees bij een iets lagere temperatuur zonder het vlees te schroeien. Hoe dan ook! Van zodra ik het heb getest hou ik jullie met plezier op de hoogte! Mochten er nog vragen zijn, lees ik ze bovendien graag terug. Dat kan zowel hier in de commentaren onderaan de post of op de sociale media kanalen. Veel BBQ plezier!Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.