Low and slow buikspek met kaffir beer glaze

Low and slow buikspek met kaffir beer glaze

Een uitdaging… Het zit misschien in de mens (of misschien gewoon in mij) om af en toe uitdagingen op te zoeken. De ene uitdaging al wat meer binnen de comfort zone dan de andere. In ieder geval ze geven een boost aan inspiratie waar je uiteindelijk enkel kan van genieten. Mijn vrouw verklaarde mij gek toen ik afsprak met Joline Soete (Healthy Mealfie) om samen te koken. Niet zozeer om wie ze is maar vooral het achterliggend doel vond ze een gek idee (en eerlijk gezegd ikzelf eigenlijk ook). Maar goed… een uitdaging, het geeft energie en ligt aan de basis voor deze post. “Low and slow buikspek in Kaffir Beer Glaze”. Niet meteen het meest voor de hand liggend gerecht maar in ieder geval één van de betere!

Disclaimer: deze post bevat affiliate links. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht!

“Wat is daar nu allemaal uitdagend aan?” hoor ik je denken. Op zich niet veel het bereiden van low and slow buikspek is op zich niet de grootste uitdaging. Met spek kun je niet zoveel verkeerd doen als je het rustig aanpakt. Voornamelijk de omstandigheden maakten het geheel wat uitdagender. Enkele weken terug kreeg ik uit diverse hoeken de vraag om mij in te schrijven aan het nieuw project van VTM: “mijn keuken, mijn restaurant”. Diverse malen heb ik herhaald dat ik het niet zo op die wedstrijden heb waarbij mensen uitgedaagd worden tot drama TV. Vanuit de productie wist men mij te overtuigen dat dit in dit nieuwe concept absoluut niet het doel was. Onder het mom: “een selectieronde kan geen kwaad” besloot ik het een kans te geven. Samen met Joline die ik tot dan toe slechts 2x had ontmoet (wetende dat ze hier bij wijze van spreken aan mijn achterdeur woont…) en we nog nooit samen hadden gekookt.

Met één testrun ontdekten we dat we al snel op elkaar afgestemd geraken. Een half uurtje wennen en ideetjes uitwisselen om vervolgens aan het experimenteren te slaan. Resultaat: in grote lijnen zat het goed. De dag van de selectieprocedure (3 dagen later) was enkel nog wat fine tuning nodig. Ondertussen was ik al wat meer aan het idee gaan wennen, maar of ik nu echt op TV wou komen was ik nog niet geheel van overtuigd. Maar goed zorgen voor later dacht ik, dus rock and roll en alles geven. Het resultaat was een ongelofelijk smaakvol gerecht. Lege borden zijn een mooi teken, zeker als men met het vork de laatste restjes saus en groentjes probeert van de bodem te schrapen. Een mooier compliment kan je niet krijgen. Helaas beslist men in team wie al dan niet mag deelnemen aan het programma. Het concept was niet sensatie-gericht en dat bleek ook ons nadeel achteraf bekeken. We krijgen de boodschap dat het eten bij de betere van de kandidaten behoorde maar gezien we elkaar nauwelijks kennen het een te groot risico voor het programma zou worden.

Ik ben er nog steeds niet zo aan uit of ik nu een zucht van opluchting voel of toch ook wat milde ontgoocheling. Misschien wel een combinatie van beiden. In ieder geval ben ik trots op het resultaat. Een heerlijk stukje low and slow buikspek in een smoky jasje met een heerlijke zoetzure bierlak. Daarnaast een reeks aan mooie sides (die misschien nog volgen hier op de blog of die van Joline). Gezien we niet deelnemen maakt dat heel wat tijd vrij komend jaar om aan leuke projecten verder te werken die mogelijk in gedrang zouden komen. Goed nieuws dus. Anderzijds gaan een aantal leuke kansen aan onze neus voorbij en dat is toch wel jammer. Maar goed… Als de ene uitdaging niets wordt, dan springen we vol enthousiasme op de volgende. Je hoort er ten gepaste wel meer over! Stay tuned.

