Op de driepoot BBQ gegrilde forel met couscous

Op de driepoot BBQ gegrilde forel met couscous

Vaderdag, het ultieme moment om als vader te zien hoe goed je kinderen je kennen. Ik zit alvast safe want samen met hun mama kozen ze een leuk nieuw speelgoedje uit voor de collectie. Mijn oog was al een tijdje aan het loeren richting een driepekkel BBQ met rooster om wat comfortabeler boven open vuur te kunnen werken. Hoe leuk en comfortabel toestellen als een kamado of pellet bbq ook zijn, soms wil je toch ook echt even met vuur spelen. Zo’n cadeau kan je natuurlijk niet lang laten liggen. Even monteren en vlammen maar. Een lekker stukje zalm met traag geroosterde aardappelen en gegrilde groenten was het plan. Niet geheel succesvol al vonden de kinderen het subliem. Ze weten blijkbaar al goed genoeg dat ze mijn vuurkunsten niet in twijfel mogen trekken haha, dat doe ik zelf wel als het nodig is. Dus besloot ik de dag nadien toch maar snel het even goed te maken met een heerlijke gegrilde forel.

Disclaimer: Recept in samenwerking met Lidl Belgium. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht. Deze post kan Affiliate links bevatten.

Het is hier een beetje de omgekeerde wereld wat vis betreft. In de meeste gezinnen hoor je dat kinderen geen vis lusten. Hier zouden ze erom smeken. En dan niet alleen om de Fishticks maar vooral ook om een lekker stukje vis. Dat mag zelfs een volledige gegrilde forel zijn. Als vader kan je alleen maar trots zijn als ze zelf tijdens het eten aangeven dat ze het wel leuk vinden om te zien waar hun eten vandaan komt. Zelf ben ik namelijk voorstander om mensen meer bewust te maken van het gegeven dat vlees ook effectief van een levend wezen komt en niet zomaar uit een pakje. Mijn vrouw daarentegen houdt er een andere visie op na. Zij kijkt duidelijk liever in mijn ogen dan in die van een dode vis. Bepaal zelf maar in welke mate dat een prestatie is. Wat doe je dan als goede huisvader? Een alternatieve optie voorzien natuurlijk. Bijgevolg at mijn vrouw deze couscous salade in combinatie met een gegrilde Merguez, wat trouwens zeker ook een heerlijke combinatie is op een warme zomerse avond!

De couscous salade is trouwens een heerlijke side dish waar weinig werk aan is. Je hoeft enkel wat punt paprika’s zwart te blakeren en vervolgens van hun velletje ontdoen. In combinatie met in kippenbouillon gegaarde couscous, frisse komkommer, koriander en wat radijsjes zorgt de zoete smaak van de paprika voor een leuke smaak boost. Nog wat van de (ongebruikte) marinade voor de gegrilde forel erdoor roeren en je hebt snel een eenvoudige maar smaakvolle maaltijd. Je kan de couscous salade warm eten, maar wij eten deze ook graag koud met eventuele restjes van het weekend. Of zoals we in dit geval deden lauwwarm geserveerd met de gegrilde forel er bovenop. Voor mezelf kan ik alvast stellen dat ik nog meer genoten heb van deze sessie dan de “mislukte” sessie van de dag ervoor. Het geeft altijd net dat tikkeltje extra als je ook trots kan zijn op het eindresultaat.

Ondertussen heb ik ook al wat geleerd de mislukkingen te omarmen en eruit te leren, gelukkig maar want ook de blueberry pancakes die ik als vieruurtje wou maken bleven in de pan kleven, wat ik ook probeerde. Een goede foutenanalyse helpt je echter vaak vooruit. Zo kon ik uit de sessie met de gerookte zalm afleiden dat ik veel te zuinig was geweest met hout en te snel wou beginnen met grillen. Bij het werken op open vuur is het nodig om een voldoende ruim kolenbed te creëren, maar vooral met dunne houtblokken te werken. Wanneer je blokken hout te groot zijn zullen deze namelijk eerder smeulen dan branden. Dit creëert vooral een grote rookpluim maar weinig hitte. Hoewel ik voor het grillen van de forel ook weinig tijd had om een stevig basis aan gloeiende kolen te creëren, hielp het echter wel om met fijne blokken te werken en deze regelmatig aan te vullen met nieuwe blokjes hout. Wat is fijn? Voor deze maaltijd kapte ik de blokken hout in stukken van ongeveer twee vingers dik. Kleine tip: “Hou je vingers niet op de kapblok om dit te meten. Zo precies hoeft het nu ook weer niet te zijn.

