Kerstkoeken maken op de BBQ met Sinaasappel

Kerstkoeken maken op de BBQ met Sinaasappel

November betekent stilletjesaan ideetjes opdoen voor het feestmenu, hier en daar wat kerstsfeer opsnuiven en vooral genieten van een lekker gebak op een herfstige dag! Je moet heus niet wachten tot de feestdagen! Deze kerstkoeken maken kan gerust al voordien. Met een creatief vormpje bouw je ze zo om tot heerlijke klaaskoeken. Hoe blij zullen je kinderen niet zijn als je met deze fantastische ontbijtkoeken komt aandraven op 6 december? Al zal je misschien een kleine aanpassing moeten doen door de rum weg te laten uit het recept. Mijn vrouw kwam namelijk met het fantastische idee om naast sinaasappel een scheutje rum toe te voegen aan aan het deeg. In de afwerking wordt nog wat extra kaneel over de kerstkoeken gestrooid waardoor ze een extra warm gevoel meebrengen! Volgens mij moet je deze toch minstens één maal gemaakt hebben voor je ze serveert aan je gasten toch? Al was het maar om zelf te kunnen genieten van een smaakvol ontbijt!

Disclaimer: Deze post kan affiliate links bevatten. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht!

Naast voetbal staat hier wekelijks ook een middagje Chiro op het programma. Wie kinderen in een jeugdbeweging heeft weet wat dit betekent: “Eindelijk wat rust in huis!” Geef toe… Hoe graag je die kleine mannen ook ziet, het doet soms ook even deugd om rustig je ding te kunnen doen. Op het gemak een boekje lezen (momenteel

Deze recepten zal je misschien ook wel leuk vinden!

Kerstkoeken maken op de BBQ

Op zich is het bakken op de BBQ niet zo heel moeilijk! Laat het je dus niet tegenhouden om eraan te beginnen! Het is de ultieme manier om de restwarmte van je kolen te gebruiken. Toch zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden. Enerzijds is het belangrijk om bij het bakken op de BBQ een stabiele dome temperatuur te hanteren. Als je BBQ nog niet brandt, begin je dus best een half uurtje op voorhand zodat je de temperatuur geleidelijk aan kan opdrijven tot het gewenste punt. Hou er rekening mee dat je de stralingswarmte moet afschermen. Dit kan door het gebruik van een hitteschild. Hou er echter rekening mee dat deze de dome-temperatuur ongeveer 20°C doen zakken. Je verwarmt best de BBQ dus voor met het hitteschild erop. Maar wil je perfecte kerstkoeken maken? Dan zijn wat extra voorzorgen wel aangewezen. Gezien de hitte hoofdzakelijk van onderaan komt kan wat extra bescherming voor de bodem geen kwaad! Plaats net voor je de kerstkoeken gaat afbakken nog een extra pizzasteen op de rooster. Op deze manier gaart de bodem net iets minder snel. Dit is overigens ook aangewezen bij een pellet BBQ. Dat je het deksel moet sluiten hoeven we ondertussen niet meer te vertellen zeker?

kerstkoeken maken

Of ze enthousiast waren bij het zien van de kerstkoeken na de Chiro? Tuurlijk! Ze konden niet snel genoeg aan tafel… Zoals het een echte Chiro kerel betaamt kan de stierenboter niet ontbreken! Wie niet van West-Vlaanderen is zal vast niet weten wat stierenboter is. Dit “beleg” is een combinatie van boter en bruine suiker en een voltreffer als vieruurtje op een witte boterham. Maar het smaakt net zo heerlijk op pannenkoeken of deze kerstkoeken. Wil je het helemaal goed doen? Dan kan je de kerstkoeken maken zodat ze nog wat lauwwarm zijn voor het serveren. Snij ze voorzichtig open en smeer wat stierenboter op de kerstkoeken zodat deze mooi kan smelten en doordringt in het “broodkruim”. Ik krijg al meteen weer zin wanneer ik eraan terugdenk! Zijn jullie net zo enthousiast na het maken? Laat het dan zeker even weten! Dit kan op de sociale media kanalen of in onderstaande comments. Bij vragen kan je daar overigens eveneens terecht. Ik help jullie graag verder. Veel BBQ plezier!

Kerstkoek met sinaasappel
Prep Time
15 mins
Cook Time
40 mins
Rijzen
2 hrs
Total Time
2 hrs 55 mins
 

Kerstkoeken zijn op zich al fenomenaal! Maar wat als je er nog wat extra smaken aan toevoegt? Jup! Dan worden ze nog verrassend ook! Deze kerstkoeken met rum, sinaasappel en kaneel zorgen voor een feestelijke morgen na de feesten! Maar wacht niet tot de feestdagen! Op een herfstige zondag na een een stevige wandeling smaken ze minstens even lekker!

Course: Ontbijt, Snack
Cuisine: Vlaams
Keyword: afbakken, bbq, indirect, kamado, kaneel, kerstkoek, Klaaskoeken, pelletsmoker, rum, sinaasappel, sintkoek, Traeger
Servings: 6 kerstkoeken
Ingredients
 • 2 kleine sinaasappels
 • 1 scheutje rum
 • 2 eieren
 • 200 gr suiker
 • 24 gr gist
 • 1 El boter
 • 1 snuifje zout
 • 400 gr patisserie bloem
 • 1 eigeel
 • suikerparels
 • 1 snuifje kaneel
Voor de stierenboter
 • 1 deel ongezouten boerenboter
 • 1 deel bruine suiker
Instructions
 1. Pers het sap uit de appelsienen en voeg een scheutje bruine rum toe naar smaak. Voeg vervolgens de eieren, suiker, gist, boter en een snuifje zout toe.

 2. Mix het geheel en zeef er eventuele klontertjes uit.

 3. Plaats in een diepe mengkom de gezeefde bloem en voeg hieraan je gezeefde appelsienmengeling aan toe. Kneed het geheel tot je een glad deeg bekomt.

 4. Bol het deeg op en laat één uur rijzen op kamertemperatuur onder een vochtige keukenhanddoek.

 5. Verdeel het deeg in 6 balletjes van gelijke grootte en plaats deze in je bakvorm. Dek af met een vochtige keukenhanddoek en laat opnieuw één uur rijzen.

 6. Verwarm je BBQ voor op een indirecte sessie aan een temperatuur van 180°C. Zorg ervoor dat de bodem van je bakvorm voldoende beschermd is tegen stralingshitte. Gebruik eventueel een koude pizzasteen als extra beschermlaag.

 7. Klop het eigeel en bestrijk de deegbollen met het eigeel. Strooi hierover de suikerparels en zeef er wat kaneel over.

 8. Bak de kerstkoeken in de BBQ (of oven) gedurende 40 min.

Serveer de kerstkoek met goede boerenboter (of voor de liefhebbers stierenboter)