Zouden jullie de uitdaging aangaan? Of zou je even terughoudend zijn als ik aanvankelijk was? In ieder geval ik heb mij laten overtuigen en genoot van de samenwerking met Joline (Healthy Mealfie). Resultaat: een leuk stuk low and slow buikspek om met jullie te delen! Ga alvast op zoek naar kaffir limoen (aziatische supermarkt) want de saus op dit traag gegaard buikspek wil je zeker zelf eens maken! Smakelijk.

Meer Pork Belly Madness neem snel een kijkje op deze pagina.

Low en slow smoked buikspek met bierlak en kaffir
Prep Time
10 mins
Cook Time
10 hrs
Total Time
10 hrs 10 mins
 

Het jaar starten doen we met een knaller! Vuurwerk in de mond. Een botermals gegaard stuk Duke of Berkshire in een smoky jasje met een sublieme biersiroop op smaak gebracht met de frisse oosterse toetsen van Kaffir limoen! Zalig 2020

Course: Bar food, Hoofdgerecht
Cuisine: oosters, Vlaams
Keyword: bierlak, buikspek, gelakt, gerookt, glaze, laksaus, pork belly, recept, Spek, Traag gegaard, Traeger
Servings: 4 personen
Ingredients
 • 1 kg buikspek voor dit recept Duke of Berkshire
Voor de BBQ rub
 • 8 delen paprika poeder
 • 4 delen zout
 • 4 delen gember poeder
 • 4 delen citroengras poeder
 • 4 delen gedroogde munt
 • 4 delen rietsuiker
 • 2 delen milde curry poeder
 • 1 deel chili poeder
Voor de glaze
 • 300 ml Bourgogne des Flandres kan vervangen worden door een ander Lambiek bier
 • 150 gr suiker
 • 300 ml water
 • 200 suiker
 • 1 kaffir limoen sap en zeste
 • 1 duim geraspte gember
 • 10 blaadjes gedroogde kaffir
Instructions
 1. Meng alle ingrediënten voor de rub en breek eventuele klonters op met je handen. Afhankelijk van hoeveel rub je wil gaan maken kan je gebruik maken van delen in de vorm van theelepels, eetlepels of emmers.

 2. Verwijder de zwoerd van het buikspek en snij het vet eronder kruislings in.

 3. Wrijf het stuk buikspek grondig in met de gemaakte rub zodat alle delen bedekt zijn met een dun laagje rub.

 4. Bereid je pellet smoker voor op een indirecte sessie tegen lage temperatuur (75-100°C). Gebruik kersenhout pellets en de supersmoke functie indien beschikbaar. Je kan natuurlijk ook gebruik maken van je smokertube.

 5. Rook het spek op lage temperatuur gedurende 8-12 uur (afhankelijk van het stuk spek). Het spek is klaar als het botermals is.

 6. Terwijl het buikspek rookt kan je de siropen maken. Je zou beide siropen in één keer kunnen maken. Ervaring leerde mij echter dat je ze best afzonderlijk maakt en nadien mixt tot de balans die voor jou het beste werkt!

 7. Voor de bier siroop: voeg het bier toe aan een saus pan samen met de suiker. Verhit tot net onder het kookpunt en laat op een laag vuur "inkoken" tot je een siroop bekomt.

 8. Maak de tweede siroop op eenzelfde manier. Combineer hier echter water met de helft van de hoeveelheid aan suiker en voeg de zeste, kaffir limoensap, gember en kaffir blaadjes toe terwijl de siroop reduceert.

 9. Meng beide siropen tot je een mooie balans komt tussen een moutige karamelsmaak van de bier siroop en een subtiele kaffir, gember toets.

 10. Bestrijk ongeveer halverwege de sessie het spek met een laagje van deze bier siroop. Herhaal deze stap ongeveer ieder uur zodat de siroop mooi kan hechten aan het spek.

 11. Snij voor het opdienen het spek in snedes van ongeveer 1 cm (of blokjes) en karameliseer deze nog kort in wat van de siroop zodat ook de binnenste snedes wat van de heerlijke siroop kunnen meepikken. Wees echter mild met deze laatste touch. Het is niet de bedoeling dat je de heerlijke smaak van het varken gaat verdoezelen.

Werk af met wat verse zeste van kaffir limoen en serveer met een heerlijk bijgerecht.

Pagina's: 1 2Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.