Gegrilde forel met couscous

Een cadeau is het leukst als alle partijen ervan kunnen genieten. Op dit vlak is de Driepoot BBQ zeker en vast een schot in de roos. Zelf kom ik helemaal tot rust tijdens het spelen met de vlammen tijdens het creëren van een gerecht. De kindjes vinden het al even leuk om af en toe een blokje op het vuur te mogen gooien. Als ze betrokken zijn in het proces is de kans beduidend groter dat ze iets ook daadwerkelijk willen proeven. Met deze gegrilde forel was het niet anders. Vooral Lars, mijn oudste zoon, speelde nagenoeg een volledige forel naar binnen. Sep daarentegen at smaakvol tot hij de Merguez zag verschijnen. Die ontlokte de fijnproever in hem en besloot voor een surf ‘n’ turf combinatie te gaan. Gelukkig maar, anders zou er maar weinig gegrilde forel zijn overgebleven voor mij. In elk geval was ik zelf wel erg blij met de combinatie van de gegrilde forel met de dressing op basis van basilicum en koriander. En de op houtvuur gebakken pannenkoeken die ik had voorzien… Njah die bleven helaas steken in de skillet. Moest iemand nog een goede tip hebben om pannenkoeken op open vuur te bakken (in de skillet) dan hoor ik het graag. Al denk ik dat de skillet misschien niet de beste keuze is? Laat het gerust weten!

Gegrilde forel met couscous salade
Prep Time
10 mins
Cook Time
20 mins
Marineren van de vis
1 hr
Total Time
30 mins
 

Wanneer je niet veel tijd hebt is vis een leuk gerecht om op de BBQ te bereiden. Deze gegrilde forel met een marinade van basilicum en koriander is een eenvoudig maar heerlijk gerecht dat nauwelijks tijd vraagt om te bereiden. Daarbij een couscous salade met gebrande paprika en je hebt in een klein half uurtje een heerlijk gerecht (+ 1 uurtje tijd om te marineren). Laat het smaken!

Course: Hoofdgerecht
Cuisine: Afrikaans, Vlaams
Keyword: Asado, bbq, driepekkel, driepoot bbq, forel, gegrilde, geroosterde, grillen, Groene kruiden, Inktvis, lidl belgium, mariande, open vuur, verse vis
Servings: 4 Personen
Ingredients
 • 4 forellen
 • 8 schijven citroen
 • Loof van radijzen of kruiden, rucola, …
Voor de marinade
 • 1 handvol koriander
 • 1 handvol basilicum
 • 40 gr. zonnebloemolie
 • 10 gr zout (of naar smaak)
 • 1 part citroen (enkel het sap)
 • 1 scheutje azijn naar smaak
 • 1 scheutje whisky naar smaak
Voor de couscous salade met gebrande paprika
 • 200 gr couscous
 • 350 ml kippenbouillon
 • 1 klontje boter
 • 4 zoete punt paprika's
 • 8 mini komkommers
 • 10 radijzen
 • koriander naar smaak
 • ongebruikte marinade naar smaak
 • peper en zout naar smaak
Instructions
Voor de marinade
 1. Snij de kruiden fijn en voeg ze toe aan een maatbeker samen met de olie en het zout. Blend geheel fijn en breng op smaak met het sap van citroen, een scheutje whisky en azijn. Meng het geheel goed door en proef tot de balans goed zit.

 2. Wrijf de forellen grondig in met de marinade en plaats in de koelkast voor 1 uur. Ondertussen kan je de BBQ opstoken voor een directe sessie tegen middelhoge temperatuur.

Couscous salade
 1. Rooster de punt paprika's boven het vuur tot de schil zwart geblakerd is. Plaats opzij zodat ze licht kunnen afkoelen en de pel eenvoudig te verwijderen is.

 2. Kook ondertussen de couscous in kippenbouillon volgens de instructies op de verpakking. Werk af met een klontje boter voor een smeuïg resultaat en breng op smaak met peper en zout. Proef en breng indien nodig op smaak met peper en zout.

 3. Snij de geroosterde paprika in fijne reepjes, de mini komkommers in kleine stukken en de radijzen overlangs in 8 stukken en meng deze onder de couscous salade.. Plaats voor de sier enkele stukken bovenop de couscous salade en werk af met verse koriander.

Voor de gegrilde forel
 1. Vul de holte van je forel meteen snuifje zout, twee schijven citroen en het loof van de radijzen.

 2. Rooster de forel boven de kolen/het hout. Zorg voor een middelmatige hitte zodat de vis voldoende kan garen en de huid krokant gebakken wordt. Is je vuur te hevig, verhoog dan de afstand van je grill. Bij een middelhoge temperatuur duurt het ongeveer 2 a 3 minuten per zijde om de vis te garen. De vis is gaar als de ogen mat wit kleuren.

 3. Werk de forel af met een snuifje grof zout en wat van de verse marinade. Het loof uit de holte eet je niet op.

Serveer de forel bovenop de couscous salade. Smakelijk!


Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.