Herfststoofpotje van gerookt wildzwijn met pastinaak

Herfststoofpotje van gerookt wildzwijn met pastinaak

Ik herinner mij nog het vrolijk gevoel van het begin van de herfst. Het wildseizoen, heerlijke paddenstoelen, vergeten groenten als pastinaak, … Het weer blijft zacht dus fietsen we op zondag naar de chiro. Helaas is de fiets mij nooit echt gunstig gezind. Enkele weken terug werd ik dan ook van mijn stalen ros geworpen. Verdict gebroken elleboog en enkele weken geen BBQ… Maar guess who’s back! Eindelijk terug een vleugje rook door de tuin gemengd met de heerlijke geuren van een herfststoofpotje van wildzwijn. Zoet, kruidig met groenten die in de herfst pas echt op hun best zijn! Cantherellen en pastinaak sieren deze heerlijke pot wild. Het doet deugd terug te kunnen doen waar wij met zijn allen zo van genieten!

Disclosure: Recept voor @lidlbelgium. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht.

Voor de veiligheid worden de kindjes nog even met de auto tot aan de chiro gebracht. Ondertussen zijn ze de vele wandelingen van school naar huis al wat moe geworden. Na een dag ravotten hebben ze nog weinig fut om de staptocht af te ronden. Een stevige pot winterkost om hun energiepijl terug op te laden staat op de planning. Bij Lidl doen de Delicieux producten terug hun intrede. Dat betekent wild, veenbessen, dadels, kruidenkoek en nog zoveel lekkers. Daar moet wel iets leuk mee te doen zijn dacht ik! Een herfststoofpotje van wildzwijn met de vergeten groente pastinaak bijvoorbeeld. Nog een scheutje wijn die de zaterdagavond wist te overleven en gebakken herfst champignons sieren dit deze stoofpot.

Het voorbereidend werk valt goed mee, want het snijden van groenten verloopt nog niet zo vlot als ik had gehoopt. Maar éénmaal het geheel op het vuur staat te sudderen kan ik rustig bekomen. De zon schijnt zacht naar binnen. Een potje koffie en de cyclocross vullen de tijd. Al blijkt er weinig spanning in de cross in Gavere. Onze vriend Eli blijkt te sterk voor de tegenstand en rijdt bijgevolg iedereen naar de verdoemenis. Knappe prestatie. Tussendoor ga ik even de geur opsnuiven en proeven van het stoofpotje in wording. Puur genieten zo’n zondag! Het vooruitzicht op een heerlijk avondmaal draagt daar zeker zijn steentje toe bij.

Eenmaal thuisgekomen schuiven de kindjes hun benen onder tafel. Na de gebruikelijke fotoshoot krijgen ze een dampend herfststoofpotje van wildzwijn voorf hun neus geschoven. Mmm… Dat stoofvlees ruikt lekker, roept de jongste (Honger is de beste saus zeker?). Maar het blijkt niet enkel de geur te zijn. Vol smaak smullen ze van deze smaakvolle winterse stoofpot om vervolgens een tweede portie te vragen. Tot mijn grote verbazing blijken de appeltjes met veenbessen minder in de smaak te vallen. In mijn ogen nochtans de beste appels die ik in jaren heb klaar gemaakt. Zo zie je maar hoe kinderen toch nog steeds verrassend uit de hoek kunnen komen.

herfststoofpotje van wildzwijn

We laten het ons in ieder geval niet aan ons hart komen. De wilde chanterellen en pastinaak in de stoofpot gaan vlot naar binnen. Zonder dat ze het weten hebben ze dus hun portie gezonde vitaminen wel binnen. En het beste van dat alles. Ik had er genoeg gemaakt om nog een ruime portie opzij te kunnen houden voor een gelegenheid waarbij er minder tijd is om te koken. Maken jullie ook altijd wat extra voor de vriezer? Zo ja, hoe bewaren jullie deze?

Herfststoofpotje van wildzwijn
Prep Time
15 mins
Cook Time
3 hrs
Roken
2 hrs
Total Time
5 hrs 15 mins
 
Ingredients
 • 1 kg Everzwijnragout Delicieux
 • zout naar smaak
 • 2 El koffiepoeder
 • 1 rode ui
 • 2 El zonnebloemolie
 • 2 blaadjes laurier
 • 5 takjes thijm
 • 1 tl gedroogde oregano
 • 1 snuifje kaneel
 • 400 ml rode wijn
 • 500 ml bouillon
 • 2 El veenbessenconfituur Delicieux
 • 100 gr. Dadelkoek met walnoot Delicieux
 • 150 gr. peperkoek Vlugge Japie
 • 2 El mosterd
 • 5 pastinaken
 • 250 gr Parijse champignons
 • 150 gr. Cantharellen Delicieux
Pittige veenbessen
 • 75 gr. veenbessen
 • 30 ml worcestershire saus
 • 30 ml sherry azijn
 • 15 ml bruine rum
 • 15 ml chipotle tabasco
Instructions
Voor de pittige veenbessen
 1. Meng de Rum, worcestershire saus, sherry azijn en tabasco en overgiet hiermee de veenbessen.

 2. Laat de veenbessen minstens 4 uur weken in deze smaakbom.

Voor het herfststoofpotje van everzwijn
 1. Breng het everzwijnragout op smaak met zout en het koffiepoeder. Rook dit gedurende 2 uur op lage temperatuur (75°C) met de supersmokefunctie bij gebruik van een pelletsmoker. Bij een andere BBQ voeg je wat rookhout toe tussen de kolen en werk je indirect op een zo laag mogelijke temperatuur.

 2. Zet een gietijzeren pan op het vuur en karameliseer hierin de rode ui in een 1 El. zonnebloemolie. Plaats deze pan onder het everzwijnragout op de smoker zodat eventuele sappen opgevangen kunnen worden.

 3. Zet een Dutch oven op hoge temperatuur op de BBQ en smelt hierin de boter tot deze lichtbruin kleurt. Voeg de kruiden toe en laat 2 minuten bakken zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen.

 4. Voeg de everzwijnragout toe aan de hete boter en bak goudbruin.

 5. Verlaag de temperatuur tot 150°C en voeg de gekarameliseerde ui toe aan de everzwijnragout. Blus met rode wijn en de bouillon.

 6. Voeg de veenbessenconfituur toe samen met 100gr. In blokjes gesneden dadelkoek met walnoot. Laat zachtjes pruttelen met het deksel op de dutch oven gedurende ongeveer 3uur.

 7. Voeg 1 uur voor het eind 2 stukken peperkoek besmeerd met mosterd toe aan de stoofpot en laat zachtjes wegsmelten in het geheel.

 8. Bak de champignonnen, cantharellen en in blokken gesneden pastinaken aan in een goede scheut zonnebloemolie tot ze goudbruin zijn. Voeg toe aan de stoofpot en laat nog even meepruttelen.

Serveer met vers gehakte bladpeterselie en de in sherry gebakken appeltjes.

Pagina's: 1 2Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.